Μέσω της αυξημένης συγκράτησης δαπανών και των κρατικών ενισχύσεων κατάφεραν να ανταπεξέλθουν τα δημοτικά ταμεία απέναντι στην απώλεια εσόδων που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, κατά την περσινή χρονιά

“Σφιχτό ζωνάρι” για τη θεραπεία των “πληγών” της πανδημίας

Πρόβλεψη για “μαξιλαράκι” ασφαλείας, απέναντι στην οικονομική αβεβαιότητα και το 2021

Με πλήρη συναίνεση, μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, όπως επίσης και με ειδική έμφαση στο ζήτημα της μετάβασης της διαχείρισης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε η έγκριση της πρώτης μεγάλης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Το ισχυρό “πλήγμα” που δέχτηκαν τα δημοτικά ταμεία, κατά την περσινή χρονιά, αποτυπώνεται σε όλη του τη διάσταση πλέον, κατά την αναμόρφωση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία και από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, όμως, αποτυπώνεται και η ιδιαίτερα σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή του Δήμου, η οποία, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα διαθέσιμα υπόλοιπα, αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις, στάθηκαν ικανά να κρατήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο το ταμειακό διαθέσιμο, δημιουργώντας ένα “μαξιλάρι”, που ενδεχομένως να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, δεδομένου, ότι ακόμη η πανδημία εξελίσσεται και οι οικονομικές της συνέπειες και μέσα στη φετινή χρονιά, ακόμη δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια.

Ειδική μνεία έγινε από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιάννη Πιταούλη, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία έχει περάσει πλέον στον διαβαθμικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, με τον ίδιο να υπογραμμίζει, ότι επιδιώκεται η εδραίωση μίας καλής συνεργασίας με τον νέο Φορέα, με στόχο την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ωστόσο προαπαιτούμενο αυτής είναι, τα χρήματα που δίνονται από το Δήμο ως εισφορά, να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και να χρησιμοποιούνται προς όφελος του νησιού στον τομέα αυτό.

Περί το μισό εκατομμύριο ευρώ οι απώλειες λόγω πανδημίας

Εισηγούμενος το θέμα προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Πιταούλης σημείωσε εισαγωγικά, ότι «κάθε χρόνο, η πρώτη αναμόρφωση είναι αυτή που έρχεται να προσαρμόσει τα δεδομένα του προϋπολογισμού της κάθε χρονιάς, με βάση την εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού έως την 31η Δεκεμβρίου της προηγούμενης. Προφανώς, σε ένα μεγάλο μέρος της, είναι τεχνικό το κομμάτι, ωστόσο υπάρχει και η πολιτική διάσταση, με την έννοια ότι διανέμονται οι πόροι του Δήμου στις διάφορες δράσεις και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει τη δική του αξία».

Στην παρούσα αναμόρφωση, σύμφωνα με τον ίδιο, «καταρχάς ερχόμαστε και διαπιστώνουμε πλέον και απολογιστικά τη μείωση των εσόδων που είχε ο Δήμος μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εν προκειμένω, για το 2020 τα ίδια έσοδα του Δήμου μειώθηκαν κατά 363 χιλιάδες ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα από οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) μειώθηκαν κατά 130 χιλιάδες ευρώ περίπου. Αθροιστικά, λοιπόν, ο Δήμος μας σε σχέση με το 2019, πέρσι είχε απώλειες που έφτασαν περίπου τις 500.000 ευρώ. Αυτές, όπως έχω πει επανειλημμένα καλύφθηκαν, είτε από τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλαμε για τη συγκράτηση των δαπανών, είτε από τις κρατικές ενισχύσεις που ήρθαν μέσα στο 2020, είτε επειδή η λειτουργία ορισμένων δημοτικών υπηρεσιών είχε ανασταλεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αντίστοιχες δαπάνες. Κατά συνέπεια, μπορέσαμε να έχουμε μία ισορροπία, η οποία να μην ανατρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό μας».

Με βάση την πρώτη αναμόρφωση, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, «προσαρμόζουμε το χρηματικό μας υπόλοιπο από τα 5.066.344,51 ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού, στα 5.761.557,73 ευρώ, όπως διαμορφώθηκε τελικά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αντίστοιχα, διαμορφώνονται και οι οφειλές των προηγούμενων οικονομικών ετών, από την αρχική πρόβλεψη του 1.064.638,19 ευρώ, στις 670.721,17 ευρώ».

Στη συνέχεια, «υπάρχει η αναμόρφωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών και των δυνητικών τελών. Να πω, ότι με την παρούσα αναμόρφωση ενσωματώνεται το κόστος των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού το οποίο εγκρίναμε με προηγούμενη απόφασή μας και το οποίο κατευθύνθηκε προς την Υπηρεσία Νεκροταφείου, την Υπηρεσία Καθαριότητας και προς την Τεχνική Υπηρεσία».

Όσο δε αφορά στα χρηματικά υπόλοιπα, που προκύπτουν στις διάφορες υπηρεσίες, ο κ. Πιταούλης επεσήμανε, ότι «σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται σε έργα και δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2021. Θυμίζω, ότι για το νεκροταφείο έχει προχωρήσει ήδη η διαδικασία για την επισκευή του και ευελπιστούμε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο ανάδοχος τις εργασίες του».

«Τα χρήματά μας να μη διασπείρονται σε ένα γενικό “κορβανά”»

Περνώντας στη λογιστική αποτύπωση που αφορά στην Υπηρεσία Καθαριότητας, και αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προμήθειες εξοπλισμού οχημάτων που ολοκληρώνονται έως τον Μάιο, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών προέβη σε μία ειδική αναφορά, σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

«Ο νέος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ έχει πλέον δημιουργηθεί και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Σύρου. Ασφαλώς, όλα αυτά τα χρόνια, όσο το δημοτικό νομικό πρόσωπο του ΦΟΔΣΑ Σύρου ήταν υπό την ευθύνη του Δήμου, υπήρχε αντίστοιχα και ένας έλεγχος των δαπανών του και υπήρχε και μία ανταποδοτικότητα, η οποία τηρούνταν και ανάλογα με τα έσοδα που είχε ο Δήμος και τις ανάγκες που προέκυπταν, υπήρχε και η αντίστοιχη ροή χρήματος. Το ίδιο πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, με την έννοια, ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ανταποδοτικότητα ανάλογη με τις δαπάνες που υπάρχουν για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και έτσι να καλύπτονται και από το Δήμο μας. Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι και μία θέση που έχει εκφραστεί και στη Γενική Συνέλευση του νέου Φορέα», τόνισε ο κ. Πιταούλης.

Όπως εξήγησε, «αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα και γι’ αυτό και είχαν εκφραστεί αρχικά και οι όποιες αντιρρήσεις. Από την πλευρά του Δήμου μας έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, επικοινωνίες, και παρ’ όλα αυτά βλέπουμε τις δυσκολίες που προϋποθέτει ένας τέτοιος φορέας, ώστε να καταφέρει να λειτουργήσει σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, τουλάχιστον στην αρχική εγκατάστασή του και στην αρχική ρύθμισή του. Είμαστε σε συνεχή επαφή, αυτό που πρέπει όμως να έχουμε όλοι στο μυαλό μας και αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε και το ζητάμε ήδη, είναι ότι η λειτουργία του Φορέα αυτού, τα έξοδα και ό,τι θα πληρώνει ο Δήμος μας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να μπαίνει στη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή ό,τι έξοδα υπάρχουν θα πρέπει να αφορούν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ μας και μόνο και να μη διασπείρονται σε ένα γενικό “κορβανά”, από τον οποίο θα έχουν λαμβάνειν όλα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα έκανε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αλέξης Αθανασίου, σχετικά με μία εγγεγραμμένη δαπάνη ύψους περίπου 300 χιλιάδων ευρώ, για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, ζητώντας διευκρίνιση, αν «αυτό σημαίνει ότι προϋπολογίζουμε και τη γνωστή δαπάνη – από όταν υπήρχε ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – η οποία θα πάει προς τον νέο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου; Άρα, οι προσλήψεις που κάναμε ή θα κάνουμε των 20 ατόμων, δεν προέρχονται από αυτά τα χρήματα;».

Σχετικά με τις προσλήψεις υπαλλήλων, ο κ. Πιταούλης αποσαφήνισε, ότι «υπήρχε ήδη από τον αρχικό προϋπολογισμό ορισμός ποσού, για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, τα οποία συστηματικά τα τελευταία χρόνια έπαιρνε η Υπηρεσία Καθαριότητας. Μετά τον σχετικό διαγωνισμό που ήταν άγονος, ο Δήμος ανέλαβε με ίδια μέσα να κάνει τη συλλογή των απορριμμάτων, τουλάχιστον για το επόμενο οκτάμηνο, μεταφέροντας πόρους από τον κωδικό που αφορά στις δαπάνες συλλογής και μεταφοράς μέσω δημοσίων συμβάσεων».

Όσον αφορά στη δαπάνη των 300 χιλ. Ευρώ, ο ίδιος υποστήριξε, ότι «λογιστικά, ο Δήμος μας θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τις σχετικές αποφάσεις – όχι τώρα, επί σειρά ετών – που καθόριζαν τη συνεισφορά του προς το νομικό πρόσωπο του ΦΟΔΣΑ. Αυτό όμως δεν είχε γίνει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται, τουλάχιστον σε λογιστικό επίπεδο, ότι θα έπρεπε να του έχουμε δώσει κάποια επιπλέον χρήματα».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε, ότι «αυτός είναι ο λόγος που κάνω αναφορά και στην ανταποδοτικότητα της υπηρεσίας. Επί σειρά ετών, ο Δήμος μας, στο δικό του νομικό πρόσωπο έδινε τα χρήματα που χρειαζόταν για να λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ και για να κάνει και την διακομιδή της ανακύκλωσης. Αυτά τα χρήματα, φαίνεται ότι πρέπει να τα δώσουμε στον Ειδικό Διαβαθμικό Φορέα. Ασφαλώς όμως, τα χρήματα που πρέπει να δοθούν, θα πρέπει να είναι συσχετισμένα με αυτό το κομμάτι. Να υπάρχει σε κάθε περίπτωση η ανταποδοτικότητα. Δεν μπορούμε να δώσουμε χρήματα που θα κατευθυνθούν προς άλλα νησιά. Εδώ βλέπουμε ότι κάποια νησιά θέλουν έως και να αποχωρήσουν. Εμείς θέλουμε μία καλή συνεργασία και μία καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Γι’ αυτό, παρότι από τις 24 Δεκεμβρίου έχει καταργηθεί το δημοτικό νομικό πρόσωπο του ΦΟΔΣΑ Σύρου, έχουν γίνει αρκετές επαφές, τόσο από εμένα, όσο και από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, αλλά και από τον κ. Γιάννη Βρούτση, με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στη Ρόδο, προκειμένου να βρούμε τρόπους ώστε να λειτουργήσει η κατάσταση καλύτερα».

Συνοψίζοντας, ανέφερε, ότι στην αναμόρφωση «μπαίνει το κομμάτι της εισφοράς προς τον νέο Φορέα Διαχείρισης, όπως έμπαινε ο κωδικός αυτός και τα προηγούμενα χρόνια για τον δημοτικό φορέα. Αυτό το ποσό θα έπρεπε να έχει αποδοθεί, επί σειρά ετών – δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στη φετινή χρονιά – προς το νομικό πρόσωπο του ΦΟΔΣΑ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Απεικονίζονται στον προϋπολογισμό, έως ότου να δούμε πώς ο περιφερειακός φορέας θα λειτουργήσει συνολικά και πώς θα πάρει τα χρήματα αυτά τα επόμενα χρόνια».

«Μαξιλαράκι ασφαλείας» απέναντι στις απρόβλεπτες εξελίξεις

Παράλληλα, κατά την πρώτη αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕ, «ενσωματώνονται οι χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση των μαγγανοπήγαδων, την κατάρτιση των σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τη μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων – δημιουργία και αναβάθμιση στάσεων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Στην αναμόρφωση επίσης περιλαμβάνεται και η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το Θέατρο Απόλλων, ύψους 50.000 ευρώ».

Από τον κ. Πιταούλη τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ότι «καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και προ της πανδημίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι”, ώστε να μπορεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις όποιες έκτακτες ανάγκες προκύπτουν».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δούμε συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού, όπως διαμορφώνονται στο χρηματικό υπόλοιπο, θα λέγαμε ότι το κομμάτι που αφορά στα τακτικά έσοδα που προορίζονται για κάλυψη εν γένει δαπανών του Δήμου, ανέρχεται στις 840 χιλιάδες ευρώ περίπου. Εκεί έρχεται να προστεθεί το κομμάτι που αφορά στα έσοδα, τα οποία έχουμε αποφασίσει με έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λειτουργικές δαπάνες, που ανέρχονται σε περίπου 220 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, έχουμε και τα έκτακτα έσοδα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εν γένει δαπάνες του Δήμου, που είναι άλλες 230 χιλιάδες ευρώ».

«Αφήσαμε να υπάρχει αυτό το “μαξιλάρι” το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για εν γένει δαπάνες του Δήμου, διότι δεν ξέρουμε πώς μπορεί να “κυλήσει” η παρούσα χρονιά. Ήδη από την πρώτη αναμόρφωση, βλέπουμε ότι πράγματι, ένα τμήμα του προϋπολογισμού δεν κατάφερε να εκτελεστεί μέσα στο 2020 και αυτές οι δαπάνες έρχονται μέσα στο 2021, είτε ως συνεχιζόμενες δαπάνες, είτε ως πολυετίες. Αυτό σημαίνει ότι όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλαμε βλέπουμε πώς κατευθύνεται, και το υπόλοιπο που αφήσαμε για λοιπές αναμορφώσεις και ενισχύσεις κωδικών, να είναι σχετικά περιορισμένο», τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ενώ επεσήμανε, ότι «πρέπει να είμαστε – και είμαστε – σε διαρκή επιφυλακή. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις των οικονομικών μεγεθών, γιατί δεν προσδοκούμε κάποια ιδιαίτερη ανάκαμψη μέσα στη φετινή χρονιά», καθώς «κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η κρατική ενίσχυση. Βλέπουμε ότι οι παροχές που δίνονται και προς τον ιδιωτικό τομέα βλέπουμε ότι φθίνουν και αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό, προφανώς επειδή το κράτος δεν μπορεί να δίνει συνεχώς επιπλέον ποσά. Γι’ αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί».

«Θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη συγκράτηση»

Από την πλευρά της μειοψηφίας τοποθετήθηκε ο κ. Αθανασίου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την προσπάθεια της Υπηρεσίας στην κατάρτιση της αναμόρφωσης, «η οποία αντανακλάται και στον κ. Πιταούλη ως πολιτικό της προϊστάμενο. Η πρώτη αναμόρφωση είναι πάρα πολύ αναλυτική, αρχικά σε επίπεδο τεχνικό, δηλαδή τα ποσά ήταν εύκολο να βρεθούν και να κατανοηθούν. Αυτό είναι κάτι πολύ καλό, διότι όσο μπορούμε και απεικονίζουμε την πραγματικότητα σε αυτές μας τις αποφάσεις, υπάρχει και πλήρης διαφάνεια».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου συμφώνησε με την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου, λέγοντας, ότι «έχουμε μία δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας. Είπατε τους λόγους, για τους οποίους “κράτησε” ο προϋπολογισμός του Δήμου, δηλαδή το γεγονός ότι έγινε μία χρηστή διαχείριση και μία δημοσιονομική συμπίεση σε επίπεδο εξόδων. Είπατε επίσης για το ότι ήρθαν ευτυχώς κάποιες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Άρα ο συνδυασμός της συγκράτησης των δαπανών με τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις πήγε πολύ καλά. Ως τρίτον, όμως, θέλω να προσθέσω εδώ, ότι βρήκατε από την προηγούμενη διοίκηση ικανά χρηματικά υπόλοιπα, έτσι ώστε να μπορέσετε να συγκρατήσετε την “κατηφόρα” των εσόδων, με την έννοια ότι αυτό βέβαια δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Δεν αφήνει καμία δημοτική αρχή στην άλλη άπειρα χρήματα. Όμως και αυτά τα ικανά χρηματικά υπόλοιπα βοήθησαν, ώστε να γίνει και η μείωση των τελών και φυσικά στο να μην κατρακυλήσει ο προϋπολογισμός σε επικίνδυνο επίπεδο».

Υπενθυμίζοντας, ότι η πανδημία συνεχίζεται, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη συγκράτηση, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει και πότε αυτή η κρατική Επιχείριση “Ελευθερία” που επιχειρείται θα γίνει πραγματικότητα».

Όσον αφορά στη θέση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Αθανασίου εξήγησε πως ψηφίζει λευκό, καθώς «εμείς είχαμε μειοψηφήσει στον προϋπολογισμό του 2021, το ίδιο θα κάνουμε και στην παρούσα αναμόρφωση. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μην εξάρω την προσπάθεια, τόσο σε επίπεδο εισήγησης, αλλά και σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής του Δήμου μας. Δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να λέμε τα κακά. Υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο να μας δικαιώσει όλους, διότι όπως έχω ξαναπεί, όλοι όσοι συμμετέχουμε στην Οικονομική Επιτροπή, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση του Δήμου».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, και ευχαριστώντας τη μειοψηφία για τη θετική κριτική, ο Αντιδήμαρχος, κ. Πιταούλης, ανέφερε, ότι «εξ αρχής προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε με ειλικρίνεια και ακρίβεια. Ούτε να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας, αλλά ούτε και να τις υποτιμούμε. Γνωρίζετε, ότι όπου υπάρχει κριτική, που αναφέρεται, όχι με επικοινωνιακό τρόπο, αλλά με βάση τα πραγματικά προβλήματα, τουλάχιστον προσωπικά προσπαθώ να την ακούω, διότι σε κάποια πράγματα μπορεί να έχετε και δίκιο, σε άλλα ενδεχομένως να μπορούμε να συγκεράσουμε κάποιες θέσεις».