Προσωρινό «φρένο» της δημιουργίας Δημοτικής Μουσικής Σχολής στη Σύρο λόγω των πολυάριθμων προϋποθέσεων που θέτει το Υπουργείο Πολιτισμού

«Μας κόβουν τη φόρα»

Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου

Σε αλλαγή σχεδίων σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Μουσικής Σχολής στο κτίριο επί της οδού Γεωργίου Σουρή, όπου στεγάζεται η Φιλαρμονική, υποχρεώνει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το Υπουργείο Πολιτισμού με την απάντησή του στο αίτημα αλλαγής χρήσης και εκτέλεσης εργασιών στο εν λόγω ακίνητο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η μελέτη που υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου εστίαζε στην πραγματοποίηση εσωτερικών επεμβάσεων και συγκεκριμένα στη διάνοιξη πορτών για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου, στη δημιουργία νέου w.c. για ΑμεΑ, καθώς και μιας κεντρικής εξόδου με ράμπα πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Νέα δεδομένα

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φραγκίσκος Βακόνδιος κάνει λόγο για ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες, θα περνούσαν άμεσα στο στάδιο υλοποίησης, στην περίπτωση που είχε εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες όχι μόνο δεν πήραν «πράσινο φως», αλλά μέσω της απάντησης της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, καλούνται να συντάξουν και να καταθέσουν νέες μελέτες που αφορούν σε μια συνολικότερη συντήρηση-ανακαίνιση του κτιρίου, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπομπή του αιτήματος στο αρμόδιο Σύμβουλο Μνημείων είναι η υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης με στοιχεία που σχετίζονται με την αποκατάσταση – επανάχρηση νεώτερων μνημείων. Ο φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, πλήρη σειρά φωτογραφιών του κτιρίου (εσωτερικών, εξωτερικών με λεπτομέρειες των όψεων), που θα είναι σφραγισμένες και υπογεγραμμένες από τον αρμόδιο μηχανικό με επισήμανση την ημερομηνία λήψης, καθώς και αντίγραφο των διαθέσιμων οικοδομικών αδειών (επισκευής κλπ), που έχουν εκδοθεί για το κτίριο με τα συνημμένα σχέδιά τους (τοπογραφικό, κατόψεις, όψεις, τομές).

Μεταξύ άλλων, απαιτείται αναλυτική τεχνική περιγραφή του μνημείου, όπως σημειώνεται στην απάντηση του Υπουργείου, στην οποία να καταγράφεται η σημερινή του κατάσταση και η διάρθρωσή του, τα σωζόμενα αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του, τυχόν ζωγραφικός ή άλλος διάκοσμος και τα υλικά κατασκευής του, οι βλάβες και οι φθορές που έχει υποστεί, καθώς και οι εργασίες που προτείνονται για την αποκατάστασή του, ο τρόπος και τα υλικά επέμβασης με πλήρη τεκμηρίωση των προτεινόμενων επεμβάσεων.

Ο Δήμος, οφείλει να υποβάλει επίσης στατική μελέτη (σχέδια αποτύπωσης του υπάρχοντα φέροντα οργανισμού του κτιρίου και των προτεινόμενων επεμβάσεων, κατασκευαστικές λεπτομέρειες στην κλίμακα που αποδίδονται καλύτερα και τεχνική έκθεση στην οποία να περιγράφεται αναλυτικά η υπάρχουσα κατάσταση και οι προτεινόμενες επεμβάσεις).

Τέλος, απαιτείται Ηλεκτρο-Μηχανολογική Τεχνική έκθεση κάλυψης των λειτουργικών αναγκών του κτιρίου (διαστάσεις και απόληξη τυχόν αγωγών, δυναμικότητα, θέση και διαστάσεις των εξωτερικών μονάδων κλιματισμού και τυχόν ψυκτικών μηχανημάτων). Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις θα πρέπει να απεικονίζονται στα αρχιτεκτονικά σχέδια και η θέση και οι διαστάσεις τους να επιλεγούν ώστε να μην είναι ορατές στην όψη του καταστήματος και να μην αλλοιώνουν/υποβαθμίζουν το κέλυφος του προστατευόμενου κτιρίου και το προστατευόμενο περιβάλλον.

«Δεν θα πειράζαμε τις όψεις του κτιρίου»

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιο εξηγεί πως, η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού κόβει σε μεγάλο βαθμό τη φόρα του Δήμου, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες για τη δημιουργία της Μουσικής Σχολής.

«Περιμέναμε την έγκριση για να προχωρήσουμε σε κάποιες μικρές παρεμβάσεις εντός του κτιρίου, οι οποίες θα ήταν ήπιες. Δεν θα πειράζαμε καθόλου τις όψεις. Ωστόσο, επειδή αυτό είναι χαρακτηρισμένο, μας ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία, τοπογραφικά, οικοδομικές άδειες, αποδεικτικά νομιμότητας, περιγραφές τυχόν τοιχογραφιών ή οροφογραφιών. Όλα αυτά, προϋποθέτουν μια αρκετά μεγάλη μελέτη», αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Προς αναζήτηση πόρων και καταρτισμένων συνεργατών

Κατά συνέπεια, τα νέα δεδομένα οδηγούν μοιραία στο προσωρινό «πάγωμα» του έργου, καθώς θα πρέπει πρώτα να βρεθούν τόσο οι απαιτούμενοι πόροι, όσο και εξειδικευμένοι συνεργάτες που θα συνδράμουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου στην προετοιμασία ενός πλήρους φακέλου.

«Εμείς είχαμε στο μυαλό μας, ότι εντός του 2019, οι διαδικασίες θα είχαν ολοκληρωθεί και οι εργασίες θα ξεκινούσαν. Τώρα, θα πρέπει από κοινού με το Τμήμα Πολιτισμού να αναζητήσουμε πόρους, κάτι το οποίο απαιτεί αρκετό χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνταξη των μελετών. Ένα κομμάτι θα αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία και κάποια άλλα θα ανατεθούν σε  εξειδικευμένους ανθρώπους, ώστε να γίνει ένας συνολικός φάκελος που θα αποσταλεί στο υπουργείο», τονίζει ο κ. Βακόνδιος, υπενθυμίζοντας επίσης τη μεγάλη καθυστέρηση των εγκρίσεων.

Ως εκ τούτου, η γραφειοκρατία φαίνεται πως για μία ακόμη φορά θα αποτελέσει εμπόδιο για την υλοποίηση ενός έργου που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο νησί. Η δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τον παιδαγωγικό ρόλο της Φιλαρμονικής, η οποία θα ενισχυθεί και θα είναι σε θέση να δεχτεί ακόμη περισσότερους μαθητές με στόχο την εκμάθηση μουσικών οργάνων αλλά και τις συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις.