Ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη εργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών με τον θαλάσσιο τουρισμό που διοργάνωσε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Σύρος: Πολυεπίπεδη προετοιμασία για την κρουαζιέρα

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων βελτιώνει τις υποδομές της και συντονίζεται για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αναμένοντας το άνοιγμα της κρουαζιέρας για το 2021

Αποφασισμένη να δείξει ετοιμότητα για την υποδοχή της κρουαζιέρας το 2021 παρουσιάζεται η Σύρος, με το σύνολο των εμπλεκομένων μερών με τον θαλάσσιο τουρισμό, να συντονίζεται και να συνεργάζεται, προκειμένου να δεχθεί τις ήδη προγραμματισμένες αφίξεις για το λιμάνι της Ερμούπολης, τηρώντας στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεδομένης της πανδημίας.

Προορισμοί που προτάσσουν την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών κρουαζιέρας, προτιμώνται από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο κι ως εκ τούτου, η Σύρος θέτει πλέον ουσιαστικά τα θεμέλια για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, προωθώντας παράλληλα τη βελτίωση των υποδομών της ώστε να υποδέχεται και πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας επισκεπτών κρουαζιέρας.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών, οι οποίοι στηρίζουν εμπράκτως την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, δίνοντας έμφαση στον πολυτελή θαλάσσιο τουρισμό.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η Σύρος να προβάλλεται σε επίσημη καμπάνια της Windstar Cruises για το 2021, αλλά και να αποτελεί λιμάνι προσέγγισης για 31 – μέχρι στιγμής - προγραμματισμένες προσεγγίσεις, για τα επόμενα δύο έτη (2021 - 2022).

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως το σύνολο των συμμετεχόντων στη σχεδόν τετράωρη διαδικτυακή συνάντηση εργασίας δήλωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με εντατικό ρυθμό για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης της πολυτελούς κρουαζιέρας στη Σύρο.

Συνολικά όσα αναφέρθηκαν μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και στο κανάλι του στο youtube.

Βελτίωση υποδομών με τοποθέτηση pontoons

Σχετικά με τις κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη βελτίωση των υποδομών κρουαζιέρας τοποθετήθηκε η πρόεδρός του, Κανδιώ Μαραγκού.

Η ίδια δηλώνοντας εξ αρχής πως, “Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα σταθερό υπόβαθρο ώστε τα επόμενα χρόνια η Σύρος να έχει ενταχθεί πλήρως, δυναμικά και σταθερά στον διεθνή χάρτη της κρουαζιέρας”, μίλησε συγκεκριμένα παρακάτω για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο νησί.

Υπενθυμίζοντας πρωτίστως τη σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που ξεκίνησε να “τρέχει” από τον Αύγουστο του 2020, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, την προβολή της Σύρου στις διαφημίσεις της Windstar Cruises, η ίδια μίλησε παρακάτω για το κομμάτι των υποδομών.

Αρχικά, σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση στο παραλιακό τμήμα της προβλήτας που δένουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Ερμούπολης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών κρουαζιέρας, ενώ ακολούθως, γνωστοποίησε τις κινήσεις που γίνονται για τη δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών εξεδρών με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων. “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διερεύνησης ενός μελετητικού γραφείου για τη δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών εξεδρών, pontoons, στο λιμάνι της Ερμούπολης ώστε μέσα από τη βελτίωση αυτή, να μπορούμε να υποδεχθούμε μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια” ανέφερε σχετικά, λέγοντας σε απόλυτο τόνο πως, “τεχνικά αυτό είναι εφικτό και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε το κόστος”. Κατόπιν αυτών, γνωστοποίησε πως το Λιμενικό Ταμείο θα αναζητήσει χρηματοδότηση, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή απόκτηση και τοποθέτησή τους.

“Η Υπηρεσία ήδη έχει εκκινήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες” σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως το Λιμενικό Ταμείο βαδίζει ολοταχώς προς αναζήτηση χρηματοδότησης. “Θέλω να πιστεύω πως με βοήθεια του Υπουργείο Ναυτιλίας και φορέων, ίσως αυτός ο δρόμος τελικά να μην είναι τόσο δύσκολος” εκτίμησε η πρόεδρος.

Αμέσως μετά μίλησε για την εφαρμογή υγειονομικών οδηγιών και πρωτοκόλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης. “Σχετικά με την προσαρμογή μας ως λιμάνι υποδοχής κρουαζιέρας, στα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από την Covid-19, έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες και έχουμε αναθέσει την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης κρουσμάτων Covid – 19, όπως προσφάτως μας ζητήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” σημείωσε, προσθέτοντας μάλιστα πως απομένει η υποβολή και η έγκρισή του εντός Μαΐου από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε και στη δημιουργία τερματικού σταθμού με σκοπό τον έλεγχο των επισκεπτών που έρχονται εκτός ζώνης Σένγκεν, δηλαδή στη δημιουργία ενός συστήματος εισόδου και εξόδου στο λιμάνι της Ερμούπολης “μιας κι αυτό αποτελεί θαλάσσια πύλη εισόδου κατά προσαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “Έχει γίνει ήδη η ανάθεση και έχει γίνει η εκπόνηση του σχεδίου, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας”. Συμπληρώνοντας δε, πως, “γίνονται και ενέργειες για την εξεύρεση πόρων” με σκοπό τη δημιουργία του, η κ. Μαραγκού εκτίμησε τέλος πως, “στο μέλλον αυτό, θα είναι η βάση για τη Σύρο ώστε να αποτελέσει ένα αρχικό λιμάνι προσέγγισης κρουαζιέρας, πλοίων που έρχονται από το εξωτερικό”.

Εφαρμογή πρωτοκόλλων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος τόνισε εξ αρχής πως η κρουαζιέρα αποτελεί ένα κομμάτι της υπόθεσης του τουρισμού, που απαιτεί αντανακλαστικά και συνεργασίες, προκειμένου να αναπτυχθεί.

Ειδικότερα, ο ίδιος μίλησε για ορισμένες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σχετικά με την κρουαζιέρα στη Σύρο, λέγοντας πως προσφάτως ανακοινώθηκαν περί τις 31 προγραμματισμένες αφίξεις για τα έτη 2021 και 2022.

Ο ίδιος επεσήμανε πως για την ένταξη της Σύρου στον προγραμματισμό των εταιρειών πολυτελούς κρουαζιέρας, είχε πραγματοποιηθεί προ διετίας και ένα σημαντικό fam trip σε πέντε Κυκλαδονήσια, υψηλόβαθμων στελεχών της παγκόσμιας κρουαζιέρας, ενώ υπογράμμισε τις συστηματικές και σε εβδομαδιαία πλέον βάση, επαφές του συμβούλου ανάπτυξης διεθνούς κρουαζιέρας και συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Χρήστου Νικολαΐδη με μεγάλες και σημαντικές εταιρείες. “Ήδη υπάρχουν κρατήσεις πολυτελούς κρουαζιέρας για τη Σύρο το 2021 και το 2022 και με βελτίωση υποδομών θα μπορούμε να υποδεχόμαστε το σύνολο των μεγάλων πλοίων (χωρητικότητας 1.500 ατόμων)” πρόσθεσε ο κ. Ρούσσος, δίνοντας έμφαση παρακάτω στο θέμα της εφαρμογής πρωτοκόλλων.

Πιο συγκεκριμένα, με την ιδιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θέλησε να τονίσει τη σημασία της εφαρμογής όλων των οδηγιών που βγαίνουν, από το σύνολο των επιχειρήσεων και των εμπλεκομένων μερών με την κρουαζιέρα.

“Σήμερα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και να πούμε το εξής: Πρέπει να γίνει προετοιμασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν θα έχουμε ποτέ ξανά κρουαζιέρα.

Όλες οι προγραμματισμένες αφίξεις δεν θα έρθουν στη Σύρο αν δεν υπάρξει ασφάλεια, πρωτόκολλα και πιστοποιημένες εκδρομές” ανέφερε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας μάλιστα πως σε συνάντηση που είχε με τον Δήμο, “φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει και πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε στο θέμα των υποδομών, είτε στην προετοιμασία επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, εξήγησε πως παρόμοια ετοιμότητα πρέπει να δείξει η επιχειρηματική και εμπορική κοινότητα, ώστε οι εταιρείες κρουαζιέρας να προσεγγίσουν τη Σύρο, γιατί μεταξύ άλλων, θα προσφέρει ασφάλεια σε καιρό πανδημίας.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε την ευθύνη που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την προετοιμασία και τη στήριξη των μελών του όταν ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τις επιχειρήσεις με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού.

Μ. Δεληγιάννη: Ασφάλεια σε θάλασσα και στεριά

Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση της Διευθύντριας για την Ανατολική Μεσόγειο της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA), Μαρίας Δεληγιάννη στην τηλεδιάσκεψη του Λιμενικού Ταμείου και του Επιμελητηρίου με τους φορείς της Σύρου και τους επαγγελματίες τουρισμού.

Η ίδια εξήγησε ότι η CLIA εκπροσωπεί το 95% του κλάδου της κρουαζιέρας και στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με την πορεία της κρουαζιέρας στην εποχή προ κορωνοϊού, αλλά και για το διάστημα κατά το οποίο επανεκκίνησε η κρουαζιέρα το 2020.

Ειδικότερα για την χώρα όσον αφορά την κατάσταση στην κρουαζιέρα, η κ. Δεληγιάννη σημείωσε πως, “η Ελλάδα έχει την 3η θέση στην Ευρώπη σαν προορισμός”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “η μεγάλη ακτογραμμή της είναι θησαυρός για την κρουαζιέρα”.

Εστιάζοντας παρακάτω στη νέα πραγματικότητα λόγω πανδημίας, γνωστοποίησε πως, οι εταιρείες ενδιαφέρονται και μεριμνούν για τα πρωτόκολλα και την ασφάλεια των επιβατών πάνω στα πλοία, καθώς εξήγησε πως τον επισκέπτη τον απασχολεί πλέον έντονα το θέμα της υγείας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν υπάρξει 400.000 επιβάτες κρουαζιέρας, επαναλαμβάνοντας πως δίδεται προτεραιότητα από τις εταιρείες στην υγεία και την ασφάλεια των πληρωμάτων, των επιβατών και των κοινοτήτων που επισκέπτονται τα πλοία.

Σχετικά με το κομμάτι της μέριμνας που αναπτύσσουν οι εταιρείες, επεσήμανε πως πραγματοποιείται στο 100% τεστ σε επιβάτες και πληρώματα σε όλα τα πλοία άνω των 100 ατόμων ενώ υπάρχει μέριμνα για ιατρικές εγκαταστάσεις, για τη διαμόρφωση και την υγιεινή πλοίων, για τα μέτρα σχετικά με το πλήρωμα, όπως όμως και για τους επιβάτες σε ολόκληρο το φάσμα της εμπειρίας κρουαζιέρας. Ακόμη μίλησε για αποτελεσματικότητα σε επίπεδο ανίχνευσης και διαχείρισης κρουσμάτων, ενώ πρόσθεσε πως η CLIA έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες (EU Healthy Gateways).

Κατόπιν αυτών και μιλώντας ειδικότερα για το τί πρέπει να κάνει η Σύρος, υπήρξε συγκεκριμένη: 1. Σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις τουριστικές εισροές. 2. Σχέδιο ανάπτυξης κρουαζιέρας. 3. Βελτιστοποίηση λιμενικών υποδομών. 4. Επικοινωνία με εταιρείες κρουαζιέρας παρουσιάζοντας τη μοναδικότητα της Σύρου. 5. Ανάπτυξη εκδρομών από κοινού με τις εταιρείες κρουαζιέρας για την εξασφάλιση βέλτιστης εμπειρίας. 6. Άμεση εφαρμογή του Ελληνικού πρωτοκόλλου για Covid – 19 και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Η ίδια έκλεισε την τοποθέτησή της, λέγοντας πως είναι πλέον προτεραιότητα και προϋπόθεση για την κρουαζιέρα η τήρηση πρωτοκόλλων στη θάλασσα, όπως όμως και στη στεριά.

Ν. Γεωργόπουλος: Η κρουαζιέρα κομμάτι του τουρισμού

Πολύτιμη υπήρξε η συμμετοχή του Προέδρου του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νίκου Γεωργόπουλου, ο οποίος έδωσε έμφαση στο θέμα του τουρισμού απέναντι στις κρίσεις και μέσα στις νέες συνθήκες, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την κρουαζιέρα.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, αν ένας προορισμός επιθυμεί την τουριστική ανάπτυξή του, “θα πρέπει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: Πού βρίσκεται τώρα; Πού θέλει να πάει και με ποιους τρόπους θα το πετύχει;”.

Ο ίδιος υπήρξε αναλυτικός σχετικά με τη νέα πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κάθε προορισμός, σημειώνοντας ειδικότερα για τη Σύρο πως οι εμπλεκόμενοι με την τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να φροντίσουν για την προώθησή της και της ένταξής της στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού, προκρίνοντας τα ισχυρά χαρακτηριστικά της, τα οποία και θα πρέπει να ενισχύουν για να τη διατηρήσουν ανταγωνιστική.

Πέραν των ανωτέρω, σημείωσε πως, πλέον, ο τουρίστας λαμβάνει υπόψιν του πολύ περισσότερο σήμερα, από κάθε άλλη φορά, τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας, τόσο κατά το ταξίδι του, όσο και στον προορισμό, γεγονός που θέτει τον κάθε τόπο αντιμέτωπο με τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει αν επιδιώκει ανάπτυξη.

Ο κ. Γεωργόπουλος έκλεισε την αναλυτική και διαφωτιστική παρουσίασή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασύνδεσης της ασφάλειας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εφαρμογή τους.

Χρ. Νικολαΐδης: Ο τόπος να προσφέρει ασφάλεια στον επισκέπτη

Ιδιαίτερη αναφορά για τη Σύρο και το λιμάνι της Ερμούπολης έκανε ο εμπειρογνώμονας και σύμβουλος ανάπτυξης διεθνούς κρουαζιέρας, Χρήστος Νικολαΐδης.

Ο ίδιος εξ αρχής εξήγησε πως λόγω της επανεκκίνησης της κρουαζιέρας και της ύπαρξης νέων συνθηκών, το νησί θα πρέπει να επωφεληθεί. Για να γίνει αυτό, τόνισε πως απαιτείται δουλειά, συνεργασία και ετοιμότητα από κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.

“Το πιο σημαντικό σημείο είναι εκείνο που ο επιβάτης έρχεται στον προορισμό, περνάει μέσα από το λιμάνι και θα κάνει και κάποιες εκδρομές που θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες. Είναι κρίσιμο σημείο γιατί ο επιβάτης αισθάνεται ασφαλής μέσα στο κρουαζιερόπλοιο καθώς τηρούνται όλα τα μέτρα” ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως, στη συνέχεια, ο κάθε επισκέπτης ζητά να νιώσει ασφάλεια και στους επισκέψιμους χώρους και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ίδιος γνωστοποίησε πως το νησί οφείλει να είναι προετοιμασμένο σε κάθε επίπεδο, ενώ πρέπει να φροντίσει για τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως παρομοίως πρέπει να μεριμνήσει ο εμπορικός κόσμος και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Ειδικότερα για το ποιες είναι οι διαδικασίες επανεκκίνησης, ο κ. Νικολαΐδης υπήρξε σαφής: 1. Εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών από το λιμάνι κρουαζιέρας. 2. Σχεδιασμός και εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης λιμένα κρουαζιέρας. 3. Ενημέρωση χρηστών λιμένα και εμπλεκομένων. 4. Ενημέρωση φορέων του προορισμού κρουαζιέρας, ευαισθητοποίηση, προετοιμασία. 5. Εφαρμογή διαδικασιών και πρωτοκόλλων για όλα τα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του προορισμού (χρονοδιάγραμμα). 6. Σχεδιασμός και εφαρμογή εθνικών πρωτοκόλλων και οδηγιών για την αγορά του προορισμού και τον εμπορικό κόσμο.

7. Διαδικασία προσαρμογής των εμπορικών επιχειρήσεων με τουριστική δραστηριότητα στις νέες απαιτήσεις για την επισκεψιμότητα με νέους κανόνες υγιεινής (εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, χώροι συνάθροισης, χώροι αναψυχής κλπ)”.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε πως, “Η Σύρος είναι ένα πολυχρηστικό λιμάνι και έχει ναυπηγείο κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί και στην παρούσα κατάσταση”, ενώ υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο το σύνολο των προσπαθειών που γίνονται ώστε η Σύρος να καθιερωθεί στην κρουαζιέρα, ως προορισμός. Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας, τόνισε πως, “Δώσαμε έμφαση στην πολυτελή κρουαζιέρα και η Σύρος θεωρείται για πολλές εταιρείες ως ένας νέος προορισμός ή ως ένας προορισμός που πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο. Αυτό θα το εκμεταλλευθούμε”.

Έκλεισε την ενημέρωσή του, σημειώνοντας ακόμη πως, το νησί πρέπει να δώσει έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και στις υποδομές, όπως το πράττει άλλωστε ήδη, ώστε να φιλοξενεί πλοία μεγαλύτερα με μειωμένες λόγω Covid – 19 πληρότητες.

Συμπόρευση και κοινή προσπάθεια

Τα ανωτέρω έγιναν κατανοητά από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα να υπογραμμίζει πως ο Δήμος αναπτύσσει ήδη τις προσπάθειές του σε κάθε επίπεδο που του αναλογεί ευθύνη. Παρομοίως, τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς δηλώνοντας την πρόθεση συνεργασίας με τους ιδιώτες της Σύρου για το κομμάτι των εκδρομών, ενώ και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη μίλησε σε θετικό τόνο για την προετοιμασία των επισκέψιμων χώρων.

Από την πλευρά της Τουριστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Τερψιχόρης (εστίαση), Γιώργος Χατζαντώνης δήλωσε τη συνεργασία του Συλλόγου, όπως παρομοίως έχει αναφέρει και από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης. Επίσης, ο Γιάννης Βουτσίνος από τη μεριά της μειοψηφίας, καθώς και η Θωμαή Μενδρινού τόνισαν πως θα στηρίξουν την προσπάθεια ανάπτυξης της κρουαζιέρας.

 

Ετικέτες: