Με δίμηνη ναυαγοσωστική κάλυψη η παραλία της Βάρης τη φετινή χρονιά, αφού αποφασίστηκε ο “αποχαρακτηρισμός” της

Λιγότερες οι “πολυσύχναστες” παραλίες στη Σύρο

Αντίστροφη μέτρηση για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την προετοιμασία της καλοκαιρινής περιόδου

Τρεις παραλίες της Σύρου θα διαθέτουν απαραιτήτως τρίμηνη ναυαγοσωστική κάλυψη το φετινό καλοκαίρι, αφού μειώθηκε ο αριθμός των πολυσύχναστων παραλιών μετά τη νέα απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής και η παραλία της Βάρης “αποχαρακτηρίστηκε”.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ήταν επιθυμητή από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η αύξηση του αριθμού των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού τα τελευταία χρόνια είχε προσθέσει επιπλέον κόστος στα δημοτικά ταμεία, αλλά και μεγάλο “πονοκέφαλο” με φόντο τους ελέγχους και τα σχετικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά την περυσινή σεζόν.

Ωστόσο, ως φαίνεται στο βωμό της εξοικονόμησης χρημάτων από τη Δημοτική Αρχή, έρχεται να περιοριστεί το διάστημα κατά το οποίο στην παραλία της Βάρης θα υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, παρά το γεγονός πως στη συγκεκριμένη παραλία έχουν πρόσβαση τα ΑΜΕΑ.

Σε ενημέρωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος κλήθηκε από την εφημερίδα να μιλήσει αναλυτικά για τα νέα δεδομένα, υποστηρίχθηκε πως, ο Δήμος δεν θα έχει την υποχρέωση της τοποθέτησης ναυαγοσώστη από την 1η Ιουνίου τουλάχιστον στην παραλία της Βάρης, όμως, καθώς πρόκειται για μία πλαζ στην οποία σπεύδει μεγάλος αριθμός λουόμενων στην “καρδιά” της καλοκαιρινής σεζόν, θα υπάρξει μέριμνα για δίμηνη ναυαγοσωστική κάλυψη αυτής.

Με αφορμή τα παραπάνω και τις υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στους δημότες πρωτίστως, αλλά και στους επισκέπτες, τοποθετήθηκαν αναλυτικά τόσο ο κ. Αθανασίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος έχει και τη συνολική ευθύνη για την προετοιμασία των παραλιών σε έγκαιρο χρόνο και πριν την έναρξη της φετινής σεζόν.

Τρεις οι πολυσύχναστες παραλίες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Πολυσύχναστων Παραλιών για το νησί της Σύρου, φέτος, γνωστοποιήθηκε πως δεν διατηρεί τον “χαρακτηρισμό” η παραλία της Βάρης, κατόπιν και της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής – μέσω της συμμετοχής της σε αυτήν -, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει την υποχρέωση της πρόσληψης ναυαγοσωστικής δύναμης για τρεις παραλίες και ειδικότερα, του Γαλησσά, των Αγκαθωπών και του Κινίου.

Όπως εξηγεί ο Αλέξης Αθανασίου, με τη σχετική απόφαση, “περιορίζεται το κόστος, οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες σε εξοπλισμό” και παρά το γεγονός πως από οικονομικής απόψεως, “είναι μία μικρή διαφορά” συγκριτικά με το περυσινό κόστος, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “είναι όμως μία ανακούφιση”.

Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο ίδιος, “Φέτος στη Σύρο πολυσύχναστες παραλίες χαρακτηρίζονται ο Γαλησσάς, οι Αγκαθωπές και το Κίνι από πλευράς Λιμενικού Ταμείου, όμως εμείς θα βάλουμε ναυαγοσώστη και στη Βάρη για ένα δίμηνο”. Αυτή η δήλωσή του, τόνισε πως αποτελεί δέσμευση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, υποστηρίζοντας πως γίνεται κατανοητό το γεγονός πως το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου απαιτείται η παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

“Κάθε χρόνο ο Δήμος αντιδρά γιατί οι παραλίες στη Σύρο, δεν ήταν πολυσύχναστες μέχρι και το 2013 – 2014. Ξαφνικά έγιναν τέσσερις πολυσύχναστες. Προσωπικά ψήφισα τον Γαλησσά, όμως ο νόμος είναι σαφής. Λέει ταυτόχρονα 500 λουόμενοι στην παραλία. Οι παραλίες της Σύρου δεν “πιάνουν” αυτόν τον αριθμό. Ή μόνο ίσως τον Δεκαπενταύγουστο ο Γαλησσάς” υποστήριξε κατηγορηματικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως και στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολυσύχναστων Παραλιών για τη Σύρο, “αναφορικά με το θέμα της παραλίας της Βάρης, εμείς από τον Δήμο και από την αρμόδια Υπηρεσία καταθέσαμε και μία τεχνική περιγραφή σχετικά με το ότι όπως είναι οι παραλίες της Βάρης και των Αγκαθωπών, δεν χωρούν αυτόν τον αριθμό των ατόμων”.

Θέλησε να επαναλάβει μάλιστα πως, καθώς επισκέπτονται αρκετοί λουόμενοι την παραλία της Βάρης, “Έχουμε δεσμευθεί πως δεν θα αφήσουμε την παραλία της Βάρης χωρίς ναυαγοσώστη, τουλάχιστον το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου”, αναφέροντας παρακάτω τον κύριο λόγο που από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δόθηκε “αγώνας” για να προκύψει ο αποχαρακτηρισμός της.

“Ως αντιδήμαρχος Οικονομικών το εξετάζω και οικονομικά το θέμα. Πέρυσι υπήρχε ένα κόστος για τις παραλίες της τάξης των 10 χιλ. ευρώ τον χρόνο και αυτό με τους ναυαγοσώστες και τα πρόστιμα κλπ, εκτίναξε το συνολικό κόστος περίπου στις 50 χιλ. ευρώ τον χρόνο” δήλωσε, σχολιάζοντας το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης για τον Δήμο, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Τόσα χρόνια που δεν ήταν πολυσύχναστες, δεν πάθαμε τίποτα σαν Σύρος”.

Αντιλαμβανόμενος πως υπάρχουν πλευρές συμπολιτών μας που εκφράζουν διαφωνία ως προς το θέμα του αποχαρακτηρισμού, αφού η παραλία της Βάρης, σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό λουόμενων, o κ. Αθανασίου συμπλήρωσε πως, “Αυτό βέβαια κάποιοι δεν το δέχονται. Το θέμα είναι πως όταν μία παραλία είναι πολυσύχναστη απαιτείται ο ναυαγοσώστης να υπάρχει από 1η Ιουνίου”. Υπογράμμισε μάλιστα, πως, “Δεν έχουμε τόση επισκεψιμότητα στις παραλίες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και παρόλα αυτά αναγκαζόμαστε όπως και το Λιμενικό Ταμείο για πολυσύχναστες παραλίες να πληρώνουμε μεγάλα ποσά”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως φέτος, η Σύρος θα έχει τρεις πολυσύχναστες παραλίες με ναυαγοσώστη από 1η Ιουνίου (Γαλησσά, Αγκαθωπές και Κίνι) και μία επιπλέον, τη Βάρη, που θα καλυφθεί ναυαγοσωστικά “το κεντρικό δίμηνο του καλοκαιριού” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Μάλιστα για την παραλία του Κινίου, της οποίας την ευθύνη φέρει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς, επιβεβαίωσε πως, έχει ληφθεί μέριμνα για την τοποθέτηση ναυαγοσώστη από αρχές Ιουνίου.

Δεσμεύσεις για έγκαιρη τοποθέτηση ναυαγοσωστών

Δεδομένης της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για την απόκτηση ναυαγοσωστών, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προκειμένου όχι μόνον να είναι τυπική στις υποχρεώσεις της, αλλά και να προσφέρει ουσιαστικό ναυαγοσωστικό έργο, αν κριθεί απαραίτητο, εγκαίρως, προς τους πολίτες.

“Έχουμε πρόβλημα και με τη μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς εταιρειών. Θα βγει όμως πρόσκληση και πιστεύω να πάμε καλά” σχολίασε γενικόλογα, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Κοσμά, ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά πως – ήδη – έχουν “τρέξει” οι απαιτούμενες διαδικασίες για την παραλία του Κινίου.

“Εμείς έχουμε την ευθύνη του ναυαγοσώστη μόνον στο Κίνι γιατί αυτή η παραλία έχει χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη. Είναι όλα έτοιμα και ο ναυαγοσώστης θα είναι στη θέση του από 1η Ιουνίου, όπως προβλέπεται. Έχουμε φροντίσει και για τη θέση και για τον εξοπλισμό που χρειάζεται” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας τέλος πως, “Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε κανένα οικονομικό θέμα, αλλά έχουμε μόνον την ευθύνη της παραλίας του Κινίου”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών οφείλει να παρέχει ο Δήμος.

Αναμονή για “Γαλάζιες Σημαίες”

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά με τις φετινές ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως προς την εξασφάλιση του σήματος ποιότητας των παραλιών (Γαλάζιες Σημαίες), ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας γνωστοποίησε πως η Σύρος είναι σε στάδιο αναμονής.

“Όλες οι μεγάλες παραλίες πρέπει να ευνοούν την προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ. Δεν έχουμε στη Σύρο κάποια από τις λεγόμενες μεγάλες παραλίες που να μην έχουν πρόσβαση και αυτός είναι και απαράβατος όρος για να παίρνουμε και Γαλάζια Σημαία (πρόσβαση, ειδική σήμανση, κατάλληλα wc κλπ)” σχολίασε αρχικά ο Μάριος Βουτσίνος, εξηγώντας παράλληλα πως από τον Δήμο έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα.

“Επειδή έχουμε υποβάλλει και φέτος αίτημα για να πάρουμε Γαλάζιες Σημαίες είμαστε σε αναμονή γιατί ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα. Το αίτημά μας αφορά τις ίδιες παραλίες για τις οποίες είχαμε λάβει το σήμα ποιότητας και πέρυσι. Δηλαδή για την Αζόλιμνο, τη Βάρη, τις Αγκαθωπές, τον Φοίνικα, τον Γαλησσά και το Κίνι” πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως, η πλευρά του Δήμου έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία.

Τέλος Μαΐου οι παραλίες έτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους

Μιλώντας αναλυτικότερα για τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, ο Μάριος Βουτσίνος εξήγησε πως, “Ο καθαρισμός και η προετοιμασία κάθε χρόνο ξεκινά τον Μάιο και ολοκληρώνεται μέσα στον μήνα. Δηλαδή τον Μάιο οι παραλίες είναι έτοιμες”. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε, “Αυτός είναι και ο στόχος για φέτος και ενδεχομένως η προετοιμασία μας να ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα γιατί έχει υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες”.

Σκιαγραφώντας το περιεχόμενο της προετοιμασίας, ο ίδιος έκανε λόγο για γενικότερη φροντίδα των παραλιών, όπως και των δέντρων. “Οι παραλίες θα καθαρίζονται σταδιακά. Θα κλαδεύονται τα αρμυρίκια ώστε να μην είναι επικίνδυνα για τους λουόμενους και θα οργανώνονται σε θέματα εξοπλισμού (ομπρέλες, σήμανση, πινακίδες, κάδοι απορριμμάτων κλπ)” ανέφερε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, ο Δήμος θα μεριμνήσει και για την τοποθέτηση των πύργων των ναυαγοσωστών.

“Επίσης είναι οι πύργοι των ναυαγοσωστών που κι αυτοί θέλουν συντήρηση” πρόσθεσε, σημειώνοντας παρακάτω πως, σχετικά με τα τμήματα που μισθώνονται από επιχειρηματίες για ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών, την ευθύνη του χώρου φέρει πρωτίστως ο κάθε επιχειρηματίας.

“Επειδή μεγάλα τμήματα των παραλιών μισθώνονται από επιχειρηματίες, είναι υπεύθυνοι εκείνοι για τη φροντίδα του χώρου και για το τί θα τοποθετήσουν. Υπάρχουν παραλίες που το μισό τμήμα τους και περισσότερο είναι μισθωμένο” σχολίασε σχετικά, απαντώντας όμως καταφατικά στην ερώτηση αν ο Δήμος οφείλει να ασκεί έλεγχο. “Έλεγχος γίνεται από τον Δήμο, ναι. Στο κομμάτι που μισθώνεται η παραλία ο έλεγχος γίνεται από τον Δήμο. Στα υπόλοιπα τμήματα της παραλίας, ελέγχους κάνει και το Λιμενικό Σώμα” ανέφερε σχετικά.

Συντήρηση του εξοπλισμού προσβασιμότητας ΑΜΕΑ

Εκτός των ανωτέρω, κατά την περυσινή χρονιά είχε απασχολήσει έντονα και το θέμα της μη λειτουργίας του συνολικού εξοπλισμού που εξυπηρετεί τις ανάγκες προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στις παραλίες του νησιού.

Ερωτηθείς σχετικά ο Μάριος Βουτσίνος υποστήριξε πως μέχρι σήμερα, “Έχουν γίνει συντηρήσεις σε κάποια κομμάτια του εξοπλισμού, όμως και σε άλλα κομμάτια πρέπει να γίνουν παρομοίως”, γνωστοποιώντας πως αυτός ο εξοπλισμός που είχε εξασφαλιστεί προ ετών από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σήμερα, “φυλάσσεται προς το παρόν σε εσωτερικούς χώρους, σε αποθήκες του Δήμου κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου”.

Σχετικά με το τί αφορά ο εξοπλισμός, ο ίδιος υπενθύμισε πως, ο Δήμος έχει “ομπρέλες, καμπίνες, αμαξίδια ΑΜΕΑ, τουαλέτες ΑΜΕΑ, ράμπες ΑΜΕΑ” για τις οποίες, πρόσθεσε, πως, “δεν τις βγάζουμε από τις παραλίες” και ως εκ τούτου, “σε αυτές σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε διορθώσεις πριν από την έναρξη της σεζόν για να υπάρχει προσβασιμότητα χωρίς προβλήματα”.

Τρία ναυαγοσωστικά σκάφη για τις χαρακτηρισμένες παραλίες

Δεδομένης της υποχρέωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να διαθέτει και ναυαγοσωστικά σκάφη, κλήθηκε να ενημερώσει ο Μάριος Βουτσίνος.

“Σε όσες παραλίες υπάρχουν και ναυαγοσώστες θα τοποθετηθούν και τα ναυαγοσωστικά σκάφη. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει τρία ναυαγοσωστικά σκάφη. Τα είχαμε πέρυσι σε κάποιες παραλίες, μετά από αρκετά χρόνια που ήταν παροπλισμένα” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Αυτά έχουν συντηρηθεί ήδη κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να είναι έτοιμα” και απομένει η τοποθέτησή τους.

Σε παρόμοιο τόνο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου επεσήμανε πως, “Αυτά τα σκάφη υπήρχαν από τον Δήμο Ποσειδωνίας και πέρυσι εκδόθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως, “Πάντα υπήρχε η νομοθεσία που περιελάμβανε και την τοποθέτηση ναυαγοσωστικών σκαφών, αλλά επειδή αυστηροποιούνται τα πράγματα με τον χαρακτηρισμό ως “πολυσύχναστων” πρέπει να έχουμε και τα σκάφη”.

Συνεχίζονται οι μισθώσεις των παραλιών

Με φόντο την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε αρκετές παραλίες της Σύρου, ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε πως συνεχίζονται οι περυσινές μισθώσεις, ενώ ήδη εξετάστηκαν και δρομολογήθηκαν τρεις νέες αιτήσεις. Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε πως, “Εμείς έχουμε κάνει από πέρυσι όλες τις διαδικασίες για τους ενδιαφερόμενους ως το τέλος του 2019 βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί”, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Τρεις νέες συμβάσεις που κατατέθηκαν φέτος, τις δρομολογήσαμε κι αυτές”. Υποστήριξε τέλος πως, “Είμαστε έτοιμοι και σε αυτό το θέμα”.