Σειρά γνωμοδοτικών αποφάσεων από συλλογικά όργανα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υφιστάμενη μονάδα

Περιβαλλοντική αδειοδότηση για την αφαλάτωση

Την προβλεπόμενη διαδικασία για την απόκτηση περιβαλλοντικών όρων όσον αφορά την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης στην Ερμούπολη προωθεί η ΔΕΥΑ Σύρου, με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να περνά από όλα τα συλλογικά όργανα και τις Επιτροπές που πρέπει να γνωμοδοτήσουν επί του περιεχομένου της.

Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργου Βακόνδιου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η αφαλάτωση δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η δημοτική πλευρά όφειλε να μεριμνήσει για το συγκεκριμένο θέμα. 

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Βακόνδιος απάντησε σχετικά με τη διαδικασία των γνωμοδοτικών αποφάσεων καθώς και για το κατά πόσον αυτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη για την προώθηση μεγάλων έργων που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόκτηση περιβαλλοντικών όρων για την υφιστάμενη μονάδα είναι σημαντική για να λειτουργεί σύμφωνα με κανόνες το εργοστάσιο, ενώ προσεχώς, θα ακολουθήσει η τροποποίησή τους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου της βελτίωσης κι επέκτασης της μονάδας αφαλάτωσης και της λειτουργίας της με ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται πως γι αυτό το μεγάλο έργο, η ΔΕΥΑ Σύρου – σε πρώτη φάση - έχει κατοχυρώσει χρηματοδότηση ύψους 300 χιλ. ευρώ για την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης.

Γ. Βακόνδιος: Κινήσεις βάσει νέας νομοθεσίας

Πιο αναλυτικά, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του, όπως και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής πως, η αφαλάτωση της Ερμούπολης “δεν είχε περιβαλλοντική αδειοδότηση επειδή είχε ξεκινήσει από ένα προηγούμενο καθεστώς και δεν υπήρχε η σχετική νομοθεσία τότε”.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Επειδή υπήρχαν κάποιες κατασκευές στην παραλία επειδή κρινόντουσαν αυθαίρετες και παραβίαζαν το νομικό πλαίσιο δεν μπορούσαμε να καταθέσουμε Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, δεδομένου ότι είχαμε εκκρεμότητες με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Από πέρυσι που το νομικό πλαίσιο έδωσε αυτή τη δυνατότητα, υποβάλαμε μία τέτοια μελέτη για να αποκτήσουμε περιβαλλοντικούς όρους”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε παρακάτω, “σε αυτήν τη φάση καταθέσαμε φάκελο ούτως ώστε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική αδειοδότηση για την υφιστάμενη κατάσταση με δεδομένο ότι έχουμε και μία μελέτη ενταγμένη με το ποσό των 300 χιλ. ευρώ, με την οποία στοχεύουμε στην ανακατασκευή του εργοστασίου, την αναμόρφωσή του, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για τα επόμενα 30 χρόνια”.

Ως εκ τούτου, ο Γιώργος Βακόνδιος σημείωσε πως, “αφού πρώτα αποκτήσουμε μία περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην επόμενη φάση θα υποβάλουμε τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με τον νέο μας σχεδιασμό”.

Διευκρίνισε δε, πως, “Θα ζητήσουμε να προσαρμοστούν στον νέο σχεδιασμό μας οι περιβαλλοντικοί όροι και ταυτόχρονα κάποιες εγκαταστάσεις που είναι αυθαίρετες και βρίσκονται στον αιγιαλό, θα φροντίσουμε να τις δούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε εμπλοκές”.

Ως εκ τούτου, ανέφερε πως ήδη όλες οι απαραίτητες Επιτροπές του Δήμου, αλλά και όσες άλλες Υπηρεσίες επιβάλλεται, γνωμοδοτούν σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι όροι που θα τηρεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης.

“Έχουμε ήδη αποφάσεις κι από τις άλλες γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες και περιμένουμε ακόμη από το το Λιμεναρχείο, από τη Διεύθυνση Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, τη Δασών κ.α.. Όσοι εμπλέκονται σε αυτό το θέμα θα εκφέρουν άποψη και ανάλογα θα προσαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι τους οποίους θα πρέπει να τηρούμε” σχολίασε σχετικά με το θέμα ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου.

Το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση και την ενεργειακή αναβάθμιση

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να εστιάσει και στην προώθηση μίας πολύ σημαντικής μελέτης για το εργοστάσιο αφαλάτωσης της Ερμούπολης, για την οποία ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

“Έχουμε μία εγκεκριμένη χρηματοδότηση ποσού 300 χιλ. ευρώ για τη μελέτη με τίτλο “Μελέτη Βελτίωσης Επέκτασης κι Ενεργειακής Αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης”. Το έργο προϋπολογίζουμε ότι θα είναι της τάξεως των 10 εκ. ευρώ. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα νέο εργοστάσιο, το οποίο θα λύνει συνολικά όλα τα προβλήματα που έχουμε και θα δίνει μία προοπτική για τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι αυτή η υφιστάμενη μονάδα σήμερα, έχει κατασκευαστεί με εμβαλωματικές λύσεις. Δηλαδή κάθε τόσο προσθέταμε μία νέα μονάδα”.

Ο κ. Βακόνδιος εξηγώντας πόσο σημαντικό βήμα για την ΔΕΥΑ Σύρου αποτελεί η απόκτηση της εν λόγω μελέτης καθώς θα προσδιορίσει τους άξονες επάνω στους οποίους θα βαδίσει η βελτίωση της λειτουργίας του εργοστασίου, τόνισε παρακάτω τα εξής: “Αν είχαμε έναν θεμελιακό σχεδιασμό εξ αρχής, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Για παράδειγμα σήμερα για να βγάλουμε μία δυναμικότητα 5.000 m3/ ημέρα, έχουμε δέκα μονάδες. Θα μπορούσαμε να έχουμε πέντε μονάδες και να καλύπταμε την ίδια δυναμικότητα”. Επανέλαβε όμως πως, “Αυτά όλα όμως έγιναν τμηματικά αναλόγως των αναγκών, των χρηματοδοτήσεων κλπ” που προέκυπταν ανά διαστήματα.

Πλέον όμως, όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, “με το έργο των 10 εκ. ευρώ σχεδιάζουμε αν μπορέσουμε να έχουμε και εκμετάλλευση με ΑΠΕ ούτως ώστε να έχουμε και εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους”.

Ερωτηθείς τέλος σε ποιο στάδιο είναι σήμερα η διαδικασία για την εκπόνηση της σημαντικής μελέτης, ανέφερε τα ακόλουθα: “Στο επόμενο διάστημα είμαστε σε φάση να δημοπρατήσουμε τη μελέτη. Να την αναθέσουμε σε κάποιο μελετητικό γραφείο για να την εκπονήσει. Είμαστε στη σύνταξη του φακέλου για τη δημοπράτηση της μελέτης”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Θα ολοκληρωθεί η μελέτη λογικά σε έναν χρόνο και μετά βάσει της μελέτης θα προκηρύξουμε το έργο ή τα έργα (μπορεί ένα για την αφαλάτωση και άλλο για τη χρήση ΑΠΕ). Θα έχουμε ένα γενικό πλάνο πάνω στο οποίο θα βαδίζουμε”.