Συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε ευρύτερη πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη περιοχών NATURA της Απάνω Μεριάς

Ενίσχυση σχολικού τουρισμού… ποιοτικά

Τη συμμετοχή σε πρόταση ένταξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης σχετικά με την προστασία και ανάδειξη των περιοχών NATURA 2000 της Απάνω Μεριάς, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρότασης ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης στην πρόσκληση 2018 «Προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας στις περιοχές NATURA 2000», το Πανεπιστήμιο απέστειλε σε νησιωτικούς Δήμους την σχετική πρότασή του ζητώντας τις δικές τους προτάσεις που θα μπορούσαν συνδυαστικά να συνυποβληθούν στην κεντρική πρόταση. Η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εισηγήθηκε προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τη συνεργασία των δύο φορέων, με στόχο την προβολή των περιοχών NATURA 2000 του νησιού.

Υλοποιήσιμη εντός ή εκτός προγράμματος

Όπως σημειώθηκε, κατά την εισήγηση του θέματος, από την προϊστάμενη της Δ/νσης Περιβάλλοντος, κ. Γ. Βαρελά, η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφορά στην καταγραφή ειδών σε έξι νησιά των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και η Σύρος, για την οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των ειδών της Απάνω Μεριάς.

«Εμείς από την πλευρά μας, ζητήσαμε, αφού θα γίνει αυτή η καταγραφή, να μας φτιάξουν ένα ενημερωτικό υλικό, το οποίο θα μπορούμε να διανέμουμε στα παιδιά, εν είδει φυλλαδίου, ή και ηλεκτρονικής εφαρμογής, που είναι περισσότερο τεχνολογικά προχωρημένη και επίσης, να εκπαιδεύσουν ξεναγούς, είτε υπαλλήλους του Δήμου, είτε εθελοντές, ώστε όταν τα σχολεία έρχονται στη Σύρο, να μπορούμε να τους κάνουμε μία ωραία περιήγηση στην Απάνω Μεριά», εξήγησε η κ. Βαρελά.

Επίσης, όπως τόνισε, η πρόταση αποτελεί μία ενδιαφέρουσα δράση, είτε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είτε όχι, καθώς αφορά σε δύο διαδρομές, των οποίων τα μονοπάτια είναι ιδιαίτερα «καθαρά» και ως εκ τούτου απαιτούνται ελάχιστες παρεμβάσεις. «Άρα, βρίσκεται και στο χέρι μας, να δημιουργήσουμε μία ομάδα εθελοντών και να κάνουμε προτάσεις ακόμη και στις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις των σχολείων της Αττικής και να παρουσιάζεται ως ένα έξτρα ‘δώρο’ που ο Δήμος προσφέρει σε όσα σχολεία επιλέγουν να επισκεφτούν το νησί», πρόσθεσε η κ. Βαρελά, ενώ «αν βέβαια καταφέρουμε να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ και έχουμε τα υλικά και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα είναι ακόμη καλύτερο, διότι θα μιλάμε για ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο ‘πακέτο’».

Όπως ανέφερε η κ. Βαρελά, οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν επιχειρήσει να καταθέσουν μεμονωμένη πρόταση, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερα στενής χρονικής προθεσμίας, μία μεγάλου εύρους ανακατασκευή μονοπατιού και η λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, δεν θα καθίστατο δυνατή.

Ξενάγηση στην Απάνω Μεριά και επιμόρφωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση, προτείνεται να δημιουργηθούν δύο διαδρομές περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κατάλληλες να απευθυνθούν κυρίως σε μαθητές γυμνασίου – λυκείου, κατά τη διάρκεια των σχολικών επισκέψεων στο νησί.

Οι δύο διαδρομές που προτείνονται και οι οποίες επιλέχθηκαν ώστε να μην είναι επικίνδυνες, να είναι μεσαίας απόστασης και να παρουσιάζουν περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό, είναι:

·         Διαδρομή 1: Μύτακας – Παπούρι – Βαρβαρούσα (περίπου 5,5 χιλιόμαετρα)

·         Διαδρομή 2: Κάμπος – Γριά Σπηλιά – Γράμματα (περίπου 5,5 χιλιόμετρα)

Όπως σημειώνεται, ο σχολικός τουρισμός παρουσιάζει αύξηση στη Σύρο και βούληση του Δήμου είναι να υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρονται σχολικές ξεναγήσεις στους μαθητές που επιλέγουν το νησί της Σύρου ως προορισμό της σχολικής τους εκδρομής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δ/νση εισηγείται, οι δύο παραπάνω προτεινόμενες διαδρομές, να αναβαθμιστούν, με καθαρισμό, ενημερωτικές πινακίδες, σήμανση κ.α., να δημιουργηθεί  ενημερωτικό υλικό για τους μαθητές (φυλλάδιο, ιστοσελίδα, εφαρμογή σε κινητό με τις πληροφορίες των περιοχών αυτών), καθώς επίσης και να εκπαιδευτούν κατάλληλα μέλη του προσωπικού του Δήμου, όπως και εθελοντές, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν χωρίς χρέωση την ξενάγηση των σχολείων, μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους των σχολικών εκδρομών ή και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Επιπλέον, οι ξεναγήσεις, σημειώνεται, πως θα προταθούν και στο σύνολο των σχολείων του νησιού.

Τέλος, κατόπιν συνεννόησης και αν υπάρχει το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, προτείνεται η πραγματοποίηση ξεναγήσεων και σε επισκέπτες του νησιού χωρίς χρέωση, για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα, αφού, πρώτα, συμπληρωθεί ικανός αριθμός αιτημάτων.

Επιλύσιμα τα όποια προβλήματα

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, σημείωσε, πως στην περίπτωση που διαχειριστής φορέας του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης παρεμβάσεων στα μονοπάτια της Σύρου, με την κ. Βαρελά, να απαντά, πως οι διαδρομές απαιτούν μόνο εργασίες καθαρισμού, τις οποίες μπορεί να αναλάβει ο Δήμος, ενώ ακόμη, αν καταστεί απαραίτητο, υπάρχει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι όποιες εργασίες.

Επιπλέον, τόσο ο κ. Ξαγοράρης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, κ. Δομένικος Σαγκινέτος, υποστήριξαν, πως δεν υπάρχουν ολόκληρα μονοπάτια για τις διαδρομές που προτείνονται, ενώ συγκεκριμένα ο κ. Σαγκινέτος υποστήριξε, ότι αρκετές από τις ιδιοκτησίες, απ’ όπου περνούν τα μονοπάτια, είναι ιδιωτικές και όχι δημοτικές, που σημαίνει πως δεν υπάρχει και η δυνατότητα παρέμβασης. Η κ. Βαρελά επεσήμανε, πως μόλις λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση η ίδια είχε ακολουθήσει τις διαδρομές, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόταση. Σε επόμενη παρέμβαση του κ. Σαγκινέτου, σχετικά με τους ισχυρούς ανέμους που κατά καιρούς πλήττουν τις συγκεκριμένες διαδρομές, η κ. Βαρελά υπογράμμισε, πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει αρνητικά για τη συμμετοχή του Δήμου στην πρόταση του Πανεπιστημίου.

Εν κατακλείδι, η κ. Βαρελά τόνισε, ότι με μία θετική απάντηση του Δήμου, στα όποια προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν στην υλοποίηση θα υπάρξει η δυνατότητα να εξευρεθούν λύσεις, σε αντίθεση με μία αρνητική απάντηση του Δήμου, όπου δεν θα υπάρξει καν πρόγραμμα και υλοποίηση.

Τελικώς, η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το πρόγραμμα «Προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας στις περιοχές NATURA 2000», εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα.