Υπουργικές δηλώσεις θέτουν τις ακριβείς παραμέτρους για το θέμα των αεροδρομίων των Κυκλάδων

Λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για το αεροδρόμιο

  • Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 27 Μαρ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου επανήλθε με ανοίκειο τρόπο στη δημοσιότητα, όταν πρόσωπα που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις επιχείρησαν να αυτοπροβληθούν, προβαίνοντας σε δηλώσεις άνευ αντικρίσματος, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα δηλώνουν ότι τελούν εν αναμονή των καίριων, για την όποια εξέλιξη, κυβερνητικών αποφάσεων.

Απουσίαζε η αιδώς και περίσσευε το θράσος στην περίπτωση των δηλώσεων που προκάλεσαν γενικευμένη αναστάτωση και στα άλλα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια τα οποία βρίσκονται σε χρονικό σημείο καμπή για την λήψη των πολιτικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη καμία τελική απόφαση και ενώ όλα κρίνονται από έντονη ρευστότητα για το εάν και ποια αεροδρόμια θα βρεθούν εκτός ΤΑΙΠΕΔ και θα περάσουν ή όχι στο υπερταμείο, οι όποιες υπερφίαλες ανακοινώσεις, πέραν των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν, το μόνο τελικά που επιτυγχάνουν είναι η έκθεση και η γελοιοποίηση των παραγόντων που προβαίνουν σε αυτές.

Σε εξέλιξη κυβερνητική διαδικασία

Καθώς σε όσα εκφράστηκαν από αυτοδιοικητικά χείλη σχετικά με την εξέλιξη που αφορά στο αεροδρόμιο της Σύρου, ενεπλάκη και το όνομα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη Σύρο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ζητήθηκε από τον ίδιο εκ μέρους της «Κοινής Γνώμης» μία σαφής απάντηση σχετικά με το γεγονός.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο υπουργός για την συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, το μόνο που του ανέφερε, όπως ο ίδιος τόνισε είναι ότι «Υπάρχουν 23 αεροδρόμια τα οποία δεν είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα αεροδρόμια της Σύρου και της Μήλου. Του είπα επίσης ότι δεν ξερώ εάν αυτά θα μπουν στο υπερταμείο. Οπότε δεν ξέρω τι σημασία έχει το ένα με το άλλο».

Για το εάν συζητήθηκε ή όχι η όποια εξέλιξη, ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε πως «Αυτό που του είπα είναι ότι θα προσπαθήσω να προωθήσω το αίτημα για την βελτίωση του αεροδρομίου της Σύρου, με την επέκταση του διαδρόμου και την διαμόρφωση του λόφου. Εφ’ όσον έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει ένα κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο πραγματοποιείται τη Δευτέρα, αυτά θα τα αναφέρω εκεί, για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαμόρφωση του αεροδρομίου».

Για το ρόλο δε της Περιφέρειας στο θέμα του αεροδρομίου είπε συγκεκριμένα ότι «Δεν το έκανε αυτό η Περιφέρεια, απλώς τα 23 αεροδρόμια δεν είναι πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν ξέρουμε εάν θα περάσουν στο υπερταμείο».

Ζητούμενο στην παρούσα φάση, κατά την οποία βρίσκεται μία εξελικτική διαδικασία για το αεροδρόμιο, είναι ούτε να δημιουργηθούν ψευδαισθήσεις, αλλά παράλληλα αυτή να διαφυλαχτεί, με τον κ. Παπαδημητρίου να επισημαίνει σχετικά «αυτό δεν βοηθάει κανένα, ιδίως όταν γίνεται μία προσπάθεια να διευθετήσουμε το θέμα του αεροδρομίου».

Δεν έγινε καμία συζήτηση

Ενεργό παρουσία, σε ότι αφορά στις ενέργειες που γίνονται για τη διευθέτηση του θέματος που αφορά στο μέλλον των αεροδρομίων των Κυκλάδων, έχει ο κυβερνητικός βουλευτής, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει ή όχι εξέλιξη σχετικά με το θέμα απάντησε ότι «Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για αυτά τα πράγματα με κάτι συγκεκριμένο εάν δεν ενημερωθώ από τον υπεύθυνο υπουργό».

Σε ερώτηση προς τον βουλευτή, ο οποίος συνόδευε τον υπουργό στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, εάν υπήρξε εκτενής συζήτηση μεταξύ των δύο σχετικά με το αεροδρόμιο, απάντησε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση γύρω από αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά ούτε εγώ μπορώ να ξέρω τι ακριβώς θα γίνει με αυτό το θέμα».

Αυτό δε που σημείωσε ο κ. Συρίγος στη δήλωση του είναι πως «Εγώ, όταν είναι να πω κάτι θα το πω όταν είμαι σίγουρος. Για το αεροδρόμιο η κατάσταση βρίσκεται στα στάδια που περιέγραψε ο υπουργός, με τα λεγόμενα του οποίου συμφωνώ απόλυτα».

Οι επικοινωνιακές κορώνες δεν βοηθούν

Κατά την παραμονή του στη Σύρο, ο κ. Παπαδημητρίου και ο βουλευτής κ. Συρίγος πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, για την οποία ο ίδιος ενημέρωσε ότι «Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και τον βουλευτή κ. Συρίγο, στο γραφείο μου. Η συνάντηση αφορούσε στο έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου και το έργο μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, για το οποίο η αξιολόγησης της πρότασης μας στο ΕΠΠΕΡΑΑ βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Ειδικά για το θέμα του αεροδρομίου δήλωσε πως «Όσον αφορά στο έργο της αναβάθμισης του αεροδρομίου υπάρχει ένα ιστορικό, 2,5 ετών, πολύ συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες έχουμε προβεί ως Δήμος. Ειδικότερα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, με τον υπουργό κ. Παπαδημητρίου και με τον βουλευτή κ. Συρίγο έχουμε πραγματοποιήσει, αποκλειστικά για το θέμα, τρεις συναντήσεις, καθώς και μία συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Οι συναντήσεις αυτές αφορούσαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του υπουργού Οικονομίας, για την οριστική διευθέτηση κάποιων τελευταίων εκκρεμοτήτων, που σχετίζονται με την απεμπλοκή του αεροδρομίου με το ΤΑΙΠΕΔ. Η συνεργασία μας με τον κ. υπουργό και με τον βουλευτή-και τους οποίους ευχαριστώ θερμά-είναι συστηματική, αθόρυβη, ουσιαστική, με στόχο την ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων ώστε να μπορέσει να βγει ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του αεροδρομίου μας στον «αέρα».

Στο αμέσως επόμενο διάστημα μένει η διευθέτηση μίας τελευταίας εκκρεμότητας. Ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά και θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα. Εφ’ όσον ξεπεράσουμε και τον τελευταίο σκόπελο προτίθεμαι να προβώ στη δημοσιοποίηση ενός πλήρους ενημερωμένου και αναλυτικότατου ιστορικού ενεργειών που έχει πράξει ο Δήμος σχετικά με το θέμα.

Για τις δηλώσεις που δημοσιοποιήθηκαν σχολίασε ότι «Στο σημείο που βρισκόμαστε απαιτείται νηφαλιότητα, σύνεση, χαμηλοί τόνοι και οι όποιες επικοινωνιακές κορώνες το σίγουρο είναι ότι δεν βοηθούν το έργο αυτό καθ’ αυτό αλλά πιθανώς και προφανώς εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Συντονισμός με τους Δημάρχους

Ένας εκ των εκπροσώπων φορέων που έχει προβεί σε σειρά ενεργειών και συναντήσεων σχετικά με το μέλλον των αεροδρομίων της άγονης γραμμής των Κυκλάδων είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος και πρόβαλε έντονες ενστάσεις στην όποια δημοσιοποίηση του θέματος εκ μέρους του.

Με δηλωμένη την θέση του για αποφυγή τοποθετήσεων από πλευράς του δήλωσε προς την εφημερίδα ότι «Το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι ένας από τους φορείς που ενδιαφέρεται και ασχολείται διαχρονικά με τα αεροδρόμια της άγονης γραμμής, δηλαδή Νάξου, Μήλου και Σύρου. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ λεπτό θέμα γι’ αυτό και στις τρεις τελευταίες συναντήσεις που είχαμε με τον υπουργό τον κ. Παπαδημητρίου, είτε στην Αθήνα στο υπουργείο είτε στο Επιμελητήριο, παρότι συζητήσαμε γι’ αυτό το θέμα θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθείται μία άλλη λογική. Δηλαδή ότι η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο πρέπει να συντονιστούν με τον κάθε Δήμαρχο-Νάξου, Μήλου και Σύρου- και να υπάρχει μία ενιαία γραμμή και φωνή και κοινός συντονισμός για το κάθε ένα αεροδρόμιο, διότι είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις, οι ταχύτητες και οι ανάγκες. Μόνο με ενιαία φωνή και συλλογική πίεση θα επιταχύνουμε τους χρόνους που χρειάζονται ώστε επιτέλους και τα τρία νησιά να αποκτήσουν το αεροδρόμιο που τους αξίζει ή που επιτρέπουν οι γεωγραφικές συνθήκες και να μην χρεωθούμε πλέον άλλες καθυστερήσεις».