Απόφαση για τη δημοπράτηση της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του δημαρχείου της Ερμούπολης, αναμένεται να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Σύρου - Ερμούπολης

Τροχιά αναβάθμισης για το δημαρχιακό μέγαρο

Τη δημοπράτηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, για το έργο αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου της Ερμούπολης, καλείται να εγκρίνει στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασής του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το ιδιαίτερης σημασίας αυτό βήμα, για την υλοποίηση ενός έργου συνολικής αποκατάστασης των όψεων του εμβληματικού μεγάρου, σχεδιασμένου από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ, έρχεται σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της έγκρισης της χρηματοδότησης, από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφορικά με τη μελέτη αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου, καθώς και του πολιτικού προϊσταμένου της Υπηρεσίας και Αντιδημάρχου, κ. Φραγκίσκου Βακόνδιου, η μεγάλη και ενδελεχής αυτή μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τις αρχές του καλοκαιριού του 2019, ενώ στη συνέχεια ο Δήμος θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να γίνει η υλοποίηση του έργου.

Λεπτομερής αποτύπωση και συγκεκριμένες προτάσεις

Όπως ενημέρωσε ο κ. Διακοδημητρίου, ο Δήμος δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να ασχοληθεί με μία τόσο εκτενή μελέτη, όπως εξειδικευμένους αρχιτέκτονες, συντηρητές και εν γένει το σύνολο των εμπειρογνωμόνων, που απαιτείται, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να χρειάζεται να ανατεθεί σε ανάδοχο.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά σε ευρύ φάσμα μελετητικών τομέων και Τεχνική Υπηρεσία, έχει προβλέψει η μελέτη να αφορά σε αποτύπωση όλων των όψεων, στο σύνολο του κτηρίου, όχι μόνο της πρόσοψης, αλλά επίσης των πλαϊνών όψεων, των πύργων και της πίσω όψης, από τα χαμηλότερα έως τα ψηλότερα σημεία του κτίσματος. Η μελέτη θα καταγράψει όλες τις βλάβες και παθογένειες, με στόχο να δώσει προτάσεις αποκατάστασης για το σύνολό τους, χωρίς να τίθεται κανένα κομμάτι εκτός μελέτης.

Επιπλέον, η αξία της μελέτης, εκτός από το γεγονός, ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου αποκατάστασης του δημαρχείου, αναμένεται να φανεί χρήσιμη στις Τεχνικές Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά σε μελλοντικές, μεμονωμένες παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί, αφού θα υπάρχει η τεχνογνωσία για αποκατάσταση μικροφθορών ή συντήρηση των υλικών, όπως τα μάρμαρα, τα αετώματα κλπ.

Η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί στο Δήμο έως και το επίπεδο των τευχών δημοπράτησης και θα αφορά σε ένα συνολικό έργο συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου. Ωστόσο, σχετικά με το αν ο Δήμος θα επιλέξει να προχωρήσει σε συνολικό έργο, ή θα προτιμήσει την οδό της κατάτμησης των παρεμβάσεων σε μικρότερα έργα, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν, μετά την ολοκλήρωση του μελετητικού έργου, όταν και θα υπάρχει γνώση των προτάσεων του μελετητή.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ανάδοχος μελετητής, θα είναι υπεύθυνος και για την παρουσίαση της μελέτης, ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, για τυχόν αλλαγές ή προσθήκες, ώστε αυτή να είναι καθ’ όλα έτοιμη προς χρήση για υλοποίηση του έργου.

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό κομμάτι, αφού ληφθεί η απόφαση για την ανάθεση της μελέτης, από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει σε ανάληψη υποχρέωσης, για το ποσό, που ήδη βρίσκεται καταχωρισμένο στον προϋπολογισμό και η Οικονομική Επιτροπή, με τη σειρά της, θα προχωρήσει σε κατακύρωση των τευχών, προκειμένου ο διαγωνισμός να “βγει στον αέρα”. Παρεμβάλλεται δε, η λήψη της γνωμοδότησης από το Τεχνικό Συμβούλιο, ώστε να διαπιστωθεί η χαμηλότερη τιμή, βάσει οικονομικών και όχι τεχνικών προσφορών.

Παρά το μέγεθος της μελέτης, από την Τεχνική Υπηρεσία εκτιμάται, πως η εκπόνησή της δεν θα είναι χρονοβόρα, καθώς η αποτύπωση και η παθολογία, παρά το λεπτομερή χαρακτήρα τους, δεν αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες, με τη μόνη πρόβλεψη για καθυστερήσεις, εκτός απροόπτου, να αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Βούληση για αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου

Για την πρόοδο της διαδικασίας, στην κατεύθυνση της εύρεσης αναδόχου για τη μελέτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βακόνδιος, τόνισε, πως “πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Το Δημαρχείο της Ερμούπολης είναι ένα εμβληματικό κτίριο και μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης κάναμε, από την πλευρά μας, ως Τεχνική Υπηρεσία, ό,τι ήταν δυνατόν, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο πιο σύντομα γίνεται προκειμένου να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό, για τη μελέτη του συγκεκριμένου έργου”.

Το κόστος της μελέτης αφορά σε 330.000 ευρώ, καθώς αφορά στην αποτύπωση όλων των όψεων του Δημαρχείου. “Περιμένουμε να μας δείξει τι χρειάζεται, ώστε να υπάρξει συνολική συντήρηση, επιδιόρθωση και αναβάθμιση στις όψεις του ιστορικότερου, ίσως, κτιρίου της Ερμούπολης”, σχολιάζει ο Αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας, πως από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός της αρχιτεκτονικής μελέτης, “έχουμε τη δέσμευση του Υπουργείου, ότι οι όποιες εκπτώσεις υπάρξουν από το διαγωνισμό αυτό, θα επαναξιοποιηθούν, ως χρηματοδοτική συνέχεια, για την κάλυψη του κόστους και των υπόλοιπων μελετών, που θα απαιτηθούν για το Δημαρχείο, όπως ηλεκτρομηχανολογικές, στατικές, ή οτιδήποτε άλλο”.

Σχετικά με το τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε, πως “θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία αφορά σε όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, που είναι πάρα πολλά και στη συνέχεια θα διαπιστώσουμε τι ύψους ποσό θα χρειαστεί, ώστε να γίνει η αναβάθμιση. Άμεσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης για το έργο, στο δεύτερο στάδιο”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο Δήμος αναμένεται να έχει στα χέρια του τη μελέτη έως τις αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους.

Κλείνοντας, ο κ. Φ. Βακόνδιος επεσήμανε, ότι “είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι βρέθηκε χρηματοδότηση, για την εκκίνηση ενός τόσο σημαντικού έργου και είναι και πολύ σημαντικό για όλο το νησί, που ένα τέτοιο έργο μπαίνει στη διαδικασία μελετών, προκειμένου να αναβαθμιστεί. Στο Δημαρχείο χρειάζονται παρεμβάσεις, όλοι το βλέπουμε αυτό. Είναι ένα κτίριο που το επισκέπτεται πολύς κόσμος, στεγάζει νευραλγικές υπηρεσίες, αλλά και λόγω τις ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας του, οφείλει να φροντίζεται και κινηθήκαμε στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της εξασφάλισης της χρηματοδότησης”, για να καταλήξει, πως “σαφώς και υπάρχει μεγάλη βούληση για την ανάδειξη αυτού του τόσο σημαντικού κτιρίου”.