Παραίτηση από τη θέση του Συμπαραστάτη Δημότη & Επιχείρισης του Ν. Γρυπάρη μετά την ανακοίνωση του ονόματός του εντός των υποψηφίων δημ. συμβούλων της παράταξης Μαραγκού

Κενή η θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη

Δεκτή έγινε η παραίτηση του, εκλεγμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο, Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, κ. Νικήτα Γρυπάρη, από το Δ.Σ., καθώς ανακοινώθηκε προ ημερών η υποψηφιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος, με τη δημοτική παράταξη του νυν Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Λόγους ηθικής, επικαλέστηκε ο π. Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νικήτας Γρυπάρης, για τη δήλωση παραίτησής του, μετά την ανακοίνωση του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του κ. Γιώργου Μαραγκού, παρά το γεγονός, ότι νομικά δεν είχε σχετική υποχρέωση να το πράξει, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ορίζει, πως εκείνος που ασκεί τα καθήκοντα Συμπαραστάτη, οφείλει να δηλώσει την παραίτησή του μία ημέρα πριν την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων, από το οικείο Πρωτοδικείο.

Από την πλευρά της μειοψηφίας αφενός στηλιτεύτηκε το γεγονός, ότι μετά την παραίτηση του κ. Γρυπάρη καθίσταται αμφίβολο αν η θέση θα πληρωθεί πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα δημότες και επιχειρήσεις να απολέσουν τον διαμεσολαβητή τους με τις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ αφετέρου τέθηκε ενδεχόμενο ζήτημα πολιτικής ηθικής, καθώς ο Συμπαραστάτης του δημότη, ουσιαστικά εμφανίζεται να τάσσεται, μέσω της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, δημόσια υπέρ της δημοτικής αρχής, που διαμορφώνει τις πολιτικές, με τις οποίες πολλές φορές αντιτίθενται δημότες και επιχειρήσεις.

Παραίτηση για λόγους πολιτικής ευπρέπειας

Ο κ. Γρυπάρης ανοίγοντας το διάλογο, ξεκαθάρισε, πως “επειδή έχω εκφράσει την πρόθεσή μου να συμμετέχω στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, με την ιδιότητα του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου, παρακαλώ να γίνει δεκτή η παραίτησή μου και συγχρόνως σας εκφράζω τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες μου για την τιμή που μου κάνατε να εκλεγώ ως Δημοτικός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, έχοντας θετική ψήφο από τα 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και για την άψογη συνεργασία που είχα μαζί σας, αλλά και με όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου”.

Υπενθύμισε, πως η νομοθεσία ορίζει, ότι όσοι ασκούν καθήκοντα δημοτικού και περιφερειακού συμπαραστάτη, μπορούν να είναι υποψήφιοι στους Δήμους όπου υπηρετούν, “εφόσον παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα ανακήρυξης των υποψηφίων. Τη 15η ημέρα πριν την ψηφοφορία το Πρωτοδικείο ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους συνδυασμούς, καθώς και τους υποψηφίους. Άρα λοιπόν, η δυνατότητα που δίνει ο νόμος σε όσους έχουν αυτά τα καθήκοντα, όπως εγώ, είναι 15 ημέρες πριν την ψηφοφορία”.

Εντούτοις, ο ίδιος τόνισε, ότι εκείνος θεώρησε καλό και πρέπον, για λόγους πολιτικής ευπρέπειας να δηλώσει την παραίτησή του νωρίτερα.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσε, πως κατόπιν της αποδοχής της παραίτησης του κ. Γρυπάρη, η διαδικασία προβλέπει τη λήψη απόφασης για την εκ νέου προκήρυξη της θέσης και ακολούθως τη λήψη απόφασης για εκλογή νέου Συμπαραστάτη.

“Προδόθηκε η εμπιστοσύνη του Δ.Σ.”

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, σημείωσε, πως δημότες και επιχειρηματίες θα χάσουν αυτό το σημαντικό θεσμό, δηλώνοντας απαισιόδοξος, αναφορικά με το αν θα υπάρξει αναπλήρωση της θέσης πριν τις δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει Συμπαραστάτης του Δημότη έως και τον Σεπτέμβριο, όταν και θα ενεργοποιηθεί με νέα σύσταση πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, έθεσε το ζήτημα μέσα από πρίσμα ηθικής, λέγοντας, ότι “σε κάθε περίπτωση αυτό που έγινε, όταν το έμαθα ένιωσα αμήχανα. Παραξενεύτηκα. Έγινα “Τούρκος”. Είστε ένα πρόσωπο θεσμικό, που σας περιέβαλε με εμπιστοσύνη όλο το Δ.Σ. στην ψηφοφορία της εκλογής σας”, υποστηρίζοντας, πως “προδόθηκε αυτή αυτή η εμπιστοσύνη του με αυτή την αδόκιμη ανακοίνωση από τον κ. Δήμαρχο. Σας κατέστησε αυτόματα με την πλευρά της δημοτικής αρχής και όχι πλέον ως συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης”.

Τόνισε πως τιμά τον κ. Γρυπάρη η απόφασή του να δηλώσει την παραίτησή του, ενώ υπογράμμισε πως σαφώς και ήταν θετικός ο ρόλος του Συμπαραστάτη, τόσο για το Δήμο όσο και για τους πολίτες, εκφράζοντας και ο ίδιος αμφιβολία για το αν θα καλυφθεί η θέση έως τον Σεπτέμβριο.

Τέλος επέρριψε ξανά την ευθύνη για το ζήτημα στον κ. Μαραγκό, υποστηρίζοντας ότι “ο κ. Δήμαρχος έκανε το “φάουλ” της ανακοίνωσής σας, διότι αν δεν είχε γίνει αυτή η ανακοίνωση, εσείς θα ήσαστε μέχρι το Μάιο στη θέση σας, θα επωφελούνταν ο πολίτης, θα ήσαστε κι εσείς στο θεσμικό σας ρόλο και 'ούτε γάτα ούτε ζημιά'”, αποδίδοντας την κίνηση αυτή σε πολιτική απειρία και δηλώνοντας υπέρ της αποδοχής της παραίτησης του κ. Γρυπάρη, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τις υπηρεσίες του.

Σύσσωμη υποστήριξη Γρυπάρη από τη δημοτική αρχή

Όπως ήταν φυσικό, πολλά μέλη της δημοτικής αρχής έσπευσαν προς υπεράσπιση της επιλογής του Δημάρχου και του κ. Γρυπάρη.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, κ. Μάριος Βουτσίνος συμπλήρωσε, πως ο κ. Γρυπάρης τίμησε τη θέση του “και με το παραπάνω, έως την τελευταία ημέρα”, χαρακτηρίζοντάς τον σοβαρό, τίμιο και καλό στα καθήκοντά του. Υποστήριξε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα ηθικής, αφού, όπως είκασε, οι όποιες αντιδράσεις της μειοψηφίας εγείρονται λόγω της επιλογής του κ. Γρυπάρη του συγκεκριμένου δημοτικού συνδυασμού.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αλέξης Αθανασίου, μίλησε για τη συνεργασία του με τον κ. Γρυπάρη σε δύσκολες υποθέσεις, όπως αυτή των ακάλυπτων χώρων, όπου ήταν πάντα κοντά στο δημότη και κοντά στις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα προς όφελος των πολιτών, απορρίπτοντας πως πρόκειται για ζήτημα πολιτικής ηθικής.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, σημείωσε πως ο κ. Γρυπάρης, κατά τη διάρκεια της τριετούς περίπου θητείας του επέδειξε ζήλο, συνέπεια, εντιμότητα, αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και ευθυκρισία, ενώ τόνισε, ότι ως συμπαραστάτης έδωσε λύσεις σε δύσκολα προβλήματα σε δημότες και επιχειρήσεις. Προέτρεψε “να αφήσουμε τα “δακρύβρεχτα” περί πολιτικής ηθικής”, προτείνοντας ο κ. Γρυπάρης να εξαντλήσει τα όρια που προβλέπει ο νόμος, παραμένοντας στη θέση του, ώστε να εξυπηρετεί τους δημότες.
Συνηγορώντας, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. όσο και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, υποστήριξαν πως εφόσον είναι νόμιμο να παραμείνει στη θέση του, θα καταψήφιζαν τη δήλωση παραίτησής του.

Ευθείες βολές προς το Δήμαρχο

Απαντήσεις, προς τη δημοτική αρχή έδωσαν ευθέως οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, με τον κ. Βρούτση να σημειώνει, προς απάντηση του κ. Βουτσίνου, πως ακόμη και με άλλο συνδυασμό να είχε δηλώσει υποψηφιότητα ο κ. Γρυπάρης, το ζήτημα θα ανακινούσε, σε εκείνη την περίπτωση, η ίδια η δημοτική αρχή, ενώ τόνισε, πως κανείς, ούτε η τοπική κοινωνία, δεν αμφισβητεί το κύρος του.

Ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία του με τον κ. Γρυπάρη, ευχαριστώντας τον, ενώ διευκρίνισε, πως “εκείνο που επισήμανα και κακώς τσουβαλιάστηκε είναι ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα κενό, στην υπηρεσία αυτή που παρέχεται στους δημότες και τους επιχειρηματίες”.

Ο κ. Χρυσαφίδης υπογράμμισε για ακόμη μία φορά, πως “δεν μας ενόχλησε η υποψηφιότητα του κ. Γρυπάρη”, αναφέροντας, πως “με τον κ. Γρυπάρη ζούμε ένοικοι στον ίδιο τόπο, θα μιλάμε και θα χαμογελάμε, πέρα από τις σαφείς μας πολιτικές διαφορές. Θεωρώ – και το είπα – φταίχτη των όσων έγιναν, τη σπουδή του επικεφαλής του να τον ανακοινώσει και σε εκείνον χρεώνεται μάλλον το πολιτικά ανήθικο”. Κλείνοντας σχολίασε δε, πως “αν βέβαια δεν γίνει δεκτή η παραίτησή του, νόμιμα θα παραμείνει στη θέση του και σίγουρα θα είναι πιο ξεκούραστος από αναδουλειά, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης πολλών δημοτών”.

“Η παραίτησή μου είναι οριστική και αμετάκλητη”

Τον κύκλο της συζήτησης έκλεισε ο κ. Γρυπάρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Σώμα για τα καλά λόγια που εισέπραξε, τόνισε πως έπραξε αυτό που του επιτάσσει ο νόμος, αλλά και η συνείδησή του. Σημείωσε, πως σε όλη τη θητεία του επιχείρησε να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους δημότες και επιχειρηματίες, ευχόμενος αυτή να είναι η τελευταία φορά, “που δημιουργούνται τέτοιου είδους διενέξεις και αψημαχίες στο δημοτικό συμβούλιο”.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως “η υποβολή της παραίτησής μου, για εμένα, είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν ανακαλείται. Δεν είμαστε άνθρωποι οι οποίοι θα πηγαίνουμε εκεί που φυσά ο άνεμος ή εκεί που υπολογίζουμε ότι θα έχουμε κάποιο συμφέρον από τη μεταστροφή έστω των συναισθημάτων οποιουδήποτε”.
Επίσης επεσήμανε, πως η παραίτησή του δεν υπεβλήθη, προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση, εφόσον αυτή έχει ήδη προκληθεί, αλλά λόγω ευσυνειδησίας, απορρίπτοντας οποιοδήποτε υπονοούμενο, σχετικά με την σωστή εξυπηρέτησή του προς όφελος των πολιτών.

Κλείνοντας κατεύνασε τα πνεύματα, δηλώνοντας, πως “αυτά λέγονται στο πλαίσιο μίας συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο” και πως “δεν ενέχουν καμία προσωπική μορφή ή κάτι το οποίο να με προσβάλλει ή να με θίγει σαν άτομο”. Υποστήριξε, ότι “θα συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι, αγαπημένοι και συνεργάτες”, παρακαλώντας να γίνει δεκτή η παραίτησή του, η οποία και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα.