“Φρένο” στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση στην Ερμούπολη διαπιστώνει ο εντεταλμένος για πολεοδομικά θέματα αιρετός της Δημοτικής Αρχής, Στ. Γουσγουνέλης

Συμμόρφωση και αισθητική αναβάθμιση

Καθορισμός χώρων υπαίθριας διαφήμισης στις περιοχές της Σύρου, πλην ιστορικού κέντρου και τοποθέτηση ειδικών πλαισίων

Σημαντικά αναβαθμισμένο αισθητικά παρουσιάζεται το κέντρο της πόλης και ειδικότερα το λιμάνι της Ερμούπολης, μετά από την τελευταία δημόσια συζήτηση για την αφαίρεση των πολλών παρανόμως τοποθετημένων ταμπελών και πινακίδων που είχαν “αναρτηθεί” κατά παράβαση του Ν. 2946/2001 περί υπαίθριας διαφήμισης και συνιστούσαν αισθητική υποβάθμιση στο ιστορικό κέντρο.

Η ανταπόκριση των επιχειρηματιών και των εμπόρων μετά από την ενημέρωσή τους σχετικά την ισχύουσα νομοθεσία, κατόπιν καταγγελιών που είχαν υπάρξει σχετικά και με αφισο-ρύπανση, που προκάλεσαν και την παρέμβαση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής κατά το τέλος του 2016, σήμερα, δείχνει ιδιαιτέρως σημαντική, αφού ήδη η συμμόρφωση των περισσοτέρων με τα προβλεπόμενα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Στο πλαίσιο μίας απολογιστικής ματιάς για τα προαναφερθέντα, που ζητήθηκε από τον εντεταλμένο για πολεοδομικά θέματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Σταύρο Γουσγουνέλη, κατέστη ξεκάθαρο πως η Σύρος και κυρίως η Ερμούπολη και οι πολίτες της, έχουν συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, με άμεση θετική συνέπεια την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού τμήματος, που αποτελεί και την πρώτη εικόνα για τους επισκέπτες.

Πρέπει να σημειωθεί δε, πως, ακόμη κι αν τον Νοέμβριο του 2017 είχε απασχολήσει σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου η πρόταση της μη επιβολής προστίμων προς όσους παραβάτες είχαν εξετασθεί από την Επιτροπή Ακρόασης με την αιτιολογία της πλάνης, όπως είχε διαπιστώσει και η νομική υπηρεσία του Δήμου, ωστόσο, οι έλεγχοι συνεχίζονται, αφού ο κ. Γουσγουνέλης παρατήρησε πως υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως.

Αξίζει να σημειωθεί πως, την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αισθητικής αναβάθμισης και αποφυγής της περαιτέρω οπτικής ρύπανσης των περιοχών της Σύρου, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής γνωμοδότησε θετικά για τον καθορισμό χώρων υπαίθριας διαφήμισης στα χωριά του νησιού.

Θετικές αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο μέσα σε διάστημα μηνών

Ειδικότερα, το σοβαρό θέμα της παραβίασης των προβλεπομένων της ισχύουσας νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης και μάλιστα στο ιστορικό κέντρο είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία κυρίως στην επιχειρηματική πλευρά, αφού άμεσα όφειλε να ανταποκριθεί στην απαίτηση συμμόρφωσης και αφαίρεσης ή αντικατάστασης όλων των παράνομων κι αντιαισθητικών πινακίδων και μάλιστα με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος προέκυπτε για τον κάθε έναν.

Σχετικά με τη σημερινή εικόνα, ο κ. Γουσγουνέλης κληθείς να τοποθετηθεί στην ερώτηση αν συνεχίζονται οι έλεγχοι από την Επιτροπή, καθώς και αν ο ίδιος, μετά από την παρέλευση αρκετών μηνών από την εξέταση της πρώτης ομάδας “παραβατών”, έχει διαπιστώσει θετικές εξελίξεις, υπήρξε σαφής.

“Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή η οποία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους κλπ. Είχαμε δει πριν από ένα χρόνο, οπότε και είχε υπάρξει αναμόχλευση του ζητήματος, ότι είχαν γίνει καλές κινήσεις από επαγγελματίες κι επιχειρηματίες του νησιού” δήλωσε αρχικά ο Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος μάλιστα παρατήρησε σημαντική ανταπόκριση από επαγγελματίες κι επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης, η οποία – κατά γενική ομολογία – στο παρελθόν είχε μετατραπεί σε έναν μεγάλο διαφημιστικό καμβά.

“Ειδικά από το λιμάνι της Ερμούπολης είχαν αφαιρεθεί πάρα πολλές ακαλαίσθητες και παράνομες πινακίδες. Από τότε ως σήμερα, έχει υπάρξει μία γενικότερη συμμόρφωση, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά που βλέπουμε, για τα οποία γίνονται προσπάθειες” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας μάλιστα πως, πέραν του παραλιακού μετώπου, σχετικά με θέματα αφισορύπανσης όπου παρατηρούνται, άμεσα παρεμβαίνει η Καθαριότητα. “Η υπηρεσία της Καθαριότητας κάνει προσπάθειες και καθαρίζει αμέσως” σχολίασε επιπρόσθετα, εξηγώντας πως, βοήθησε αναμφισβήτητα η ενημέρωση των επιχειρηματιών για το τί προβλέπεται και τί όχι, προκειμένου να κινηθούν καταλλήλως.

“Γενικότερα έχουν ενημερωθεί οι περισσότεροι για το κατά πόσον και τί απαγορεύεται. Κατά καιρούς με ενοχλούν κι εμένα για τις ταμπέλες στα καταστήματά τους και κυρίως αν είναι κάποια καινούργια ταμπέλα σε νέα επιχείρηση” συμπλήρωσε ο Σταύρος Γουσγουνέλης, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, η προάσπιση του ιστορικού κέντρου και της εικόνας του, καλής και αισθητικά αρμονικής, γίνεται κτήμα των πολιτών και των επιχειρηματιών.

“Δεν έχω δει αντιδράσεις. Σίγουρα έχουν μείνει κάποιες, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα της Επιτροπής τι θα κάνει” σχολιάζει παρακάτω, με αφορμή την ερώτηση αν υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρήσεων που ακόμη δεν έχουν δείξει να συμμορφώνονται.

Συνεχίζει η Επιτροπή Ακρόασης

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Γουσγουνέλης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής και αναφορικά με το κατά πόσον εξετάζονται ακόμη περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας ή όχι.

“Βάσει του φόρτου εργασίας που υπάρχει, θεωρώ κάνουν αρκετά καλά τη δουλειά τους. Στην Επιτροπή υπάρχουν και υπάλληλοι της Πολεοδομίας και είναι γνωστός ο φόρτος με τα θέματα και της Μυκόνου” σχολίασε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “Αρμοδιότητά μας βέβαια είναι και οι ταμπέλες που αφορούν σε πολεοδομική παράβαση. Κάποιες ταμπέλες δηλαδή, μπορεί να είναι σύμφωνες πολεοδομικά, αλλά να είναι παράνομες σε σχέση με τον ΚΟΚ”.

Με φόντο ορισμένες εξόφθαλμες περιπτώσεις κι επιχειρηματίες που μπορεί να μην έχουν ακολουθήσει τα προβλεπόμενα παρά τις οχλήσεις, ο κ. Γουσγουνέλης κλήθηκε να μιλήσει για την εξέταση επιβολής προστίμων.

“Από τη στιγμή που γίνει βεβαίωση προστίμου από την Επιτροπή προωθείται αρμοδίως στην Οικονομική Υπηρεσία. Υπάρχει μία διαδικασία που ακολουθείται” τόνισε ο κ. Γουσγουνέλης, απαντώντας παράλληλα και στη ερώτηση αν από την πρώτη ομάδα των παραβατών, έχει υπάρξει περίπτωση επιχειρηματία ή επαγγελματία που δεν έχει συμμορφωθεί.

“Σίγουρα ακολουθείται η διαδικασία. Απ΄ όσο θυμάμαι είχαν ανταποκριθεί. Δεν έχω κάποια εκκρεμότητα από τους συγκεκριμένους” δήλωσε.

Θέλησε μάλιστα να επαναλάβει αναφορικά με την εικόνα της πόλης πως, “Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο”.

“Λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κρίση και το περιβάλλον και τις συγκυρίες, νομίζω πως έχουμε βελτιωθεί αρκετά, αλλά σίγουρα μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο.

Έχει γίνει πολύ μεγάλη βελτίωση” επανέλαβε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Έχουν κατέβει πολύ μεγάλες πινακίδες, αντιαισθητικές. Δεν έχουν αφαιρεθεί προφανώς όλες, αλλά η Επιτροπή, επαναλαμβάνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχει”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, για την πρώτη ομάδα των παραβατών που είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της εξέτασης των προστίμων, είχε αποφασισθεί η μη επιβολή τους τελικά, στην κατεύθυνση της γνωμοδότησης και της νομικής υπηρεσίας που είχε επισημάνει τα παρακάτω. Συγκεκριμένα είχε υποστηριχθεί: “Κατόπιν αυτών, απολύτως φρονούμε και σχηματίζουμε εδραία επιστημονική πεποίθηση και συνεπώς κατά ταύτα εισηγούμεθα – γνωματεύοντες - για την αναγνώριση υπέρ των συμφερόντων των διοικουμένων ενδιαφερομένων της συγγνωστής νομικής, αλλά και πραγματικής πλάνης, που πρέπει να οδηγήσει σε απαλλαγή των, από τις προβλεπόμενες “ποινές” (πρόστιμα)”.

Ανοικτό” το θέμα των ακαλαίσθητων πάνελ στην πόλη

Με αφορμή τα παραπάνω, αξίζει να αναφερθεί πως “ανοικτό” παραμένει ακόμη το θέμα των πάνελ ανακοινώσεων που υπάρχουν εδώ και κάποιες δεκαετίες στο κέντρο της Ερμούπολης.

Παρά το γεγονός πως, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2017, είχε καταστεί σαφές πως, πρέπει να προκύψει νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση της διατήρησής τους στο ιστορικό κέντρο, αφού θεωρούνται παράνομα τοποθετημένα, μετά τον χαρακτηρισμό της πόλης ως τόπο ιστορικό, ωστόσο, ως σήμερα, δεν έχει υπάρξει σχετική εξέλιξη, ούτε ενημέρωση.

Αξίζει να υπενθυμιστεί δε, πως, τα εν λόγω πλαίσια – πάνελ, όπως είχε αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, Γιώργος Παπαμανώλης “είχαν τοποθετηθεί πριν από 15 – 20 χρόνια απ΄ ό,τι θυμάμαι και από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, φαίνεται πως είναι κάτι δεκαετίες τοποθετημένα. Σε αυτό το διάστημα μετά την τοποθέτησή τους η Ερμούπολη χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος. Από εκείνη τη χρονική στιγμή κατέστησαν τα πλαίσια παράνομα”. Ο ίδιος δε, είχε αναφέρει με σαφήνεια μάλιστα πως, “Όσο καλαίσθητα να τα φτιάξουμε και να τα συντηρήσουμε, το θέμα, το πρόβλημα παραμένει και απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί”. Η εν λόγω επισήμανση δε, είχε λειτουργήσει προειδοποιητικά δε και απέναντι σε όσους προβαίνουν σε αφισοκολλήσεις πάνω σε αυτά.

Καθορίστηκαν οι χώροι για την υπαίθρια διαφήμιση στην περιφέρεια της Σύρου

Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου προχώρησε στην τελευταία συνεδρίασή της σε έκδοση γνωμοδοτικής απόφασης προς το δημοτικό συμβούλιο, για τον καθορισμό της υπαίθριας διαφήμισης στα χωριά της Σύρου.

Ερωτηθείς ο αρμόδιος υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η πρόταση του αρμόδιου Τμήματος, εξήγησε πως, αφορά στον περιορισμό της ρύπανσης που προκύπτει από την άναρχη τοποθέτηση διαφημιστικών ταμπελών επιχειρήσεων στην περιφέρεια του νησιού.

“Οι χώροι έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα κριτήρια που υπήρχαν από παλαιότερες αποφάσεις και έχουμε δει και κάποια αιτήματα Κοινοτήτων για νέους χώρους. Στόχος να περιοριστεί η ρύπανση” σχολίασε, εξηγώντας μάλιστα πως, τα πάνελ που μάλιστα έχουν εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής (163 απόφαση – 19/3/2018), “τοποθετούνται για να μπορούν να αναφέρονται οι ταμπέλες των μαγαζιών”.

Καθιστώντας σαφές το σκεπτικό, το οποίο “πυροδότησε” και αιτήματα Τοπικών Κοινοτήτων, τόνισε, πως, “Περισσότερο τα τοποθετήσαμε για τις επιχειρήσεις. Οι ταμπέλες να μην είναι σε άσχετα σημεία. Δεν υπάρχει νόμος που να βάζεις πινακίδες για να κατευθύνεις τον άλλον, οπότε υπάρχει η διαφημιστική πινακίδα, που μπορεί να τοποθετηθεί στα ειδικά πλαίσια.”

Συνολικά τα σημεία που θα τοποθετηθούν ειδικά πλαίσια, μπορεί να τα βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο site του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αν αναζητήσει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με ημερομηνία 25 Ιουλίου/ 2018. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν ως θέσεις, η παραλία της Αζολίμνου, η διασταύρωση προς αεροδρόμιο, η στάση της Αγίας Μαρίνας στον Μέγα Γιαλό, η μαρίνα του Φοίνικα, η παραλία του Γαλησσά, η παραλία του Κινίου και η θέση Κοιμητήριο της Άνω Σύρου.

Όροι τοποθέτησης επαγγελματικών επιγραφών

Ακολούθως γίνεται αναφορά στους όρους τοποθέτησης επαγγελματικών επιγραφών, καθώς και στις απαγορεύσεις και τις ποινές, προς υπενθύμιση των ενδιαφερομένων πολιτών, όπως αυτές οι πληροφορίες είχαν αναφερθεί σε ενημέρωση και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παλαιότερα.
Οι επιγραφές με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητα ή η επαγγελματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου, ή η επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας, ενώσεως φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου γράφονται υποχρεωτικώς στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται επιπρόσθετη αναγραφή της επιγραφής σε άλλη γλώσσα με μικρότερα στοιχεία.
Οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές και η διαδικασία τοποθέτησης των επιγραφών ορίζονται με το άρθρο 2 της Κ.Υ.Α 38110/2002, όπου προβλέπεται ότι:
Οι επιγραφές που αναγράφονται, προσαρτώνται ή αναρτώνται σε τοίχους, προθήκες, θύρες καταστημάτων, γραφείων ή κατοικιών και είναι σχετικές με εργασίες που εκτελούνται στους χώρους αυτούς, τοποθετούνται παράλληλα με τις όψεις του κτιρίου (εξαίρεση: φαρμακεία, κλινικές, νοσοκομεία).
Οι επιγραφές πρέπει να έχουν μέγιστο συνολικό ύψος 0,70 m, να εξέχουν από την όψη του κτιρίου μέχρι 0,20 m,  να τοποθετούνται μεταξύ των υποστυλωμάτων χωρίς να τα επικαλύπτουν και σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τα παράθυρα και τα διαφανή τμήματα των υαλοστασίων.

Σε κτίρια με ενιαία χρήση, επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, επιπλέον του ισογείου, η τοποθέτηση μίας μόνον επιγραφής άνωθεν του ισογείου και η επιγραφή αυτή να τοποθετείται παράλληλα με την όψη του κτιρίου.
Η ανάρτηση ή τοποθέτηση επιγραφών στα στηθαία ή κιγκλιδώματα των εξωστών, στα προστεγάσματα και στις λειτουργικές προεξοχές (έρκερ) των κτιρίων απαγορεύεται.

Επίσης, ρητά και κατηγορηματικά ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών στους χώρους των ιστορικών τόπων.

Απαγορεύσεις και ποινές

Σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει, «Στην έννοια της υπαίθριας διαφήμισης κατά το νόμο αυτόν, περιλαμβάνεται η υπαίθρια και  δημόσια προβολή με κάθε τρόπο και μέσο, μηνυμάτων κάθε μορφής, για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών ή άλλων  συναφών δραστηριοτήτων».

Ως υπαίθριες διαφημίσεις νοούνται οι έντυπες, οι χειρόγραφες, οι φωτεινές ή φωτιζόμενες και οι ηλεκτρονικές ή άλλες διαφημίσεις, οι οποίες απαγορεύονται, μεταξύ άλλων και στους ιστορικούς τόπους, όπως έχει χαρακτηριστεί η Ερμούπολη.

Οι ποινές που προβλέπονται, σύμφωνα με τον ν.2946/2001 για τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις είναι:

α) Φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή μέχρι 2.934 ευρώ για όσους προβάλλουν διαφήμιση σε περιοχές που απαγορεύεται, ή σε θέσεις που δεν έχουν καθοριστεί από τους Ο.Τ.Α. ή την   Περιφέρεια ή αν δεν έχουν εφοδιαστεί με άδεια από τους Ο.Τ.Α.

β) Διοικητικό πρόστιμο από 1.467 ευρώ μέχρι 29.347 ευρώ, σε βάρος του ιδιοκτήτη του χώρου (εάν ο χώρος είναι ιδιόκτητος), σε βάρος του διαφημιστή και σε βάρος του διαφημιζόμενου. Εάν η  παρανομία αφορά μόνο τις προδιαγραφές των πλαισίων, το πρόστιμο επιβάλλεται μόνο σε βάρος του ιδιοκτήτη του χώρου και του διαφημιστή.

«Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση».

Αφού διαπιστωθεί η παράβαση συντάσσεται πράξη αυτοψίας από τα αρμόδια όργανα και εκδίδεται η σχετική απόφαση από τον Δήμο, η οποία αφού κοινοποιηθεί ο Δήμος υποχρεούται να αφαιρέσει «τις  παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις ή επιγραφές ή και τα παράνομα  πλαίσια και υποστηρίγματα των διαφημίσεων, ανεξάρτητα από το  ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου στον οποίο συντελέστηκε η παράβαση, ανεξάρτητα από την επιβολή προστίμου και χωρίς να  δημιουργείται καμία ευθύνη των ανωτέρω και των οργάνων τους  για την τύχη των αφαιρούμενων διαφημίσεων, κατασκευών και  υλικών ή επιγραφών».

«Σε περίπτωση  επανατοποθέτησης των αφαιρούμενων υπαίθριων  διαφημίσεων ή επιγραφών ή των πλαισίων τους, είτε με την ίδια είτε με άλλη μορφή, η αφαίρεσή τους γίνεται με βάση  την αρχική πράξη και δεν απαιτείται η έκδοση νέας πράξης».