Η εμπειρία της πλευράς οδηγών και ιδιοκτητών ταξί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της αφετηρίας τους, στη θέση Eurobank στο παραλιακό μέτωπο Ερμούπολης, την Μ. Παρασκευή

“Να δοθεί λύση πριν το καλοκαίρι”

Προσδοκούν σε προσδιορισμό κατάλληλης θέσης στην πόλη, πριν την έναρξη της θερινής σεζόν

“Ακατάλληλη” αξιολογείται στην πράξη, η προτεινόμενη θέση λειτουργίας των ταξί στο ύψος της τράπεζας Eurobank στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, αφού η έστω και προσωρινή εμπειρία της πλευράς των οδηγών και των ιδιοκτητών ταξί από τη μετακίνηση και παραμονή τους, την Μεγάλη Παρασκευή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου τους, προκάλεσε “επιπρόσθετο κυκλοφοριακό φόρτο και παράνομους ελιγμούς”.

Η απόφαση της μεταφοράς τους για κάποιες ώρες από την πλατεία Μιαούλη στο παραλιακό τμήμα, προκειμένου να διεξαχθεί επιτυχώς και ανεμπόδιστα η διαδικασία της περιφοράς των Επιταφίων στο ιστορικό κέντρο, αν και αποτέλεσε ένα σύντομο διάστημα δοκιμής της θέσης που είχε οριστεί μετά την ανάπλαση, ως νέα πιάτσα τους, ωστόσο, βάσει των δηλώσεων του προέδρου τους, Κάρολου Βουτσίνου, ήταν επαρκής χρόνος, για να εξαχθούν βασικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο ίδιος, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόταση λειτουργίας της αφετηρίας τους στο ύψος της τράπεζας Eurobank, θέση, την οποία επανειλημμένως η πλευρά του Σωματείου έχει απορρίψει, “ως χώρος πιάτσας των ταξί, δεν είναι λειτουργικός”.

Μεταφερθήκαμε με την θέλησή μας λόγω της περιφοράς. Εκφράστηκαν παράπονα”

Εκ μέρους του προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Αγοραίων Οχημάτων ταξί Σύρου “Ο Άγιος Χριστόφορος” τονίσθηκε πρωτίστως πως η απόφαση προσωρινής μετακίνησής τους προέκυψε από την πλευρά τους, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των πομπών των Ορθόδοξων και Καθολικών Επιταφίων, προκειμένου να μην υπάρχουν οχήματα περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη.

“Ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους φορείς πριν το Πάσχα με στόχο να οργανωθούμε με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου. Εμείς μεταφερθήκαμε εθελοντικά και το τόνισα ως πρόεδρος ότι μεταφερόμαστε σε αυτήν τη θέση καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουτσίνος, επικεντρώνοντας την αναφορά του στην εικόνα που εισέπραξαν κατά την παραμονή τους στο παραλιακό μέτωπο οι οδηγοί ταξί.

Αφού πρωτίστως διευκρίνισε πως, “Μας πρότειναν μάλιστα να μεταφερθούμε από νωρίς το πρωί (06.00) της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά δεν το δεχτήκαμε και μετακινηθήκαμε από τις έξι το απόγευμα της ίδιας ημέρας και παραμείναμε έως το βράδυ, έως το πέρας της περιφοράς των Επιταφίων” λόγω και του όγκου των οχημάτων και των επισκεπτών που αποβιβάζονταν από τα πλοία, ο πρόεδρος του Σωματείου, υπογράμμισε, πως, “Η εικόνα που έχουμε για τη συγκεκριμένη ημέρα και τις συγκεκριμένες ώρες είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε καθώς αναζητούσε τις αφετηρίες”. Όπως εξήγησε, “Ενώ αρχικά μας έβρισκαν στην πλατεία, μετά έψαχναν τα ταξί και μας αναζητούσαν στη Eurobank. Υπήρξαν παράπονα που μεταφέρθηκαν σε εμάς και πρέπει επιτέλους να δοθεί μία λύση και να οριστεί μία αφετηρία, μία πιάτσα σταθερή και μόνιμη, ούτως ώστε κάθε φορά, κάθε ιδιαίτερη ή εορταστική περίοδο να μην μεταφερόμαστε από εδώ κι από εκεί”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η κίνηση που υπήρχε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν αυξημένη κι εμείς έπρεπε να προχωράμε σε αναστροφή των οχημάτων μας, στο λιμάνι” λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Είχε πολύ κίνηση και η παραλία είχε μεγάλο όγκο οχημάτων και μηχανών. Δεν μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς ή να παρανομούμε. Αν παραμέναμε εκεί, θα προκαλούσαμε ατύχημα”. Σχολίασε δε, “Πώς να εξυπηρετήσουμε ομαλά τον κόσμο;”, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει και τα προβλήματα που συνάντησαν οι οδηγοί ταξί κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αφού επί της ουσίας, η θέση της αφετηρίας, δεν λειτούργησε. “Μπλοκάραμε και με την περιφορά του Επιταφίου της Κοιμήσεως”.

 

Ακατάλληλος ο χώρος αφετηρίας στη Eurobank”

Βάσει των γενικότερων διαπιστώσεων που προαναφέρθηκαν εκ μέρους του, από την προσωρινή μεταφορά τους στην εν λόγω θέση, ο ίδιος τόνισε κατά συνέπεια πως, “Πρέπει επιτέλους να βρεθεί λύση” καθώς όπως σημείωσε, “Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος”. Μάλιστα, θέλησε να σχολιάσει πως, η θέση των ταξί στο παραλιακό μέτωπο και ιδιαίτερα στη θέση που τους προτάθηκε μετά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, μοιάζει να τους θέτει στο περιθώριο. “Αν υπήρχε κόμβος μπροστά από τα Goody΄s, θα ήταν τελείως διαφορετικά. Ή αν ήταν ο κόμβος στο ύψος του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, όπως προέβλεπε η μελέτη Καρεκλά...” σχολίασε παρακάτω, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, “Σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα της παραλίας, η συγκεκριμένη θέση είναι εντελώς ακατάλληλη για εμάς. Σήμερα, δεν έχουμε κατάλληλο χώρο”.

Συνάντηση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Σταθερό αίτημα του Σωματείου αποτελεί η αναζήτηση και οριστικοποίηση λύσης, μέσω της οποίας θα δίδεται απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματιών οδηγών ταξί στην πόλη, με φόντο τη σημερινή προβληματική παραμονή τους στην πλατεία Μιαούλη. “Θα παραμείνουμε στην πλατεία έως ότου βρεθεί λύση” ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, εξηγώντας παράλληλα όμως, πως η λύση πρέπει να δοθεί πριν την έναρξη της θερινής σεζόν, οπότε αναμένεται σταθερά αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση. “Μετά την πασχαλινή περίοδο έχουμε στείλει έγγραφο στον Αντιπεριφερειάρχη ώστε να καλέσει τους φορείς πριν την άφιξη της καλοκαιρινής περιόδου, για να βρεθεί λύση. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βουτσίνος, τονίζοντας πως, την παρούσα χρονική στιγμή, “Στην πλατεία δεν μας επιτρέπει η Αστυνομία, αφού έχει κριθεί ακατάλληλη η πιάτσα”, διευκρινίζοντας ωστόσο πως, “Παραμένουμε εκεί, αφού σήμερα δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος”. Ο κ. Βουτσίνος, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως, η προσδοκία του Σωματείου είναι μετά τη συνάντηση με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη της απόφασης, να βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της αφετηρίας τους σε μία νέα θέση. “Αν γίνει αυτή η συνάντηση, ελπίζουμε να βγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα” ανέφερε τέλος ο πρόεδρος.