Προετοιμασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση μίας σύγχρονης παιδικής χαράς στον Γαλησσά

Ένα ινδιάνικο χωριό για τα παιδιά της Σύρου

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται πως θα είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου μίας άκρως σύγχρονης και ιδιαίτερης παιδικής χαράς στην περιοχή του Γαλησσά, προκειμένου ως καινούργιος κι ασφαλής χώρος αναψυχής, να παραδοθεί σύντομα στα μικρά παιδιά του συγκεκριμένου χωριού, καθώς όμως και των κοντινών περιοχών.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός λειτουργίας των παιδικών χαρών που οδήγησε, σχεδόν προ διετίας, στο κλείσιμο των περισσότερων – ακατάλληλων – παιδικών χαρών του νησιού για λόγους ασφάλειας των παιδιών, απαίτησε αυξημένα αντανακλαστικά από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία σταδιακά επιχειρεί την αναβάθμιση ορισμένων εξ αυτών, καθώς και τη δημιουργία νέων χώρων.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, καθίσταται σαφές μέσω και των σχεδίων που συνοδεύουν την παρούσα αναφορά, πως, άξια λόγου προετοιμασία έχει καταγραφεί από την Τεχνική Υπηρεσία για την υλοποίηση ενός νέου έργου στο χωριό του Γαλησσά, που θα αποτελεί μία παιδική χαρά η οποία και θα προσομοιάζει σε ινδιάνικο χωριό.

 

Πρώτο μεγάλο έργο για τα παιδιά σε χωριό του νησιού

Ήδη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε η δέσμευση του χρηματικού ποσού των 86.000 ευρώ, το οποίο και αποτελεί τον προϋπολογισμό του έργου. Από την πλευρά της, η Τεχνική Υπηρεσία σταδιακά “τρέχει” τις απαιτούμενες διαδικασίες για την οριστική έγκριση της μελέτης και την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών προκειμένου να είναι εφικτές οι παρεμβάσεις στο διαθέσιμο οικόπεδο, ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να διεξαχθεί κι ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με όσα κλήθηκε να δηλώσει ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, αναφορικά με τη μελέτη που όπως γνωστοποίησε “προετοιμαζόταν από πέρυσι”, τόνισε πως, “Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό καθώς είναι ένα έργο που προωθεί ο Δήμος και αφορά κυρίως τα παιδιά”. Όπως πρόσθεσε δε, “επειδή πράγματι οι χώροι αναψυχής για τα παιδιά στη Σύρο είναι περιορισμένοι, προσπαθούμε με αυτό το έργο, αλλά και με την προετοιμασία για παρόμοιο έργο στη γειτονιά του Ξηροκάμπου, στην πλατεία Σεφέρη, άμεσα να ολοκληρώσουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να γίνει διαγωνισμός για τις δύο παιδικές χαρές”. Σήμερα ιδιαιτέρως, επεσήμανε πως, “Προετοιμαζόμαστε για την παιδική χαρά στον Γαλησσά” η οποία και θα κατασκευαστεί “στο οικόπεδο που γειτνιάζει με το κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Γαλησσά” το οποίο και αποφασίστηκε, “να αξιοποιηθεί μετά από πρόταση της αρμόδιας Τοπικής Κοινότητας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των παιδιών”. Απαντώντας καταφατικά δε, στην ερώτηση αν επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση του Δήμου, που θα πραγματοποιηθεί εστιάζοντας στις ανάγκες των παιδιών στα χωριά της Σύρου, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “Ουσιαστικά μετά τις τελικές εγκρίσεις και την έκδοση της οικοδομικής άδειας, μέλημά μας θα είναι άμεσα να γίνει η διαδικασία του διαγωνισμού. Επομένως ναι, εκτιμώ ότι είναι εφικτό μέσα στον τρέχοντα χρόνο να υλοποιηθεί το έργο”.

 

Ένας ασφαλής και καθ΄ όλα σύγχρονος χώρος αναψυχής

Δίνοντας τη γενική περιγραφή του έργου της παιδικής χαράς που έχει ήδη σχεδιασθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως, θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με τον κυρίως χώρο της παιδικής χαράς να βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο κι ένα μικρής έκτασης γήπεδο, στο δεύτερο επίπεδο. “Όλες οι παρεμβάσεις και το σχέδιο θα υποβληθούν για τις τελικές εγκρίσεις και την έκδοση της οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας. Αν δεν προκύψει αλλαγή, θα προχωρήσουμε κανονικά” ανέφερε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως, “Η βασική σκέψη της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι η παιδική χαρά να παραπέμπει σε ινδιάνικο χωριό κι άρα, επάνω σε αυτήν τη σκέψη βασίστηκε ο σχεδιασμός του χώρου”.

Από την πλευρά του, επεσήμανε πως, προβλέπεται η διαδικασία και οι εργασίες υλοποίησης να ολοκληρωθούν εντός διάρκειας 5 μηνών, με σκοπό εντός του 2017 να έχει περατωθεί το έργο. Πιο αναλυτικά, η περιγραφή του έργου προβλέπει απαραίτητα την ομαλή δυνατότητα προσέλευσης των μικρών παιδιών σε αυτήν, καθώς επίσης και την ασφαλή πρόσβαση των ΑΜΕΑ, ενώ επιπλέον, στο περιεχόμενό της, τονίζεται πως, “Η παιδική χαρά θα κατασκευαστεί στο κάτω επίπεδο και θα αποκλειστεί με καγκελόπορτα η πρόσβαση στο επάνω τμήμα του οικοπέδου. Ο συνολικός χώρος που θα κατασκευαστεί το έργο είναι 314,17 τμ. και είναι καλυμμένος με οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 10 – 15 εκ” ενώ “Περιμετρικά του σκυροδέματος υπάρχει παρτέρι το οποίο παρουσιάζει (σσ. σήμερα) εικόνα εγκατάλειψης, μέσα στο οποίο είναι φυτεμένα 7 δέντρα”.

Επιπλέον, προγραμματίζεται “αποξήλωση και απομάκρυνση της υπάρχουσας μεταλλικής περίφραξης και της καγκελόπορτας εισόδου και αντικατάστασή τους από νέα κατασκευασμένη από εμποτισμένη ξυλεία, καθαιρέσεις του υπάρχοντος σκυροδέματος στο έδαφος για την τοποθέτηση πιστοποιημένων οργάνων, κατασκευή ξύλινης πέργκολας για τη δημιουργία χώρου σκίασης των επισκεπτών, διαμόρφωση ράμπας εισόδου για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα” καθώς τέλος, κι άλλες οικοδομικές εργασίες απαραίτητες για την ολοκλήρωση της μελέτης. Αξίζει να σημειωθεί πως, “τα όργανα και οι διαμορφώσεις που θα κατασκευαστούν επί του εδάφους, έχουν σαν κριτήριο η συγκεκριμένη παιδική χαρά να προσομοιάζει, κατά το δυνατόν, σε ινδιάνικο χωριό, ώστε να εγείρει τη φαντασία των μικρών επισκεπτών και τη διάθεσή τους για παιχνίδι”. Θα αποτελούσε παράλειψη δε, να μην αναφερθεί η βούληση μελών της φοιτητικής κοινότητας Σύρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, που προσφέρθηκαν να κοσμήσουν με graffiti τμήματα του χώρου, προκειμένου να συνδράμουν στην αισθητική αναβάθμιση της παιδικής χαράς, η οποία όπως πολλάκις προαναφέρθηκε θα προσομοιάζει σε ινδιάνικο χωριό.

 

Ετικέτες: