Στη συγκρότηση Επιτροπής Ακρόασης των ελεγχομένων για παράβαση του νόμου περί υπαίθριας διαφήμισης προχωρά το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης

Προς εξέταση οι πρώτες παραβάσεις

Το σοβαρό θέμα της επιβεβλημένης συμμόρφωσης επιχειρηματιών, δημοτών και Συλλόγων με τα προβλεπόμενα της σχετικής νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, με τις πρώτες 25 εισηγήσεις επιβολής προστίμων να αποτελούν τον λόγο συγκρότησης Επιτροπής Ακρόασης των “παραβατών” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Η πρόταση δημιουργίας της εν λόγω Επιτροπής τίθεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, στην αποψινή προγραμματισμένη συνεδρίαση, καθώς το κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που είναι επιφορτισμένο με τη διαδικασία της αυτοψίας και των ελέγχων, συνέταξε τις πρώτες εκθέσεις, μετά την Εισαγγελική παρέμβαση που “πυροδοτήθηκε” από καταγγελία πολίτη στο πρόσφατο παρελθόν.

Το πολυσυζητημένο θέμα που είχε προκαλέσει αναστάτωση - κυρίως - στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης είχε απασχολήσει έντονα και σε σχετική ενημερωτική συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, προς πληροφόρηση των άμεσα ενδιαφερομένων επιχειρηματιών, εκ μέρους των οποίων κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί, πως, έχει διαπιστωθεί πρόθεση άμεσης συμμόρφωσης.

 

Δυνατότητα ενστάσεων πριν την επιβολή κυρώσεων

Συγκεκριμένα, οι αιρετοί σήμερα αναμένεται να συγκροτήσουν την Επιτροπή Ακρόασης “των ελεγχομένων για παράβαση του Ν. 2946/2001 περί προβολής υπαίθριας διαφήμισης”, με αφορμή την υποβολή των πρώτων 25 εκθέσεων αυτοψίας (24/11/2016) που έχει συντάξει η Επιτροπή Υπαίθριας Διαφήμισης, οι οποίες συνδέονται με το ζήτημα της μη τήρησης της σχετικής νομοθεσίας. Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, οι συγκεκριμένες εκθέσεις πρέπει να εξετασθούν ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου με σκοπό την επιβολή ή μη των εισηγούμενων διοικητικών κυρώσεων, η Δημοτική Αρχή προτείνει τη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Ακρόασης, για λόγους ομαλής διεκπεραίωσης της διαδικασίας, αφού η εξέταση του κάθε αιτήματος – κατά περίπτωση – από το δημοτικό συμβούλιο, θα απαιτούσε χρονοβόρες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που συνοδεύει την απόφαση συγκρότησης της συγκεκριμένης Επιτροπής, έργο της, θα είναι η σχετική προεργασία εξέτασης αντιρρήσεων ή προσφυγών που τυχόν θα υποβληθούν, καθώς προτείνεται η δυνατότητα “απολογίας” των ελεγχόμενων για παράβαση πολιτών. Μάλιστα τα μέλη της, θα πρέπει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να εξετάσουν κάθε περίπτωση εξ όσων αναφέρονται στις εκθέσεις αυτοψίας κι εν συνεχεία, να υποβάλουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο είναι και αρμόδιο για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους ελεγχόμενους/παραβάτες. Προτείνεται η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων να οριστεί σε τρεις μήνες από τη λήψη της σημερινής απόφασης ενώ, πρέπει να αναφερθεί επιπλέον, ότι η εν λόγω Επιτροπή θα πράττει κατά τον ίδιο τρόπο και για μελλοντικές περιπτώσεις. Η θητεία της Επιτροπής θα έχει διάρκεια μέχρι τη λήξη της τρέχουσας πορείας της Δημοτικής Αρχής, ήτοι, την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

 

Μετά από ενημέρωση, ξεκίνησε η βεβαίωση παραβάσεων”

Εξ αφορμής της παρέμβασης της Εισαγγελικής Αρχής εξαιτίας της καταγγελίας, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός κληθείς να ενημερώσει σχετικά με τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες θέτουν επί τάπητος και τις πρώτες εισηγήσεις επιβολής προστίμων, γνωστοποίησε πως, ο Δήμος προχωρά στα προβλεπόμενα, μετά από επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και δη, την επιχειρηματική κοινότητα. “Ο Δήμος μετά από μία ενημέρωση συστηματική την οποία έχει πραγματοποιήσει και δημόσια και μεμονωμένα προς τους επιχειρηματίες, έχει ξεκινήσει και βεβαιώνει τις παραβάσεις και τις ποινές, όπου εφόσον βεβαιώνονται, υπάρχει μετά η αντίστοιχη πρόταση – εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς το δημοτικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί η εισήγηση της υπόθεσης, που θα σχετίζεται με την επιβολή της ποινής και το ύψος της ποινής, του ποσού. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες” δήλωσε αρχικά ο κ. Μαραγκός, επισημαίνοντας πως, ευθύνη της Επιτροπής Ακρόασης “θα είναι να εξετάσει τις ενστάσεις, καθώς με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται μία διαδικασία απολογίας και η δυνατότητα να ακουσθεί εκείνος, στον οποίο αρχικά έχει υπάρξει εισήγηση για επιβολή ποινής”.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως, “θα υπάρχει αυτή η Επιτροπή που θα εξετάζει μεμονωμένα τις περιπτώσεις, καθώς 20-30 υποθέσεις θα ήταν ανέφικτο να έλθουν σε συνεδρίαση. Αυτός θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής, να φιλτράρει αρχικά την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά, να υπάρχει η αιτιολόγηση ή απολογία αυτού στον οποίο έχει υπάρξει εισήγηση για ποινή”.

 

Πιστεύω θα ενταθεί η συμμόρφωση εκ μέρους των επιχειρηματιών”

Από την πλευρά του, κατόπιν σχετικής ερώτησης επισημάνθηκε το γεγονός πως, ορισμένοι επιχειρηματίες στο κέντρο της πόλης, έχουν επιδείξει πράξεις συμμόρφωσης, αμέσως μόλις “έσκασε” δημόσια το θέμα της μη τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση. “Νομίζω ότι σε μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών αλλά και των δημοτών και των Συλλόγων έχει υπάρξει συμμόρφωση και το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης δεν εξαντλείται μόνο στις αφίσες και τα πανό, αλλά έχει να κάνει και με τις ευμεγέθεις ταμπέλες σε διάφορα σημεία” δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ήδη έχουμε διαπιστώσει, σε συνέχεια των υποδείξεων και των παρατηρήσεων προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, ότι μεγάλη μερίδα έχει ευαισθητοποιηθεί”. Εκ μέρους του δε, τεκμηριώθηκε η σχετική παρατήρηση, αφού ανέφερε ενδεικτικά “την περίπτωση των τουριστικών πρακτορείων” που προχώρησαν σε καθαίρεση μεγάλων διαφημιστικών ταμπελών και πινακίδων. “Μερικές περιπτώσεις ήταν εξόφθαλμες” θέλησε να σχολιάσει ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως, “Σαφώς και παρατηρείται συμμόρφωση”, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως, “το επόμενο διάστημα, πιστεύω, θα ενταθεί εκ μέρους των επιχειρηματιών”.

 

Κοινή προσπάθεια για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην επισημανθεί η πρόθεση των επιχειρηματιών να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα, προς όφελος της συνολικής εικόνας της πόλης, θέση, η οποία και δημοσίως είχε εκφρασθεί από μέρους τους. Αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος, ερωτηθείς να σημειώσει εκ νέου την πρόθεσή της, απάντησε, “Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε ποινές. Το αντίθετο μάλιστα, πόσο μάλλον σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία” τόνισε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας πως, αντίθετη περίπτωση, “όχι μόνο δε μας χαροποιεί καθόλου, αλλά μας θλίβει και μας λυπεί να αναγκάζεται η Υπηρεσία μας να προβαίνει στην επιβολή ποινών και στην καταγραφή των μη συμμορφώσεων”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε δε, πως, “Θέλουμε να μας βοηθήσουν και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, οι δημότες ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με βάση το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο και να μην είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επιβάλουμε ποινές” καθώς όπως υπενθύμισε τέλος, “Εάν δεν επιβάλλουμε ποινές, τότε η Υπηρεσία μας λειτουργεί παραβλέποντας τον νόμο και αυτό δεν μπορεί να ισχύσει”.