Με μικρότερη από πέρσι καθυστέρηση τοποθετείται φέτος ο ειδικός εξοπλισμός για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις παραλίες της Σύρου

“Προσβάσιμο”… καλοκαίρι

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, με τα απαραίτητα εξαρτήματα να έχουν εγκατασταθεί ή να εγκαθίστανται αυτές τις ημέρες.

Δύο περίπου μήνες μετά την αρχική τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας, με αφορμή ερώτηση, που είχε κατατεθεί εκ μέρους της δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας, «Κίνηση Πολιτών Σύρου», αναφορικά με την κατάσταση του εξοπλισμού ΑμεΑ για τις παραλίες, που διαθέτει ήδη ο Δήμος.

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Γουσγουνέλης είχε απαντήσει γενικοτρόπως, αναφέροντας, πως μέσα στο μήνα Μάιο, θα προχωρούσε η συντήρηση του εξοπλισμού, αλλά και η τοποθέτησή του, ενώ αργότερα και έπειτα από δημοσιογραφική ερώτηση, είχε διευκρινίσει, ότι ο εξοπλισμός επρόκειτο να υποβληθεί σε συντήρηση και να τοποθετηθεί στις αρχές Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί για ακόμη μία φορά, πως ήδη τα προηγούμενα καλοκαίρια, είχε υπάρξει σημαντική καθυστέρηση, με τον εξοπλισμό να διατίθεται στις 23 Ιουλίου, γεγονός που ως συνέπεια είχε την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες, που σε κάθε περίπτωση, μόνο ως πολίτες β’ κατηγορίας, δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται.

Αρμοδιότητα και των προέδρων ΤΚ η έγκαιρη τοποθέτηση

Όσον αφορά στην επί του παρόντος διαδικασία τοποθέτησης του εξοπλισμού ΑμεΑ και παρά τις αρχικές εξαγγελίες, για ολοκλήρωση της διαδικασίας από τέλη Μαΐου έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, παρατηρούνται καθυστερήσεις και φέτος, δεδομένου, ότι μπαίνοντας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ακόμη η εγκατάσταση δεν έχει περατωθεί στο σύνολο των παραλιών της Σύρου, που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες και προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Βουτσίνο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της αρμόδιας υπηρεσίας, για την εγκατάσταση και απεγκατάσταση του εξοπλισμού κάθε χρόνο, η τοποθέτηση των εξαρτημάτων έχει ολοκληρωθεί σε 3 από τις 5 φιλικές σε ΑμεΑ παραλίες, ενώ και στις υπόλοιπες αναμένεται να τελειώσει το αργότερο έως και τις 20 Ιουνίου, το τριήμερο, δηλαδή, του Αγίου Πνεύματος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βουτσίνος, σημείωσε, πως τόσο στις Αγκαθωπές, όσο και στη Βάρη ο εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί, ενώ εκκρεμεί μόνο η παραλία του Κινίου. Όσον αφορά στα ειδικά αμαξίδια, με τα οποία γίνεται η είσοδος των ΑμεΑ στη θάλασσα, ο Αντιδήμαρχος τόνισε, πως η τοποθέτησή τους πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία, καθώς εμπλέκονται τόσο το τμήμα Καθαριότητας, όσο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση των αμαξιδίων, ενώ τόνισε, πως ο χρόνος τοποθέτησης έγκειται και στην αρμοδιότητα του προέδρου της κάθε Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας.

«Ο πρόεδρος του Γαλησσά τα έβαλε μόνος του, ο πρόεδρος της Αζολίμνου τα βάζει αυτές τις ημέρες μόνος του», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε, ότι «ο Δήμος διαθέτει εξοπλισμό και σε συνεργασία και με τα συνεργεία της υπηρεσίας της δικής μας και της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά αυτά τα πράγματα και με πρωτοβουλία του κάθε προέδρου τοποθετούνται».

Τέλος, υποστήριξε, πως «μέχρι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που είναι σε λίγες μέρες, θα έχουν τοποθετηθεί όλα», στις παραλίες, που έχουν λάβει τη διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας και ως εκ τούτου έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν προσβασιμότητα, ήτοι ο Γαλησσάς, το Κίνι, η Βάρη, η Αζόλιμνος και οι Αγκαθωπές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βουτσίνος αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παροχές στις παραλίες, για τις οποίες έχει μεριμνήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, επισημαίνοντας, ότι «φέτος έχουμε κάνει σημαντική προμήθεια, είτε πρόκειται για ομπρέλες, για διαδρόμους πλαστικούς ή ξύλινους, εξοπλισμό ΑμεΑ, προκειμένου οι παραλίες μας να παρουσιάζουν μία καλή εικόνα και σαφώς πιο οργανωμένη, από προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, έχουμε και 5 ναυαγοσώστες, που θα τις φυλάσσουν. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να γίνει η συντήρηση των ναυαγοσωστικών πύργων, στους οποίους θα δουλεύουν, με αποτέλεσμα οι παραλίες να εμφανίζουν μία πολύ καλύτερη εικόνα».

Ανάγκη έγκαιρου συντονισμού των φορέων

Πιο συγκεκριμένα, για την μόνη παραλία, που δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, κατόπιν επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, κ. Δημήτρη Ξανθάκη, όσον αφορά στους λόγους, για τους οποίους η τοποθέτηση του εξοπλισμού ΑμεΑ έχει καθυστερήσει στην παραλία του Κινίου, ο κ. Ξανθάκης ανέφερε, πως η αυτή οφείλεται σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης σε μέρος του εξοπλισμού. Όπως τόνισε, η συντήρηση θα ολοκληρωθεί άμεσα και το σύνολο των μέσων πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρίες, πρόκειται να τοποθετηθεί εντός της εβδομάδας.

Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται σε σχέση με το γιατί η απαραίτητη συντήρηση του εξοπλισμού δεν είχε ξεκινήσει εγκαίρως, δεδομένου, ότι οι όποιες φθορές ήταν γνωστές, ήδη από την αφαίρεση των ειδικών εξαρτημάτων από την περσινή καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση, που είχε πάρει το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης στην εγκατάσταση των παροχών ΑμεΑ τα προηγούμενα χρόνια, θα ήταν αναμενόμενο οι φετινές διαδικασίες να προχωρήσουν γρηγορότερα, προκειμένου τα άτομα με προβλήματα κίνησης, να μην αποκλείονται από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες, που η πρόσβαση σε αυτές αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους και η παροχή της υποχρέωση των υπευθύνων.

Κατά συνέπεια των ανωτέρω, αν και αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με πέρσι, ο χρόνος τοποθέτησης των παροχών, απαιτεί περαιτέρω οργάνωση εκ μέρους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, έτσι ώστε η επίσκεψη των ΑμεΑ στις παραλίες του νησιού να δύναται να πραγματοποιείται έγκαιρα, απρόσκοπτα και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.