Απόφαση της ΔΕΥΑΣ για απόρους και μακροχρόνια ανέργους στο πρόσφατο ΔΣ της

Επεκτείνονται οι μειωμένες χρεώσεις ύδρευσης στη Σύρο

Απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα των αγροτών του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, για να μην προκληθούν αλυσιδωτές διεκδικήσεις σε όλο το νησί

Στην ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος των απόρων και των μακροχρονίως ανέργων της Σύρου να επιβαρύνονται με μειωμένες χρεώσεις ύδρευσης, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ κατά την τελευταία συνεδρίασή του, οπότε και ομόφωνα αποφασίστηκε η ένταξη των παραπάνω κατηγοριών, στο μειωμένο τιμολόγιο που ισχύει ήδη, για τις τρίτεκνες – πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και για τα άτομα με αναπηρία.

Η απόφαση της έγκρισης της εν λόγω επέκτασης ουσιαστικά αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα συζητήσει το θέμα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ αν και ήρθε προς εξέταση το αίτημα αγροτών που δραστηριοποιούνται στα γεωγραφικά όρια του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας και αφορά τη μείωση της χρέωσης μέσω των τιμολογίων τους, προς ενίσχυση του κλάδου τους, αυτό απορρίφθηκε με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.

Πρόκειται για ένα αίτημα που όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκε από την πλευρά της Διεύθυνσης της Δημοτικής Επιχείρησης, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλυσιδωτά ανάλογα αιτήματα, τα οποία θα σήμαιναν – όπως εκτιμά γι αυτή μόνο(!) την περίπτωση η πλευρά της ΔΕΥΑΣ – αδιέξοδο στα οικονομικά της.

Μειώνεται η επιβάρυνση σε ευπαθείς ομάδες

Πιο αναλυτικά, στην εισήγηση του θέματος περί επέκτασης του μειωμένου τιμολογίου και σε άλλες δύο κατηγορίες της κοινωνίας που αποτελούν ευπαθείς ομάδες προχώρησε ο Διευθυντής της, Γιώργος Βακόνδιος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ στη “Διαύγεια”, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Σε συνέχεια του υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 4201/22.3.2016 εγγράφου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και εξετάζοντας διεξοδικά το θέμα, αναφέρουμε ότι το μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης, μόνο για τις δύο πρώτες κατηγορίες της κλίμακας, έχουν οι πολύτεκνες – τρίτεκνες οικογένειες καθώς και τα άτομα με αναπηρία, όπως αυτό έχει καθοριστεί με την υπ΄ αριθμ. 90/04.12.2013 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ ως εξής: 0-30 m3 (μειωμένο τιμολόγιο 1,00 ευρώ/m3) και 31-45 m3 (μειωμένο τιμολόγιο 1.35m3).

Με τον Ν. 4483/2017 άρθρο 51 είναι δυνατόν το ευεργέτημα αυτό να επεκταθεί στους απόρους και μακροχρόνια ανέργους που είναι κάτοικοι της Σύρου, μόνο για τη μόνιμη κατοικία τους (1 κατοικία), με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

Άποροι χαρακτηρίζονται αυτοί που πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, είτε εισοδηματικής ενίσχυσης απόρων ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σύμφωνα με το άρθρο 235 Ν.4389/16 (ΦΕΚ 94Α/2016) και των υπουργικών αποφάσεων περί καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος.

Μακροχρόνια άνεργοι χαρακτηρίζονται όσοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών – συνταξιούχων. (ΦΕΚ 3253/20.12.2013 τεύχος Β΄)”.

Όπως εξήγησε παρακάτω, “Για λόγους ομοιομορφίας οι παραπάνω προϋποθέσεις καθορίζονται ως ακριβώς έχουν οριστεί από τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, για την παροχή αντίστοιχης έκπτωσης στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (απόφαση 534/2018 Δημοτικού Συμβουλίου)”.

Αίτηση στη ΔΕΥΑΣ

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης, σημειώνεται πως η ΔΕΥΑΣ για τους άμεσα ωφελούμενους σημειώνει τα παρακάτω: “Για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των καταναλωτών και του διοικητικού κόστους το μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης θα παρέχεται μετά από αίτηση που θα καταθέτουν οι δυνητικοί δικαιούχοι στη ΔΕΥΑΣ συνοδευόμενη από ακριβές αντίγραφο της απόφασης με την οποία έχει ήδη εγκριθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η αντίστοιχη αίτησή τους για μειωμένα δημοτικά τέλη”.

Τονίζεται ακόμη πως, “Τα κριτήρια ένταξης στις κατηγορίες απόρων ή ανέργων θα επανεξετάζονται υποχρεωτικά ετησίως, το αργότερο έναν μήνα μετά από την κατ΄ έτος λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Στην περίπτωση που μεταβληθεί το εισόδημα ή η απασχόληση των δικαιούχων εντός του έτους, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν σχετικά την ΔΕΥΑΣ εντός μηνός από τη μεταβολή”.

Φόβος για “οικονομικό αδιέξοδο”

Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, το ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου, απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας σχετικά με μείωση του τιμολογίου τους.

Βάσει της εισήγησης του κ. Βακόνδιου, η οποία κι εγκρίθηκε από το ΔΣ, “Ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Ποσειδωνίας Σύρου υπέβαλλε στη ΔΕΥΑΣ το με ημερομηνία 8/11/2018 αίτημά του με το οποίο ζητά να εξεταστεί από το ΔΣ η δυνατότητα μείωσης του αγροτικού τιμολογίου ύδρευσης καθώς όπως αναφέρεται στο αίτημα, εξαιτίας της λειψυδρίας των τελευταίων μηνών δεν υπάρχουν αποθέματα βρόχινου νερού και τα πηγάδια στερεύουν”.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, “Για τους καταναλωτές νερού που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες – αγροκτηνοτρόφοι, έχει ήδη καθιερωθεί, με την υπ αριθμ. 343/5.12.2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μειωμένο τιμολόγιο 1 ευρώ/m3 ανεξάρτητα από κλίμακα” ενώ όπως πρόσθεσε, “Πέραν τούτου, σχεδιάζεται και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, για την περιοχή της Βάρης τουλάχιστον, η χρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών του Βιολογικού Καθαρισμού για άρδευση”. Εκτιμώντας από την πλευρά του πως, “Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει και θα στηρίξει την αγροτική παραγωγή και έμμεσα θα συμβάλλει επίσης στον εμπλουτισμό και την ανύψωση του υδροφόρου ορίζοντα” ο Γιώργος Βακόνδιος πρότεινε τη μη έγκριση του αιτήματος.

“Θεωρώ ότι το παραπάνω αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Ποσειδωνίας Σύρου για περαιτέρω μείωση του τιμολογίου ύδρευσης, πρέπει να απορριφθεί όπως είχε γίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις” σχολίασε, αφού όπως συμπλήρωσε τέλος, “διαφορετικά θα προκαλέσουμε αλυσιδωτές τέτοιες διεκδικήσεις μείωσης και από άλλες κατηγορίες επαγγελματιών με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο δεδομένου και του αυξημένου κόστους παραγωγής νερού”.

Σημειώνεται πως το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα.

Ετικέτες: