Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της Υδρογεωτεχνικής μελέτης Κοιμητηρίων Ερμούπολης, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Τα κοιμητήρια προϋπόθεση έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης

Στην προκήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού για την εκπόνηση της Υδρογεωτεχνικής μελέτης των κοιμητηρίων της Ερμούπολης προχώρησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προ δύο ημερών, καθώς η απόκτησή της, αποτελεί την τελευταία απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης.

Πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη μεγάλη διαδρομή της προσπάθειας που αναπτύσσεται καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών προκειμένου η Ερμούπολη να αποκτήσει ένα ουσιαστικό και απαραίτητο, εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, η εν λόγω μελέτη θα κοστίσει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης 80.380,33 ευρώ με ΦΠΑ, ποσό που έχει συμπεριληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2020 και το περιεχόμενό της θα αποδεικνύει πως τα κοιμητήρια δεν προκαλούν μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα της πόλης.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό ορίζεται η 9η Ιουνίου 2020 και ως ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020.

Η διάρκεια εκπόνησης της μελέτης από τον ανάδοχο δεν θα υπερβεί το διάστημα των τριών μηνών και αμέσως μετά την απόκτησή της από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, θα ακολουθήσουν επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για το σοβαρό ζήτημα της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης.

Μ. Αληφραγκής: Εκκρεμότητα που ταλανίζει τον τόπο εδώ και χρόνια

Ικανοποιημένος από την πλευρά του, ο κ. Αληφραγκής εξηγεί πως ο Δήμος επιχειρεί να καλύψει την τελευταία προϋπόθεση που είχε ζητηθεί για την προώθηση της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης.

“Είναι μία προϋπόθεση, ένα προαπαιτούμενο να γίνει αυτή η μελέτη προκειμένου να προχωρήσουν οι εγκρίσεις” δήλωσε στην εφημερίδα, εξηγώντας παράλληλα πως, το εν λόγω θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

“Σύμφωνα με αυτά που είχαμε δεσμευθεί ότι πρέπει να “τρέξουν” κάποια έργα για να γίνει ένα νοικοκύρεμα στον Δήμο, προωθήσαμε κι αυτήν την εκκρεμότητα παρότι υπήρχε η κρίση του κορωνοϊού. Είναι ήδη “στον αέρα” ο διαγωνισμός (4/5), προκηρύχθηκε και προχωράμε”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “Η Πολεοδομική μελέτη ανήκει στα θέματα και τις εκκρεμότητες που ταλανίζουν τον τόπο εδώ και πολλά χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους και να “κλείσουν”.

Ερωτηθείς αν η Δημοτική Αρχή έχει πραγματοποιήσει νέα επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα, υπήρξε συγκεκριμένος: “Προς το παρόν, στην Αθήνα δεν έχουμε προγραμματίσει κάποια επαφή γιατί μας πρόλαβε και η πανδημία του κορωνοϊού. Όμως, έχουν γίνει συναντήσεις και με τους μελετητές μηχανικούς και με την υπηρεσία της Πολεοδομίας καθώς και με το Επιμελητήριο. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς, γιατί είχαμε πει και προεκλογικά ότι βασική μας αρχή είναι η συνεργασία προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου”.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως, μετά από την απόκτηση της υδρογεωτεχνικής μελέτης για τα κοιμητήρια της Ερμούπολης, θα επιδιωχθεί νέα συνάντηση στην Αθήνα. “Πέραν του συγκεκριμένου θέματος και αφού προχωρήσει, μετά από επαφές που θα γίνουν στην Αθήνα αφού δρομολογηθεί και το θέμα των μετακινήσεων λόγω πανδημίας, θα προσπαθήσουμε ενδεχομένως να κάνουμε και κάποιες βελτιώσεις στην πρόταση που έχει γίνει και αφορά την Πολεοδομική μελέτη”. Αυτές οι βελτιώσεις όπως γενικόλογα ανέφερε - προς το παρόν -, θα γίνουν “σε συνεννόηση με τους μελετητές μηχανικούς, με την υπηρεσία της Πολεοδομίας και πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες”.

Με φόντο τα λεγόμενά του, στην ερώτηση αν αυτές οι βελτιώσεις θα έρθουν να προσθέσουν καθυστέρηση στην τελική έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης, απάντησε αρνητικά. “Όχι. Δεν νομίζω”.

Ο κ. Αληφραγκής ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, υπογράμμισε πως η αποσφράγιση των προσφορών θα είναι στις 15 Ιουνίου, γνωστοποιώντας πως “από τον χρόνο ανάδειξης του αναδόχου και μετά την υπογραφή της σύμβασης, προβλέπεται διάστημα τριών μηνών για την υλοποίηση της μελέτης”.

Σκοπιμότητα και παραδοτέα αναδόχου

Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης για την Ερμούπολη Σύρου με τίτλο “Αναθεώρηση και επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Ερμούπολης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων, πολεοδόμηση των οικισμών των προϋφιστάμενων του 1923, Ανάσταση, Καρναρόλες, Καμίνια, Ταξιάρχης, Λαζαρέττα και Άγιος Κωνσταντίνος, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμός δόμησης, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Ν. 4495/2017 και με την αρ. 26882/5769/98 (ΦΕΚ 838/1998) Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαιτείται η σύνταξη Υδρογεωτεχνικής Μελέτης, Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας και Ειδική Τεχνική μελέτη για τα υφιστάμενα κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται εντός της υπό μελέτη περιοχής.

Πιο αναλυτικά σχετικά με το αντικείμενο των μελετών:

Α. Υδρογεωτεχνικές μελέτες για κοιμητήρια. Αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος που είναι η Υδρογεωλογική μελέτη αφορά τις Υδρογεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής των υφιστάμενων κοιμητηρίων και το δεύτερο αφορά την τεχνική έκθεση του έργου.

1. Υδρογεωλογική μελέτη: Σκοπός της υδρογεωλογικής μελέτης είναι η εξακρίβωση του τυχόν επηρεασμού υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από επιφανειακά και υπόγεια νερά τα οποία έρχονται σε επαφή με τον χώρο του κοιμητηρίου. Η υδρογεωλογική μελέτη έχει ως αντικείμενο τη μελέτη γεωλογικών, τεκτονικών, υδρογεωλογικών και υδρολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, σε σχέση με το σκοπό της μελέτης. Στο πλαίσιο της μελέτης συντάσσονται χάρτες και έκθεση σύμφωνα με τις προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού. 2. Τεχνική Έκθεση: Η τεχνική μελέτη λαμβάνει υπόψιν της τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της υδρογεωλογικής μελέτης.

B. Μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας για κοιμητήρια: Αντικείμενο των μελετών είναι η εκτίμηση της καταλληλότητας της έκτασης των κοιμητηρίων έναντι των γεωλογικών κινδύνων (πχ. ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων, ερπυσμών, καταπτώσεων, κατολισθήσεων, καθιζήσεων κλπ) και γενικότερα κάθε είδους στοιχείων που συνδέονται με κινητικά φαινόμενα, στην αποτύπωση και ερμηνεία των γεωλογικών σχηματισμών ανάλογα με τις φυσικομηχανικές τους ιδιότητες, ενώ στο τέλος, διατυπώνονται τα απαραίτητα συμπεράσματα και προτάσεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας συντάσσονται χάρτες και τεχνική έκθεση.

Τέλος, αναφορικά με την ειδική τεχνική μελέτη προβλέπονται τεχνική έκθεση, χάρτες και φωτογραφίες.

Ειδικότερα, στην τεχνική έκθεση περιγράφονται ο περιβάλλων των κοιμητηρίων χώρος (ιδιαίτερα πρέπει να περιγραφούν το φυσικό δομημένο περιβάλλον), το νομικό καθεστώς δόμησης (εντός σχεδίου, ΖΟΕ, εκτός σχεδίου κλπ), οι οικιστικές συγκεντρώσεις, οι χρήσεις γης, οι κλίσεις εδάφους, οι αποστάσεις από φρεάτια και οι πηγές, οι χρήσεις των επιφανειακών και υπόγειων νερών, τα χαρακτηριστικά του κοιμητηρίου (έκταση, δυναμικότητα κλπ), η κοκκομετρία και η περατότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών, τα πιθανά προβλήματα επικινδυνότητας των γεωλογικών σχηματισμών, οι δυνατότητες ηλεκτροδότησης, η δυνατότητα υδροδότησης και τηλεφωνικής σύνδεσης, η περιγραφή αποχετευτικού συστήματος, ο τρόπος διάθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων, οι αποστάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα, οι επικρατούντες άνεμοι και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.