Παρεμβάσεις του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης για τα σοβαρά προβλήματα της πόλης

Γεμάτη ατζέντα, υποτονική ανάδειξη

Επτά άτομα έδωσαν το “παρών” στη γενική συνέλευση το πρωί της Κυριακής

Η μη δυνατότητα συσπείρωσης των δημοτών της πόλης με φόντο τα πολλά προβλήματά της, αναδείχθηκε συμπερασματικά ως το πιο σοβαρό ζήτημα της πορείας του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου της Ερμούπολης, κατόπιν της συζήτησης που αναπτύχθηκε στη γενική συνέλευση των μελών του, το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο “Ερμής”.

Η απουσία δυναμικής κι εξωστρεφούς στάσης που τον διακρίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της “ζωής” του, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις του παραιτηθέντος από το ΔΣ μέλους, Μηνά Αλιφραγκή, κατέστη σαφές πως, αποτελεί την κύρια αιτία της μη ανταπόκρισης των μονίμων κατοίκων στο κάλεσμα του Συλλόγου για συμμετοχή.

Παρά τα πολλά ανοικτά θέματα που αντιμετωπίζει η Ερμούπολη, διαπιστώνεται πως ο Σύλλογος Κατοίκων Κέντρου δεν καταφέρνει να συγκινεί σταθερά τους δημότες προκειμένου να ενισχύουν τη φωνή της τεκμηριωμένης κατάθεσης ενστάσεων και προτάσεων που οφείλει να έχει, με την χθεσινή παρουσία μόλις επτά μελών εκ των 52 εγγεγραμμένων σε αυτόν, να σημαίνει – ως γεγονός - το αβέβαιο(;) μέλλον του, στην περίπτωση που δεν δηλώσει παρουσία με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο.

Στο πλαίσιο του λιτού απολογισμού των πεπραγμένων του Συλλόγου που πραγματοποίησαν τα δύο μέλη του ΔΣ, Μαρία Φουτσιτζίδου και Ντέπη Γενναδίου για το έτος 2017, ήρθαν στο προσκήνιο τα ανοικτά θέματα της Ερμούπολης, με τον κ. Αλιφραγκή να επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής της διακριτικής ρότας που έχουν χαράξει στο σημερινό ΔΣ, ώστε η πόλη – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – να βγει κερδισμένη.

Ο Σύλλογος δεν θα πάρει πιστόλι να πυροβολεί”

Με δεδομένη την άκρως απογοητευτική παρουσία ελάχιστου αριθμού μελών στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο κ. Αλιφραγκής κατέθεσε τις δικές του διαφωνίες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, επισημαίνοντας προς τα δύο μέλη του ΔΣ πως πρέπει να επανεξετάσουν την παρουσία τους στη δημόσια ζωή, με σκοπό να επιθυμεί να συμμετέχει ο κόσμος της πόλης.

Τόσο η κ. Γενναδίου, όσο όμως και η κ. Φουσιτζίδου παρατήρησαν την “αδιαφορία” των κατοίκων της Ερμούπολης, απευθύνοντας εμμέσως νέο κάλεσμα.

“Όσοι θέλουν να γραφτούν στον Σύλλογο, μπορούν να επικοινωνούν. Καλό θα ήταν αν υπάρχουν προτάσεις ή κάτι που θέλετε να μας ενημερώνετε, να μας το μεταφέρετε” σχολίασε χαρακτηριστικά η Μαρία Φουτσιτζίδου, διευκρινίζοντας μάλιστα και το ύφος του ΔΣ που συνοδεύει μέχρι σήμερα τις παρεμβάσεις προς τις τοπικές Αρχές.

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να πάρει ένα πιστόλι και να αρχίσει να πυροβολεί. Ούτε έχουμε τη δυνατότητα να παίρνει κάποιος τηλέφωνο και να λέει ότι με ενοχλεί το Πανεπιστήμιο για παράδειγμα και να κάνει μήνυση ο Σύλλογος” σημείωσε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα, πως, “ο Σύλλογος αυτός δεν έχει δημιουργηθεί για να κερδίσει εντυπώσεις ή ψήφους που θα θέλουν κάποιοι να εκμεταλλευθούν”, αλλά όπως ρητά πρόσθεσε, λειτουργεί για να προωθεί θέσεις που κινούνται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας στην πόλη.

“Ο Σύλλογος ιδρύθηκε για να υπάρχει για χρόνια, είτε είναι η παρούσα Δημοτική Αρχή, είτε άλλη. Μας ενδιαφέρει το καλό του τόπου” συμπλήρωσε η ίδια, εξηγώντας μάλιστα πως, το ΔΣ επενδύει στον διάλογο. “Εμείς σαν μόνιμοι κάτοικοι είμαστε απέναντι από μία Δημοτική Αρχή που έχει φραγή σε κάθε εισερχόμενο έγγραφο. Θέλουμε διάλογο” δήλωσε παρακάτω, με την κ. Γενναδίου εν συνεχεία να γνωστοποιεί τις παρεμβάσεις που έκανε ο Σύλλογος εντός του 2017.

 

Καμία απάντηση για σοβαρά αιτήματα και θέματα της πόλης

Προβαίνοντας σε γνωστοποίηση της ατζέντας των θεμάτων που έχει προωθήσει ο Σύλλογος προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης κι όχι μόνο, η Ντέπη Γενναδίου αναφέρθηκε πρωτίστως στην κατάθεση υπομνήματος προς τη Δημοτική Αρχή με κοινοποίηση και στον Συνήγορο του Δημότη, την Αστυνομική Διεύθυνση Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στις 22/4/2017 σχετικά με προβλήματα του ιστορικού κέντρου. Όπως εξήγησε, πριν γνωστοποιήσει και την κίνηση του Συλλόγου περί κατάθεσης αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου (17/10/2017) για τα ίδια προβλήματα, αυτά εντοπίζονται στην χαοτική κατάσταση των κυκλοφοριακών μέτρων της πόλης, σε θέματα παρεμπόδισης της ομαλής πρόσβασης δημοτών σε κατοικίες, όπως επίσης σε ζητήματα στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων.

Με τη σειρά της, η Μαρία Φουτσιτζίδου συμπλήρωσε τα σοβαρά θέματα της καθαριότητας του κέντρου, κάνοντας μνεία στην κάκιστη εικόνα των κάδων, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα αιτήματα ανάπτυξης μέριμνας για τα επικίνδυνα κτίρια της πόλης, όπως και για την υπόθεση του “Βούρλη” και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

“Τα αιτήματά μας ήταν για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο. Είτε αυτό λέγεται πεζοδρόμηση, είτε parking μόνιμων κατοίκων, μέτρα, αν ισχύουν και ποια δεν ισχύουν” σχολίασε η ίδια, ενώ επιπρόσθετα η κ. Γενναδίου παρατήρησε παρουσία των μέσων ενημέρωσης, πως, “Όλοι αυτοί που έλαβαν τις επιστολές, δεν απάντησαν πλην του Λιμεναρχείου Σύρου. Όλοι οι άλλοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μας δώσουν μία απάντηση. Ούτε και ο Συνήγορος του Δημότη”.

Προτού ολοκληρώσουν τον απολογισμό του περασμένου έτους, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν και τη δημόσια τοποθέτηση μέσω έκδοσης ψηφίσματος, για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. “Θέση μας ήταν να παραχωρηθεί ο χώρος στο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης” σχολίασε η κ. Φουτσιτζίδου, αναφέροντας πως το εν λόγω ψήφισμα είχε ακολουθήσει της έκτασης σύγκλισης του ΔΣ του Συλλόγου στις 24/9/2017.

Και τα δύο μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Κέντρου Ερμούπολης θέλησαν να διευκρινίσουν πως αναφέρουν τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε μία προσπάθεια – αφού παρήλθε το διάστημα που οι αρμόδιες Αρχές μπορούν να απαντήσουν – να καταστήσουν γνωστές τις κινήσεις τους. “Εφόσον πέρασαν οι τριάντα ημέρες για να απαντήσουν, γνωστοποιούμε και μέσω του Τύπου όλα τα θέματα για να ενημερωθούν όλοι” σχολίασαν κατηγορηματικά, με τον Μηνά Αλιφραγκή να εντοπίζει κενά ως προς τον βαθμό που ο Σύλλογος εκφράζει δυναμικά τα θέματα της πόλης, γεγονός που όπως υποστήριξε οδηγεί τους κατοίκους να “γυρίζουν” την πλάτη.

Ο Σύλλογος να κοινοποιεί τις παρεμβάσεις

“Το πρόβλημα είναι ενδογενές” εκτίμησε ειδικότερα ο κ. Αλιφραγκής για τη μη συσπείρωση των κατοίκων γύρω από τον Σύλλογο. “Σήμερα είναι η απόλυτη ξεφτίλα να είμαστε επτά άτομα εδώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ή για χίλιους δυο λόγους δεν θέλει να ασχοληθεί με τον Σύλλογο. Ίσως επειδή άλλοι έχουν συμφέροντα με τον Δήμο, ίσως επειδή άλλοι φοβούνται κλπ.” πρόσθεσε στην εποικοδομητική κριτική του προς τα δύο μέλη, υποστηρίζοντας μάλιστα κατηγορηματικά πως, “Υπάρχει μία σειρά προβλημάτων που δεν φτάνει μόνον το να τα στέλνεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Πρέπει να δημοσιοποιούνται”.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως, “Πρέπει να απαντώνται θέματα που βγάζει ο Δήμος”, αναφέροντας ενδεικτικά την απόφαση μείωσης της δαπάνης της δημοτικής συγκοινωνίας, που όπως υπογράμμισε προκάλεσε συνέπειες στη μετακίνηση των δημοτών.

“Ο Δήμος μιλάει για παράδειγμα για εξοικονόμηση πόρων από τη δημοτική συγκοινωνία. Έγινε εξοικονόμηση, αλλά με ποιο κόστος; Μειώνοντας τα δρομολόγια. Εξυπηρετείται ο δημότης; Αυτά για να συσπειρώσεις τον κόσμο πρέπει να τα κοινοποιήσεις” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, αν και κατά την προσωπική άποψή του, “σήμερα ο Σύλλογος δεν έχει ένδειξη ύπαρξης” ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρήσει τη λειτουργία του και να εμπνεύσει τους κατοίκους του κέντρου.

Επίσημα η συμμετοχή σε Διαβούλευση και ενημέρωση παρατάξεων

Εν αναμονή και της νέας κυκλοφοριακής μελέτης που θα κατατεθεί προς γνωμοδότηση κι έγκριση από τα αρμόδια όργανα και τις Επιτροπές του Δήμου, ο κ. Αλιφραγκής υποστήριξε πως πρέπει επισήμως πλέον να αιτηθεί ο Σύλλογος τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

“Ο Σύλλογος πρέπει να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαβούλευσης, σαν επίσημος φορέας. Δεν μπορούν να συζητούν θέματα της Ερμούπολης και να λείπει ο επίσημος φορέας του κέντρου” σχολίασε, λέγοντας μάλιστα πως, η παρουσία του Συλλόγου οφείλει να αναδείξει και άλλα θέματα που συνδέονται με το κυκλοφοριακό και παραμένουν άλυτα μετά την υλοποίησης του έργου της ανάπλασης, όπως η εκκρεμότητα της αφετηρίας των ταξί.

Σε θετικό τόνο και ο δύο εκπρόσωποι του ΔΣ γνωστοποίησαν πως θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή, με τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδη δε, που ήταν και ο μοναδικός αιρετός που ανταποκρίθηκε στη δημόσια πρόσκληση του Συλλόγου, να τονίζει πως τα εν λόγω αιτήματα χρήσιμο είναι να κοινοποιούνται και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.