Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου απαιτεί την απόσυρση της μελέτης Natura για την Απάνω Μεριά

  • Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, 2023 - 21:18

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης για την υπόθεση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη NATURA. 

Η τοποθέτηση του Νικόλα Καΐλη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ερμούπολης – Σύρου έχει εξαρχής εναντιωθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και των χρήσεων γης για την περιοχή Natura της Απάνω Μεριάς. Η περιοχή Natura στη Σύρο, καταλαμβάνει περίπου το 38% της έκτασης του νησιού και αφορά μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και οικολογικής αξίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη, σχετίζεται άμεσα με τις προβλέψεις του ν.4685/2020, ο οποίος ενσωματώνει τις οδηγίες της ΕΕ για το περιβάλλον με γνώμονα την "πράσινη ανάπτυξη". Με βάση αυτό το νόμο της ΝΔ αλλά και τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ (4519/2018) μπορούν συνοπτικές διαδικασίες να αναπτύσσονται ακόμη και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (π.χ. ανεμογεννήτριες) αλλά και όποια άλλη επιχειρηματική δράση ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές όπως οι περιοχές του δικτύου Natura με ο,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σε αυτούς τους νόμους στηρίζεται η ΕΠΜ για την Απάνω Μεριά η οποία, ήδη δέχεται πιέσεις, και γι’ αυτό ούτε το περιβάλλον προστατεύει ούτε και μπορεί να λύσει κάποιο από τα υπαρκτά χωροταξικά προβλήματα της Ερμούπολης.

Τα εμφανή προβλήματα της ΕΠΜ έρχονται να «κουμπώσουν» με τους στόχους του εν λόγω νόμου για προώθηση των «πράσινων» επενδυτικών σχεδίων, εις βάρος του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν περιλαμβάνει τον ΧΥΤΑ, την κυριότερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής με τις χιλιάδες σακούλες που ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:

Το υποκριτικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος «βγάζει μάτι», καθώς σε ολόκληρο, σχεδόν, το ανατολικό τμήμα της περιοχής προστασίας, η ΕΠΜ επιτρέπει την εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι 150 κλίνες, επαγγελματικών εργαστηρίων, μέχρι 400τ.μ. και επιχειρήσεων εστίασης, μέχρι 200τ.μ. Φυσικά, για να υπάρχει και ο απαιτούμενος «πράσινος» τόνος των μελλοντικών εκμεταλλεύσεων, στις προβλεπόμενες χρήσεις προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Όλες χρήσεις μη συμβατές με την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε αντίθετοι με τις προβλέψεις τόσο της ΕΠΜ, αλλά και με τις προτάσεις που κατατίθενται στο Συμβούλιο για «ηπιότερη» τουριστική ανάπτυξη (πχ 50 κλίνες, αντί για 150 για μια ξενοδοχειακή μονάδα). Επικίνδυνες είναι και οι προτάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για την ουσιαστική πολεοδόμηση της περιοχής και της πύκνωσης του δικτύου των δρόμων που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της οικιστικής της γιγάντωσης, με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της πληθυσμιακής επιβάρυνσης του κεντρικού και νότιου τμήματος του νησιού.

Γενικότερα, οι χρήσεις γης που προβλέπονται στην ΕΠΜ είναι κομμένες και ραμμένες στα σχέδια κατασκευαστικών, ενεργειακών και τουριστικών ομίλων, σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών στρωμάτων ολόκληρου του νησιού. Όμως και τα μέτρα που αντιπροτείνονται από την δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις, ουσιαστικά αίρουν την προστασία της περιοχής. Τους καλούμε, αν έχουν το πολιτικό θάρρος, να παραδεχθούν ότι επί της ουσίας επιδιώκουν την κατάργηση της περιοχής ως προστατευόμενης και να αφήσουν τα όποια προσχήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, απαιτεί:

  • Την απόσυρση της απαράδεκτης ΕΠΜ.

  • Την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων προστασίας της περιοχής από το κράτος με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις και μια κοινωνική οργάνωση με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που υλοποιούνται διαχρονικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και με βασική συμφωνία και των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών.