Οι ιδιοκτήτες των ταξί προτείνουν να μετακινηθούν στον πεζόδρομο ή στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου στην Ερμούπολη

Πιέζουν για προσωρινή λύση

Νέα παρέμβαση προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Tη λήψη απόφασης που θα τους απεγκλωβίζει από την ακατάλληλη θέση παραμονής τους στην πλατεία Μιαούλη ζητούν επιτακτικά τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Αγοραίων Αυτοκινήτων Ταξί Σύρου “Ο Άγιος Χριστόφορος”, μέσω νέας παρέμβασής τους προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Το άλυτο θέμα της δημιουργίας σταθερής νέας αφετηρίας στην Ερμούπολη, ώθησε τα μέλη του Σωματείου να αιτηθούν την μεταφορά τους – προσωρινά – είτε στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου, είτε στον πεζόδρομο των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού, μετά από την πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης, στο πλαίσιο της οποίας έθιξαν εκ νέου, τα σοβαρά προβλήματα που γεννά η στάθμευσή τους περιμετρικά της πλατείας Μιαούλη.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης νέας ασφαλούς και λειτουργικής αφετηρίας για τα ταξί προέκυψε μετά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης, οι ίδιοι επαναφέρουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το αίτημα τους περί προσωρινής λύσης, έχοντας συνυπογράψει δε, η εν λόγω απόφασή τους και κατ΄ επέκτασιν οι προτάσεις τους, να αποτελέσουν προγραμματισμένο θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το σχετικό έγγραφο που γνωστοποίησε ο πρόεδρός τους, Κάρολος Βουτσίνος πως έχει προωθηθεί στο δημοτικό συμβούλιο με τις υπογραφές των 49 μελών του Σωματείου, αποτέλεσε την αφορμή για να κληθεί ο ίδιος να μιλήσει στην εφημερίδα αναφορικά με το “φλέγον” θέμα, που προσωρινά μένει αναπάντητο.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην υπενθυμιστεί, πως, προσφάτως, στο γραφείο του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρου Γουσγουνέλη μέλη της διοίκησης του Σωματείου είχαν ενημερωθεί

για το προσχέδιο της μελέτης της νέας πιάτσας των ταξί στην παραλία της Ερμούπολης (πλευρά θάλασσας απέναντι από τη Eurobank), ωστόσο, έως και την απαιτούμενη συμπλήρωση του χρόνου, αλλά και τη λήψη των αδειοδοτήσεων που θα επιτρέψουν παρέμβαση στο νέο έργο της ανάπλασης (ακόμη δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή αυτού), το Σωματείο αιτείται την ικανοποίηση μίας εκ των δύο προτάσεων σχετικά με την ύπαρξη προσωρινής λύσης.

 

Ακατάλληλη... η θέση στην πλ. Μιαούλη

Προκειμένου να ασκήσουν πίεση και να πάρει μία απόφαση προσωρινού χαρακτήρα η δημοτική πλευρά, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που καταγράφονται εδώ και αρκετούς μήνες στο ύψος της πλατείας Μιαούλη, όπου και τα ταξί έχουν την αφετηρία τους, τα μέλη του Σωματείου και ο πρόεδρός τους, μέσω των δηλώσεών του προς την εφημερίδα, σημειώνουν τα τεράστια προβλήματα που συναντούν καθημερινά.

“Ζητάμε να φύγουμε από την πλατεία Μιαούλη. Δεν πάει άλλο. Την πλατεία ως θέση αφετηρίας για τα ταξί την έχει απορρίψει η Αστυνομία. Μένουμε προσωρινά εκεί καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση” σχολιάζει ο Κάρολος Βουτσίνος, υπενθυμίζοντας και την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Σύρο για την παραμονή τους περιμετρικά της πλατείας.

“Έχουν “χτυπήσει” και τρία – τέσσερα οχήματα, από μηχανές όταν παρουσιάζει ολισθηρότητα το οδόστρωμα και οι πλάκες” συμπληρώνει στη συνέχεια ο πρόεδρός τους, τονίζοντας πως, ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί για το σύνολο των οχημάτων που δεν εκτελούν κάποια διαδρομή, με αρκετά ταξί να αναγκάζονται να σταθμεύουν ακόμη και στην είσοδο του θεάτρου “Απόλλων”.

“Επιπλέον, όταν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις περιμετρικά της πλατείας, κάποια ταξί σταθμεύουν μπροστά από το θέατρο Απόλλων. Έρχεται η Αστυνομία και λογικό είναι” υπογραμμίζει ο ίδιος, θίγοντας και το ζήτημα της απαγόρευσης αναστροφής. “Δεν μας επιτρέπουν την αναστροφή. Υπάρχει βέβαια ανοχή εκ μέρους της Αστυνομίας, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μεγάλο θέμα. Ζητάμε να βρεθεί μία λύση και να φύγουμε” τονίζει κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως, “Ζητάμε από τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να μας μεταφέρει κάπου αλλού”.

Επισημαίνει δε, πως, πρόταση του Σωματείου είναι η μεταφορά τους είτε στον πεζόδρομο, είτε στο πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου. “Από την πλευρά μας, προτείνουμε αυτά τα δύο σημεία. Από εκεί και πέρα αν ο ίδιος μας προτείνει να πάμε στη θέση της πλευράς Eurobank (σσ. όπως είχε προβλεφθεί στο σχέδιο του έργου της ανάπλασης), εμείς δεν το κάνουμε. Δεν το δεχτήκαμε από την αρχή. Ζητάμε ο Δήμος να βρει μία λύση. Κι αυτή η λύση θα είναι προσωρινή. Όταν τελειώσει το έργο της παραλίας εμείς θα μεταφερθούμε αμέσως. Επαναφέρουμε αυτά που υποστηρίξαμε εξ αρχής” υπογράμμισε κατηγορηματικά.

 

Καταλληλότερη θέση στην οδό Σταμ. Πρωίου

Ως καταλληλότερη θέση προσωρινής αφετηρίας στο κέντρο της Ερμούπολης, οι ιδιοκτήτες των ταξί επισημαίνουν το πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου, άποψη η οποία ταυτιζόταν και με την αρχική σκέψη του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος και είναι αρμόδιος για την λήψη οριστικής απόφασης σχετικά με την αφετηρία των ταξί στη Σύρο.

“Προτείνουμε να παραμείνουμε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου (προς την πλευρά της θάλασσας, απέναντι από τη Eurobank) και θεωρούμε πως είναι το καταλληλότερο σημείο, η οδός Σταματίου Πρωίου, με το πρώτο ταξί να βρίσκεται στη διασταύρωση οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Σταματίου Πρωίου (φαρμακείο Μακριδάκη), με τα ταξί να εισέρχονται στον χώρο αναμονής, με σειρά προτεραιότητας από την οδό Κέας (στενό Αθυμαρίτη)” ανέφερε ο κ. Βουτσίνος περιγράφοντας την πρόταση του Σωματείου, απαριθμώντας μάλιστα και κάποια από τα οφέλη που θα προκύψουν αν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. “Με αυτή τη θέση επιτυγχάνουμε, αναχώρηση των μισθωμένων ταξί χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των άλλων οχημάτων” ενώ όπως συμπλήρωσε, “τα ταξί βρίσκονται στην καρδιά της πόλης προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση στο επιβατικό κοινό” καθώς επίσης “δεν θα υπάρχουν περιττές κινήσεις ταξί στο κέντρο της πόλης που θα επιβαρύνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο της Ερμούπολης”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, στο ενδεχόμενο ικανοποίησης κι εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης, αυτόματα θα απαιτηθεί η αντιδρόμηση της οδού, με τα οχήματα και τα δίκυκλα όταν θα εισέρχονται από την οδό Κέας, να στρίβουν δεξιά και να ακολουθούν ανοδική ροή προς το υπόλοιπο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου.

 

Εναλλακτικά στον πεζόδρομο

Από την πλευρά τους, προτείνουν ως εναλλακτικό σενάριο υλοποίησης την μεταφορά τους – πάντοτε προσωρινά – στον πεζόδρομο της πόλης, δηλαδή στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού, στον βασικό εμπορικό δρόμο του κέντρου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κάρολος Βουτσίνος, “Δεύτερη πρότασή μας είναι ο πεζόδρομος της οδού Πρωτοπαπαδάκη με το πρώτο ταξί στη διασταύρωση με την Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Ερμού)”. Ωστόσο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σενάριο έχει γνωστοποιηθεί προς τη Δημοτική Αρχή, ο πρόεδρος του Σωματείου επισημαίνει πως, η δημοτική πλευρά τάσσεται αντίθετα στην ικανοποίηση αυτής της πρότασης. “Μας είπαν από τον Δήμο ότι στον πεζόδρομο, δεν μπαίνουν τα οχήματα” σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας βέβαια πως, “Σε πόλεις του εξωτερικού όμως, υπάρχουν πεζόδρομοι που επιτρέπεται η διέλευσή τους”.

Απορρίπτουμε το αρχικό σχέδιο”

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο πρόεδρος του Σωματείου υπενθύμισε την κατηγορηματική αντίθεση των ιδιοκτητών ταξί στην προτεινόμενη – έστω και προσωρινή – μετακίνησή τους, στο τμήμα που προέβλεπε το έργο της ανάπλασης, δηλαδή στο ύψος της Eurobank, απέναντι από την πλευρά της θάλασσας. “Απορρίπτουμε τον χώρο στον οποίο έχει σχεδιαστεί η πιάτσα ταξί μετά την ανάπλαση της παραλίας ως μη λειτουργικό, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης αναστροφής για τις βόρειες συνοικίες της Ερμούπολης, μιας και είχαμε πλήρη εικόνα του κυκλοφοριακού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες” ανέφερε ο πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα και το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν κατά την εκτέλεση του μεταφορικού έργου τους, καθώς θα αυξανόταν ο κυκλοφοριακός φόρτος στο παραλιακό τμήμα.

“Εκείνοι προτείνουν να πάμε στη θέση της Eurobank, αλλά εξ αρχής είπαμε ότι ήμασταν αντίθετοι” επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Βουτσίνος, σημειώνοντας επιπρόσθετα, πως, “Δεν πηγαίνουμε εκεί καθώς δεν εξυπηρετεί, ενώ επιπλέον, αν μετακινηθούμε, δεν θα προχωρήσουν κανένα έργο”. Εκφράζοντας μάλιστα δημόσια την ανησυχία του Σωματείου για την προώθηση του έργου στο παραλιακό τμήμα, στην περίπτωση που αποδέχονταν οι ιδιοκτήτες των ταξί να μετακινηθούν προσωρινά στην πλευρά της τράπεζας, τόνισε ξανά πως, “Δεν δεχόμαστε αυτή τη θέση. Ούτως ή άλλως, αυξάνεται και ο κυκλοφοριακός φόρτος”.

Θα επιμείνουν στην προσωρινή μετακίνησή τους

Καθώς σήμερα, όπως έχει γνωστοποιηθεί από τη δημοτική πλευρά, καμία εκ των θέσεων αφετηρίας των ταξί στη Σύρο (πλατεία Ηρώων και θέση Μαρινόπουλος) δεν έχει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, μέλημα όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι η ομαλή διαδικασία λήψης των εγκρίσεων. Ωστόσο, για την πλευρά κυρίως των ταξί, αυτό που προέχει είναι η ικανοποίηση του αιτήματός περί προσωρινής λύσης σε επίπεδο λειτουργίας της αφετηρίας τους.

“Ο Αντιπεριφερειάρχης θα αποφασίσει μόνον για την τελική πιάτσα. Ο Δήμος μας λέει να περιμένουμε να νομιμοποιηθούν οι δύο αφετηρίες σε πλατεία Ηρώων και θέση Μαρινόπουλος, αλλά τους λέμε ότι η νομιμοποίηση αυτών των χώρων, δεν λέει κάτι. Ο σκοπός είναι να γίνει μία ολοκληρωμένη κίνηση και να έχουμε μία αφετηρία στην πόλη, σωστή” τόνισε ξανά ο Κάρολος Βουτσίνος, καταλήγοντας πως, “Το θέμα μας είναι η Ερμούπολη και κυρίως να φύγουμε από τη σημερινή θέση, που είναι η πλατεία Μιαούλη”.