Μελέτη άνευ αντικειμένου κωλύει την έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης

Αντίδραση με πρόταση κινητοποιήσεων

Η πολεοδομική μελέτη της Ερμούπολης συναντά νέα εμπόδια, που θέτουν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων, με την απαίτηση νέων μελετών, οι οποίες χαρακτηρίζονται «άνευ αντικειμένου», με αποτέλεσμα απλώς να κωλύουν την επίλυση του θέματος.

Με αφορμή την 7η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του έτους 2018, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε εντονότατη αντίδραση από τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας για τα προσκόμματα που δημιουργούνται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με την πολεοδομική μελέτη της Ερμούπολης.

Το κυριότερο έργο για το οποίο υποβάλλεται η τροποποίηση αφορά στην υδρογεωτεχνική μελέτη των κοιμητηρίων της Ερμούπολης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, να ενημερώνει σχετικά πως αυτή ζητήθηκε, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία συμμετείχαν εκτός των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και στελέχη της Πολεοδομίας της Σύρου, προκειμένου να συνεχιστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Εξηγώντας ο κ. Βακόνδιος το πραγματικό αντικείμενο της μελέτης διευκρίνισε ότι «Ουσιαστικά είναι οι επιπτώσεις που έχουμε από τα κοιμητήρια, αν υπάρχουν τέτοιες, στην πόλη. Αυτό το κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 19.000 ευρώ, προστίθεται στο τεχνικό πρόγραμμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να γίνει η συγκεκριμένη ανάθεση».

Περαιτέρω, ενημέρωσε σχετικά με την σκοπιμότητα της παρούσας μελέτης, λέγοντας ότι «αυτού του είδους οι μελέτες γίνονται είτε όταν πρόκειται για έγκριση πολεοδομικών σχεδιασμών είτε όταν πρόκειται για επέκταση κοιμητηρίων».

Εντονότατη αντίδραση εκφράστηκε εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος αφού μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή για πειθήνια αποδοχή των υπουργικών απαιτήσεων, τάχθηκε υπέρ της εκδήλωσης στοχευμένων αντιδράσεων για την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της πολεοδομικής μελέτης της πόλης, μετά από 15 χρόνια κωλυσιεργιών.

Αντίδραση αγανάκτησης

Την αμφιβολία του περί του είδους της μελέτης εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος δήλωσε ότι είτε η μελέτη θα είναι υδρολογική είτε γεωτεχνική, γεγονός που συνιστά πρόβλημα ως προς την ανάθεση της με τον τίτλο υδρογεωτεχνική.

Ο κ. Γιαλόγλου επανάφερε προς συζήτηση και το θέμα της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης, λόγω της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης που παρατηρείται κατόπιν των, προ μηνών, σχετικών ενημερώσεων της Δημοτικής Αρχής, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων και υπογραφών, που θα οδηγήσουν στη σύνταξη του σχετικού ΦΕΚ.

Αντί όλων αυτών, αιφνιδίως προκύπτει η ανάγκη εκπόνησης μίας ακόμη μελέτης, με το ελάχιστο διάστημα που απαιτεί η ολοκλήρωση της να είναι τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ στο διάστημα αυτό ενδέχεται να λήξουν άλλα έγγραφα που τη συνοδεύουν, γεγονός που θα εκκινήσει από την αρχή ολόκληρη τη διαδικασία.

Με βάση αυτή την εξέλιξη ο κ. Γιαλόγλου αμφισβήτησε την ειλικρινή ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου για την πορεία του θέματος, θέτοντας συγκεκριμένα το ερώτημα «μήπως ο Δήμος είναι σε κατάσταση διαχρονικού εμπαιγμού γύρω από αυτό το ζήτημα;».

Αυτό ουσιαστικά που διαφαίνεται και με τη νεότερη εξέλιξη είναι ότι στο βάθος των χρόνων που δεν τακτοποιείται το θέμα της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης, ουσιαστικά «περνά ο καιρός και κάθε τόσο προκύπτουν νέες απαιτήσεις», όπως ο επικεφαλής της μειοψηφίας παρατήρησε.

Αναλύοντας τα λεγόμενα του εξήγησε ότι «προφανώς, όσο δεν εγκρίνεται, αλλάζει η νομοθεσία και προσθέτει νέες απαιτήσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί ένα όριο. Την στιγμή που κατατέθηκαν τα τελικά μας σχέδια δεν μπορούν να έρχονται αναδρομικά και να ζητούνται νέες απαιτήσεις και αυτές να αποτελούν τροχοπέδη για την τελική έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης».

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις διαφαίνεται ότι «παγιώνεται ένα καθεστώς για τη Σύρο και συγκεκριμένα για τον πολεοδομικό ιστό της Ερμούπολης», οπότε υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν άλλες κινήσεις».

Ο ίδιος, ως γνώστης του αντικειμένου, λόγω επαγγελματικής του εξειδίκευσης, πρότεινε να διαμηνυθεί στον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου, ότι η συγκεκριμένη μελέτη που ζητά «είναι άνευ αντικειμένου».

Σαφώς και οι επιπτώσεις από το φορτίο ενός κοιμητηρίου σε έναν αστικό ιστό, πρέπει να αξιολογηθούν, όμως όπως ο ίδιος διευκρίνισε «εδώ στο νεκροταφείο, που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν ακόμα είχαμε ανοιχτό σύστημα παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Τώρα που πλέον έχουμε κλειστά συστήματα ζητούνται τέτοιες μελέτες;».

Το εύλογο λοιπόν, θα ήταν να υπάρξει άμεση απάντηση εκ μέρους των αρμοδίων της Δημοτικής Αρχής προς το υπουργείο, που θα αναφέρει τα ανωτέρω και θα αιτιολογεί γιατί η απαίτηση της νέας μελέτης είναι άνευ αντικειμένου.

Σημείωσε δε ότι ο ίδιος έθεσε «προβληματισμούς αγανάκτησης, διότι έτσι όπως πάει το θέμα δεν θα λυθεί ποτέ», διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδει μομφή προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά εκφράζει την ανησυχία του «για ένα θέμα που φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί ποτέ».

Πρότεινε δε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση σχετικά με το θέμα, καθώς αυτό που γίνεται κρίνει ότι είναι «εμπαιγμός», να προχωρήσουν, σε συνεργασία με τους μηχανικούς, σε άλλες ενέργειες, αφού εκλαμβάνει την αίτηση για τη νέα μελέτη ως πρόφαση.

Ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση και να καταστεί σαφές, «με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με την πόλη αυτή. Καλά είναι πια».

Απορρίφθηκε η έγκριση

Η τοποθέτηση του κ. Γιαλόγλου έτυχε της υποστήριξης και του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Δομένικου Σαγκινέτου, ο οποίος υπερθεμάτισε σχετικά με την καθυστέρηση που προκαλεί η απαίτηση της νέας μελέτης, μεταφέροντας στο σώμα την προσωπική του συνομιλία με τον καθηγητή κ. Στεφάνου, ο οποίος του επιβεβαίωσε την νέα καθυστέρηση που προκύπτει.

Ο κ. Σαγκινέτος τάχθηκε υπέρ των ενεργειών που θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, προκειμένου να κλείσει το θέμα της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης.

Η έγκριση της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, δεν δόθηκε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς το σώμα έδωσε 7 ψήφους υπέρ, 7 ψήφους κατά και 1 παρών.