Ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο με “κλειδί” την Απάνω Μεριά

Η Σύρος αξιοποιεί τον γεωλογικό “θησαυρό” της

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου

Στην κατεύθυνση στήριξης της οργανωμένης πρότασης ανάπτυξης του Γεωτουρισμού στη Σύρο έστρεψε το βλέμμα του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπερψηφίζοντας την εισήγηση αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου του νησιού και την απόφαση ένταξης της εν λόγω πρότασης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση για το έργο “Δράσεις Αξιοποίησης της Γεωλογικής Ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο” ελήφθη μετά από την ωρίμαση των απαιτούμενων διαδικασιών κι ενεργειών προετοιμασίας για τη διεκδίκηση της σχετικής χρηματοδότησης ύψους άνω των 350.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, το οποίο και αποτέλεσε μία πρωτοβουλία αλλά κι ένα όραμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, στο οποίο συνέδραμαν υπηρεσιακά πρόσωπα.

Ο ίδιος μάλιστα, στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου κάλεσε το σύνολο των αιρετών να στηρίξει με ομοψυχία τη συγκεκριμένη προσπάθεια, η υλοποίηση της οποίας θα χαρίσει στον τόπο, ορίζοντα στο πεδίο του Γεωτουρισμού σε διεθνές επίπεδο, μέσω της δημιουργίας ενός εκθετηρίου, γεωλογικών διαδρομών κι ενός γεωπάρκου στο νησί της Σύρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε το αιρετό πρόσωπο που πίστεψε κι έτρεξε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης στο νησί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, μέσω του οποίου προωθήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις κι έργα όπως οι δύο παιδικές χαρές σε Μεταμόρφωση και Πευκάκια, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, η αγορά δύο mini bus, ο νέος εξοπλισμός του θεάτρου “Απόλλων”, καθώς επίσης οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία Ηρώων, η δημιουργία σταθμού ποδηλάτων αλλά και η υπογειοποίηση των ηλεκτρικών σταθμών στις περιοχές του Αγ. Νικολάου, της Μεταμορφώσεως και της Δόξας.

Η γεωλογία της Σύρου, το συγκριτικό της πλεονέκτημα

Ειδικότερα, η πρόταση που ζητά ο Δήμος να ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου έχει κύριο σκοπό την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του νησιού και ειδικότερα της Απάνω Μεριάς, που είναι ο γεωλογικός πλούτος της.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης που έχει συνταχθεί και τέθηκε στη γνώση των αιρετών, “Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στο νησί της Σύρου μέσω της αξιοποίησης της γεωλογικής μορφολογίας, με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του τουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής”. Διευκρινίζεται δε πως, “Η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού είναι συνυφασμένη και συμπληρωματική με τη λειτουργία του γεωπάρκου καθώς και με την ίδρυση γεωλογικού εκθετηρίου όπου θα παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία της Σύρου, ευρήματα από χαρακτηριστικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απολιθώματα, πιθανά παλαιοντολογικά ευρήματα και γενικά ό,τι χαρακτηρίζει την γεωλογία της περιοχής”.

Λειτουργία εκθετηρίου και γεωλογικές διαδρομές

Στην αναλυτική ενημέρωση που υπήρξε κατέστη σαφές πως η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού θα εστιάσει όπως προαναφέρθηκε στη δημιουργία του γεωλογικού εκθετηρίου σε αρχική φάση, καθώς επίσης και στη δημιουργία και οργάνωση ενός δικτύου μονοπατιών.

Σχετικά με τη διασφάλιση της λειτουργίας του έργου μετά την υλοποίησή του, επισημάνθηκε πως, “Το γεωλογικό εκθετήριο θα στεγαστεί σε κατάλληλο χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, το οποίο και ανήκει στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη στέγαση της βιβλιοθήκης του” κι ως εκ τούτου “έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου αλλά και του προσωπικού του που στελεχώνει τη βιβλιοθήκη για τη συστέγαση και λειτουργία του γεωλογικού εκθετηρίου σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης”. Παράλληλα ο κ. Γιαλόγλου τόνισε ότι θα λειτουργήσει και γεωλογικό εργαστήριο, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται ερευνητικές εργασίας από γεωλόγους ή επιστημονικές ομάδες που θα επισκέπτονται το νησί.

Εν συνεχεία, προβλέπεται να ακολουθήσει η υλοποίηση ενός γεωπάρκου, βήμα, το οποίο όπως αναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. “Ξεκινάμε βήμα βήμα να οριοθετήσουμε και να σηματοδοτήσουμε δύο μονοπάτια σε πρώτη φάση, στη συνέχεια θα γίνει η ερευνητική εργασία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι κι αυτή μέσα στο πρόγραμμα που ψηφίζουμε και μετά από αυτήν την εργασία θα προκύψουν δύο ακόμη μονοπάτια ώστε να έχουμε ένα δίκτυο τεσσάρων γεωλογικών μονοπατιών τα οποία θα σηματοδοτηθούν κλπ” συμπλήρωσε ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας επιπλέον πως, “θα ακολουθήσει κι ευρεία καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης τόσο προς τα γεωλογικά τμήματα ανά τον πλανήτη, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς (σχολεία κλπ)”. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάδειξη των γεωλογικών μονοπατιών θα συνδράμει και η νεοσυσταθείσα ΚΟΙΣΝΕΠ “ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ”.

Σύρος: Ανάδειξη σε πρότυπο γεωτουριστικής - γεωλογικής ανάπτυξης

Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε αρκετές φορές πως “η σκοπιμότητα της ανάδειξης και αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου και η ένταξη της Σύρου στο διεθνές περιβάλλον των γεωπάρκων είναι προφανής” κι ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το όφελος και το κέρδος για το νησί συνολικά θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό. Πέραν του ότι η Σύρος θα ενταχθεί “στον Παγκόσμιο Χάρτη των αναγνωρισμένων γεωπάρκων και θα καταστεί γνωστή σε ειδικές κατηγορίες τουριστών” αυτή η προσπάθεια θα αποφέρει κέρδος και σε επίπεδο ανάπτυξης της Σύρου μέσω μίας εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

“Απώτερος στόχος των εν λόγω δράσεων είναι η ανάδειξη του νησιού σε πρότυπο γεωτουριστικής - γεωλογικής ανάπτυξης με κύρια κριτήρια την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ανάπτυξη δεσμών με το Ε.Κ.Π.Α και τη βελτίωση ποιότητας των υπηρεσιών για τους τουρίστες” τονίσθηκε χαρακτηριστικά στον επίλογο του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση.