Ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων του περυσινού έτους του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, παρουσία εκπροσώπων φορέων, Συλλόγων και Αρχών

Αυστηρή κριτική στη δημοτική πορεία

Στο μικροσκόπιο της καυστικής κριτικής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τέθηκε ο επίσημος απολογισμός πεπραγμένων του περυσινού έτους της Δημοτικής Αρχής, με τις προφορικές αλλά και γραπτές τοποθετήσεις των επικεφαλής τους, να εστιάζουν σε αποφάσεις κι ενέργειες της δημοτικής πλειοψηφίας, οι οποίες και “μαρτυρούν” τις ανοικτές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τις πολυσυζητημένες και κοστοβόρες επιλογές της σε ορισμένα πεδία.

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρουσία πολιτών, εκπροσώπων φορέων, Συλλόγων και τοπικών Αρχών ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός έδωσε το στίγμα των επιλογών της πολιτικής που άσκησε το 2016 η Δημοτική Αρχή, καθιστώντας με σαφήνεια το “ασφυκτικό” οικονομικό περιβάλλον, εντός του οποίου πορεύεται ο ενιαίος Δήμος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον κανονισμό της ειδικής συνεδρίασης, αμέσως μετά την πολιτική τοποθέτηση του δημάρχου, ακολούθησαν οι κριτικές αναφορές που είχαν συντάξει οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τους αναλυτικούς απολογισμούς ανά πεδίο και υπηρεσία στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

Γ. Μαραγκός: Σε ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, πορευόμαστε με εξωστρέφεια

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης περιγράφοντας πρωτίστως το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο επιχειρεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος, αλλά και “να αναπτύξει παράλληλα ένα εξωστρεφές πρόσωπο προς όφελος του νησιού”, σημείωσε πως, ο απολογισμός ως διαδικασία απευθύνεται στους δημότες στην κατεύθυνση του σεβασμού προς τους ίδιους, για το έργο που άμεσα τους αφορά.

Δίνοντας - ενδεικτικά - το στίγμα των προσπαθειών σε κάθε πεδίο, ο κ. Μαραγκός ξεκίνησε την πολιτική αναφορά του, εστιάζοντας στο περιβάλλον κι αναφέροντας πως, “ο Δήμος μας προετοιμάζει την αναβάθμιση του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και της μετατροπής του σε ΧΥΤΥ καθώς και τη δημιουργία μίας νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων” με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν ήδη οριστεί από το 2016. Περνώντας στο κομμάτι της εκπαίδευσης, επεσήμανε πως, “Είναι σαφές ότι εδώ και 20 χρόνια δεν είχαν πραγματοποιηθεί δαπάνες για τις εκπαιδευτικές υποδομές στο νησί, οι οποίες είναι γερασμένες και προβληματικές” σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως, ακριβώς γι αυτόν το λόγο η Δημοτική Αρχή, ολοκλήρωσε ήπιες παρεμβάσεις, ενώ κατάφερε την “ολοκλήρωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολείων σε Ποσειδωνία, Φοίνικα και Ερμούπολη. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του δε, για την ένταξη της κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προέβη σε σχετική αναφορά, τονίζοντας πως, η τοπική κοινωνία αναμένει το έργο εντός του 2017.

Επιπλέον, ενδεικτικά για το πεδίο του Πολιτισμού, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε πως, η Δημοτική Αρχή “επέλεξε να ακολουθήσει δράσεις εξωστρέφειας” που μεταξύ άλλων αφορούν και σε νέα φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, αλλά και σε εκδηλώσεις “δηλωτικές της ταυτότητας του νησιού”. Παρακάτω, ο κ. Μαραγκός εμφανώς αισιόδοξος για την τουριστική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, δήλωσε χαρακτηριστικά πως, “Για τον τουρισμό μπορεί να σας εκπλήξω, αλλά δεν θα πω απολύτως τίποτα” υπενθυμίζοντας μόνον την περυσινή εκδήλωση πεπραγμένων σχετικά με την πολιτική του Δήμου στο συγκεκριμένο πεδίο και τονίζοντας πως, “Η Σύρος έχει δώσει το στίγμα της στον τουριστικό χάρτη της χώρας” κι ως εκ τούτου, “μέσω στοχευμένων δράσεων και αξιοποίησης καινοτόμων εργαλείων (...) έχουμε ενδείξεις εξαιρετικά αισιόδοξες για την επισκεψιμότητα και μένει να δούμε εντός του 2017 την επαλήθευσή τους στην πράξη”.

Κλείνοντας τον πρόλογο του αναλυτικού απολογισμού που ακολούθησε από τους αρμόδιους αιρετούς, έκανε αναφορά και στη συνδρομή του Δήμου για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ της μόνιμης πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, ενώ κατέληξε στην τοποθέτησή του, με δηλώσεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της πόλης, στην εκκίνηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, καθώς στην κατάθεση προς έγκριση του master plan του λιμένα Ερμούπολης.

Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί δε, η επιγραμματική αναφορά του ίδιου, στο θέμα του αεροδρομίου και του στρατοπέδου, που όπως υποστήριξε, αναμένει ο Δήμος θετικές εξελίξεις.

 

Ανδ. Γιαλόγλου: Εκτεθειμένη η Δημοτική Αρχή

Η κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης κινήθηκε σε ιδιαιτέρως καυστικό τόνο, με τον επικεφαλής της, Ανδρέα Γιαλόγλου να επισημαίνει εξ αρχής πως, η συνολική στάση της Δημοτικής Αρχής προδίδει πως, διατηρεί “μία πλασματική εικόνα” για το έργο της, χωρίς να επιδεικνύει “καμία διάθεση αυτοκριτικής”. Γνωστοποιώντας πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης εστιάζεται στο “να της αφαιρεί τους παραμορφωτικούς φακούς”, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε μηδενισμό των κινήσεων της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Γιαλόγλου ξεκίνησε τον σχολιασμό του εστιάζοντας σε δύο πρόσφατα γεγονότα που υποστηρίζει ότι εκθέτουν τη δημοτική πλειοψηφία. “Καταρχήν δεν μπορούμε να ξεχάσουμε δύο ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που έμειναν χαραγμένες με μελανό τρόπο στη μνήμη των δημοτών” σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “την άρνηση παροχής στήριξης στο Δήμαρχο της Πάτρας με την επίκληση μιας σειράς υπεκφυγών και προσχημάτων, τη στιγμή που τη στήριξη αυτή την είχαν ήδη προσφέρει πλήθος Δήμων, Φορέων αλλά και τα συλλογικά όργανα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ”, στάση που όπως υπογράμμισε, “πλήγωσε βαθιά το δημοκρατικό συναίσθημα των Συριανών και άφησε τη Δημοτική Αρχή ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη για τις πολιτικές της επιλογές”. Επιπλέον, έκανε αναφορά στην “πρόσφατη παρέμβαση στον Γαλησσά με την παράνομη διαμόρφωση του παλιού αιγιαλού και την εκρίζωση των σχίνων που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα”, γεγονός αναφορικά με το οποίο τόνισε πως, “αποτελεί μνημείο αψυχολόγητης ενέργειας που συνδυάζει με επικίνδυνο τρόπο την άγνοια με την πλέον λανθασμένη αντίληψη περί οικονομικής ανάπτυξης”.

 

Αυστηρή κριτική σε κάθε πεδίο

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να προβεί σε σαφείς παρατηρήσεις για συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους αναφέρθηκε ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής. Σχετικά με την τουριστική προβολή έθιξε “το πολύπαθο και ανενεργό portal” του Δήμου, υπογραμμίζοντας πως, η Δημοτική Αρχή αν και “είχε ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής της την τουριστική ανάπτυξη” ωστόσο, “επιδόθηκε και επιδίδεται σε αποσπασματικές ενέργειες για τις οποίες ακριβώς κατηγορούσε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή”. Από το σύνολο των ενεργειών της, επεσήμανε ως θετική εξέλιξη τη διεξαγωγή του Τριάθλου αλλά και του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική του Δήμου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, θέλησε να σχολιάσει “την πρωτοφανή υστέρηση πληρωμών που προκλήθηκε στην τοπική αγορά”, εξέλιξη για την οποία υποστήριξε ότι “έχει οδηγήσει σε απόγνωση πλήθος επιχειρηματιών του νησιού” ενώ σε δεύτερο επίπεδο, σχολίασε “τις παλινωδίες έγκρισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος”. “Θυμόμαστε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να εγκριθεί. Με ανάλογο τρόπο ο προϋπολογισμός του 2017 εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις από την ΑΔΑ η οποία έθεσε συγκεκριμένη προθεσμία για την ικανοποίησή τους” δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για “περιπέτειες” του Δήμου στον κρίσιμο τομέα των οικονομικών.

Ο ίδιος δε, επεκτείνοντας την κριτική του στο θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού, έκανε λόγο “για σενάρια επιστημονικής φαντασίας” μετά και την “αποδόμηση του τμήματος προγραμματισμού”.

Επιπλέον, στο πεδίο της λήψης αποφάσεων συγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, υποστήριξε πως, “η απόρριψη των κυκλοφοριακών μέτρων, θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τη Δημοτική Αρχή”, ενώ αναφορικά με το θέμα της πορείας της ανακύκλωσης, διαπίστωσε πως, “το μέτρο έχει ατονήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη σημαντική μείωση των ποσοτήτων ανακυκλώσιμου υλικού που στέλνεται στην Αθήνα”. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε και στο πεδίο του αθλητισμού, αφού όπως εξήγησε δεν θα μπορούσε η παράταξή του να μην καυτηριάσει πως, “δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να αποκατασταθεί το μοναδικό δημοτικό στάδιο με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα του Νομού να βρίσκεται χωρίς ένα υποτυπώδες στάδιο”.

 

Π. Χρυσαφίδης: Πολιτική διαχείρισης με ψήγματα πολιτικής βούλησης

Παρά την απουσία του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων από την εκδήλωση πεπραγμένων, ωστόσο, η κριτική της παράταξης απεστάλη προς την Δημοτική Αρχή προκειμένου να αναγνωσθεί. Σύμφωνα με όσα σχολίασε κριτικά ο κ. Χρυσαφίδης στο περιεχόμενό της, “Πέρυσι τον Ιούνιο στην αντίστοιχη ειδική συνεδρίαση θυμάμαι τον κ. Δήμαρχο να ισχυρίζεται... “παραμένουμε πιστοί στο όραμα να δημιουργήσουμε τη Σύρο που αξίζουμε” και αναρωτιέμαι... Τι κατάφερε προς αυτήν την κατεύθυνση, έναν χρόνο μετά, η Δημοτική αρχή... αλλά και το Δημοτικό συμβούλιο εν συνόλω;”, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα, πως, η ίδια κριτική προ έτους εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, “εξακολουθεί να είναι επίκαιρη”. Από την πλευρά του, τονίζοντας ότι, πράγματι η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη “οικονομική κρίση”, ωστόσο, υποστήριξε πως, αυτό ως γεγονός, “δεν μπορεί να είναι συνεχής δικαιολογία για την ανεπάρκεια του δικού μας, αλλά και πολλών άλλων Δήμων, στην αποτελεσματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, οι δημότες από την πλευρά τους, “αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα, παρά τον στοχευμένο αποπροσανατολισμό που τους πλασάρει η Δημοτική Αρχή”. Μία Δημοτική Αρχή, που όπως πρόσθεσε, “δυστυχώς δεν αποδεικνύει ότι έχει συγκεκριμένο πλάνο για το όραμα της - όσο από αυτό εξακολουθεί να θυμάται - αλλά πειραματίζεται συνεχώς σε μια αμφιλεγόμενη τουριστική ανάπτυξη που την θεωρεί πανάκεια στα προβλήματα αυτού του τόπου”.

Φωτίζοντας την ουσία της κριτικής που ασκεί η Κίνηση Πολιτών Σύρου, ο Παύλος Χρυσαφίδης υποστηρίζει στο περιεχόμενο της γραπτής τοποθέτησής του, πως, “η όλη απολογιστική της (Δημοτικής Αρχής), βασίζεται σε μια διαχείριση προβλημάτων με ελάχιστα ψήγματα πολιτικής βούλησης και αποφάσεων”, γεγονός που “προβληματίζει περισσότερο όσους παρακολουθούν επιτυχίες άλλων Δήμων, ακόμη και γειτονικών”.

 

Ευχάριστη εξαίρεση η πορεία της Θ. Μενδρινού

Συμπληρωματικά, ο κ. Χρυσαφίδης θέλησε να εστιάσει απολογιστικά για το 2016 και σε ορισμένα θετικά γεγονότα/ εξελίξεις που καταγράφηκαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. “Πρέπει να επισημανθεί μια ευχάριστη εξαίρεση” σχολίασε προλογίζοντας την αναφορά του στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού στην οποία αναγνώρισε “αποτελεσματικές προσπάθειες που ξέφυγαν από την διαχειριστική αντίληψη που διέπει τις άλλες αντιδημαρχίες του Δήμου”, τονίζοντας ότι “Αυτή η αξιοπρεπής και αξιοθαύμαστη προσπάθεια σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς” και η “επιτυχία στον τομέα του πολιτισμού” ως Κίνηση Πολιτών “ελπίζουμε να εδραιωθεί και σε σύντομο διάστημα εναπομείναντες στόχοι όπως αυτός της Δημοτικής Φιλαρμονικής αλλά και άλλοι να στεφθούν με επιτυχία”.

Ολοκληρώνοντας την κριτική του, ο κ. Χρυσαφίδης εξέφρασε την ευχή, σε ένα έτος από σήμερα, “τον επόμενο απολογισμό να τον έχει ήδη κρίνει θετικά ο Συριανός Λαός”, εξηγώντας πως, αυτό για να καταστεί πραγματικότητα, προϋποθέτει προσπάθεια και πλάνο που δε θα εξαντλείται μόνο σε πολιτικές διαχείρισης. Θέλοντας να επισημάνει μάλιστα και “τον θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον ρόλο του κ. Δημάρχου που είναι και ο μόνος αρμόδιος εκτελεστής των αποφάσεων του συμβουλίου”, δήλωσε στον επίλογό του σε αιχμηρό τόνο, πως, “το νησί μας έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο και έναν Δήμαρχο, που όλοι οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να σέβονται και να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου παρά να τα εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος”. Ως εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, δεσμεύθηκε δε, “να ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση όπως μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει”.

Σε όσα σχολίασε ο κ. Χρυσαφίδης, δεν θα πρέπει να μην αναφερθεί πως, έρχεται να προστεθεί και η αναλυτική απολογιστική ματιά του αιρετού μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη, ο οποίος επίσης, απέστειλε γραπτό κείμενο τοποθέτησης επί των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.

 

Ν. Καΐλης: Αδιέξοδες πολιτικές διαχείρισης κι επικοινωνιακές κοκορομαχίες

Σταθερός στο πολιτικό πλαίσιο που ασκεί κριτική ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, μέσω γραπτής τοποθέτησης εξαιτίας της απουσίας του, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, υπογράμμισε εξ αρχής πως, η κριτική της παράταξής του συνυπολογίζει τη στάση της Δημοτικής Αρχής στον άξονα “του κοινωνικού ερέβους, που έχει δημιουργηθεί από τη συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης”. “Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε δηλώσει, σε όλους τους τόνους, πάρα πολλές φορές πως ο “Καλλικράτης”, έχει μετατρέψει τους Δήμους σε εχθρικούς μηχανισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά και ο Δήμος είναι πλέον μια κρατική υπηρεσία” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καΐλης, εξηγώντας πως, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για την κάλυψη των ρεαλιστικών αναγκών του δήμου. Επισημαίνοντας πως, στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που εγκλωβίζονται οι Δήμοι, “οδηγούνται” στη σύνδεσή τους “ακόμη πιο έντονα στο άρμα της επιχειρηματικής λειτουργίας, της ανταποδοτικότητας και της ενίσχυσης της φορολεηλασίας των δημοτών”, o ίδιος, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “αποδέχεται πλήρως της λειτουργία της σε αυτό το πλαίσιο, υπηρετώντας την κυβερνητική πολιτική”, διαπίστωση που όπως τόνισε τεκμηριώνεται “από την αύξηση των δημοτικών τελών, την εφαρμογή δράσεων κοινωνικής πολιτικής που αφορούν σε προγράμματα μπαλώματος αλλά και συμφιλίωσης με την εξαθλίωση και τη φτώχεια”.

Συμπληρωματικά, ο κ. Καΐλης ανέφερε πως, “η μόνη αυτοτελώς δημοτική κοινωνική παροχή είναι η δωρεάν μετακίνηση μέσω του mini bus, που και αυτή ετοιμάζεται να ξηλωθεί μόλις γίνει κατορθωτό να ισορροπηθεί το οικονομικό όφελος από την επιβολή εισιτηρίου με το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει αυτή η πράξη”.

Μεταξύ άλλων, εκ μέρους της παράταξής του, άσκησε κριτική και στο θέμα της μη στήριξης της παιδείας, τονίζοντας πως, για τις κτιριακές υποδομές “δίδονται χρήματα σε εργολάβους για αναβαθμίσεις κτιρίων οι οποίες τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυναν (π.χ. νηπιαγωγείο Φοίνικα)” ενώ όπως σχολίασε η Δημοτική Αρχή “ακολουθεί τουλάχιστον προβληματική τακτική στο ζήτημα του πανεπιστημίου”, αφού υποστήριξε πως, επί της ουσίας, δεν επιδιώκεται συνεργασία προς όφελος του Δήμου σε πολλά επίπεδα. Εκτός των ανωτέρω, επεσήμανε μάλιστα πως, “Η πολιτική επιλογή της μη διεκδίκησης του χώρου του στρατοπέδου και για την εγκατάσταση των κτιρίων του πανεπιστημίου, η απίστευτη πρόταση περί στέγασης του στο πρώην πεδίο βολής της Βάρης (...) καταδεικνύουν την αξία που δίνεται από την Δημοτική Αρχή στην ύπαρξη της σχολής στο νησί”. Προχωρώντας την κριτική του στα πεδία του αθλητισμού και του πολιτισμού, θέλησε να υποστηρίξει ότι “δεν αποτελούν τουριστικό προϊόν και φιέστες” θίγοντας παράλληλα και το θέμα των προβληματικών αθλητικών υποδομών. Ο κ. Καΐλης κλείνοντας την τοποθέτησή του για τον απολογισμό του 2016, στηλίτευσε τέλος, τις “επικοινωνιακές κοκορομαχίες” που αναπτύσσουν οι άλλες παρατάξεις με τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως, αυτές κινούνται στη λογική της διαχείρισης της “αντιλαϊκής πολιτικής”, χωρίς να εστιάζουν στη λύση των προβλημάτων των δημοτών.

Αυτούσια η τοποθέτηση του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κ. Στρογγύλη

Απολογισμός Πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής... κάθε χρόνο γίνεται σε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία των δημοτών και Τοπικών Φορέων του Δήμου με σκοπό να πληροφορηθούν τα ‘Πεπραγμένα’-ενός χρόνου-της παρούσας Δημοτικής Αρχής με δήμαρχο τον κύριο Μαραγκό Γεώργιο. Ήδη κύριε δήμαρχε έχουμε διανύσει το μισό της θητείας σας και ακόμη δεν έχετε καταφέρει να μας παρουσιάσετε ένα συγκεκριμένο Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το νησί μας, δεν έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να εφαρμόσετε μέσα από την ‘πολιτική σας’ τις απαραίτητες “κρίσιμες αλλαγές” που απαιτούσε ο κόσμος που σας εμπιστεύθηκε για να μη ταυτίζεστε με τους ”προκατόχους σας”, με Στόχο βέβαια την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων και θεμάτων που παραμένουν, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, τροχοπέδη στην Ανάπτυξη του τόπου..[Χωροταξικό, Πολεοδομικό, Ανεργία κλπ.]και στην Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, των Υποδομών και Υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των δημοτών και επιχ/σεων του τόπου, και φυσικά δείχνετε αδυναμία και πολιτική ανικανότητα για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στοιχειωδώς στην επίλυση "καυτών" ζητημάτων-προβλημάτων της πόλης[συσσωρευμένα, η αλήθεια, για χρόνια..]Στρατόπεδο-Μαρίνα-Κυκλοφοριακό-Parking-Δημοτικές επιχ/σεις-] του νησιού μας...Πολύ γρήγορα, η αλήθεια είναι ότι έχετε απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δημοτική Αρχή σας. Ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας δείχνει να είναι απογοητευμένο και δυσαρεστημένο από τις προεκλογικές σας υποσχέσεις...που φυσικά απ ότι φαίνεται δεν δείχνετε την απαραίτητη πολιτική ικανότητα για να υλοποιήσετε...Δυσκολίες υπήρχαν υπάρχουν και θα συνεχιστούν να σας δημιουργούν "εμπόδια" στις πολιτικές σας επιδιώξεις και στα προεκλογικά σας όνειρα που δυστυχώς θα παραμείνουν όνειρα απραγματοποίητα για το τόπο μας...ερώτημα...Οι πολίτες θα πρέπει κ. Δήμαρχε να είναι ικανοποιημένοι με το έργο σας και τη πολιτική σας;;;
Που είναι,αλήθεια,όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά, το πρόγραμμά σας ;;  Ο σοφός λαός μας λέει.....η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται...ή  Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός..... Είναι νωρίς θα μου πείτε, αλλά εσείς πραγματικά κύριε δήμαρχε προσγειωθήκατε ανώμαλα από πολύ νωρίς και φυσικά όσα πολιτικά θέματα διαχειριστήκατε τα .. κάψατε κυριολεκτικά... Προχειρότητα.....παντού  -Οραμα?  Σχέδια παντού-Οραμα;;;Στρατηγικός Σχεδιασμός ;;;
Πριν λίγο κάνατε μια προσπάθεια Ωραιοποίησης , και πίσω από τους παραμορφωτικούς φακούς που φοράτε μας παρουσιάσατε-απολογιστικά- τις προσπάθειες της παράταξης σας για την εικονική Ανάπτυξη που πετύχατε, αλλά δυστυχώς για εσάς, οι πολίτες δεν σας "νιώθουν" κοντά τους αρωγούς στα καθημερινά προβλήματά τους και ήδη έχουν απογοητευθεί από τις επιλογές σας. Κρίσιμα ζητήματα όπως τα Οικονομικά του δήμου έχουν εκτροχιασθεί επικίνδυνα, μελέτες για αναπτυξιακά έργα δεν υπάρχουν, προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα για Ανέργους πουθενά, διαχείριση της Φτώχειας-Κίνητρα για Δημιουργία Καινοτόμων δράσεων-άγνωστο για εσάς, Πανεπιστήμιο στο περιθώριο...και άλλα πολλά. Η Δημοτική αρχή που ασκεί τη πολιτική ....Ότι κάτσει...άσκηση της ‘πολιτικής’ της ημέρας και της καραμπόλας...δυστυχώς...
Κύριε δήμαρχε επειδή είστε ακόμη νέος προσπαθήστε για το υπόλοιπο της θητείας σας να φανείτε ενωτικός για τη συνοχή της κοινωνίας μας και ας συ στρατευθούμε όλοι μας για τον Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για συμμετοχική δημοκρατία στο Δήμο μας... Ας αναβαθμίσουμε τη διοικητική αποτελεσματικότητα του δήμου μας για τη βελτίωση της Καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Την προαγωγή της Διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά και τη διασφάλιση της Οικονομικής Βιωσιμότητας του δήμου μας.
Ας Δώσουμε κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχ/σεων και την ενθάρρυνση Νέων παραγωγικών επενδύσεων. Χρειάζονται προτάσεις και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από μια άλλη Αναπτυξιακή και διαχειριστική κουλτούρα ικανή στο να προκαλέσει αυτές τις θετικές πραγματικές προσδοκίες που χρειάζεται ο τόπος.
Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης κύριε δήμαρχε...Υπάρχουν οι τρόποι για τη δημιουργία μεγάλων αναπτυξιακών ευκαιριών για τη Σύρο που αγαπάμε...Οι λύσεις θα έρθουν μόνο από τη δημιουργία Πλούτου μέσω μεγάλων καινοτόμων αναπτυξιακών έργων, που θα δημιουργήσουν αγαθά και υπηρεσίες για τους πολίτες.
Κλείνοντας υπάρχει απαίτηση κ. Δήμαρχε για πληρέστερη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν...να οραματιζόμαστε ένα δήμο που πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν κέντρο Πολιτικού και Οικονομικού Αναπτυξιακού σχεδιασμού και σαν φορέας υλοποίησης και εκτέλεσης των αποφάσεων χωρίς να έχουμε το σύστημα στη διάθεσή μας, που με απόλυτη διαφάνεια και επιστημονική πληρότητα θα πληροφορεί εμάς αλλά και του πολίτες για τον τρόπο εκτέλεσης της πολιτικής τους ‘εντολής’..ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ενημερωμένους πολίτες...Σας ευχαριστώ.