Προβλέψεις υποχρεώσεων και προστίμων για την καθαριότητα από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Νέος κανονισμός καθαριότητας

Νέος κανονισμός καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης έγκρισης του από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Με έναν πληρέστερο, σε σχέση με τον προηγούμενο, σε πολλά σημεία αναλυτικότερο και με μεταβολή τους ελεγκτικού οργάνου εφαρμογής του, η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου επιχειρεί να οριοθετήσει ευθύνες και υποχρεώσεις, τόσο από πλευράς Δήμου όσο και εκ μέρους των δημοτών, σε ότι αφορά στην τήρηση κανόνων καθαριότητας και κοινωνικής συμπεριφοράς για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρόκειται για έναν «ολοκληρωμένο και πλήρη κανονισμό», όπως τον χαρακτήρισε ο αρμόδιο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί και τεθεί προς ψήφιση στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο.

Στον νέο κανονισμό προβλέπονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις του Δήμου, αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις των δημοτών, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμα το ύψος των προστίμων, για τα οποία σχετική απόφαση θα λάβει η Οικονομική Επιτροπή, οπότε στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο του κανονισμού και όχι τα ποσά των προστίμων.

Ο προϋπάρχων κανονισμός είχε τροποποιηθεί το 2011, όμως επειδή ήταν βασισμένος στον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας, που ήταν η επιβλέπουσα αρχή του και η οποία καταργήθηκε στη συνέχεια, αυτός δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

Με τον νέο κανονισμό έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές σε αρκετά σημεία, καθώς ο παλιός δεν εφαρμοζόταν, με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας να επισημαίνει «ότι έχει συμπτυχθεί αρκετά ώστε να είναι πιο ευέλικτος και πιο ρεαλιστικός, με ουσιαστικότερη αλλαγή, το όργανο εποπτείας του κανονισμού και τη διαδικασία επιβολής προστίμων.

Για τα όσα περιλαμβάνονται στον νέο κανονισμό καθαριότητας σχετικά με τις ευθύνες έκαστης πλευράς, Δήμου και δημοτών, αλλά και για τα επαπειλούμενα πρόστιμα που θα αφορούν τις σχετικές παραβάσεις, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και εγκρίσεων, θα υπάρξει πλήρης δημόσια ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου, με τον κ. Βουτσίνο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ως δημοτική αρχή εννοείται ότι δεν θα περιοριστούμε σε μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, περιμένοντας να γνωρίζουν οι δημότες τον κανονισμό αυτό μέσα από την απόφαση που θα πάρουμε. Θα καθορίσουμε με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να τον επικοινωνήσουμε με τους δημότες, να τον μάθουν και να ενημερωθούν».

Τα προβλεπόμενα

Στα συνολικά 20 άρθρα του νέου κανονισμού αρχικώς ορίζονται και ταξινομούνται οι ενέργειες διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων, την αποκομιδή, τη διάθεση τους και την  ανάκτηση υλικών ή και ενέργειας από απορρίμματα, όπως και των χώρων παραγωγής των απορριμμάτων αλλά και το ποιοι ορίζονται ως υπεύθυνοι για την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων.

Πέραν αυτού προσδιορίζονται και ταξινομούνται κατά κατηγορίες τα απορρίμματα, σε μη επικίνδυνα αστικά απορρίμματα, σε ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, σε απορρίμματα που υπόκεινται σε Εναλλακτικά Συστήματα Διαχείρισης, όπως τα υλικά εκσκαφών, τα ογκώδη αντικείμενα, τα παλαιά οχήματα και τα ελαστικά τους, τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, οι μπαταρίες, ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα απόβλητα υγειονομικών μονάδων και τα επικίνδυνα απόβλητα.

Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του Δήμου, που αφορούν στην περισυλλογή, αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των μη επικινδύνων οικιακών - αστικών, ογκωδών και μη απορριμμάτων, την καθαριότητα των δημοτικών εξωτερικών χώρων όπως και των κοινόχρηστων ουρητηρίων, τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των κάδων συλλογής απορριμμάτων και την λήψη έκτακτων μέτρων για την καθαριότητα της πόλης.

Αναλόγως καθορίζονται επακριβώς και οι υποχρεώσεις των κατοίκων, η μη τήρηση των οποίων θα συνοδεύεται από την ανάλογη επιβολή προστίμων, ενώ εμπεριέχονται στον κανονισμό και διατάξεις που αφορούν στην καθαριότητα των δημοτικών εξωτερικών χώρων και την προστασία του περιβάλλοντος, η μη συμμόρφωση στις οποίες θα επιφέρει πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω διατάξεις αφορούν στην απαγόρευση ρίψης αναμένων τσιγάρων και κάθε υλικού που μπορεί να προκαλέσει φθορά στους κάδους και στα καλαθάκια μικροαπορριμμάτων, επίσης μερική ή ολική καταστροφής τους συνέπεια πρόσκρουσης, αμέλειας ή βανδαλισμού, τη διατήρηση καθαριότητας και μη προξένηση σκόπιμων φθορών σε δημοτικό κοινόχρηστο εξοπλισμό όπως παγκάκια, κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων, κάδοι, συμπιεστές, καλάθια αχρήστων, πινακίδες, παρτέρια λουλουδιών, δενδροστοιχίες, όργανα παιδικών χαρών κλπ, τα ίδια ισχύοντα και για αγάλματα, μνημεία και κάθε χώρος ή αρχιτεκτονικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, τη ρίψη ακάθαρτων νερών σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, τη ρίψη ελαίων στο δίκτυο αποχέτευσης καθώς και στο δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων και την παρεμπόδιση της αποκομιδής απορριμμάτων από τα μέσα συλλογής, μέσω της στάθμευσης οχημάτων ή με άλλο τρόπο.

Ειδικές διατάξεις υπάρχουν για την υπαίθρια διαφήμιση, με τις οποίες ορίζεται ότι αφισοκόλληση ή τοποθέτηση διαφημιστικών αφισών ή αγγελιών επιτρέπεται μόνο εντός πλαισίων (ταμπλό) που ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του νησιού, απαγορεύεται η ρύπανση με διαφημιστικά- ενημερωτικά φυλλάδια (φεϊγβολάν) δρόμων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και η τοποθέτηση τους σε περιφράξεις οικιών, πλατύσκαλα, εξωτερικές θύρες και γενικά σε σημεία από τα οποία είναι εύκολη η κατάληξή τους σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, όπως επίσης απαγορεύεται η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων καθώς και η χωρίς έγκριση τοποθέτηση διαφημιστικών ταμπλό για οποιοδήποτε λόγο, σε οδούς, πεζοδρόμια, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και σε ακάλυπτους χώρους.

Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα εγκαταλελειμμένα οχήματα, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών πλεούμενων, τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις λαϊκές αγορές, υπαίθριο και στάσιμο εμπόριο, την καθαριότητα των ιδιωτικών οικοπέδων και χώρων, την μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων, τα ζώα συντροφιάς και λοιπά οικόσιτα και τη ρύπανση του περιβάλλοντος από υγρά απόβλητα.

Εποπτεία από επιτροπή δημοτικών υπαλλήλων

Το όργανο που θα εποπτεύει τον κανονισμό θα είναι μία επιτροπή που θα συγκροτηθεί από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις, βάσει των διατάξεων του κανονισμού.

Στη συνέχεια ο παραβάτης θα έχει το δικαίωμα να κάνει ένσταση και εφόσον η επιτροπή κρίνει ότι η ένσταση δικαιολογεί την πράξη του, τότε δεν θα πληρώνει πρόστιμο, όμως εάν κριθεί ότι υφίσταται η παράβαση τότε θα βεβαιώνεται το πρόστιμο από την Οικονομική Υπηρεσία.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βουτσίνος «Είναι μία διαδικασία στην οποία θα κινηθούμε με βάση την εισήγηση του γραφείου νομικής υποστήριξης του Δήμου».

Για τον ακριβή ρόλο των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα επωμιστούν την ευθύνη ελέγχου και τήρησης του κανονισμού, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει η πρόθεση ούτε η δυνατότητα, την επιτροπή αυτή με τους δημοτικούς υπαλλήλους να τους μετατρέψουμε εμείς σε χωροφύλακες που θα κυνηγάνε τους δημότες από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ρίξουν πρόστιμα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μία τάξη, να εφαρμοστούν κάποιες διατάξεις που είναι βασικές και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον και στη λειτουργία της πόλης και του νησιού».

Χαρακτηριστικά ανέφερε την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων από τους δημότες ή το τάϊσμα των αδέσποτων, την παράνομη αφισσοκόληση, επισημαίνοντας όμως ότι στη προσπάθεια να μπει μία τάξη «είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι αυτός ο κανονισμός υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να εφαρμοστεί στο σύνολο του, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτό το ανεξέλεγκτο, δεν μπορεί να μην έχουμε έναν κανονισμό στα πρότυπα που λειτουργεί πλέον ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση και θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτόν να εφαρμόσουμε κάποιες βασικές αρχές».