Σε άθλια κατάσταση δρόμοι και πλακόστρωτα σημεία της Ερμούπολης, από λάδια και υπολείμματα τροφών που φεύγουν από σακούλες με απορρίμματα, τα οποία σύρονται μέχρι τους κάδους και τα κοντέινερ

“Πνιγμένη” στη βρωμιά η πόλη εν μέσω τουριστικής σεζόν

Ανεπαρκής η καθαριότητα από τον Δήμο και ασυνείδητη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών και υπαλλήλων εστίασης

“Εκρηκτική” είναι η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, όσον αφορά στη βρωμιά και τη δυσοσμία που συναντούν κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού, εν μέσω τουριστικής σεζόν, σε δρόμους και πλακόστρωτα σημεία, κοντά στα οποία βρίσκονται κάδοι, αλλά και κοντέινερ, για απορρίμματα.

Η ανυπαρξία ειδικού πλυστικού μηχανήματος – οχήματος, πλην του μικρού σάρωθρου, καθώς και η ασυνείδητη συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών ή και υπαλλήλων επιχειρήσεων εστίασης, που σέρνουν τις σακούλες των σκουπιδιών καθημερινά για να τις  πετάξουν, έχουν διαμορφώσει μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα σε οδούς της Ερμούπολης, από τις οποίες καθημερινά περνούν επισκέπτες.

Τα παράπονα που μεταφέρονται στην “Κοινή Γνώμη” για την “ανύπαρκτη” καθαριότητα στην Ερμούπολη είναι πολλά και καθημερινά, με ορισμένους πολίτες ορθώς να παρατηρούν πως η εικόνα της πόλης φέτος είναι πρωτόγνωρα βρώμικη.

Ενδεικτικά, τα πλακόστρωτα τμήματα της οδού Σουρή, καθώς επίσης, τμήματα της Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού), αλλά και ο χώρος γύρω από τα κοντέινερ στην ΑΕΝ Σύρου έχουν περιέλθει σε κάκιστη κατάσταση με τα λίπη και τα διάφορα υπολείμματα τροφών να βρίσκονται επί αυτών και να μην καθαρίζονται.

Το θλιβερό όλων είναι ότι από τα συγκεκριμένα σημεία, διέρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών αυτό το διάστημα, είτε επειδή αποβιβάζεται από την κρουαζιέρα, είτε επειδή διαμένει σε πολυτελή ξενοδοχεία της Ερμούπολης, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στην οδό Απόλλωνος, ένα “βήμα” από την οδό Σουρή.

Για όλα τα παραπάνω κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός, όσο και ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης.

Άκρως απογοητευτικό είναι το γεγονός πως το πλύσιμο των δρόμων γίνεται με ένα βυτίο και χειρονακτική δουλειά, εν έτει 2025, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όταν γειτονικοί Δήμοι έχουν καλύτερο στόλο οχημάτων από τη Σύρο.

Γ. Μαραγκός: “Βλέπω πως η κατάσταση είναι πολύ χάλια”

Συγκεκριμένα, για τις εικόνες που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της εφημερίδας, με τους δρόμους να είναι μαύροι σε ορισμένα μεγάλα τμήματά τους, ο κ. Μαραγκός, ανέφερε τα εξής: “Πλένουμε, αλλά μία φορά την εβδομάδα που βγαίνει το βυτιοφόρο, φαίνεται πως δεν επαρκεί. Ξέρω πως είναι πολύ χάλια η κατάσταση και το βλέπω”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “ακριβώς επειδή δεν έχουμε ειδικό μηχάνημα, πλένουμε με το βυτιοφόρο του Δήμου και με μάνικα πετάει νερό, ώστε οι εργάτες μετά με σκούπες να τρίψουν τους δρόμους”.

Στην παρατήρηση πως οι εικόνες στην πόλης προδίδουν ξεκάθαρα πως αυτός ο τρόπος πλυσίματος δεν είναι επαρκής, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως, “αυτό γίνεται μία φορά την εβδομάδα και απ΄ ό,τι μου ανέφερε ο προϊστάμενος θα προσπαθήσει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα”.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ισχυρίστηκε πως η κατάσταση κυρίως στην οδό Σουρή “επιβαρύνθηκε με την προχθεσινή αποχή των εργαζομένων, που έμειναν δύο ημέρες κάτω τα σκουπίδια. Η κατάσταση έγινε χειρότερη”.

Παραδέχθηκε, όμως, πως γενικότερα “στις πλάκες των δρόμων φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση”.

Παρακάτω, για τη δυσοσμία στα κοντέινερ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ΑΕΝ Σύρου, ο κ. Μαραγκός σημείωσε: “Θα το ελέγξουμε γιατί τα κοντέινερ αδειάζονται, ωστόσο, αδειάζονται όχι καθημερινά, αλλά κάθε δύο ημέρες. Ίσως με τη ζέστη τώρα να είναι πιο έντονη η μυρωδιά”. Θέλησε να συμπληρώσει πάντως πως, “όταν αδειάζεται το κοντέινερ, πλένεται και τοποθετείται ξανά στη θέση του. Βέβαια μπαίνουν από τις ταβέρνες τα διάφορα απορρίμματα και ίσως να μυρίζουν πιο έντονα λόγω ζέστης”.

Αίτημα για πλυστικό μηχάνημα

Ερωτηθείς, για το θέμα του εξοπλισμού του Δήμου σε συνάρτηση με την ανάγκη πλυσίματος των δρόμων, ο κ. Μαραγκός γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να φροντίσει για προμήθεια πλυστικού μηχανήματος. “Μας δένει τα χέρια η κατάσταση. Αν δεν έχουμε και τα κατάλληλα “εργαλεία”, τότε είναι δύσκολα”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως πράγματι “οι εργάτες τρίβουν με τις σκούπες και βοηθητικά είναι και το σάρωθρο”.

Για το συγκεκριμένο σάρωθρο, μάλιστα, σημείωσε πως “επειδή είναι μικρό δεν επαρκεί για να καθαρίσουμε για παράδειγμα την οδό Ελ. Βενιζέλου που είναι κεντρική”. Γι’ αυτό, επεσήμανε πως “έχω πει πως θα έπρεπε να είχαμε μεγάλο πλυστικό μηχάνημα που θα βγάζει ζεστό νερό και να πλένει. Το έχω ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή και θέλω να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε μία αγορά”.

Ενημερώσεις στους επιχειρηματίες εστίασης

Τέλος, ο κ. Μαραγκός ρωτήθηκε για το αν είναι σε επαφή με την εστίαση για την κατάσταση που διαπιστώνεται στην πόλη. Για το τι έχει ζητήσει, γνωστοποίησε: “Έχουμε κάνει επανειλημμένα παρατηρήσεις για να μην τα σέρνουν. Κάποιοι συμμορφώθηκαν και χρησιμοποιούν καροτσάκια και κάποιοι άλλοι όχι”. Ωστόσο, τόνισε πως “οι γραμμές οδηγούν στις επιχειρήσεις πολλές φορές και γι’ αυτό το πρόβλημα στείλαμε ενημερώσεις την περασμένη εβδομάδα. Ίσως να επιδιώξουμε κι άλλη επαφή. Το βλέπω πως έχουμε πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί λύση”.

Δ. Αρβανίτης: “Να επαναφέρουν κοντέινερ και να βάλουν πρόστιμα”

Για τη στάση της εστίασης, έδωσε απαντήσεις ο κ. Αρβανίτης. Αρχικά, επανέλαβε το αίτημα για επαναφορά των κοντέινερ, όταν στο παρελθόν έγινε αγώνας να απομακρυνθούν για αισθητική βελτίωση της παραλίας. “Στην αρχή της θητείας σε συνάντηση είπαμε πως έπρεπε να μπουν τα κοντέινερ στις θέσεις που υπήρχαν απέναντι από το παλιό κτήριο της Πυροσβεστικής και στην παραλία της Ερμούπολης”, σημείωσε, εξηγώντας πως αυτό το κοντέινερ “παίρνει 8 τόνους σκουπίδια και άδειαζε δύο φορές καθημερινά το καλοκαίρι”.

Την ίδια, επανέλαβε πως “οι βυθιζόμενοι με τα μικρά στόμια δεν μας εξυπηρετούν γιατί οι δικές μας σακούλες είναι επαγγελματικές και ο όγκος διπλάσιος. Άρα, είπαμε για τα κοντέινερ”. Συμπληρωματικά ανέφερε πως “έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια δεν τα έχουν βάλει”, λέγοντας εναλλακτικά πως “θα εξυπηρετούσε ακόμη και το μικρό φορτηγάκι στην παραλία, όπως το είχαν πέρυσι”. Κι αυτό, καθώς όπως εξήγησε, “οι υπάλληλοί μας δεν θα αναγκάζονται ξημερώματα να περιμένουν πόσα λεπτά για να πετάξουν τα απορρίμματα”.

Παρακάτω, τόνισε πως για το πρόβλημα του τρόπου μεταφοράς των απορριμμάτων, δηλαδή που σέρνουν τις σακούλες, ο κ. Αρβανίτης υπήρξε σαφής: “Όταν επικοινώνησε ο αντιδήμαρχος με εμάς, έγιναν συστάσεις σε συγκεκριμένα μαγαζιά επειδή γνωρίζαμε ποιοι είναι και ζητάμε - αν ρυθμιστούν όσα λέμε και εξακολουθήσουν επιχειρηματίες ή υπάλληλοι να μη συμμορφώνονται -, τότε να υπάρξουν πρόστιμα. Θεωρώ πως το πρόβλημα δεν μας αναλογεί εξ ολοκλήρου, χρειάζεται και πολιτική βούληση για μέτρα που θα μας εξυπηρετούν, όπως τα κοντέινερ ή το μικρό φορτηγάκι”.