“Αντιαναπτυξιακό και μη ρεαλιστικό” χαρακτήρισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 της Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Υλοποίηση της περυσινής ατζέντας και τη νέα χρονιά

Συνεχιζόμενα έργα τα περισσότερα που έχουν προβλεφθεί στον σχεδιασμό του επόμενου έτους για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Περί Τεχνικού Προγράμματος που δεν παρουσιάζει κανένα καινούργιο έργο για το 2018 και χαρακτηρίζεται από μη ρεαλιστικές οικονομικές προβλέψεις έκαναν λόγω οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης της εισήγησης που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, η οποία και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Με σαφή έμφαση των μελών της πλειοψηφίας στο κομμάτι των ενεργειών της βελτίωσης, αναβάθμισης και συντήρησης των γηρασμένων αθλητικών υποδομών επιχείρησε – αντιθέτως - η ίδια η Δημοτική Αρχή να στηρίξει τον σχεδιασμό της σε επίπεδο προγραμματισμού έργων για το επόμενο έτος, κάνοντας παράλληλα λόγο για μία ατζέντα έργων που προωθείται κι έρχεται να ανακουφίσει τους δημότες και σε επίπεδο καθημερινών αναγκών.

Ωστόσο, η πλευρά της μειοψηφίας προβαίνοντας σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, άσκησε έντονη κριτική για μία ακόμη χρονιά στη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, την πορεία της οποίας υποστήριξε κατηγορηματικά, πως διακρίνει η απουσία αναπτυξιακής σκέψης και αντίστοιχου προγραμματισμού. Συνεχιζόμενα έργα από το 2017 και απουσία προγραμματισμού νέων παρεμβάσεων για τη Σύρο αποτέλεσαν το κύριο περιεχόμενο των παρατηρήσεων στις οποίες και προχώρησε συνολικά η μειοψηφία, επισημαίνοντας μάλιστα την αναντιστοιχία της τελικής εισήγησης που τέθηκε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, σε σχέση με την πρόταση και τις θέσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας πριν από τη συζήτησή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Φρ. Βακόνδιος: Ρεαλιστικός και δίκαιος προγραμματισμός έργων για το νησί

Ειδικότερα, τις γενικές κατευθύνσεις των παρεμβάσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2018 παρουσίασε συνοπτικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ξεκινώντας την ενημέρωσή του από τα οικονομικά δεδομένα.

“To Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 είναι προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ από συνεχιζόμενα έργα και 900.000 ευρώ από καινούργια έργα. Δηλαδή έχουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ” ανέφερε προλογικά ο κ. Βακόνδιος, υπεραμυνόμενος πως το περιεχόμενό του “περιλαμβάνει αρκετά έργα είναι πλούσιο” και όπως πολλάκις υπογράμμισε “χαρακτηρίζεται από δίκαιη κατανομή τόσο ανά κατηγορία έργου - δηλαδή έχουν προβλεφθεί έργα για παιδικές χαρές, για σχολεία, για αθλητικούς χώρους, για οδοποιίες, για δημοτικά κτίρια κλπ -, όσο και από οπτική γεωγραφικής κατανομής”.

Κάνοντας αναφορά στα βασικά σημεία του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, παρουσία και του αναπληρωτή προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου σημείωσε ενδεικτικά πως, “υπάρχει πρόβλεψη για παιδικές χαρές σε Γαλησσά και πλατεία Σεφέρη με συνολικό προϋπολογισμό 150 χιλ. ευρώ”, όπως επίσης οικονομικός προγραμματισμός για τα σχολεία του νησιού “με αρκετούς κωδικούς που φθάνουν στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ”. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία παρεμβάσεων, ο ίδιος θέλησε να διευκρινίσει πως, εκ του ανωτέρω ποσού, το 1.700.000 ευρώ αφορά στην ανέγερση του νέου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βάρης.

Εκτός των παραπάνω όμως, γνωστοποίησε πως στο κομμάτι των συνεχιζόμενων έργων έχει υπάρξει μέριμνα για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων με ποσό άνω των 20 χιλ. ευρώ από το έτος 2017 αλλά και άνω των 80 χιλ. ευρώ για το οικονομικό έτος του 2018.

Από την πλευρά του, πρόσθεσε δε, πως, η Σύρος έχει ανάγκη από παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια κι ως εκ τούτου “υπάρχει πρόβλεψη για επισκευές με ποσό 120 χιλ. ευρώ, τονίζοντας επιπλέον, πως, ο Δήμος αναμένει και την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού στο Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης, αφού ο διαγωνισμός έχει ήδη πραγματοποιηθεί. “Ελπίζουμε μέσα στο 2018 να έχει ολοκληρωθεί και το Λαογραφικό” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βακόνδιος, δίνοντας έμφαση εν συνεχεία, κυρίως στο κομμάτι της συντήρησης των αθλητικών υποδομών.

“Εδώ υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα” σημείωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως “έχει τελειώσει η μελέτη για το στάδιο Πευκακίων από την Τεχνική Υπηρεσία” και έχει προβλεφθεί ποσό 290 χιλ. ευρώ με σκοπό όπως είναι γνωστό “τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Γυμναστηρίου” με παράλληλη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επιπλέον, υπενθύμισε την προσπάθεια βελτίωσης του γηπέδου της ΕΠΣ Κυκλάδων στην Ερμούπολη, όπου και προγραμματίζεται η αντικατάσταση τριών φωτιστικών ιστών και η αντικατάσταση του χλοοτάπητα. “Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί στις εφημερίδες ο διαγωνισμός του” ανέφερε ο ίδιος συμπληρωματικά, επισημαίνοντας ακόμη πως, ο Δήμος είναι σε αναμονή για τη μελέτη της Κλειστής Αίθουσας Α΄ στο Αθλητικό Κέντρο, που έχει παρουσιάσει πάρα πολλά προβλήματα.

Σχετικά με το κομμάτι της οδοποιίας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εστίασε την εισήγησή του στο θέμα της παρέμβασης στην περιοχή του Βούρλη, ενώ όπως πρόσθεσε, συνολικά προβλέπεται ποσό 350 χιλ. ευρώ για το οδικό δίκτυο.

“Συντήρηση οδικού δικτύου, συντήρηση πεζοδρομίων και παραδοσιακών οδοστρωμάτων καθώς και το έργο επισκευής της οδού στη θέση Κοράκι τα έχουμε προγραμματίσει” πρόσθεσε παρακάτω, κάνοντας μνεία και στο θέμα του οδικού φωτισμού. “Για φωτισμούς υπάρχει πρόβλεψη περίπου 125 χιλ. ευρώ για συντηρήσεις και επεκτάσεις και είναι για τη Δημοτική Ενότητα και της Ερμούπολης, όσο όμως και για τις άλλες Ενότητες και της Ποσειδωνίας” δήλωσε σχετικά.

Από την πλευρά του μάλιστα, θέλησε να δώσει έμφαση και στην ατζέντα των παιδικών σταθμών, εξηγώντας πως, για το 2018 “μετά από αρκετά χρόνια προβλέπεται ποσό 40 χιλ. ευρώ για επισκευές και συντηρήσεις”.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Βακόνδιος έκανε αναφορά σε ένα καινούργιο έργο που αφορά σε “δημιουργία parking στις Αγκαθωπές” αναφορικά με το οποίο έχει προγραμματισθεί ποσό 15.000 ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής αφορά και “στα επικίνδυνα κτίσματα” όπως τέλος και “στον καθαρισμό των ρεμάτων”.

Κατόπιν της κριτικής που άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τα κυριότερα σημεία της οποίας ακολουθούν στο παρακάτω ρεπορτάζ, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός θέλησε να απαντήσει στους αιρετούς της μειοψηφίας, που υποστήριξαν ότι είναι ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα πως, ο ίδιος στον αντίποδα, εκτιμά πως είναι ένα “ρεαλιστικό και αναπτυξιακό πλάνο” και πως “πενία διακρίνει μόνον στη σκέψη τους”.

Απευθυνόμενος προς τους ίδιους τους αντιπολιτευόμενους της Δημοτικής Αρχής, υποστήριξε δε, πως, εξαντλούνται σε στείρα αντιπολίτευση, χωρίς να καταθέτουν προτάσεις.

Ανυπαρξία σχεδιασμού και απουσία πολιτικού προγραμματισμού

Απουσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, τον λόγο πήραν οι σύμβουλοι της παράταξής του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο Γιάννης Κεράνης παρατήρησε πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, “δεσμεύονται” ποσά για έργα που θα συνεχιστούν και στο 2019, με την εύλογη απορία του να εστιάζεται στην ερώτηση “Πώς κλείνουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, με ποιον προγραμματισμό;”. Βάσει αυτής της αναφοράς του, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “δεν υπάρχει γραφείο προγραμματισμού” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, έλλειψη που γίνεται αντιληπτή στον αναγνώστη του Τεχνικού Προγράμματος.

“Καταρχήν δεν έχουμε κάτι με την Τεχνική Υπηρεσία. Οι υπάλληλοι έκαναν και κάνουν καλά τη δουλειά τους” επεσήμανε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως, “αυτό που ήθελα να πω όμως είναι πως αυτό που φαίνεται από αυτό εδώ το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ότι λείπει το γραφείο προγραμματισμού. Δηλαδή αυτό το γραφείο που θα οριοθετήσει το τί χρειάζεται το νησί θα το βάλει σε προτεραιότητες και από εκεί και πέρα ανάλογα τα χρήματα θα βγάλει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα”. Θέτοντας μάλιστα ευθέως το συγκεκριμένο ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή, δηλαδή αν “θα βοηθούσε ένα τέτοιο γραφείο που θα έβαζε σε σειρά τί πρέπει να κάνουμε;”, ο Γιάννης Κεράνης, υποστήριξε πως, “πρόκειται για ένα φτωχό πρόγραμμα ανάλογο των καιρών και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι”, θέτοντας στο προσκήνιο όμως και το ζήτημα του τρόπου οικονομικού υπολογισμού των παρεμβάσεων και των έργων, φωτογραφίζοντας εμμέσως πως πρόκειται για οικονομικές εκτιμήσεις που δεν εδράζονται στον ρεαλισμό. “Αυτό που είχαμε πει πέρυσι, όταν ένα έργο ξεκινά από 1.700.000 ευρώ και με την έκπτωση πέφτει στο 1.200.000 ευρώ (σσ. Δημοτικό Σχολείο Βάρης), νομίζω πως εμείς πρέπει να γράφουμε στην χρονιά το ποσό της απορρόφησης” παρατήρησε κατηγορηματικά, με τη σκέψη του να “συνεχίζει” στην τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση.

“Δεν πετυχαίνουμε στοχοθεσία” επανέλαβε ο κ. Κεράνης, με τον συνάδελφό του από την ίδια παράταξη να τονίζει πως, πέρυσι ο στόχος που επετεύχθη ήταν ένα 15% του Τεχνικού Προγράμματος, επειδή είχαν υπολογισθεί λανθασμένα ποσά.

“Το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης έχει πάρει ήδη έκπτωση και είναι 1.200.000 ευρώ. Γιατί στο πρόγραμμα το βάζετε 1.700.000 ευρώ;” θέλησε να σχολιάσει με τη σειρά του και ο Νίκος Φωτεινιάς, επιμένοντας στην κριτική του οικονομικού προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής και ζητώντας εγγράφως απαντήσεις στο σύνολο των ερωτήσεων και των παρατηρήσεων της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Γιάννης Βρούτσης παρατήρησε κατά τη συνεδρίαση πως, το έργο του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, φαίνεται να καλύπτεται - οικονομικά - από ποσά Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από ΕΣΠΑ, ρωτώντας σχετικά αν αυτό που επισημαίνει δημοσίως, σημαίνει απώλεια χρημάτων και πόρων προς όφελος των δημοτών.

“Γράφει δημόσιες επενδύσεις, που σημαίνει πως κάποια χρήματα χάθηκαν από κάποιους, δεν θέλω να ρίξουμε ευθύνες τώρα, αν χρειαστεί θα το κάνουμε. Αυτά τα χρήματα όμως από κάποιους θα βγουν. Από τους δημότες ίσως” σχολίασε σχετικά, χωρίς όμως να λαμβάνει απάντηση.

Καταλήγοντας στην κριτική του, τόνισε πως καταψηφίζει και ο ίδιος όπως τα μέλη της παράταξής του το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, αφού δεν διακρίνει πολιτικό προγραμματισμό.

 

Πολλά μεταφερόμενα έργα. Καμία αναπτυξιακή πολιτική

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σχολιασμός του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη. Παρατηρώντας και ο ίδιος πως, δεν έχει εκτιμηθεί σωστά ο οικονομικός προγραμματισμός, ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία να υπολογίσει στα έργα τις “υποτιθέμενες εκπτώσεις” ώστε να αφαιρεθούν από τα ποσά που καταγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς και να αποκτήσουν σαφή εικόνα οι σύμβουλοι και οι δημότες σχετικά με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής.

“Αυτό που παρουσιάζετε σαν Τεχνικό Πρόγραμμα είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο για εμένα. Κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Υποτιθέμενες εκπτώσεις να υπολογίσετε για να τα αφαιρέσουμε από αυτό το οποίο δείχνετε” σχολίασε σχετικά, υποστηρίζοντας πως, “υπάρχουν πολλά μεταφερόμενα έργα και δεν παρατηρείται καμία αναπτυξιακή πολιτική”.

“Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Τα τελευταία ιδιαιτέρως χρόνια, πραγματικά αναρωτιέμαι τί παράγει αυτή η Υπηρεσία; Να μας δώσετε απολογιστικά στοιχεία κάποια στιγμή που θα καθρεπτίζεται η πολιτική σας. Άλλη η εισήγηση της Υπηρεσίας σας, άλλη της Εκτελεστικής κλπ.

Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να βλέπαμε και την πρωτότυπη εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, πριν συζητήσει η Εκτελεστική Επιτροπή” πρόσθεσε ο κ. Στρογγύλης, σημειώνοντας εμμέσως πως και κατά το 2018 αναμένεται μία σειρά νέων και πολλών τροποποιήσεων του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ραντεβού... στον προϋπολογισμό του 2018

Την κριτική του άσκησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, υποστηρίζοντας πως, “αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα αν κάτι το χαρακτηρίζει νομίζω είναι η πενία στη χρηματοδότηση την οποία και βιώνει ο Δήμος, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας”.

Επισημαίνοντας πως σε κάθε επίπεδο προγραμματισμού του Δήμου θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό το αν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών, ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά και με το Τεχνικό Πρόγραμμα και το περιεχόμενό του, πως, “είναι κάτι στο οποίο αντικατοπτρίζεται το κατά πόσον ο Δήμος μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών του νησιού”. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε, “θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το σκοπό ουσιαστικά και γι αυτόν τον λόγο θα είμαστε αρνητικοί”.

Ο κ. Καΐλης μάλιστα δήλωσε πως θα αναπτύξει την κριτική του αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση που θα αφορά τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2018. “Επιφυλασσόμαστε όταν θα έρθει ο προϋπολογισμός να αναλύσουμε ακόμη περαιτέρω τη διαφωνία μας σε πολιτική βάση καθαρά”.