Απόλυτης δημοτικής συναίνεσης έκδοση ψηφίσματος κατά των πρακτικών της Χρυσής Αυγής

«Τερατουργήματα οι διχαστικές πρακτικές»

Την κάθετη και σαφή αντίθεση του στις «διχαστικές πρακτικές» της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε με απόλυτη ομοφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, προβαίνοντας σε έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα, ασχέτως της προσωπικής αισθητικής με το οποίο μπορεί να κριθεί, το οποίο εκτίθεται στην παραλία της Ερμούπολης, αποτέλεσε αντικείμενο ευρέως σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποκορύφωμα να φτάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν τέθηκε ως ερώτημα προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο.

Οι σωρηδόν αναρτήσεις και σχολιασμοί που βρίθουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εύκολης και απαίδευτης κριτικής επί παντός επιστητού, με αυτόκλητους υπερασπιστές της τέχνης και της αισθητικής, επέτρεψαν την καπηλεία του θέματος, υπαγορεύοντας το σχετικό ερώτημα που διατυπώθηκε στη Βουλή.

Αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την κατηγορηματική του απαξίωση στις πρακτικές διχασμού που απεργάζεται η Χρυσή Αυγή, με το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων να συνυπογράφουν το εν λόγω ψήφισμα, με έναν μεμονωμένο σχολιασμό ότι έπρεπε επί του θέματος να επιδειχθεί πλήρης απαξίωση.

Το ερώτημα

Στο ερώτημα, που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην ακαλαισθησία της κεφαλής του Ερμή που έχει στηθεί στην παραλία της Ερμούπολης, λέγοντας ότι «η θέα του αγάλματος προκαλεί αισθήματα δυσφορίας».

Κάνει λόγο για κακοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σχολιάζοντας ότι «έκπαγλα σύμβολα και πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας να αποδίδονται ως ακαλαίσθητα τερατουργήματα».

Παρά την παραδοχή ότι πρόκειται για πρόσωπα που αφορούν σε θεότητες της μυθολογίας, θα αποτελούσε ίσως σύνθετη σκέψη ότι ως μυθολογικά δημιουργήματα δεν ήταν πραγματικές ανθρώπινες οντότητες, άρα και χωρίς σαφή χαρακτηριστικά που να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, αφού αυτό δεν υπήρχε.

Προς επίρρωση δε των αναφερόμενων στην ερώτηση χρησιμοποιήθηκαν οι σχολιασμοί συγκεκριμένου Συριανού, με γνωστικούς τίτλους με τους οποίους ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται, μεγεθύνοντας το μέγεθος της άγνοιας και της ευκολίας σχολιασμών και κρίσεων.

Η διατύπωση δε των ερωτημάτων καθιστά απολύτως σαφή την ελλιπή γνώση των πραγματικών στοιχείων που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς πρόκειται για μία προωθητική ενέργεια μίας εικαστικής έκθεσης που για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί στο νησί, οπότε ούτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτείται, ούτε θέμα αντικατάστασης τίθεται, καθώς δεν θα έχει λόγο ύπαρξης με το πέρας της έκθεσης.

Οι δε χαρακτηρισμοί για την καλλιτεχνική άποψη της κεφαλής του Ερμή, αλλά και η αισθητική της πόλης, δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες.

Βάσει των προαναφερόμενων τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

  1. Προηγήθηκε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση του εν λόγω εξαμβλώματος στην προκυμαία;
  2. Προτίθεστε να το αντικαταστήσετε, εφόσον υποβαθμίζει αισθητικώς την προκυμαία και γενικώς την εικόνα και ιστορία της Σύρου;

«Η Σύρος δεν έχει ανάγκη από την προστασία της Χρυσής Αυγής»

Προκειμένου ο Υπουργός Εσωτερικών να ενημερωθεί σχετικώς ώστε να δώσει απαντήσεις στη Βουλή, ζητήθηκε από το Δήμο να καταθέσει τις απόψεις του επί του θέματος.

Ως απάντηση εκδόθηκε ψήφισμα, πλήρους και απόλυτης συναίνεσης των δημοτικών παρατάξεων, το οποίο αναφέρει:

«Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Σύρου, πράγμα που έπραξε και σχετικώς με την τοποθέτηση του γλυπτού «Ερμής». Κατά ταύτα και απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το οποίο ζητά εξηγήσεις, υποχρεούμεθα να καταθέσουμε τα ακόλουθα:

Λόγω της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει το νησί μας, θα ήταν άκομψο και βέβηλο να λογοδοτεί για θέματα τέχνης στους θιασώτες της κατάλυσης του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, του οποίου βασική αρχή, μεταξύ άλλων, είναι η μέσω του πολιτισμού ελευθερία της έκφρασης, γεγονός το οποίο αδυνατούν να κατανοήσουν.

Ακαλαίσθητα τερατουργήματα αποτελούν μόνον οι διχαστικές πρακτικές αυτόκλητων ανθρώπων, ξένων προς τον πολιτισμό, τους οπαίους, όποτε προκύψει θα τους κρίνει ο Συριανός λαός.

Ούτε ο ίδιος ο θεός του εμπορίου, από τον οποίο πήρε το όνομα του η πόλη μας, αλλά ούτε και η Σύρος, έχουν ανάγκη από την «προστασία» της Χρυσής Αυγής και των βουλευτών της».

«Δίνουμε αξία»

Του παρόντος ψηφίσματος δεν προηγήθηκε ούτε ακολούθησε συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς θεωρήθηκε περιττό να δοθεί έκταση στο θέμα, με μόνο τον σχολιασμό, ο οποίος επακολούθησε της ψηφοφορίας, του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας, Γιάννη Κεράνη.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Κεράνη, οφειλόταν η επίδειξη πλήρους απαξίωσης επί του θέματος, καθώς ακόμα και η έκδοση ψηφίσματος δίνει περισσότερη αξία από ότι αναλογεί στην εν λόγω ενέργεια.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος «Μακριά από εμένα η Χρυσή Αυγή και μακριά από εμένα η ιδεολογία της. Αλλά αυτό που γράφουμε στο ψήφισμα ότι «Λόγω της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει το νησί μας, θα ήταν άκομψο και βέβηλο να λογοδοτεί για θέματα τέχνης…» αυτό ακριβώς κάνουμε. Του δίνουμε αξία που απαντάμε….και δίνουμε αξία στον κάθε ένα που σχολιάζει, από όποια θέση κι αν βρίσκεται».

Εκ μέρους του προέδρου το Δημοτικού Συμβουλίου διευκρινίστηκε ότι το ψήφισμα- απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου, έρχεται ως «ενέργεια η οποία εκπορεύεται από τη νομοθεσία σε ότι αφορά τα ερωτήματα βουλευτών, τα οποία πρέπει να απαντώνται».