Υλοποίηση στη Σύρο του έργου με τίτλο “Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας “Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020”

Αντίστροφη μέτρηση για διευκόλυνση των ΑΜΕΑ

Προσπάθεια κατοχύρωσης εξοπλισμού για τις παραλίες ενώ παραμένει “ανοικτό” το θέμα μίας συνολικότερης συζήτησης για υποδομές ΑΜΕΑ στο νησί

Στην αποδοχή της υλοποίησης του έργου με τίτλο “Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας “Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020” προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη σημαντική, αφού ο φάκελος της πρότασης για τη Σύρο θα πρέπει να κατατεθεί έως και τις 20 Οκτωβρίου, αποτελώντας τη συνέχεια της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει σχεδόν προ έτους, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να έχει κάνει “κρούση” για τη χρηματοδότηση, με συνδικαιούχους του έργου την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου που είναι ο κύριος δικαιούχος, αλλά και τον Δήμο Παραλιμνίου (δικαιούχος 2).

Το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ κι εν προκειμένω των ατόμων με κινητικά προβλήματα έχει απασχολήσει κατά καιρούς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων - σε θεωρητικό επίπεδο όμως - και μάλιστα με αφορμή ορισμένες εκδηλώσεις, όχι μόνον τόσο για το θέμα των εμποδίων που συναντούν συμπολίτες μας στην καρδιά της ιστορικής πόλης, όσο όμως και στο κομμάτι των παραλιών κατά τη θερινή περίοδο, αφού επί της ουσίας, η Σύρος στερείται του απαιτούμενου εξοπλισμού, με εξαίρεση μόνον περιπτώσεις δύο, τριών παραλιών της.

Μέσω της συγκεκριμένης πράξης, όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προβλέπεται η προμήθεια κι εγκατάσταση σε παραλίες του νησιού, υποδομών μηχανισμών αυτόνομης πρόσβασης, καθώς επίσης η δημιουργία υπαίθριων χώρων εκγύμνασης, χώρων υγιεινής αλλά και η καταγραφή προσβάσιμων υποδομών, ώστε συγκεκριμένα μέρη, όπως οι παραλίες της Αζολίμνου και του Γαλησσά που αρχικώς προτάθηκαν, να παρουσιάσουν αυξημένο βαθμό προσβασιμότητας.

Με αφορμή τα παραπάνω κλήθηκε να προβεί σε συνολικότερες δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως κυρίως για την Ερμούπολη, η δυσκολία ανάπτυξης ή και διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών για ΑΜΕΑ και άτομα με κινητικά προβλήματα παρουσιάζεται αυξημένη, λόγω της οικοδόμησης της πόλης με συγκεκριμένες προδιαγραφές κατά το παρελθόν, καθώς ουσιαστικά αποτελεί μία παλαιά πόλη με περιορισμένο ορίζοντα αλλαγών για σχετικές παρεμβάσεις.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην υπενθυμιστεί πως τη συγκεκριμένη προσπάθεια για τη χρηματοδότηση και το πρόγραμμα είχε “τρέξει” και ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

Ποσό άνω των 160 χιλ. ευρώ για προσβάσιμες παραλίες στη Σύρο

Συγκεκριμένα, το θέμα της έγκρισης της χρηματοδότησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το ποσό των 160.970 ευρώ έγινε γνωστό από την πλευρά της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής προς τον Δήμο κι ως εκ τούτου, τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ώστε η Δημοτική Αρχή να ενεργήσει άμεσα και κατάλληλα για την υλοποίηση του έργου.

Πρέπει εξ αρχής να αναφερθεί πως, ο Δήμος δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση, ενώ επιπλέον στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου λαμβάνει το ποσό των 284.020 ευρώ και ο Δήμος Παραλιμνίου το ποσό των 165.010 ευρώ, με τη συνολική χρηματοδότηση του έργου να ανέρχεται στα 610.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν σαφή στη συνεδρίαση, έως και τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί και υποβληθεί η σύμβαση χρηματοδότησης της πράξης μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του στόχου “Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία” του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ενεργεί ως Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος συνεργασίας “Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020” και του κύριου Δικαιούχου της πράξης (Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου) κι ως εκ τούτου, τεκμηριώθηκε η κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα.

Όσον αφορά στην ουσία του προγράμματος, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, σήμερα στη Σύρο τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ και των ατόμων – ειδικότερα – με κινητικά προβλήματα διαθέτουν οι παραλίες της Βάρης, του Κινίου και των Αγκαθωπών, ο οποίος είχε εξασφαλιστεί σε προηγούμενη θητεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Μέσω της εν λόγω υλοποίησης που αναμένει ο Δήμος, θα σημάνει η ποιοτική βελτίωση σε επίπεδο προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε παραλίες όπως η Αζόλιμνος και ο Γαλησσάς όπως αρχικώς αυτές είχαν προταθεί.

“Είχαμε εγκρίνει και πέρυσι τη συμμετοχή μας. Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα σε παραλίες του νησιού. Είναι ένα ποσόν άνω των 160 χιλ. ευρώ και θα προωθηθεί σε εξοπλισμό κατάλληλο, για παραλίες της Σύρου” δήλωσε προλογικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, εξηγώντας πως, αυτός ο εξοπλισμός θα αφορά σε “ειδικές πλατφόρμες και μηχανήματα που θα βοηθούν την μετακίνηση των συγκεκριμένων ανθρώπων προς τη θάλασσα”. Όπως υπογράμμισε μάλιστα, σκοπός του προγράμματος είναι να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση αδιακρίτως. “Ακόμη και άτομα με αμαξίδια θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μπάνιο στις παραλίες της Σύρου. Θα είναι ειδικές κατασκευές, όχι απαραιτήτως μόνιμες, αφού τον χειμώνα θα αφαιρούνται και προβλέπεται επιπλέον και εξοπλισμός όπως όργανα γυμναστικής για ΑΜΕΑ στην παραλία” πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος απαντώντας και στο αν οι παραλίες που θα αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό, θα είναι μόνον οι δύο, της Αζολίμνου και του Γαλησσά.

“Πρέπει να ελεγχθούν οι παραλίες ώστε να δούμε ποιές έχουν το κατάλληλο βάθος και την κατάλληλη κλίση ώστε να μπορούν να μετακινηθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και να είναι εύκολη η πρόσβαση με τα ειδικά αμαξίδια.

Για παράδειγμα για την παραλία του Γαλησσά υπάρχει ένα ερωτηματικό μήπως δεν έχει το κατάλληλο βάθος” σχολίασε συνοπτικά ο ίδιος, καταθέτοντας και τον προβληματισμό του όσον αφορά στις πολυσύχναστες παραλίες. “Είχαμε έναν ενδοιασμό γιατί είναι πολυσύχναστη παραλία ο Γαλησσάς όμως θέλουμε να κατοχυρώσουμε χρηματοδότηση για να εξοπλίσουμε τις παραλίες μας”. Διευκρινίζοντας πως, “αυτό το ποσό για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αφορά αποκλειστικά σε παραλίες” και δυνατότητα εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τέτοιον εξοπλισμό να μπορέσουν να αποκτήσουν κι άλλες παραλίες της Σύρου.

“Πρέπει να επιλεγούν κατάλληλες παραλίες και να είναι προσβάσιμες για τα ΑΜΕΑ” επανέλαβε, απαντώντας στην ερώτηση αν για την επιλογή αυτών ο Δήμος κι άρα, η Τεχνική Υπηρεσία έχει έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο “Δικαίωμα”. “Θα έρθουμε σε επαφή με τον Σύλλογο. Η αναφορά στις δύο παραλίες δεν είναι οριστική απόφαση. Έως και τέσσερις παραλίες συνολικά μπορούν να εξοπλιστούν” δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σκοπός είναι να μπορέσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να έχει προμηθευτεί τον εξοπλισμό ώστε να τον χρησιμοποιήσει την επόμενη σεζόν.

Σκοπός να αυξηθούν οι παραλίες που θα έχουν πρόσβαση οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα”

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι “να γίνει όλη η προετοιμασία για το επόμενο καλοκαίρι και να αυξηθούν οι παραλίες που θα έχουν πρόσβαση συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Θα είναι ευχής έργον αν το καταφέρουμε προς όφελος των συμπολιτών μας και των επισκεπτών” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μόνον πως, δεν έχει σαφή γνώση για το πώς θα προοδεύσει η διαδικασία της χρηματοδότησης, αλλά γνωστοποιώντας παράλληλα, πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος, είχε ενημερωθεί υπάλληλος του Δήμου.

“Δεν γνωρίζω πώς θα κυλήσει το θέμα με τις χρηματοδοτήσεις” σημείωσε σχετικά, ευελπιστώντας πως ο εξοπλισμός θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι και προσθέτοντας πως, “Κατά το προηγούμενο διάστημα είχαμε στείλει μηχανικό του Δήμου για να δει πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και να εξειδικευθεί και από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι για να καταθέσουμε την πρότασή μας μετά από συζήτηση και με τον Σύλλογο”.

Ανοικτό το θέμα της πρόσβασης σε πολιτιστικούς χώρους

Δεδομένης της πρόβλεψης καταγραφής προσβάσιμων πολιτιστικών χώρων στον τόπο, με φόντο τα όσα επισημαίνονται στο εν λόγω πρόγραμμα με τίτλο “Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους”, τέθηκε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Συγκεκριμένα, στην παρατήρηση αν προβλέπονται από την Τεχνική Υπηρεσία μελέτες για παρεμβάσεις σε αντίστοιχους χώρους στη Σύρο, με σκοπό τη διευκόλυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα, που ναι μεν μπορεί να έχουν δυνατότητα αρχικής πρόσβασης σε αυτούς, αλλά δεν ευνοούνται σε θέμα μετακίνησης στον εσωτερικό χώρο τους όπως για ενδεικτικά στο ιστορικό θέατρο “Απόλλων”, ο ίδιος υπήρξε σαφής, αναγνωρίζοντας τα ανοικτά και σοβαρά ζητήματα.

“Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα κοιτάξουμε. Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού να δούμε τί θα μπορούσε να γίνει” ανέφερε, διευκρινίζοντας μόνον πως, “Σίγουρα πλέον, όποιο έργο κι αν γίνεται, όποιος νέος χώρος δημιουργείται είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και τη λειτουργία του, η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των ΑΜΕΑ”.

Όπως σημείωσε ενδεικτικά, “Για παράδειγμα τώρα που μιλάμε για το θέμα της μουσικής σχολής, εξετάζουμε να είναι όλα όπως πρέπει. Επίσης, στους ήδη υπάρχοντες χώρους πρέπει να γίνονται διαμορφώσεις για να έχουν όλοι πρόσβαση. Σίγουρα σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού πρέπει να το κοιτάξουμε” επανέλαβε, δηλώνοντας πως, ο ίδιος ως νέος αντιδήμαρχος δεν έχει γνώση αν η Τεχνική Υπηρεσία ή ο Δήμος διαθέτει κάποια σχετική μελέτη ή κάποιο πλάνο. “Από το παρελθόν αν υπάρχει κάτι, δεν το γνωρίζω” δήλωσε κατηγορηματικά.

Εμπόδια στο κέντρο της πόλης. Ευκολότερη μετακίνηση στο παραλιακό τμήμα Ερμούπολης

Σύμφωνα με το θέμα της προσβασιμότητας στην Ερμούπολη και τις ανύπαρκτες υποδομές κυρίως στην “καρδιά” της, αξίζει να υπενθυμισθεί πως γλαφυρά είχαν περιγράψει τα προβλήματα ο Παραολυμπιονίκης, Μάκης Καλαράς καθώς και ο συντοπίτης μας, Νίκος Ρούσσος στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε παράλληλη εκδήλωση της διοργάνωσης του Syros Run τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ άλλων, είχαν εντοπίσει τα σοβαρά εμπόδια στο κέντρο της πόλης και όχι στο παραλιακό μέτωπο, αφού μετά το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης έχει βελτιωθεί αισθητά η μετακίνηση.

Σε σχετική ερώτηση προς τον Φραγκίσκο Βακόνδιο για το εφικτό ή μη, παρεμβάσεων στο κέντρο της Ερμούπολης, που θα βελτίωναν τη ζωή και τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, κατοίκων κι επισκεπτών της Σύρου, υπήρξε φειδωλός, εξηγώντας πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.

“Η Ερμούπολη είναι μία πόλη που είναι χτισμένη από παλιά. Όποιο νέο έργο εκτελείται απαιτεί την εξασφάλιση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ. Από εκεί και πέρα, στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης πρέπει να γίνονται κινήσεις ώστε να δούμε τί και πώς μπορεί να βελτιωθεί για τους συμπολίτες μας.

Καμία παρέμβαση όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση” δήλωσε κατηγορηματικά, τονίζοντας τέλος για την οδό Σταματίου Πρωίου που πολλάκις έχει αναφερθεί πως θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις πως, “έχει πολύ μικρά πεζοδρόμια” αλλά “παρόλα αυτά θα πρέπει να το εξετάσουμε”.