Platinum βραβείο για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στα Tourism Awards 2021 και στην κατηγορία της προσβασιμότητας

Προσβασιμότητα: Η Σύρος σέβεται τον άνθρωπο και βραβεύεται

Δηλώσεις του συμπολίτη μας, Ν. Ρούσσου και του Αντιδημάρχου Τουρισμού, Π. Κουταβά

Η πρόοδος της Σύρου σε επίπεδο βελτίωσης και ανάπτυξης υποδομών για την εξυπηρέτηση και φιλοξενία των ΑΜΕΑ τιμήθηκε στη φετινή διοργάνωση των Tourism Awards 2021, με τον συμπολίτη μας, Νίκο Ρούσσο και τον Αντιδήμαρχο, Παναγιώτη Κουταβά να παραλαμβάνουν το platinum βραβείο για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στην κατηγορία της προσβασιμότητας.

Εκτός από τα έργα ανάπλασης που έχουν υλοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης και σε άλλες χερσαίες και παραλιακές ζώνες όπως ενδεικτικά στο Κίνι, η προμήθεια κι εγκατάσταση εξοπλισμού σε πέντε παραλίες της Σύρου, όπως επίσης, η απόκτηση ειδικών αναβατορίων για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε πολιτιστικούς χώρους, αλλά ακόμη και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, έχουν καταστήσει το νησί ως έναν προορισμό ιδιαιτέρως φιλικό σε ΑΜΕΑ.

Για όλα τα παραπάνω, που έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η Σύρος επιδιώκει στην πράξη να σέβεται τον άνθρωπο και να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες, ασχέτως των δυσκολιών ή της όποιας αναπηρίας μπορεί να αντιμετωπίζει ο κάθε ένας, βραβεύθηκε στα Tourism Awards, χωρίς όμως να επαναπαύεται όσον αφορά στην περαιτέρω διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.

Ειδικότερα, μέσω προγράμματος Interreg, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένει να προμηθευτεί επιπλέον διαδρόμους με οδηγούς όδευσης για τις παραλίες της Σύρου, προκειμένου να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς επίσης και ηλεκτρικά σκούτερ για τη μετακίνηση συνανθρώπων μας με κινητικά θέματα.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη βράβευση, που πυροδοτεί προβολή της Σύρου στην αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν, αλλά και για το θέμα των υποδομών για ΑΜΕΑ στη Σύρο, κλήθηκαν να μιλήσουν στην Κοινή Γνώμη οι Νίκος Ρούσσος και Παναγιώτης Κουταβάς.

Ν. Ρούσσος: Όλοι οι πολίτες έχουμε ίσα δικαιώματα

Αρχικά, ο Νίκος Ρούσσος αναφέρθηκε στην ιδέα της υλοποίησης ενός video που αφορά την προσβασιμότητα στη Σύρο, προκειμένου όπως τονίζει να προβληθεί το νησί και οι δυνατότητες που προσφέρει για άτομα με κινητικά ή άλλα, προβλήματα.

“Επειδή βρίσκομαι κι εγώ σε αμαξίδιο έχω διαπιστώσει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος τουρίστας για να πάει κάπου διακοπές. Δηλαδή, πρέπει να αναζητήσει και να βρει προσβάσιμο δωμάτιο, να δει αν στην περιοχή ή τον όποιο προορισμό υπάρχουν υποδομές και αν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε εστιατόρια, καφετέριες κλπ. Βλέποντας αυτές τις δυσκολίες και γνωρίζοντας για την εφαρμογή στο κινητό, στην οποία καταγράφονται όλα τα προσβάσιμα μέρη, είχα την ιδέα - πρόταση να δημιουργήσουμε ένα video για τη Σύρο, ούτως ώστε να δείξουμε πώς μπορεί κάποιος να φθάσει στο νησί μας, πού μπορεί να μείνει, ποιες δραστηριότητες μπορεί να κάνει και πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί γενικότερα” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας πως κοινός στόχος με τον Δήμο είναι “να βοηθήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας και να αναδείξουμε πως η Σύρος είναι ένα προσβάσιμο μέρος”.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, “αυτό το video “δούλεψε” αρκετά καλά και με αφορμή αυτό και προσωπικά έχω δεχθεί τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη Σύρο”.

Σχετικά με την πρόοδο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων όσον αφορά την υπόθεση της προσβασιμότητας, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Το να αποτελέσει ένας τόπος προσβάσιμο μέρος είναι κάτι αυτονόητο καθώς όλοι οι πολίτες έχουμε ίσα δικαιώματα. Άρα, επειδή έχουμε κάποιες δυσκολίες δεν πρέπει αυτές να μας εμποδίζουν να κάνουμε πολλά πράγματα που κάνουν και άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα. Όπως για παράδειγμα μία απλή βόλτα”.

Ο εξοπλισμός για τα ΑΜΕΑ βοηθά άτομα και με παροδικές αναπηρίες

Σχετικά με τη δική του εμπειρία αναφορικά με τις μετακινήσεις στο νησί, ο ίδιος υπήρξε κατηγορηματικός, ως προς το θέμα της ανάπτυξης υποδομών για ΑΜΕΑ.

“Από το 2011 που επέστρεψα στη Σύρο μετά το Νοσοκομείο και μέχρι σήμερα, θέλω να πω πως η Σύρος έχει κάνει άλματα. Θυμάμαι μάλιστα την προτροπή ενός φίλου, ότι θα πρέπει να κυκλοφορώ στη Σύρο για να αντιληφθούν όλοι τα θέματα που πρέπει να λύσει ο τόπος για να γίνει προσβάσιμος” δήλωσε παρακάτω, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τις Δημοτικές Αρχές του τόπου, προκειμένου να “αναπτυχθεί” η προσβασιμότητα στη Σύρο.

“Συνεργασία υπήρχε και με τη Δημοτική Αρχή του κ. Μαραγκού και υπάρχει και με την σημερινή του κ. Λειβαδάρα και κυρίως με τον Παναγιώτη Κουταβά που είναι και φίλος” σχολίασε ο κ. Ρούσσος, εστιάζοντας στο θέμα της προμήθειας εξοπλισμού για ΑΜΕΑ που διαθέτει η Σύρος.

Ειδικότερα, για τα seatrac στις προσβάσιμες παραλίες, ο ίδιος θέλησε να εξηγήσει πως “όλος αυτός ο εξοπλισμός δεν βοηθά μόνον τα άτομα με μόνιμες δυσκολίες και αναπηρίες, αλλά και άτομα με παροδικά θέματα. Δηλαδή τα seatrac δεν εξυπηρετούν μόνον τα άτομα με μόνιμη αναπηρία, αλλά και με παροδική. Εξυπηρετούν κι έναν άνθρωπο που έχει σπάσει το ισχίο του και μπορεί παρόλα αυτά να επισκεφθεί τη θάλασσα” σημείωσε, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως η Σύρος διαθέτει και εξοπλισμό όπως ειδικά αναβατόρια που εξυπηρετούν τα ΑΜΕΑ σε πολιτιστικούς χώρους, στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Απαιτούνται βελτιώσεις σε καταλύματα και εστίαση

Ερωτηθείς ο Νίκος Ρούσσος αν το νησί πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές τους και σε άλλα επίπεδα, υπήρξε σαφής, με φόντο την οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης τουρισμού.

“Περιθώρια βελτίωσης φυσικά και υπάρχουν. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και την εστίαση. Δηλαδή να κοιτάξουμε το κομμάτι των υποδομών. Επειδή είναι παλιά τα περισσότερα κτίρια – καταλύματα είναι δύσκολο να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο” ανέφερε πρωτίστως, γνωστοποιώντας παράλληλα πως επιχειρηματίες της Σύρου στον κλάδο του τουρισμού, επικοινωνούν με τον ίδιο προκειμένου να προβούν σε παρεμβάσεις.

“Αρκετοί επαγγελματίες έρχονται και ρωτούν κι εμένα διότι εμπειρικά μπορώ να βοηθήσω. Ενδεικτικά να πω για τα ξενοδοχεία πως χρειάζεται να είναι περισσότερο φιλικά. Και βέβαια, αντί να έχουν όλες τις προδιαγραφές που ανεβάζουν πολύ το κόστος, να ξέρουν πως μπορούν να κάνουν και ηπιότερες παρεμβάσεις. Να γνωρίζουν πως πλέον τα αμαξίδια είναι στενά. Άρα η πόρτα του μπάνιου δεν πρέπει να ανοίγει προς τα μέσα , αλλά να είναι συρόμενη. Τους καθρέπτες, μπορούν να τους τοποθετούν χαμηλότερα και ορισμένα έπιπλα να μην είναι δίπλα στα κρεβάτια ώστε ο χειριστής αμαξιδίου να μπορεί να μετακινηθεί στο κρεβάτι. Είναι κάποια μικρά πράγματα και λεπτομέρειες που αν τα κάνουν και γίνουν φιλικά τα δωμάτια, θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση” περιέγραψε αναλυτικά, εξηγώντας ακολούθως πως με αυτόν τον τρόπο η Σύρος θα έχει διπλό όφελος. “Θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι να εξυπηρετούνται και βέβαια οι καταλυματίες και οι ξενοδόχοι να έχουν τους επισκέπτες τους”.

Να τοποθετούνται εγκαίρως τα συστήματα seatrac στις παραλίες”

Παρακάτω, ο κ. Ρούσσος προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά για τις παραλίες της Σύρου, σημειώνοντας πως ο Δήμος οφείλει να τοποθετεί εγκαίρως τα συστήματα seatrac σε αυτές και όχι αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.

“Τώρα θα τοποθετήσουν τα seatrac. Μου είπε ο κ. Αληφραγκής που μίλησα μαζί του πως μέχρι 10 – 15 Ιουνίου θα έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα στη Βάρη και στον Γαλησσά και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του μήνα” γνωστοποίησε ο συμπολίτης μας, εξηγώντας μάλιστα πως, “Ο κορωνοϊός δεν είναι δικαιολογία” για τις όποιες καθυστερήσεις.

“Θα πρέπει αρχές καλοκαιριού να τα είχαν όλα έτοιμα. Και τους διαδρόμους στις παραλίες και τον εξοπλισμό. Βραβευόμαστε και καλώς βραβευόμαστε, αλλά να ανταποκρινόμαστε και σε κάθε επίπεδο εγκαίρως” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Νίκος Ρούσσος, εκφράζοντας παράλληλα την προσωπική άποψή του για τον τρόπο που θα βοηθούσε στην έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου για τις παραλίες αναφορικά με την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.
“Προσωπική γνώμη μου είναι να αναθέσουν σε κάποιο συνεργείο να τοποθετεί ετησίως αυτόν τον εξοπλισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν από μέσα Μαΐου να είναι όλα στις παραλίες και να παραμένουν μέχρι μέσα Οκτωβρίου. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μερικά πράγματα να γίνονται πιο γρήγορα και να είμαστε έτοιμοι. Πήραμε το platinum βραβείο. Ας το τιμήσουμε” δήλωσε κατηγορηματικά.

Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται πως προσβάσιμες παραλίες στη Σύρο είναι στην περιοχή της Βάρης, των Αγκαθωπών, του Βούλγαρη, του Γαλησσά κα προσεχώς του Κινίου.

“Γνώρισα κόσμο που μου ανέφερε πως έρχεται στη Σύρο γιατί ξέρει ότι αν χαλάσει ακόμη και ένα seatrac, δεν θα χαλάσουν οι διακοπές του. Έχει επιλογές για παραλίες” πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσα αντανακλαστικά από πλευράς Δήμου.

Ετοιμότητα για τη χρήση αναβατορίων

Επιπλέον, αναφέρθηκε ακολούθως και στην ετοιμότητα που πρέπει να επιδεικνύει ο Δήμος όσον αφορά την αξιοποίηση αναβατορίων, με τα οποία, τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να

επισκέπτονται ακόμη και τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, με τα αμέτρητα σκαλοπάτια.

“Χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε - σε σταθερή βάση - ένα αναβατόριο στην Άνω Σύρο, ένα στην Ερμούπολη και βέβαια σε κάποια άλλα σημεία. Βέβαια, το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα άτομο που να είναι διαθέσιμο ώστε να μπορεί να πάρει το άτομο με τα κινητικά θέματα και να το βοηθήσει να περιηγηθεί στα σοκάκια. Είναι γνωστό πως δεν μπορεί ο ίδιος ο μεταφερόμενος να χειριστεί το αναβατόριο” εξήγησε ο Νίκος Ρούσσος, εκτιμώντας πως, “Επομένως, καλό θα ήταν να έχει ένα άτομο εκπαιδευμένο ο Δήμος και να είναι σε ετοιμότητα ώστε με ένα τηλεφώνημα να μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα”.

Ο ίδιος θέλησε να σημειώσει δε, πως, “Εφόσον υπάρχει ο εξοπλισμός, ο Δήμος καλό είναι να βρει τον τρόπο να τον αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας άνθρωπος ακριβώς γι αυτήν τη δουλειά και κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο που έχουμε επισκεψιμότητα”.

Η Σύρος μπορεί να κερδίσει τον προσβάσιμο τουρισμό

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Ρούσσος θέλησε να επισημάνει πως η Σύρος, μπορεί να αποκομίσει μεγάλο και σημαντικό όφελος από τον προσβάσιμο τουρισμό.

“Ο προσβάσιμος τουρισμός αφήνει χρήματα στο νησί. Το ανάπηρο άτομο που θα έρθει, θα φέρει και τον συνοδό του. Άρα, είμαστε επί δύο. Και βέβαια καθόμαστε για διακοπές περισσότερες ημέρες. Κι αν μείνει ευχαριστημένος κάποιος, θα έρθει ξανά και ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, ο τόπος μπορεί να κερδίσει κόσμο και επισκέπτες” ανέφερε συγκεκριμένα, εκφράζοντας τέλος, την πεποίθησή του πως η Σύρος μπορεί να στοχεύσει ψηλά, μέσω της αξιοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων της, όπως οι υποδομές και ο εξοπλισμός για την προσβασιμότητα.

Ο κ. Ρούσσος δεν παρέλειψε να εκφράσει την χαρά του για τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής και όσον αφορά την προμήθεια ηλεκτρικών σκούτερ.

Π. Κουταβάς: “Ο Νίκος είναι πολύτιμος σύμβουλος για τον Δήμο”

Εμφανώς ικανοποιημένος και χαρούμενος για τη διάκριση της Σύρου στα Tourism Awards 2021 παρουσιάστηκε μέσω των δηλώσεών του και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς.

“Από την πρώτη στιγμή εμείς προσπαθούμε να δώσουμε το δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους συμπολίτες μας συνολικά. Αν αυτό έχει και ανταποδοτικότητα στον τουρισμό, μας κάνει διπλά χαρούμενους. Το βασικό μας μέλημα όμως είναι να δημιουργήσουμε την υποδομή αυτή για τους συμπολίτες μας που δεν πρέπει να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Για τον Δήμο μας είναι προτεραιότητα” δήλωσε αρχικά, εκφράζοντας δημοσίως τη χαρά του για τη συνεργασία με τον Νίκο Ρούσσο, στην προσπάθεια ανάδειξης του τόπου ως προορισμού φιλικού στα ΑΜΕΑ, μέσω της δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού.

“Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια δύναμη ψυχής και είναι εκείνος που διαχρονικά βοηθά όλες τις Δημοτικές Αρχές. Είναι δίπλα σε όλους και εμείς τον χρειαζόμαστε σε όποιες παρεμβάσεις γίνονται για να μας βοηθά. Ο ίδιος πρώτος δοκιμάζει όλες τις υποδομές. Είναι πολύτιμος σύμβουλός μας και γι αυτό τον ευχαριστούμε πολύ. Ανταποκρίνεται πάντα και σε κάθε μας κάλεσμα” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, απαντώντας παρακάτω και για το όφελος που εισπράττει η Σύρος, μέσω της εν λόγω βράβευσης.

Oφέλη σε επίπεδο προβολής

“Τα οφέλη είναι αρκετά. Πρωτίστως κερδίζοντας αυτήν την τιμητική διάκριση και βάσει των υποδομών που έχουμε και αυτών που έχουμε προγραμματίσει να αποκτήσουμε, μπορούμε να προσελκύσουμε πλέον μία νέα ομάδα τουριστών που είναι τα άτομα που έχουν κάποιες κινητικές δυσκολίες ή προβλήματα όρασης” τόνισε ο Παναγιώτης Κουταβάς παρακάτω, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι υποδομές της Σύρου “αφορούν κυρίως αυτές τις δύο ομάδες ανθρώπων με αποτέλεσμα να είναι εφικτό να επιτύχουμε και την επέκταση της σεζόν, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν εργάζεται και μπορεί να ταξιδεύει σε διάφορες περιόδους μέσα στη χρονιά”.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το θέμα της προβολής της Σύρου με φόντο τη βράβευση στα φετινά Tourism Awards, ανέφερε τα εξής: “Σίγουρα με την ευκαιρία της βράβευσης θα υπάρχει και αντίστοιχη προβολή της Σύρου γενικότερα. Και όχι μόνον ως νησί με καλή προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και γενικότερα ως προορισμού για τη θερινή σεζόν. Έχουμε κάποια αισιοδοξία καθώς οι κρατήσεις πλέον αρχίζουν και κινούνται σε ένα υψηλό επίπεδο δεδομένων των συνθηκών και θεωρούμε ότι όλο αυτό, σε συνδυασμό με όλες τις ενέργειες και δράσεις προβολής που έχουμε προγραμματίσει και υλοποιούνται αυτό το διάστημα, θα βοηθήσει πάρα πολύ τη φετινή χρονιά”.

Θέλησε να σχολιάσει ειδικότερα δε, πως, “Από την οργανωτική επιτροπή αυτό που μας έχουν πει είναι ότι τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή του καθενός στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, θα δοθούν σε προβολή. Οπότε θα έχουμε μία σειρά συνεντεύξεων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για τους νικητές της κάθε κατηγορίας ενώ ήδη λάβαμε προβολή και μέσω ανακοινώσεων και των social media και έχουν επικοινωνήσει μαζί μου δημοσιογράφοι από τηλεοπτικούς σταθμούς για να ζητήσουν συνδέσεις το επόμενο διάστημα ώστε να προβάλουμε το νησί μας”.

Νέος εξοπλισμός και ηλεκτρικά σκούτερ

Σημειώνοντας μάλιστα πως, “Θεωρώ πως αυτή η βράβευση θα λειτουργήσει ανταποδοτικά σε πολλά επίπεδα για τη Σύρο”, ο κ. Κουταβάς αναφέρθηκε παρακάτω και στο πρόγραμμα Interreg, μέσω του οποίου το νησί αναμένει να αναπτύξει περαιτέρω την υπόθεση της προσβασιμότητας.

“Στο κομμάτι των υποδομών με προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα του Ανδρέα Γιαλόγλου εξασφαλίσαμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσα από το πρόγραμμα Interreg το οποίο αφορούσε σε τρεις Δήμους πανευρωπαϊκά. Είμαστε μέσα σε αυτούς τους Δήμους και παίρνουμε τη μερίδα του λέοντος, ένα ποσό της τάξεως των 300 χιλ. ευρώ, το οποίο θα επενδυθεί σε ένα νέο μηχάνημα seatrac που έχουμε προγραμματίσει να τοποθετηθεί στην παραλία του Κινίου, σε ηλεκτροκίνητα σκούτερ και νέους ξύλινους διαδρόμους για τις παραλίες που θα διαθέτουν και όδευση για άτομα με προβλήματα όρασης” γνωστοποίησε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του με αφορμή τη βράβευση της Σύρου και υποστηρίζοντας τέλος, πως, “ο Δήμος πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι η Σύρος με ουσιαστικό τρόπο, ένας προσβάσιμος προορισμός”.