Προβληματισμός αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής του στο νησί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο εικόνες στο νησί, που δεν τιμούν πολίτες και διοίκηση

Ανεφάρμοστος ο κανονισμός Καθαριότητας

Συγκρότηση νέας Επιτροπής Παρακολούθησης και πρόβλεψη προστίμων για τους παραβάτες

Πλήρης – πλην όμως ανεφάρμοστος – είναι ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αφού ο τρόπος ελέγχου των πολιτών - παραβατών που περιλαμβάνει στο περιεχόμενό του, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός, όπως επιβεβαιώνουν περίτρανα εικόνες της καθημερινότητας τόσο στο ιστορικό κέντρο Ερμούπολης, όσο και στα χωριά του νησιού.

Το έλλειμμα ευσυνειδησίας που διαπιστώνεται στην πλευρά μερίδας της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τη διατήρηση της καθαριότητας και τη φροντίδα στον δημόσιο χώρο, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση αρκετών σημείων της πόλης και της περιφέρειας του τόπου, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μειωμένη δύναμη της Καθαριότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μεγιστοποιεί το πρόβλημα.

Αν και ο Δήμος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας συνέταξε έναν πλήρη κι αναλυτικό Κανονισμό Καθαριότητας, που στο περιεχόμενο των 20 άρθρων του προβλέπει οικονομικές κυρώσεις κι επιβολή προστίμων σε πολίτες που δεν συμμορφώνονται με τα αυτονόητα..., ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, ο έλεγχος που θα έπρεπε να γινόταν τακτικά, δεν υπήρξε με συνέπεια.

Ενδεχομένως, στον βωμό μίας πελατειακής νοοτροπίας που είχε αφεθεί να αναπτυχθεί κυρίως προς το τέλος της προηγούμενης θητείας, με φόντο την εκλογική κάλπη, ακόμη και η ανακοίνωση της προηγούμενης διοίκησης τον Ιούνιο του 2018 για την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω Κανονισμού, αποδείχθηκε μάλλον χωρίς ουσία.

Συνέπειες της μη εφαρμογής του, αποτελούν οι επαναλαμβανόμενες εικόνες με τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα εντός των πράσινων κάδων, η απόρριψη ακόμη και νεκρών ζώων σε αυτούς, όπως επίσης, τα στίγματα από λάδια και λιπαρά στοιχεία σε κεντρικές οδούς της πόλης εξαιτίας της μη ορθής μεταφοράς των απορριμμάτων από καταστήματα εστίασης, αλλά και η καταστροφή μνημείων από αναγραφές συνθημάτων ή διάφορων σχολίων επί των επιφανειών τους, όπως τέλος και η απόρριψη των σαπουνόνερων στα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων.

Για όλες τις παραπάνω παραβάσεις, όπως και για πολλές ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη επιβολής προστίμων, στόχος που δεν θα χρειαζόταν να “επιτευχθεί” αν το σύνολο των πολιτών ήταν ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά. Δεδομένης της κατάστασης όμως που διαπιστώνει ο κάθε πολίτης και αυτοδιοικητικός στο νησί, ο Δήμος καλείται να βρει τρόπους ώστε να επικοινωνήσει και να γνωστοποιήσει ευρύτερα τον Κανονισμό και τα προβλεπόμενα αυτού, όπως όμως και να επιβάλει κυρώσεις, ώστε η γενικότερη εικόνα του τόπου να βελτιωθεί σημαντικά και οι παραβάτες να αποτρέπονται από το να επαναλαμβάνουν ίδιες συμπεριφορές.

Θετικός στην επιβολή προστίμων ο Π. Μώτος

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας με τον νέο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Πέτρο Μώτο, ο ίδιος γνωστοποίησε πως στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει η συγκρότηση της νέας Επιτροπής Παρακολούθησης κι Εφαρμογής του Κανονισμού Καθαριότητας, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου να δίνουν απαντήσεις.

Πάντως στην ερώτηση προς τον κ. Μώτο αν είναι εφικτή η εφαρμογή του με φόντο την κατάσταση που συναντά σε πόλη και χωριά, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, παραπέμποντας στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και στο σχετικό άρθρο του Κανονισμού, εξηγώντας παράλληλα πως η επιβολή προστίμων είναι ένα μέτρο για τους παραβάτες που μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για μελλοντική δική τους παρόμοια πρόθεση.

“Θα υπάρξει ενημέρωση από τη Διευθύντρια της Καθαριότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας πως, “αν προκύψει πρόστιμο, γίνεται εισήγηση από την Επιτροπή και το αποφασίζει ή ο Δήμαρχος ή εγώ ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος”.

Ο κ. Μώτος σημείωσε μάλιστα πως “Σέβομαι την οικονομική κατάσταση όλων των δημοτών, ειλικρινά το λέω, αλλά για να είναι το νησί καθαρό (σέρνουν σακούλες, πετούν μπάζα κλπ), πρέπει να υπάρχει πρόστιμο, διότι δεν θα κρατήσουμε την Υπηρεσία καλά”.

Περί επιβολής προστίμων

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο 9 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ από τον Κανονισμό Καθαριότητας, που αφορά στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και στη διαδικασία επιβολής προστίμων.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο συστήνει Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής του παρόντος Κανονισμού. Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 81 του Ν. 4172/2013 και της με αρ. 355/2017 Γνωμοδοτική Εισήγηση του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει, επιπλέον, υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα ασκούν την αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης του Κανονισμού. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα διαπιστώνουν τυχόν παραβάσεις εκ μέρους δημοτών – πολιτών μέσω τακτικών ή έκτακτων ελέγχων. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης οι υπάλληλοι θα συντάσσουν έκθεση βεβαίωσης της, την οποία θα αποστέλλουν στην ανωτέρω Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Κανονισμού η οποία, με τη σειρά της, θα καλεί τον παραβάτη σε παροχή εξηγήσεων, τάσσοντας εύλογη προθεσμία. Εάν η Επιτροπή δεχθεί τις εξηγήσεις του φερόμενου παραβάτη, τότε ακυρώνει την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης. Άλλως διαβιβάζει αυτή στον Δήμαρχο ή τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου. Η Απόφαση θα κοινοποιείται στον παραβάτη κατά το άρθρο 48 επ/ Κ. Διοικ. Δικ. και στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου αυτή να προβαίνει στη βεβαίωση του προστίμου.

Κατά των Αποφάσεων Επιβολής Προστίμων οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής εντός της νόμιμης προθεσμίας στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια.

Ο Κανονισμός αυτός εφαρμόζεται σε πλατείες, δρόμους, άλση, πεζοδρόμια, δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα, παραλίες καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, στον οποίο παράγονται κάθε μορφής, ποιότητας και ποσότητας απορρίμματα και βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης, καθώς και οι πεζοί και οι οδηγοί αυτοκινήτων, κρατικά υγειονομικά, αστυνομικά και οποιοδήποτε άλλα κατά νόμο αρμόδια και εντεταλμένα όργανα οφείλουν να συνδράμουν τις πιο πάνω υπηρεσίες, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση της αποστολής τους”.

Επιχειρήσεις εστίασης και υγειονομικά καταστήματα

Με φόντο τις εικόνες ντροπής... που διαπιστώνει ο κάθε ένας στο κέντρο της Ερμούπολης, αλλά και στην περιφέρεια της Σύρου, αρκετές φορές και σε καθημερινή βάση εξαιτίας της ασυνειδησίας πολιτών και επιχειρηματιών, ακολουθούν ενημερωτικά κάποιες από τις περιπτώσεις για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα.

Πρωτίστως, για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις εστίασης, σημειώνονται τα παρακάτω: “Άρθρο 13: Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 13.1.Καταστήματα στα οποία παρατηρείται παραγωγή κάθε είδους απορριμμάτων από την κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών (αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό κ.λ.π.) οφείλουν να τοποθετούν επαρκή καλάθια απορριμμάτων εντός του χώρου ιδιοκτησίας ή άσκησης του επαγγέλματός τους, καλαίσθητα και καλής κατασκευής, τα οποία θα αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή υπερχείλισης, αλλά και να διατηρούν διαρκώς καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο τους. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: ογδόντα (80,00) Ευρώ. (...). 13.4.Το πλύσιμο των υπαίθριων χώρων των καταστημάτων θα γίνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα χρησιμοποιημένα νερά να μην καταλήγουν στους αγωγούς συλλογής όμβριων και να καθαρίζονται (π.χ. σφουγγαρίζονται) άμεσα ώστε να μην παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους ανοιχτούς χώρους. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: εκατό (100,00) Ευρώ. 13.5.Κατ΄ αναλογία του άρθρου 9 παρ. 5 απαγορεύεται η ρίψη στο δίκτυο αποχέτευσης και απορροής ομβρίων μαγειρικών ελαιών και λιπών από καταστήματα εστίασης και γενικά κάθε είδους υγρά απόβλητα, που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση του περιβάλλοντος. Πρόστιμο για τους παραβάτες: εκατόν πενήντα (150,00) Ευρώ.

Για τα μπάζα και τη μεταφορά πετρελαίου

Επιπλέον, σαφείς και “τσουχτερές” είναι οι οικονομικές επιβαρύνσεις των παραβατών για τη μη ορθή μεταφορά και απόρριψη μπάζων. Όπως είναι γνωσ τό και πολλάκις δημοσίως ειπωμένο, ο κάθε πολίτης που θέλει να μεταφέρει μπάζα, πρέπει να ενημερώνεται τηλεφωνικά από τον Δήμο, αφού δεν επιτρέπεται η απόρριψή τους στους πράσινους κάδους. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, “Άρθρο 16: Μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων. 16.1.Όσοι μεταφέρουν υλικά οικοδομών ή μπάζα με χρήση ζώων ή κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς, κατά την μεταφορά τους θα πρέπει να φροντίζουν να μην σκορπίζουν τα υλικά ή τα μπάζα στους δρόμους. Στην περίπτωση  μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: εκατόν πενήντα (150,00) Ευρώ. 16.2.Οι μεταφορείς πετρελαίου θέρμανσης όταν το αυτοκίνητο δεν πλησιάζει στο χώρο που προορίζεται το πετρέλαιο, υποχρεούται να διασφαλίσουν την μη διαρροή του πετρελαίου και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ευρείας ρύπανσης που προκαλείται από τυχόν διαρροή. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: εκατόν πενήντα (150,00) Ευρώ”.

Καταστροφές σε δημόσιο χώρο και περιουσία

Σημαντικές προβλέψεις περιλαμβάνει ο Κανονισμός σχετικά με την καταστροφή κάδων, αλλά και μνημείων της πόλης, αφού ορθώς και λογικά έχει συμπεριληφθεί και η απόφαση της επιβάρυνσης των παραβατών με το κόστος αποκατάστασής τους.

Συγκεκριμένα: Άρθρο 9: Δημοτικός Κοινόχρηστος Εξοπλισμός - Δημόσια Κτίρια – Αγάλματα - Μνημεία και λοιπές διατάξεις σχετικά με την καθαριότητα των εξωτερικών χώρων. 9.1.Απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων στους κλάδους συλλογής και στα καλαθάκια μικρο-απορριμμάτων καθώς και η ρίψη οποιουδήποτε υλικού δύναται να προκαλέσει φθορά στον εξοπλισμό συλλογής απορριμμάτων. Απαγορεύεται η εναπόθεση υγρών απορριμμάτων σε κάδους απορριμμάτων. Επίσης απαγορεύεται η επικόλληση αυτοκόλλητων, διαφημιστικών αφισών και η αναγραφή συνθημάτων σε κάδους απορριμμάτων. Πρόστιμο για τους παραβάτες: πενήντα (50,00) Ευρώ. Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παραβάσεις (μερική ή ολική καταστροφή κάδων ή άλλων μέσων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, συνέπεια πρόσκρουσης, αμέλειας ή βανδαλισμού καθώς και μερική ή ολική βλάβη στους ανυψωτικούς μηχανισμούς των απορριμματοφόρων) εκτός από το κάτωθι πρόστιμο, ο παραβάτης επιβαρύνεται με το κόστος αποκατάστασης ή αγοράς νέου κάδου ανάλογα με τη σχετική πραγματογνωμοσύνη της Δ/νσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής. 9.2.Ο δημοτικός κοινόχρηστος εξοπλισμός (παγκάκια, κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων, κάδοι, συμπιεστές, καλάθια αχρήστων, πινακίδες, παρτέρια λουλουδιών, δενδροστοιχίες, όργανα παιδικών χαρών κλπ) πρέπει να διατηρείται καθαρός και να μην προκαλούνται σκόπιμες φθορές ή ρύπανση. Πρόστιμο για τους παραβάτες: εκατόν πενήντα (150,00) Ευρώ. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης ή αγοράς, όπως αυτές θα προκύπτουν κάθε φορά. 9.3.Αγάλματα, μνημεία και κάθε χώρος ή αρχιτεκτονικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Απαγορεύεται η ρύπανση και η φθορά με την αναγραφή λέξεων ή φράσεων, απεικόνιση παραστάσεων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο των μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και κάθε επιφανείας σε δημόσιο χώρο καθώς και κάθε χώρου ή αρχιτεκτονικού στοιχείου που προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία για το φυσικό κάλλος (π.χ. χώροι πρασίνου) ή την ιστορική του αξία. Πρόστιμο για τους παραβάτες: εκατό (100,00) Ευρώ. Στους παραβάτες, πέραν του προστίμου, καταλογίζονται οι δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές θα προκύπτουν κάθε φορά. Η επιβολή προστίμου δεν αφαιρεί από το Δήμο το δικαίωμα να στραφεί δικαστικά σε βάρος των υπαιτίων για την αστική αποκατάσταση και την ποινική τιμωρία σε περίπτωση καταστροφής”.

Υποχρεώσεις κατοίκων στην καθημερινότητα

Πρόστιμα προβλέπονται και για μία σειρά άλλων σοβαρών παραβάσεων που σχετίζονται με την καθημερινότητα και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός προβλέπει “ποινές” για τους καταστροφείς των δημόσιων χώρων και της περιουσίας των δημοτών. Αυτούσιο το κομμάτι του Κανονισμού για θέματα κάδων, απόρριψης νεκρών ζώων και τρόπου μεταφοράς των απορριμμάτων, έχει ως εξής:

“Άρθρο 6: Υποχρεώσεις παραγωγών μη επικινδύνων οικιακών – αστικών απορριμμάτων. 6.1.Οι παραγωγοί των απορριμμάτων αυτών οφείλουν να έχουν συσκευασμένα τα απορρίμματα τους σε γερούς και ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους που θα κλείνονται καλά και μόνιμα στο επάνω μέρος τους, ώστε να αποφεύγεται διασπορά ή διαρροή του περιεχομένου τους και η εκπομπή δυσοσμίας. Τα απορρίμματα θα πρέπει να αποτίθενται μόνο εντός των κάδων συλλογής του Δήμου (πράσινους κάδους). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων ή είναι γεμάτος τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται στον πλησιέστερα διαθέσιμο κάδο ή να φυλάσσονται εντός του ιδιωτικού τους χώρου έως ότου βρεθεί διαθέσιμος κάδος. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων εκτός πλαστικών σάκων και εκτός κάδων. Απαγορεύεται η ρίψη των απορριμμάτων αυτών εντός των κάδων ανακύκλωσης. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: πενήντα (50,00) Ευρώ. 6.2. Για την αποφυγή εισόδου εντόμων, ποντικών και ζώων που αναζητούν τροφή καθώς και για την αποφυγή της διασποράς των απορριμμάτων οι κάδοι μετά την απόρριψη των σάκων πρέπει να κλείνονται με το καπάκι τους, εξασφαλίζοντας την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: είκοσι (20,00) Ευρώ. 6.3. Δεν επιτρέπεται η εναπόθεση σάκων οικιακών απορριμμάτων όπως επίσης απορρίμματα μεγάλων διαστάσεων στα καλαθάκια μικροαπορριμμάτων. Πρόστιμο για τους παραβάτες: πενήντα (50,00) Ευρώ. 6.4.Σε περιπτώσεις απεργίας της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων ή γενικά σε περιπτώσεις που δεν εκτελείται για ικανό χρονικό διάστημα η προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων λόγω ανωτέρας βίας οι κάτοικοι είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των απορριμμάτων τους σε χώρους κατάλληλους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παρ. ΣΤ. Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω: Πρόστιμο για τους παραβάτες: τριάντα (30,00) Ευρώ. 6.5. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή ρίψη νεκρών ζώων εντός των κάδων απορριμμάτων ή ακόμα η εναπόθεσή τους πλησίον αυτών. Πρόστιμο για τους παραβάτες: τριάντα (30,00) Ευρώ. 6.6.Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη ρίψη μικροαπορριμμάτων εκτός των κάδων συλλογής ώστε τα απορρίμματα να μην διασκορπίζονται στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο ή σε κοινόχρηστους χώρους. Πρόστιμο για τους παραβάτες: τριάντα (30,00) Ευρώ. 6.7.Δεν επιτρέπεται η ρίψη κάθε είδους απορριμμάτων από αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κίνηση ή είναι σταθμευμένα. Πρόστιμο για τους παραβάτες: πενήντα (50,00) Ευρώ. 6.8. Απαγορεύεται η μεταφορά απορριμμάτων προς τα μέσα συλλογής, με τέτοιο τρόπο (έλκυση σάκων απορριμμάτων, χρήση διάτρητων σάκων κλπ) ο οποίος θα προκαλεί οποιαδήποτε ρύπανση. Πρόστιμο για τους παραβάτες: πενήντα (50,00) Ευρώ”.