Οι ευθύνες και οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τα επικίνδυνα κτίρια της Ερμούπολης

Εντείνεται η ανησυχία, αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Δηλώσεις του νέου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιου με αφορμή τις εργασίες άρσης επικινδυνότητας σε δύο κεντρικά κτίρια της πόλης

Γιγαντώνεται η αγωνία χρόνο με τον χρόνο για την πορεία πολλών ιστορικών κτιρίων και μεγάλων ακινήτων της Ερμούπολης, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με την Δημοτική Αρχή να θέτει προς ψήφιση στην προσεχή αναμόρφωση του προϋπολογισμού την Πέμπτη και το θέμα της αύξησης των χρημάτων που θα προωθηθούν στην κάλυψη αναγκών άρσης επικινδυνότητας ορισμένων εξ αυτών.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές εργασίες στο κεντρικό ακίνητο του κληροδοτήματος της Άννης Κουτσοδόντη, πλησίον της πλατείας Μιαούλη μετά από τα πρόσφατα γεγονότα σχεδόν πλήρους κατάρρευσης εσωτερικών επιφανειών τοίχων και στέγης, αλλά και με δεδομένη την υλοποίηση επεμβάσεων σε μικρότερο ακίνητο που έχει πρόσοψη επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος να μιλήσει σχετικά με το μερίδιο ευθύνης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κι ως εκ τούτου, για τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να εκτελούνται.

Ήδη, όπως σχολίασε προλογικά, παρεμβάσεις από τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο άρσης επικινδυνότητας των κτιρίων για το προηγούμενο έτος, υλοποιούνται κι εκτελούνται σταδιακά, αποτελώντας εκείνες τις απαραίτητες “σωτήριες” παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αποτροπής του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος σε πεζούς πολίτες.

 

Αδυναμία ανταπόκρισης ιδιωτών, συνεπάγεται κόστος στον Δήμο

Ειδικότερα, πολλά εκ των ιστορικών ακινήτων που καλύπτουν αρκετά τετραγωνικά μέτρα, έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της εγκατάλειψής τους, ή κατά κύριο λόγο της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να ανταποκριθούν οικονομικά ακόμη και στη στοιχειώδη κάλυψη δαπανών, μέσω των οποίων θα περιόριζαν τον κίνδυνο κατάρρευσης, προασπίζοντας παράλληλα έστω το “κέλυφος” αυτών των ακινήτων.

Οι εποχές είναι δύσκολες και οι ιδιοκτήτες πολλές φορές αδυνατούν να προβούν σε όποιες εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων” σχολίασε αρχικά ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος επεσήμανε κατηγορηματικά πως, “σε κάθε περίπτωση είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι για το ακίνητό τους και τη σημερινή εικόνα του”. Δεδομένης της συγκεκριμένης δυσκολίας, εξήγησε πως ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, το οποίο συνοδεύεται και από σοβαρή ανησυχία, πέφτει μοιραία στις πλάτες του Δήμου. Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθεί το αρμόδιο τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής, λέγοντας πως, “Αν δεν ανταποκρίνονται οι ιδιοκτήτες, ανά πάσα στιγμή το Τμήμα Πολεοδομίας πρέπει να σκύψει στα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει, να εκδώσει πρωτόκολλο επικινδύνου”, τονίζοντας παράλληλα, πως, το σχετικό έγγραφο εκδίδεται, αφού πρωτίστως διαπιστωθεί η επικινδυνότητα με αφορμή κάποια καταγγελία ή αναφορά σοβαρού περιστατικού στην αρμόδια Υπηρεσία.

“Όταν διαπιστώσουμε ότι κάποιο κτίριο είναι επικίνδυνο, είτε από μόνοι μας, είτε μετά από καταγγελία κάποιου ιδιοκτήτη ή άλλου πολίτη, τότε γίνεται μέσω της Πολεοδομίας πρωτόκολλο επικινδυνότητας. Καταγράφονται τα επικίνδυνα σημεία του κάθε κτιρίου, τα οποία μπορεί να αφορούν σε κάτι απλό ή σε κάτι πιο σύνθετο και βάσει αυτού του πρωτοκόλλου, το οποίο κοινοποιείται και στην Εισαγγελία ουσιαστικά δίνουμε μία διορία στον κάθε ιδιοκτήτη για να μεριμνήσει και να άρει την επικινδυνότητα του κτιρίου”. Στην περίπτωση που ο κάθε ενδιαφερόμενος κι άμεσα εμπλεκόμενος ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί, τότε ο Δήμος, οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες, καταλογίζοντας μετά το ποσό στον ιδιοκτήτη. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Βακόνδιος, “αν ο ιδιοκτήτης για διάφορους λόγους δεν το κάνει, είτε επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή αδιαφορεί ή οτιδήποτε, τότε ο Δήμος πρέπει να διασφαλίσει τους πολίτες και να φροντίσει να μην προκύψει ατύχημα σε πεζούς”.

Από την πλευρά του δε, θέλησε να διευκρινίσει πως, το σύνολο των παρεμβάσεων πραγματοποιείται βάσει σχετικής νομοθεσίας προκειμένου ο Δήμος να μη βρεθεί εκτεθειμένος. “Το πρωτόκολλο κοινοποιείται και στον ιδιοκτήτη και στην Εισαγγελική Αρχή για να μπορέσουμε κατόπιν να επέμβουμε σε ξένη περιουσία” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

Νέες επισημάνσεις για το κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη. Ολοκλήρωση εργασιών σε ακίνητο της οδού Ελ. Βεζινέλου

Προτού ερωτηθεί για τα χρήματα που προϋπολογίζει φέτος ο Δήμος να διαθέσει για ανάλογες παρεμβάσεις άρσης επικινδυνότητας σε ακίνητα της πόλης, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος επικεντρώθηκε χαρακτηριστικά στις περιπτώσεις του πρώην ξενοδοχείου “Κυκλαδικόν” (κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη) καθώς και σε μικρότερο ακίνητο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού), αφού απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία.

Για το κληροδότημα υπήρχε πρωτόκολλο από το 2013 κι άρα, έπρεπε να γίνουν εργασίες καθώς αυτό το κτίριο ήταν επικίνδυνο” σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, ναι μεν “κάποιες εξ αυτών είχαν γίνει” ωστόσο, “όχι όλες”. Επισημαίνοντας δε, πως, “όμως το πρωτόκολλο υπήρχε” από το 2013, έκανε λόγο για έκδοση νέου, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα μετά τη σοβαρή νέα ζημιά που προέκυψε προ ημερών στο εσωτερικό του κτιρίου. “Έπρεπε ο ιδιοκτήτης εντός διορίας να άρει την επικινδυνότητα. Το κληροδότημα είναι υπεύθυνο που δεν έγινε κάτι” σχολίασε κατηγορηματικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, φωτογραφίζοντας εμμέσως την “αδράνεια” και των ΔΣ που έχουν υπάρξει κατά καιρούς, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ιστορικά – και κατά το παρελθόν προσοδοφόρα - ακίνητα.

“Σήμερα, έγινε ξανά δεύτερο πρωτόκολλο επικινδύνου με την κατάρρευση της οροφής και καταγράφηκαν οι επιπλέον ζημιές που προέκυψαν. Έτσι, έχει κι άλλες πρόσθετες εργασίες προς εκτέλεση ώστε να αρθεί η επικινδυνότητά του” πρόσθεσε παρακάτω, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος επιφορτίζεται με συγκεκριμένο κόστος προκειμένου να διασφαλίσει τους δημότες και να αποτρέψει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος σε πεζούς πολίτες. “Έκανε ο Δήμος τις εργασίες αφού δεν έκανε κάτι ο ιδιοκτήτης, κι αυτές πρέπει να καταλογιστούν στο κληροδότημα” εξήγησε επιπρόσθετα, γνωστοποιώντας πως, καταλογισμός μικρότερου – σαφώς – χρηματικού ποσού, θα ακολουθήσει και προς τον ιδιοκτήτη ενός μικρότερου ακινήτου, στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Κωτσοβίλη.

“Σήμερα (σσ. χθες) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας στο κτίριο της οδού Κωτσοβίλη. Παρομοίως, είχε κοινοποιηθεί το πρωτόκολλο στην ιδιοκτήτρια και στην Εισαγγελία και επειδή είδαμε ότι η ιδιοκτήτρια δεν είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την άρση επικινδυνότητας, ενημερώσαμε την Εισαγγελία για το ότι θα πρέπει να μπούμε σε ιδιωτική περιουσία” ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας λόγο πως, για τις παρεμβάσεις που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες, “προχωρήσαμε όπως προβλέπει η διαδικασία”.

 

Διπλασιάζεται το ποσόν για το 2017, αλλά δεν επαρκεί...

Παρόλο που οι ανάγκες των εργασιών που θα προκύψουν εντός του τρέχοντος έτους αναμφισβήτητα δεν μπορούν να προ-εκτιμηθούν, ωστόσο, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα αυξήσει τον συγκεκριμένο κωδικό για εργασίες άρσης επικινδυνότητας, δεν θα λύσει τα άκρως σοβαρά θέματα. “Κάθε χρόνο ο Δήμος συμπεριλαμβάνει κάποιο ποσό και διεξάγεται διαγωνισμός. Βάσει αυτού του ποσού, οι εργολάβοι δίνουν κάποια έκπτωση και όταν προκύψει ανάδοχος, υλοποιεί τις εργασίες που του ζητούνται. Να διευκρινίσουμε πως αν γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες πληρώνονται οι εργολάβοι, αν όχι, δεν πληρώνονται” σχολίασε κατηγορηματικά, επιφυλασσόμενος για αναλυτική ενημέρωση κι εντός της συνεδρίασης σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων. “Στην αναμόρφωση, θα προσθέσουμε χρήματα για το 2017. Συνολικά το ποσό θα πλησιάζει τις 45 χιλ. ευρώ” σημείωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως, αρχικώς είχε προϋπολογιστεί το ποσόν των 22.731 ευρώ, ενώ σήμερα, επιβάλλεται η προσθήκη του ποσού των 20.000 ευρώ. “Με τα ελάχιστα χρήματα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις ανάγκες που είναι καταγεγραμμένες” σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, δεσμευόμενος πως, “Όταν διαπιστώσουμε κάτι επιπλέον, θα ψάξουμε να βρούμε κάποιες χρηματοδοτήσεις. Πραγματικά οι ανάγκες πάρα πολλές”.

Στο συγκεκριμένο σημείο, πρέπει να αναφερθεί πως, σε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής προ εβδομάδος, είχε γνωστοποιηθεί ότι οι εργασίες για το κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη, οι οποίες αναλύονται σε γενικές γραμμές στην καθαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων των επιφανειών του κτιρίου, αλλά και σε εργασίες εσωτερικής υποστύλωσης, εκτιμήθηκαν στο ποσό των 30.000 ευρώ, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί κατηγορηματικά, θα σημάνει την “απώλεια” ενός σημαντικού ποσού από το ήδη προϋπολογισμένο, για το κεντρικό κτίριο πλησίον της πλατείας Μιαούλη.

 

Αναξιοποίητο το πρόγραμμα Hermes;

Με ανησυχητικό δεδομένο πλέον για την Ερμούπολη τη σταδιακή κατάρρευση σπουδαίων κτιρίων και δη νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας, που αυτομάτως σημαίνουν και την αισθητική αποσύνθεση της πόλης, έρχεται στο προσκήνιο το πρόγραμμα HERMES που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης λόγω του Παύλου Χατζηγρηγορίου και το οποίο εστιάζει στην ψηφιακή αποτύπωση των κτιρίων, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και κυρίως προληπτικές υπέρ αυτών. Καθώς η εν λόγω παρατήρηση ήρθε στην επιφάνεια των δημόσιων συζητήσεων σε συλλογικά όργανα εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου προσφάτως, κλήθηκε ο νέος Αντιδήμαρχος να τοποθετηθεί για τη δυνατότητα αξιοποίησής του. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, μετά τον κ. Χατζηγρηγορίου ο οποίος και το δημιούργησε, “δεν υπήρξε κάποιος ώστε να μπορέσει να το διαχειριστεί”. Όπως πρόσθεσε δε, “Ουσιαστικά πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορεί να συνεχιστεί η αξιοποίησή του. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και αν μπορεί να αξιοποιηθεί θα είναι πραγματικά χρήσιμο.

Ουσιαστικά υπάρχει καταγραφή κτιρίων με αυτό το πρόγραμμα”. Έκλεισε τις σχετικές δηλώσεις του πάντως, λέγοντας πως, “Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο”.

 

Είναι κρίμα ιστορικά κτίρια να καταρρέουν”

Στον επίλογό του, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος αναγνωρίζοντας πως, “είναι κρίμα ιστορικά κτίρια να καταρρέουν”, θέλησε να τονίσει πως, η πλευρά του Δήμου ανταποκρίνεται και θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που σταδιακά διαφαίνεται ότι θα προκύψουν λόγω παλαιότητας αρκετών κτιρίων, χωρίς όμως οι όποιες παρεμβάσεις άρσης επικινδυνότητας να συνδέονται με τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. “Το σημαντικό είναι ότι από την πλευρά μας κάνουμε όσα επιβάλλονται από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει στις απαραίτητες εργασίες άρσης επικινδυνότητας, αναλαμβάνουμε το κόστος” σχολίασε ο κ. Βακόνδιος, αναφέροντας παράλληλα πως, “ευθύνη του Δήμου είναι να διασφαλίσει τους πολίτες”. Στην ερώτηση αν την παρούσα χρονική στιγμή έχουν προκύψει άλλες επιτακτικού χαρακτήρα ανάγκες, ο ίδιος θέλησε να ενημερώσει πως, “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλα καταγεγραμμένα κτίρια με πρωτόκολλο επικινδύνου. Οι άμεσες ανάγκες ήταν το κληροδότημα της Άννης Κουτσοδόντη που προέκυψε εξαιτίας της κατακρήμνισης εσωτερικού τμήματος και το κτίριο στην οδό Κωτσοβίλη και Ελ.Βενιζέλου, για το οποίο είχαμε δεχθεί οχλήσεις από περαστικούς και περιοίκους”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, “Υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια στην Ερμούπολη που είναι καταγεγραμμένα και με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό και πραγματικά, είναι κρίμα τέτοια κτίρια όπως το κληροδότημα να καταρρέουν. Είναι πραγματικά στενάχωρο και είναι άγνωστο αν μπορεί να γίνει κάτι για τη διάσωσή τους”.