Παρουσίαση του συστήματος SeaBin Hybrid V5 που τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης με στόχο τον καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου από τα απορρίμματα

«Οι καλές πρακτικές πρέπει να υιοθετούνται»

Το νέο σύστημα πλωτού κάδου απορριμμάτων, το οποίο δώρισε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο Φορέας Προστασίας και Ανάδειξης του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, παρουσίασαν τα στελέχη του ΔΛΤ Σύρου και η εκπρόσωπος του Φορέα.

Ο έξυπνος πλωτός κάδος απορριμμάτων (SEABIN HYBRID V5), αποτελεί Δωρεά του Cyclades Preservation Fund και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο θαλάσσιο περιβάλλον των Κυκλάδων, ενώ θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο ήδη διερευνά το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον συστημάτων και για τα λοιπά λιμάνια που διαχειρίζεται (Κέα, Κύθνο, Σέριφο).

Ο μηχανισμός λειτουργίας του SeaBin είναι σχετικά απλός, αλλά ιδιοφυής. Το νερό εισέρχεται μέσα στο Seabin, που βρίσκεται τοποθετημένο σε κρηπίδωμα του λιμένα, περνάει μέσα από έναν μηχανισμό παγίδευσης των απορριμμάτων και στη συνέχεια μέσω και μίας ηλεκτροδοτούμενης αντλίας, αποβάλλεται καθαρό από τα επιπλέοντα αντικείμενα. Η μέγιστη χωρητικότητα του σε απορρίμματα φτάνει τα 20 κιλά, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αδειάζει καθημερινά.

Τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά: το SeaBin μπορεί να συλλέξει ετησίως έως και 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκάλια νερού, καθώς και περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού, μικροϊνών αλλά και αποτσίγαρα, επιφανειακά έλαια πετρελαίου και άλλων απορρυπαντικών που συχνά κυριαρχούν σε πολυσύχναστα λιμάνια και μαρίνες, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσφέροντας μια αποτελεσματική λύση για την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων αλλά και ένα μέσο ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών των νησιών, με στόχο την πρόληψη.

«Πολύ έξυπνο, πολύ απλό, αλλά πρωτοποριακό σύστημα»

Από την πλευρά του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρη Κοσμά τονίστηκε, πως το ΔΛΤ Σύρου, με τη συνεργασία αυτή με το Cyclades Preservation Fund, αρχικά ήθελε να διαδώσει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της σημασίας του καθαρισμού των θαλάσσιων περιοχών.

«Είχαμε την ευτυχία να έρθουμε σε επαφή με την κ. Μητροπούλου που εκπροσωπεί τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και είχαμε την τύχη να υπάρχει μία πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ μας, ώστε να γίνει η δωρεά του μηχανήματος, το οποίο μας το προσφέρουν προκειμένου η λειτουργία του να είναι πιλοτική αρχικά και εφόσον διαπιστωθεί ότι πηγαίνουν όλα καλά, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν περισσότεροι και σε άλλα σημεία, όπου έχει παρατηρηθεί ότι συγκεντρώνονται τα επιπλέοντα απορρίμματα εντός του θαλάσσιου χώρου», τόνισε ο κ. Κοσμάς, προτείνοντας και στην νέα πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κ. Καντιώ Μαραγκού, η οποία ήταν παρούσα, να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης περισσότερων κάδων και σε άλλα σημεία του νησιού μας.

Παίρνοντας το λόγο, η κ. Άννυ Μητροπούλου, εκ μέρους του Cyclades Preservation Fund σημείωσε αρχικά, πως «χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που φέρνουμε αυτό το πολύ έξυπνο, πολύ απλό, αλλά πρωτοποριακό σύστημα στη Σύρο», προσθέτοντας, πως «είναι μία “πατέντα” που έχουν ανακαλύψει Αυστραλοί πριν από λίγα χρόνια και έχει δοκιμαστεί σε πάρα πολλές χώρες. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 700 τέτοια συστήματα, εκ των οποίων περίπου 200 βρίσκονται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ήρθε το πρώτο τέτοιο σύστημα πέρσι από το Λιμεναρχείο Καβάλας, μέσω ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Εμείς, το είχαμε υπόψιν ούτως ή άλλως, διότι η τεχνογνωσία και οι καλές πρακτικές, αν μη τι άλλο, πρέπει να επικοινωνούνται, να δοκιμάζονται και να υιοθετούνται ευρέως, όταν είναι δοκιμασμένες».

Παράλληλα τόνισε, πως «τα θαλάσσια απορρίμματα είναι όντως ένα παγκόσμιο τεράστιο πρόβλημα και μία απειλή. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι τα ψάρια σε λίγα χρόνια θα είναι λιγότερα πια από τα θαλάσσια απορρίμματα. Πριν από λίγες ημέρες επίσης, βγήκε και εδώ στην Ελλάδα μία έκθεση του WWF Ελλάς, η οποία έλεγε, ότι μόνο στη χώρα μας, τα απορρίμματα που διαρρέουν στη θάλασσα είναι περισσότερο από 11.000 τόνοι, εκ των οποίων πάνω από το 60% καταλήγουν ξανά στις ακτές μας. Παρά το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, οι λύσεις πρέπει να δίνονται τοπικά. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, ωστόσο και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση, συστήματα όπως και αυτό, που μας δίνουν τη δυνατότητα να συλλέξουμε τα απορρίμματα και να τα ανακυκλώσουμε μετά την συλλογή τους, είναι το ιδανικότερο».

Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και ιδίως τον κ. Ρένο Ζερβό, προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΛΤ και την κ. Λειβαδάρα, τον πρώην πρόεδρο, κ. Κοσμά, το Λιμεναρχείο Σύρου και το Λιμενάρχη, κ. Γιάννη Βαμβακούση και το Ναυτικό Όμιλο Σύρου και τον κ. Φίλιο, για τη συνεργασία τους.

Συμβολή στη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων

Ο Λιμενάρχης Σύρου, κ. Βαμβακούσης επεσήμανε, πως «είναι ένα σύστημα το οποίο πραγματικά θα βοηθήσει το θαλάσσιο χώρο του λιμένα, ο οποίος σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατακλύζεται με μικροπλαστικά, με αντικείμενα, με φερτά υλικά – ιδίως με τα πρωτοβρόχια και δημιουργείται μία εικόνα επιφανειακή η οποία δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Αυτό το σύστημα θα βοηθήσει να απορροφά και να συγκρατεί τα σκουπίδια, τα οποία συγκεντρώνονται».

Επίσης ενημέρωσε, πως «σε μία τελευταία δειγματοληψία την οποία διενέργησε η υπηρεσία μας, από κοινού με την Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εξετάστηκαν τα δείγματα στην αρμόδια χημική υπηρεσία και το αποτέλεσμα είναι ότι τα ύδατα του λιμένα της Ερμούπολης, είναι ύδατα εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση. Αυτό το σύστημα θα συμβάλλει στο να παραμείνει στην ίδια κατάσταση και στην ίδια ποιότητα ο θαλάσσιος χώρος του λιμανιού».