Νέα συνεδρίαση για το πολεοδομικό της Ερμούπολης στη Μυτιλήνη

Υπό τελική κρίση η πολεοδομική μελέτη της Ερμούπολης

  • Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 28 Μαρ. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) πρόκειται να συζητηθεί το πολεοδομικό της Ερμούπολης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην οριστική πλέον έγκριση της μελέτης.

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, καθώς αναμένεται οριστική επίλυση ενός χρόνιου θέματος, το οποίο οδεύει προς την οριστική του επίλυση, με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης, η οποία θα αποτελέσει και το μοναδικό θέμα συζήτησης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στις 6 και 7 Απριλίου στη Μυτιλήνη.

Κατά τη συνεδρίαση πρόκειται να εξετασθούν διεξοδικά οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις επί της πολεοδομικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξει η θετική, όπως αναμένεται εξέλιξη της τελικής της έγκρισης.

Η απόφαση που θα ληφθεί πρόκειται να αποσταλεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ παράλληλα, για οικονομία χρόνου, οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου «τρέχουν» τις διαδικασίες έγκρισης είτε με απόφαση του Συμβουλίου Νεοτέρων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού είτε με απόφαση της Γενικής Διευθύντριας, του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία το δικαίωμα υπογραφής, σχετικά με τους συντελεστές δόμησης για όλο το τμήμα της Ερμούπολης που φέρει τον χαρακτηρισμό του ιστορικού τόπου.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, όπως αυτή διατυπώθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με το θέμα, αυτό πρόκειται να διευθετηθεί «μέσα στον επόμενο 1-1,5 μήνα, αν όλα πάνε καλά, θα πάρει τον δρόμο του».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατόπιν της έγκρισης του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά μία τυπική διαδικασία, θα ακολουθήσει η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να περάσει η απόφαση στη ΦΕΚ.

Ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Αυτό το ζήτημα, εφ’ όσον διευθετηθεί, είναι μία εκκρεμότητα πολλών ετών, που έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην οικονομική και την οικιστική ανάπτυξη της Ερμούπολης, οπότε θα δώσει μία αναπτυξιακή και τουριστική ώθηση, δεδομένου ότι αυτή η εκκρεμότητα λειτουργούσε πλήρως ανασταλτικά σε σχέση με την οποιανδήποτε προσπάθεια οικιστικής ανάπτυξης της πόλης».

Ερωτήματα για τον αριθμό εκπροσώπων του Δήμου

Εκ μέρους του επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας τέθηκε ερώτημα σχετικά με την αναγκαιότητα μετάβασης στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ δύο δημοτικών συμβούλων, του αντιδημάρχου τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου και του εντεταλμένου για την Πολεοδομίας, Σταυρού Γουσγουνέλη, καθώς αυξάνεται το κόστος του ταξιδίου που βαρύνεται ο Δήμος, ζητώντας απαντήσεις στο τι επιπλέον θα προσφέρει η παρουσία δύο συμβούλων αντί ενός.

Εάν αυτή η συνεδρίαση γινόταν πριν αλλάξει η αντιδημαρχία, δεν θα πήγαινε μόνο ο πολιτικός προϊστάμενος συνοδευόμενος από την πλειάδα των στελεχών της υπηρεσίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσαφίδης «Θεωρώ απαράδεκτο, αυτή την εποχή να χαλαλίζουμε αυτό το ποσό».

Απαντώντας σχετικά ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι «επιβάλλεται η φυσική παρουσία των καθ’ ύλην αρμόδιων αιρετών προσώπων, πολιτικών προϊσταμένων της Διεύθυνσης, ενώ θα υπάρξει και εκπροσώπηση από υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι πολύ κρίσιμη αυτή η συνεδρίαση διότι θα ληφθεί απόφαση επί του αποτελέσματος της αξιολόγησης των ενστάσεων και βάση αυτής θα προχωρήσει η υπόθεση για τα επόμενα στάδια. Άρα, για ένα ζήτημα για ένα ζήτημα, που ταλανίζει την πόλη μας εδώ και χρόνια, θα πρέπει να πάμε πάνοπλοι. Βεβαίως και έχει υπάρξει στενή, καθημερινή και συστηματική συνεργασία των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών, όμως μπορεί να προκύψουν απορίες ή ανάγκη για διευκρινίσεις, άρα θα πρέπει να πάμε με τα πιο εξειδικευμένα στελέχη μας, που μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση. Δεν θα το ρισκάρουμε».

Σε ότι αφορά στο τεχνικό μέρος του θέματος ενημέρωσε σχετικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φρ. Βακόνδιος, ο οποίος επεσήμανε ότι χρειάζονται μία σειρά από εγκρίσεις από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως είπε, στην παρούσα φάση «θα εγκρίνουν τα μορφολογικά στοιχεία, τις χρήσεις, δηλαδή το τι χτίζεται και που, τους όρους δόμησης, τις αρτιότητες».

Ο εντεταλμένος για την Πολεοδομία, Στ. Γουσγουνέλης, θέλοντας να τονίσει την σημαντικότητα αυτής της συνεδρίασης είπε χαρακτηριστικά ότι «όλη η Σύρος θα έπρεπε να πάει στη Μυτιλήνη. Όσο πιο δυνατοί είμαστε και τεχνικά τεκμηριωμένοι θα καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Προσπαθούμε να πάρουμε τον συντελεστή του 1,2 όταν από την άλλη πλευρά γίνεται μάχη για το 0,8. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η συνεδρίαση και θα έρθει και εκπρόσωπος από τον Σύλλογος Μελετητών, Μηχανικών Κυκλάδων, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, μηχανικοί…θα γίνει πραγματικά μία σωστή υποστήριξη σε όλα αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε για το νησί και ο μόνος τρόπος είναι να είμαστε εκεί».

Σε ερώτημα του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνού Στρογγύλη, για το εάν το θέμα που επί σειρά ετών μένει άλυτο για την Ερμούπολη είναι πολιτικό ή τεχνικό, εκφράζοντας ο ίδιος την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε σε αυτή τη φάση τελική έκβαση, λόγω πληθώρας τεχνικών προβλημάτων, η συζήτηση στράφηκε σε προσωπικές αντεγκλήσεις, με αποτέλεσμα την πρόκληση-πρόσκληση συμμετοχής του δημοτικού συμβούλου στην αποστολή.

Ευχαρίστως αποδεχόμενος την πρόκληση ο κ. Στρογγύλης συμφώνησε να μετάσχει στο κλιμάκιο εκπροσώπων του Δήμου που θα μεταβεί στη Μυτιλήνη, με την επισήμανση εκ μέρους του, η οποία είχε την δική της σημειολογική σημασία, ότι τα έξοδα του ταξιδίου για το άτομο του δεν θα επιβαρύνουν τον Δήμο αλλά θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ίδιο.