Αποκόλληση σοβάδων της οροφής κάνει επιτακτική την συντήρηση του Δημαρχιακού μεγάρου της Σύρου

Εμφανή σημάδια φθοράς του Δημαρχείου της Ερμούπολης

Καμία επισκευή εδώ και 25 χρόνια
  • Πέμπτη, 20 Απριλίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 20 Απρ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Το εμβληματικό κτίριο του Δημαρχείου έχει, εμφανή πλέον, προβλήματα τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, τα οποία θα ελεγχθούν και δρομολογείται η αποκατάσταση τους, αν και η παλαιότητα του και η απουσία συντήρησης έχουν αφήσει έντονα ίχνη φθοράς.

Αποκόλληση επιχρίσματος της οροφής στον όροφο του Δημαρχιακού μεγάρου, στο σημείο μεταξύ των γραφείων των αντιδημάρχων, υποχρέωσε στον αποκλεισμό της περιοχής, προς αποφυγή ατυχήματος.

Πιθανολογείται, από τους ασχολούμενους με τα τεχνικά θέματα του Δήμου, ότι στο συγκεκριμένο σημείο σχηματίστηκε έντονη υγρασία, από νερό της βροχής που πέρασε από την οροφή, με αποτέλεσμα την πτώση του ήδη σαθρού επιχρίσματος.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχωρά άμεσα σε έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν και άλλα σαθρά τμήματα στην οροφή, ώστε να παρέμβουν έγκαιρα.

Σε περίπτωση ύπαρξης και άλλων σαθρών σημείων, αυτά θα καθαιρεθούν από το συνεργείο του Δήμου, ώστε να αποφευχθεί ή όποια πιθανή πτώση τους.

Μόλις επιβεβαιωθεί η απουσία κινδύνου νέων πτώσεων τμημάτων επιχρίσματος της οροφής θα αρθεί ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου σημείου και θα επιτραπεί η διέλευση.

Πέραν του προβλήματος που προέκυψε στο εσωτερικό του κτιρίου, προτεραιότητα επισκευής έχει το εξωτερικό τμήμα, στις όψεις του Δημαρχείου, όπου προβλήματα εντοπίζονται στους πυργίσκους, αλλά και σε αποκολλήσεις μαρμάρων.

Με την αιτιολόγηση της άρσης του επικινδύνου, έγιναν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις στους πυργίσκους, σε έναν εκ των οποίων υπήρξε αποκόλληση μίας γωνίας,  για την επιδιόρθωση του οποίου καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια, καθώς το μεγάλο ύψος δυσκόλεψε κατά πολύ και το έργο της συντήρησης, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ειδικό ανυψωτικό καλαθοφόρο όχημα. 

Εντός των ημερών αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης για την εργολαβία συντήρησης των δημοτικών κτιρίων, οπότε η όποια αποκατάσταση θα επιτευχθεί από τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενική συντήρηση του Δημαρχείου, πέραν των μικροπαρεμβάσεων που γίνονται κάθε έτος, έχει να πραγματοποιηθεί από το 1992, γεγονός που καθιστά αιτιολογημένη την εκτεταμένη φθορά που παρουσιάζει.

Το Δημαρχείο συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ δεδομένη είναι η εμβληματική και ιστορική του αξία, στοιχεία που συνολικά θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητα την επισκευή του.

Αρμόδιος φορέας το υπουργείο Πολιτισμού

Το σήμα κατατεθέν της Ερμούπολης φέρει έντονα τα σημάδια γήρανσης, με την δομική του συντήρηση να καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη, όχι μόνο εξ αιτίας της αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας του αλλά και λόγω του χαρακτηρισμού του ως μνημείο, οπότε απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν.

Ζητούμενο δεν αποτελεί κανένα κατασκευαστικό στοιχείο στο εν λόγω κτίριο αλλά μία γενικευμένη επισκευή προκειμένου αυτό να επανέλθει στην πρότερη του κατάσταση.

Επισκευαστικές εργασίες απαιτούνται τόσο σε ότι αφορά στην εξωτερική όψη, αλλά και σε μονώσεις, αλλαγές σε πολλά σημεία των ξύλινων δαπέδων, αντικατάσταση  κουφωμάτων, είναι κάποιες ενδεικτικές αναφορές, που επιβεβαιώνουν το αυξημένο κόστος του έργου.

Παράλληλα, η αδειοδότηση για την επισκευή του κτιρίου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, με τα δεδομένα αυτά να καθιστούν την διαδικασία επισκευαστικών παρεμβάσεων ιδιαιτέρως χρονοβόρα και με πολύ υψηλό κόστος.

Στα μέσα Μαρτίου, ο Δήμαρχος πραγματοποίησε για το θέμα συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού, με τον Βαγγέλη Πολίτη, Διευθυντή του πολιτικού γραφείου της υπουργού Πολιτισμού, ενώ υπήρξε και επαφή με την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων προς την οποία εστάλη έγγραφο αίτημα συνδρομής στην εκπόνηση μελέτης για το συγκεκριμένο κτίριο.

Έως και αδύνατη φαίνεται να είναι η χρηματοδότηση του έργου για το Δημαρχείο, όταν το κονδύλι από το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ για έργα υποδομής πολιτισμού σε ολόκληρη της Περιφέρεια, γεγονός που αποκλείει την συγκεκριμένη χρηματοδοτική πηγή, οπότε αυτό προσανατολίζει το ενδιαφέρον σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα τομεακά προγράμματα ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο υπάρχει κατανομή ποσών στις Περιφέρειες.