Προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Σύρου

Νερό με το σταγονόμετρο

Τα προβλήματα της υδροδότησης, που έχουν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοχές της Σύρου, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη αποδοτικότητα του εργοστασίου αφαλάτωσης, γεγονός που απασχόλησε και το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Εν μέσω θέρους και με αυξημένο αριθμό επισκεπτών, το σύστημα υδροδότησης του νησιού δεν φάνηκε ικανό να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνεχείς και πολύωρες διακοπές υδροδότησης σε πολλές περιοχές.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει ξεκινήσει από τις αρχές καλοκαιριού, με την κορύφωση του εντός του Αυγούστου, ως αποτέλεσμα της ήδη βεβαρημένης κατάστασης, σε επίπεδο μηχανολογικής επάρκειας, του εργοστασίου αφαλάτωσης.

Για την προβληματική κατάσταση της υδροδοτικής μονάδας του νησιού παρείχε  ενημέρωση προς το δημοτικό συμβούλιο ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γ. Βακόνδιος.

Επισημάνσεις και ερωτήματα της μειοψηφίας

Για οριακή κατάσταση του συστήματος υδροδότησης, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, σχολιάζοντας ότι «δεν επαρκεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού».

Ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε ότι «εύλογα γέννιονται τα ερωτήματα, πως είναι δυνατόν να στοχεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη, να λέμε ότι υπάρχει περιοριστικός παράγοντας από τους επιχειρηματίες γιατί δεν διαθέτουν κλίνες, αλλά ακόμα και εάν είχαν κλίνες, νερό έχουμε να τους δώσουμε;».

Κατέληξε δε στην διαπίστωση ότι «το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντέξει αυτή την επιδιωκόμενη τουριστική ανάπτυξη και φυσικά δεν αποτελεί λύση να κόβουμε το νερό, εκ περιτροπής, στους μόνιμους κατοίκους και να χρησιμοποιούμε το νερό από το υστέρημα τους για να δίνουμε στην πόλη και τις τουριστικές μονάδες. Αυτή δεν είναι η λύση για την τουριστική μας ανάπτυξη».

Προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση, ο επικεφαλής της μειοψηφίας ζήτησε να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και εάν η δημοτική αρχή προτίθεται να κατασκευάσει άμεσα μία νέα μονάδα αφαλάτωσης, συγκεκριμένης δυναμικότητας, ώστε αυτή η κατάσταση, για την οποία σχολίασε ότι «μας γυρίζει σε εποχές πολύ παλιές», δεν θα επαναληφθεί.

Αναλόγως σχολίασε το θέμα και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος απευθυνόμενος στη δημοτική αρχής σημείωσε ότι «η στρατηγική σας περί αναπτύξεως του τουριστικού προϊόντος ανατρέπεται από τα αποτελέσματα που βιώνουν οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες».

Επιπλέον μίλησε για προνοητικότητα που έπρεπε να είχε επιδειχθεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών, με δεδομένη και την αύξηση της επισκεψιμότητας που έχει παρατηρηθεί τον Αύγουστο.

Με προβλήματα η υδροδοτική μονάδα

Παραδοχή του προβλήματος έλλειψης νερού υπήρξε εκ μέρους του Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, Γ. Βακόνδιου, ο οποίος επεσήμανε ότι «αυτό ξεκινά μέσα από την Ερμούπολη», καθώς όπως εξήγησε «τα περιφερειακά συστήματα των χωριών φαίνεται να μην έχουν προβλήματα», αφού εκεί καταγράφονται οι συνήθεις καταναλώσεις, σε αντίθεση με το κέντρο της Ερμούπολης όπου οι καταναλώσεις είναι μεγαλύτερες.

Εξηγώντας τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα, έκανε αναφορά στις διακοπές ηλεκτροδότησης που υπήρξαν στις αρχές καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να προκαλέσου στην ΔΕΥΑΣ απώλεια αποθεμάτων, λόγω στάσεων ή διακοπών παραγωγής νερού  από το εργοστάσιο αφαλάτωσης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαντληθεί το σύνολο των αποθεμάτων για την υδροδότηση του νησιού.

Πέραν όμως αυτού, ο κ. Βακόνδιος αναφέρθηκε και στις αυξημένες διαρροές που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο δίκτυο, εκ των οποίων αρκετές επισκευάστηκαν, όμως όπως αποδεικνύεται υπάρχουν κι άλλες, οι οποίες, όπως έγινε αντιληπτό, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, στη ζώνη των διαρροών παρουσιάζεται μεγαλύτερο έλλειμμα νερού, το οποίο η Επιχείρηση προσπαθεί να διαχειριστεί «μετακυλίωντας το, έστω και εκ περιτροπής και σε υψηλότερες περιοχές, όπως η Ανάσταση και το Δήλι, που έχουν αυτόνομα δίκτυα».

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στις υψηλές περιοχές της Αζολίμνου, όπως τα Καλαμίσια, την οποία χαρακτήρισε ως «μία ευαίσθητη περιοχή, σε υψηλό υψόμετρο»,  με αποτέλεσμα ότι μόλις υποχωρήσει η στάθμη των δεξαμενών παρουσιάζεται πρόβλημα.

Από την στιγμή εκδήλωσης του προβλήματος, η ΔΕΥΑΣ είχε ενημερώσει ότι θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει νερό από διάφορες άλλες περιοχές για να καλύψει την παρατηρούμενη έλλειψη, όμως όπως παραδέχθηκε ο κ. Βακόνδιος «δυστυχώς πάλι εξακολουθεί να είναι η περιοχή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και έτσι θα παραμείνει».

Για την δυσμενή αυτή εξέλιξη εξήγησε ότι το υψηλότερο υψόμετρο δεν επιτρέπει στα βαρυτικά δίκτυα απόδοση, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερες ζώνες.

Εκτός των λόγων που προαναφέρθηκαν, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ σημείωσε ότι υπήρξε και μία τρίτη αιτία που συντέλεσε στο πρόβλημα και συγκεκριμένα που λειτούργησε απαγορευτικά στην επιπλέον παραγωγή του εργοστασίου και αυτό αφορά στην μη αντικατάσταση μέρους των μεμβρανών.

Όπως ενημέρωσε, από την αρχή του χρόνου ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης κάποιων μεμβρανών, η οποία όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας, αλλά και της υποβολής ένστασης, παράμετροι που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα ούτε καν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

«Όλα αυτά προσθετικά λειτούργησαν ώστε να έχουμε αυτό το έλλειμμα νερού», είπε ο κ. Βακόνδιος, η διαχείριση του οποίου γίνεται με ελάττωση της παροχής σε κάποιες περιοχές ώστε να υπάρχουν μικρότερες διαρροές και παράλληλα με την μεταφορά νερού από υψηλότερες ζώνες, σε συγκεκριμένα σημεία, και συμπλήρωσε ότι «Γίνεται μία συνεχής προσπάθεια για να ισομοιράσουμε την κατάσταση».

Ειδικά για το εργοστάσιο αφαλάτωσης, είπε ότι από το 2002 έχει αυξηθεί η δυναμικότητα του, φτάνοντας σήμερα στα 4.500 κυβικά αποδίδοντας περίπου 3.800 κυβικά και ενημέρωσε ότι τον φετινό Ιούλιο παρήχθησαν επιπλέον 900 κυβικά νερού.

Επεσήμανε ότι το σημείο το οποίο εντοπίζεται ως κεντρικό σημείο εκδήλωσης του προβλήματος είναι η μέση ζώνη της Ερμούπολης, εξηγώντας ότι εάν πέσει η στάθμη της κεντρικής δεξαμενής δεν επιτρέπει την δημιουργία αποθέματος, το οποίο μπορεί να διοχετευτεί σε όλες τις άλλες περιοχές.

Όλες οι ενέργειες παραγωγής πρέπει να γίνουν τη νύχτα, όμως εάν εντός της ημέρας υπάρχει μεγάλη κατανάλωση νερού και χαμηλώσει η στάθμη, η νύχτα δεν αρκεί για να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να μην μένει απόθεμα για τις άλλες περιοχές.

Έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΣ σχεδιάζει να προχωρήσει στην απόκτηση νέας μονάδας αφαλάτωσης, πολύ μεγαλύτερης απόδοσης, της τάξης ακόμα και των 2.000 κυβικών, που όμως μία τέτοια εξέλιξη είναι χρονοβόρα και ιδιαιτέρως υψηλού κόστους, ενώ μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι και η αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών θεμάτων, για τα οποία αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, καθώς αφορούν χωροθέτηση των εγκαταστάσεων σε τμήμα του αιγιαλού.

Κατέληξε δε με την επισήμανση ότι εκ μέρους της ΔΕΥΑΣ γίνονται τεράστιες προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.