Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκή για τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”

Προτεραιότητα να μην παραπέμπει σε σκουπιδότοπο

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργεί σαν συναυλιακός χώρος ενώ εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό

Σοβαρές εκκρεμότητες συνοδεύουν τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” στη Σύρο, με αποτέλεσμα αυτός να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναυλίες, καθώς η σημερινή εικόνα του φανερώνει πως έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, ο οποίος προσβάλλει και δεν τιμά το όνομα του σπουδαίου ποιητή.

Η παραμονή εργολάβων στον χώρο, οι οποίοι χρησιμοποιούν τμήματά του σαν αποθήκες υλικών, καθώς και η υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών τον καθιστούν περιουσία του Δημοσίου (χαρακτηρίστηκε χορτολιβαδικό), φαίνεται να θέτουν στον Δήμο σοβαρά εμπόδια, που πρέπει να αντιμετωπίσει, στην περίπτωση που επιθυμεί να αξιοποιήσει με υπευθυνότητα τον εν λόγω χώρο για κάλυψη πολιτιστικών αναγκών.

Για τα θέματα που πρέπει να δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, πως, στη σημερινή κατάστασή του, δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σαν πολιτιστικός χώρος. Τόσο η ύπαρξη επικίνδυνων παραπηγμάτων, όσο και το βραχώδες τμήμα του, η απουσία κανονικής οδού διαφυγής, καθώς και η ανυπαρξία μέριμνας για πυρασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς, θέτουν στο προσκήνιο την ανασφάλεια σχετικά με την συγκέντρωση πολλών πολιτών, σε περίπτωση που προκύψει έκτακτο θέμα.

Ο ίδιος εκφράζοντας την προσωπική θέση του, εξηγεί πως ο χώρος σήμερα είναι ακατάλληλος, ενώ υπογραμμίζει πως σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα ακολουθηθεί από τον Δήμο η απαιτούμενη νομική οδός.

  • Αναφέρατε στην εισήγησή σας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 σχετικά με τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” ότι είναι στις προτεραιότητές σας η μέριμνα για τη βελτίωση της εικόνας του. Σήμερα θυμίζει έντονα σκουπιδότοπο και μάντρα. Ποιες κινήσεις κάνετε προς την επιθυμητή κατεύθυνση;

“Προτεραιότητά μου είναι σε πρώτη φάση να καθαριστεί ο χώρος. Ήδη ο ένας εργολάβος έχει καθαρίσει το σημείο που χρησιμοποιούσε και μένουν λίγα πράγματα να απομακρύνει και ο δεύτερος είχε ζητήσει δίμηνη παράταση για να τον καθαρίσει. Από εκεί και μετά θα φύγει όποιο υλικό υπάρχει. Άρα, πρώτο βήμα για εμάς είναι να καθαριστεί αυτός ο χώρος”.

  • Πότε λήγει η δίμηνη παράταση;

“Λήγει στις 28 Φεβρουαρίου του 2020. Αρχικά τους είχα δώσει παράταση μέχρι 31 Δεκέμβρη (2019) και λόγω καιρικών συνθηκών, ζήτησαν το περιθώριο του διμήνου”.

  • Στην περίπτωση που καθαριστεί ο χώρος, ποιες είναι οι σκέψεις και ο προγραμματισμός του Δήμου για τον συγκεκριμένο χώρο;

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρθεί αποφάσεις σχετικά με το τί θα γίνει μελλοντικά αυτός ο χώρος. Δηλαδή για το αν θα αξιοποιηθεί σαν πολιτιστικός χώρος ή για κάτι άλλο. Προσωπική μου άποψη και δεν εκφράζω αυτή τη στιγμή τον Δήμο είναι ότι αυτός ο χώρος δεν προσφέρεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι γεγονός ότι έχει δύσκολη πρόσβαση, σε περίπτωση μίας κατολίσθησης, υπάρχει επικινδυνότητα, ενώ και σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν έχει δρόμους διαφυγής. Για εμένα προσωπικά δεν είναι χώρος που ενδείκνυται για πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συγκεντρώνονται 200, 300 ή και 500 άτομα”.

  • Ένα σοβαρό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα αποτελεί το “τοπίο” με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σήμερα αυτός ο χώρος φαίνεται να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Θα υπάρξει κάποια διεκδίκηση από τον Δήμο ώστε να δρομολογηθεί λύση; Τί θα κάνετε;

“Σαφώς και θα υπάρξει διεκδίκηση. Εφόσον δεν προωθεί η κυβέρνηση μία νομοθετική ρύθμιση να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, γιατί δεν είναι ο μόνος χώρος, έχουμε και άλλους όπως το λατομείο στον Βούλια που χαρακτηρίστηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις, θα προσφύγει νομικά ο Δήμος”.

  • Σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του πολιτιστικού χώρου, προγραμματίζετε να φέρετε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσετε και να λάβετε απόφαση;

“Σαφώς και θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση και να δούμε πώς ακριβώς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χώρο. Σαφώς και θα έρθει το θέμα κάποια στιγμή στο μέλλον και όχι άμεσα”.

  • Στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν πολιτιστικός χώρος είναι έως και θλιβερό ότι δόθηκε το όνομα του Μάνου Ελευθερίου αν συνυπολογίσει κάποιος τη σημερινή κατάσταση.

“Σαφώς. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ήταν εντελώς άστοχο σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο να δοθεί το όνομα του Μάνου Ελευθερίου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αν γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, δηλαδή αν ενδεχομένως απομακρυνθούν τα επικίνδυνα κτίσματα που υπάρχουν μέσα και προβλεφθούν συστήματα πυρασφάλειας, να μπορεί ο Δήμος να τον χρησιμοποιήσει”.

  • Θα εξετάσετε αναλυτικά το σενάριο να λειτουργήσει ορθά σαν πολιτιστικός χώρος;

“Σίγουρα. Αυτό που λέω σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά. Απλά θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σαν πολιτιστικός χώρος. Δεν μπορεί να λειτουργεί όπως είναι αυτή τη στιγμή. Στον παρόντα χρόνο δεν παρέχει ασφάλεια ο συγκεκριμένος χώρος. Αυτό είναι το σοβαρό”.

  • Στην περίπτωση που οι εργολάβοι δεν αδειάσουν τον χώρο, τότε τί θα κάνει ο Δήμος;

“Από εκεί και μετά, θα στραφούμε νομικά. Θα γίνει έξωση δηλαδή. Αυτός ο χώρος έπρεπε ήδη από το 2016 να έχει καθαριστεί. Και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε πάρει αποφάσεις για έξωση, απλά δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Θεωρώ το συγκεκριμένο θέμα στις άμεσες προτεραιότητές μου σαν πολιτικός προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών. Πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και να δούμε πώς θα τον αξιοποιήσουμε, αφού λυθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς”.