Ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την κάλυψη των λουόμενων στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού

Ναυαγοσωστική κάλυψη με την “αυγή” της θερινής περιόδου

Διαγωνισμός για την ανάθεση των υπηρεσιών για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου

Εγκαίρως προχωρά στις απαραίτητες διαδικασίες ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού, αναφορικά με το καλοκαίρι του 2021, με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει σήμερα τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού με σκοπό την ανάθεση των υπηρεσιών σε εξειδικευμένη εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό, στο νησί χαρακτηρίζονται πολυσύχναστες τέσσερις παραλίες και συγκεκριμένα στα χωριά του Γαλησσά, των Αγκαθωπών και της Βάρης, ενώ στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι η παραλία του Κινίου.

Ο Δήμος οφείλει εγκαίρως να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς η εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού και των ναυαγοσωστών θα πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις, αφού την 1η Ιουνίου, η όποια νομίμως λειτουργούσα ναυαγοσωστική σχολή αναλάβει τις υπηρεσίες, θα πρέπει να είναι σε θέση να τις παράσχει.

Σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα του θέματος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “θα αναθέσει μετά από συνοπτική διαγωνιστική διαδικασία και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα προσφορά από οικονομικής άποψης, για το σύνολο της υπηρεσίας, διάρκειας τεσσάρων μηνών, την προαναφερόμενη υπηρεσία σε ανάδοχο που διαθέτει προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία απαραίτητη για την καλή εκτέλεση της”.

Διευκρινίζεται πως η δαπάνη για τις εν λόγω υπηρεσίες ανέρχεται με τον ΦΠΑ σε 85.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του προϋπολογισμού του έτους 2021.

Τετράμηνη κάλυψη για λουόμενους

Πιο αναλυτικά, οι παραλίες για τις οποίες ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι υποχρεωμένος να παρέχει ναυαγοσωστική κάλυψη είναι οι εξής: παραλία Γαλησσά (1 βάθρο), παραλία Αγκαθωπών (1 βάθρο), παραλία Βάρης (1 βάθρο). Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υποχρεούται όπως: α. Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (από 1/6 έως 30/9) και το διάστημα από 10η πρωινή μέχρι 18.00, προσλάβει πέντε ναυαγοσώστες εκ των οποίων τέσσερις για τα βάθρα (κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου) και έναν για το μηχανοκίνητο μικρό ταχύπλοο σκάφος. Επίσης, θα υπάρχει ένας συντονιστής επόπτης ναυαγοσωστών (χρειάζεται για πάνω από τρεις ναυαγοσώστες και έναν χειριστή σκάφους).

Υποχρεώσεις Δήμου

Αναφορικά με τη δυνατότητα αποτελεσματικού έργου από τους ναυαγοσώστες, ο Δήμος αναλαμβάνει – βάσει του προς υπογραφή σχεδίου σύμβασης – συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

“Ο Δήμος πρέπει να κατασκευάσει τα τρία βάθρα παρατηρητήριο για τους ναυαγοσώστες και να εφοδιάσει κάθε ναυαγοσώστη με τον ακόλουθο εξοπλισμό: α. Αδιάβροχο φακό, κιάλια μεγέθυνσης, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, σωστικό σωλήνα, φορητό φαρμακείο, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών.

Επίσης, να διαθέσει πτυσσόμενο φορείο και σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης. Δύο σημαντήρες χρώματος πορτοκαλί, ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί με την ένδειξη “ναυαγοσώστης – life quard”, καθώς επίσης ισοθερμικές κουβέρτες, μάσκα βυθού, καταδυτικό μαχαίρι, βατραχοπέδιλα, σημαία ναυαγοσώστη. Επιπλέον, κινητό τηλέφωνο με αριθμό κλήσης που δημοσιοποιείται, με μέριμνα του εκμεταλλευόμενου τη λουτρική εγκατάσταση και πράσινες, κίτρινες και κόκκινες σημαίες σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η κολύμβηση. Τέλος, ο κάθε ναυαγοσώστης πρέπει να έχει φορητή συσκευή VHF marine”.

Όρια κολύμβησης σκάφη και εξοπλισμός

Άκρως σημαντικό είναι ο Δήμος να προσδιορίσει εγκαίρως και τα όρια, μέχρι τα οποία φθάνουν συνήθως, κολυμπώντας οι λουόμενοι, με την τοποθέτηση σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων, χρώματος κίτρινου, σχήματος σφαιρικού, οι οποίοι τοποθετούνται σε απόσταση δέκα μέτρων ο ένας από τον άλλον. Επιπλέον, να οριοθετήσει δίαυλο, πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων από τον οποίον επιτρέπεται η εκκίνηση και η επιστροφή, από και προς την ακτή, του ατομικού σκάφους.

Ακόμη ο Δήμος θα πρέπει να διαθέσει τρία μηχανοκίνητα επαγγελματικά μικρά σκάφη, ολικού μήκους, τουλάχιστον 3.30 μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον των 6 hp, εγγεγραμμένα σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους, εφόδια. Επιβάλλεται στο μέσον τους, να αναγράφεται η ένδειξη σωστικό σκάφος και rescue boat.

Ακόμη ο Δήμος θα διαθέσει ένα επαγγελματικό μηχανοκίνητο πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος ολικού μήκους τουλάχιστον πέντε μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον 100 ίππων, εγγεγραμμένο αποκλειστικά σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, με εφεδρική μηχανή, χρώματος πορτοκαλί κι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα.

Τέλος θα διαθέσει τρεις αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών.

Καθήκοντα ναυαγοσωστών

Σαφές είναι και το έργο των ναυαγοσωστών για την ασφάλεια των λουόμενων στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, το οποίο θα πρέπει να τηρείται με ευθύνη και συνέπεια. Σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης, πρωτίστως, ο ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του και μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο, κωπηλατώντας κοντά στον χώρο των λουόμενων, ή να κάθεται επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός επί της ακτογραμμής, στον χώρο ευθύνης του.

Επίσης σημειώνεται πως ο ναυαγοσώστης κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, παρακολουθεί τους λουόμενους ενώ είναι σε αμεσότητα παροχής βοήθειας και δεν εκτελεί άλλη παράλληλη εργασία. Παρακάτω διευκρινίζεται πως στην περίπτωση που επιβάλλεται για έκτακτο λόγο η απουσία του ναυαγοσώστη, ο ίδιος οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον κατά περίπτωση υπόχρεο, από τον οποίον έχει προσληφθεί, καθώς και την κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή.

Τέλος, ο ναυαγοσώστης μεριμνά ώστε ο εξοπλισμός και τα σκάφη να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ενημερώνει άμεσα εκείνον από τον οποίον έχει προσληφθεί για τυχόν βλάβες ή ζημιές, που επηρεάζουν τη λειτουργική τους κατάσταση.

Περί προστίμων από τη Λιμενική Αρχή Σύρου

Σαφές είναι και το τμήμα της σύμβασης, το οποίο αφορά την επιβολή προστίμων από τη Λιμενική Αρχή Σύρου. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, “Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο που αφορά στην πλημμελή με υπαιτιότητα του αναδόχου ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, βεβαιωθεί από την αρμόδια Λιμενική Αρχή πρόστιμο σε βάρος του Δήμου (ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίον τέτοιου είδους πρόστιμο τυχόν βεβαιωθεί) το ύψος του προστίμου και τυχόν προσαυξήσεις, θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον τον ανάδοχο, ο οποίος και θα κληθεί με τη σειρά του να το καταβάλλει στο Τμήμα Ταμείου του Δήμου”. Διευκρινίζεται δε, πως, ο συγκεκριμένος όρος “θα έχει ισχύ μόνο για πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο ανάδοχος βάσει της σύμβασης με τον Δήμο”.