Νεαρά άτομα δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο στο γήπεδο της Άνω Σύρου και εισέρχονται καθημερινά στον αθλητικό χώρο

Περιπολίες της Αστυνομίας για την αποφυγή ατυχήματος

Προβληματισμός και αγωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με φόντο τις κατολισθήσεις βράχων που είχαν προκύψει πριν από ενάμιση χρόνο

Την αύξηση των περιπολιών της Αστυνομίας στο γήπεδο της Άνω Σύρου θα ζητήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να μην εισέρχεται ουδείς στον επικίνδυνο αθλητικό χώρο του ποδοσφαίρου, δεδομένων των γεγονότων κατολίσθησης βράχων που είχαν καταγραφεί πριν από ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, στον χώρο είχε τοποθετηθεί “λουκέτο” μέχρι να ληφθεί απόφαση για τον τρόπο που θα αρθεί η επικινδυνότητα, με τον Δήμο, από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, να έχει εκδώσει κατ΄ επανάληψη ανακοινώσεις, προκειμένου οι πολίτες να τηρούν την απαγόρευση απαραιτήτως.

Δυστυχώς, το πρόβλημα της παρουσίας παιδιών εντός του γηπέδου, μετέφερε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο, η σύμβουλος, Θωμαή Μενδρινού, ζητώντας από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου “να μη θρηνήσει η Σύρος θύματα”.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, τονίζοντας πως το Τμήμα Μικρών Έργων σε εβδομαδιαία βάση προχωρά στην αποκατάσταση τμήματος της περίφραξης, που παραβιάζεται συστηματικά, σημειώνοντας ακόμη, πως, ο Δήμος θα επικοινωνήσει εκ νέου με την Αστυνομία, για τον συστηματικότερο έλεγχο του χώρου.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος προχώρησε παρακάτω σε ενημέρωση για το θέμα του γηπέδου και τη μελλοντική χρήση του.

Θ. Μενδρινού: Καθαίρεση βράχων ή σφράγισμα περίφραξης

Σε μία ουσιαστική και σοβαρή παρέμβαση προέβη η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, η οποία έθεσε επί τάπητος το ζήτημα, προκειμένου να γίνουν κάποιες ενέργειες άμεσα για να μην κινδυνεύσει κάποιος πολίτης.

“Όλοι γνωρίζουμε την απόφαση που πάρθηκε μετά την κατολίσθηση βράχων για το γήπεδο της Άνω Σύρου. Θέλω να εκφράσω την αγωνία μου και τον προβληματισμό μου, καθώς σε καθημερινή βάση, μέσα στο γήπεδο της Άνω Σύρου μπαίνει κόσμος. Συγκεκριμένα, το Σάββατο στο γήπεδο δεν βρίσκονταν 2 ή 3 άτομα, αλλά 20. Άλλοι ήταν στους αγωνιστικούς πάγκους, άλλοι έκαναν προπόνηση και ακριβώς από πάνω τους κυριολεκτικά “κρέμονταν” τα τεράστια βράχια, τα οποία όλοι γνωρίζουμε πως είναι θέμα δευτερολέπτων σε ενδεχόμενη πτώση τους, να σκοτώσουν άνθρωπο” ανέφερε η κ. Μενδρινού, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η παρουσία ατόμων εντός του γηπέδου είναι καθημερινή. “Ακόμη και πριν από μισή ώρα, τρία άτομα έκαναν την προπόνησή τους μέσα στο γήπεδο” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα πως “ο Δήμος έχει λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις, έχει γίνει ενημέρωση της Αστυνομίας, έχει υπάρξει ενημέρωση του κόσμου”, ωστόσο, σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “διαπιστώνοντας αυτές τις εικόνες καθημερινά, νομίζω πως πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ασφάλεια του κόσμου”.

Εξήγησε ακόμη πως κατά την προσωπική θέση της, “πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος από τον οποίον εισέρχονται οι άνθρωποι μέσα στο γήπεδο (πλαϊνή περίφραξη) ή να γίνει καθαίρεση των επικίνδυνων βράχων”. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε πως, “πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μη θρηνήσουμε θύματα”.

Μ. Αληφραγκής: Απομακρύνονται τα τέρματα, παύει το κίνητρο

Απευθυνόμενος προς τη δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως, “αυτό το πρόβλημα κ. Μενδρινού είναι γνωστό εδώ και μήνες”.

Σχετικά με τις ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Τμήματος, τόνισε μάλιστα πως, “Σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα πηγαίνει το συνεργείο Μικρών Έργων και αποκαθιστά την περίφραξη. Παρόλα αυτά τα παιδιά, πηγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι και κόβουν την περίφραξη και εισέρχονται στο γήπεδο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “Έχουμε επικοινωνήσει επανειλημμένως με την Αστυνομία και με τον Διευθυντή για να κάνουν κάποιες περιπολίες διακριτικά γιατί το θέμα αφορά παιδιά”, ενώ σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “χθες, έδωσα εντολή στον προϊστάμενο του Τμήματος Μικρών Έργων να καθαιρέσει τα δύο τέρματα ώστε να μην υπάρχει το κίνητρο να παίζουν ποδόσφαιρο”.

Ο ίδιος έκλεισε την απάντησή του για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως, “δυστυχώς, κάτι άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε, παρά μόνον να επικοινωνήσουμε ξανά με την Αστυνομία για να προχωρά σε πιο συχνές περιπολίες”.

Μετατροπή σε πολιτιστικό χώρο

Με αφορμή τα παραπάνω και στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, ο κ. Αληφραγκής πραγματοποίησε ξεχωριστή αναφορά για τον τρόπο που θα ενεργήσει η Δημοτική Αρχή σχετικά με το συγκεκριμένο γήπεδο.

“Έχουμε συμπεριλάβει ένα ποσόν των 80.000 ευρώ, το οποίο αφορά την αναβάθμιση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Η αρχική σκέψη της Τεχνικής Υπηρεσίας όσον αφορά αυτό το ποσόν είναι να γίνει μία συντήρηση κι επισκευή των γηπέδων του τένις. Όμως, για τα γήπεδα του τένις έχουμε κάνει πρόταση για ένταξή τους στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης””, ανέφερε, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου και σε περίπτωση που αυτές οι βελτιώσεις υλοποιηθούν μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος, “από το ποσό των 80.000 ευρώ, θα μπορέσουμε να διαθέσουμε ένα μέρος για το γήπεδο της Άνω Σύρου, ώστε να γίνει μία μελέτη, να δούμε τί μέλλει γενέσθαι”. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, “δηλαδή να εξετάσουμε αν θα διατηρηθεί σαν γήπεδο ποδοσφαίρου ή αν θα γίνει ένας πολιτιστικός χώρος”.

Με φόντο δε τις εξελίξεις για τα γήπεδα της Βάρης, του Πάγου και των Καμινίων, όπως τις έχει γνωστοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική θέση του, σημειώνοντας πως ο Δήμος καθώς δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της συντήρησής τους, καλό θα ήταν να μην “επιβαρυνθεί” με ένα ακόμη γήπεδο.

“Ήδη από την Περιφέρεια θα γίνουν τα γήπεδα της Βάρης, του Πάγου και έχει ολοκληρωθεί η αθλητική εγκατάσταση στα Καμίνια. Θα κάνουμε μία συζήτηση κάποια στιγμή να εξετάσουμε τί μπορούμε να αντέξουμε σαν Δήμος. Δεν μπορούμε να τα αντέξουμε όλα. Δεν έχουμε αριθμητικά το προσωπικό και είναι πολλά τα έξοδα συντήρησης” σχολίασε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως το γήπεδο της Άνω Σύρου, θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν πολιτιστικό χώρο.

“Το νταμάρι, ο χώρος πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου” για εμένα δεν είναι πέρα από μία ντροπή για τη μνήμη του ίδιου. Παρότι κάναμε κάποιες ενέργειες, απομακρύναμε τους εργολάβους, συμμαζεύτηκε η κατάσταση με έναν σχετικό καθαρισμό, ωστόσο, δεν είναι ούτε αδειοδοτημένος, υπάρχει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής” πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, καταλήγοντας πως, “Αυτός ο χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ασφαλής πολιτιστικός χώρος, ούτε να πάρει αδειοδότηση”.

Κατά συνέπεια, εκφράζοντας την προσωπική θέση του, σημείωσε τα εξής: “Γι αυτό, το γήπεδο της Άνω Σύρου, αν θέλετε κι επειδή βρίσκεται στον μεσαιωνικό οικισμό και είναι κοντά την Ερμούπολη, υπάρχει πρόσβαση και χώρος parking, μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε έναν σωστό πολιτιστικό χώρο με λίγα χρήματα, με λίγα έξοδα”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας όμως, πως, “Αυτές είναι αποφάσεις που δεν θα της πάρω ούτε εγώ, ούτε η Δημοτική Αρχή από μόνοι μας. Θα κληθούμε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσουμε και σαφώς με την Τοπική Κοινότητα και με τους εμπλεκόμενους φορείς”.