Σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης στην πρόταση που έχει ήδη εγκρίνει το ΤΕΘΑ

Τροποποίηση πολεοδομικής μελέτης για παραχώρηση στρατοπέδου

Τη σύμφωνη γνώμη του παρείχε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην πρόταση τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, στην προχθεσινή συνεδρίασή του, οπότε και έγινε η παρουσίασή της.

Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να προχωρήσει προσεχώς ο αποχαρακτηρισμός τμήματος του στρατοπέδου (46 στρεμμάτων) και να περάσει – κατά κυριότητα – στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να τον αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου.

Ειδικότερα, τροποποιείται μερικώς η πολεοδομική μελέτη που είχε εγκριθεί κατά το 2010 και καθορίζονται νέες χρήσεις γης, όπως παρουσιάζονται στη σχετική πρόταση από τη μελετητική εταιρεία που ανέλαβε τη συγκεκριμένη δουλειά, κατόπιν εντολής της νυν Δημοτικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας από το 1999, παραχωρείται τμήμα που δεν θα αφορά το μέρος που παραμένει ενεργό στρατόπεδο στη Σύρο.

Στην σχετική συζήτηση του θέματος αναπτύχθηκαν αρκετές τοποθετήσεις, ενώ με εξαίρεση τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλα Καΐλη, εγκρίθηκε η πρόταση τροποποίησης, η οποία έχει μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη του ΤΕΘΑ από αρχές Αυγούστου του 2021. Ο ίδιος προσεγγίζοντας από συνολικότερη σκοπιά το θέμα, επεσήμανε πως ο Δήμος δεν μπορεί να αφήνεται χωρίς αντιστάσεις στις ορέξεις κάθε ηγεσίας του Στρατού, αλλά πρέπει να διατηρεί σταθερό και διεκδικητικό βηματισμό, υπερασπιζόμενος ένα όραμα για τη βελτίωση του τόπου.

Αξίζει εξ αρχής να υπογραμμισθεί πως όσα παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης αποτελούν μία επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της εφημερίδας στο φύλλο της 24ης Αυγούστου.

Κατοχύρωση Δήμου με συμβολαιογραφική πράξη

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, προέβη σε μία σύντομη αναφορά των ενεργειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την υπόθεση της παραχώρησης, καταλήγοντας στο γεγονός πως “το ΤΕΘΑ συμφωνεί με την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου που προσκόμισε ο Δήμος”. Αμέσως μετά έκανε αναφορά στις χρήσεις γης όπως προβλέπονται από την τροποποιημένη μελέτη, τονίζοντας πως αυτές “θα είναι γενικής κατοικίας και κοινωφελής λειτουργίας (ενδεικτικά, κοινωνική πρόνοια εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, υποδομές μεταφορών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες κ.α.)”.

Αφού επανέλαβε πως το ΤΕΘΑ έδωσε εγγράφως τη συγκατάθεσή του στις 11/8/2021 ως προς την πρόταση τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης, αμέσως μετά κατέστησε γνωστή την κίνησή του να μεριμνήσει για την κατοχύρωση του Δήμου απέναντι στον Στρατό, όταν η δημοτική πλευρά θα έχει καλύψει το σύνολο των προϋποθέσεων που αυτός ζητά, για την παραχώρηση κατά κυριότητα.

“Έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις έναντι του ΤΕΘΑ που θα πρέπει να γίνουν. Για να προχωρήσουμε στα έργα που έχουμε αναλάβει θα πρέπει να είμαστε κατοχυρωμένοι ότι θα μπει η τελική υπογραφή για την παραχώρηση των συγκεκριμένων στρεμμάτων” σχολίασε σχετικά ο κ. Λειβαδάρας, ο οποίος πρόσθεσε πως γι αυτόν τον λόγο, “ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με το ΤΕΘΑ, έχουμε έρθει σε επαφή με συμβολαιογράφο, έχω μιλήσει και με τη νομική υπηρεσία η οποία θα δει το προσχέδιο αυτό το οποίο γίνεται, το οποίο είναι δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε για τη δεσμευτική συμβολαιογραφική πράξη που θα ακολουθήσει με φόντο μία ενδεχόμενη μελλοντική αλλαγή ηγεσίας στο ΤΕΘΑ, “Εμείς θα είμαστε συνεπείς στο να γίνουν τα έργα που απαιτούνται και συγχρόνως το ΤΕΘΑ θα δεσμεύεται ότι από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί τα έργα είναι υποχρεωμένο να βάλει την τελική υπογραφή”.

Όσα πρέπει να καλύψει ο Δήμος για την παραχώρηση

Ο κ. Λειβαδάρας έχει υπάρξει αναλυτικός αρκετές φορές σχετικά και με τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύψει ο Δήμος προκειμένου να λάβει τα 46 στρέμματα του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου.

Ειδικότερα για το προς αποδέσμευση κομμάτι, ο Δήμος πρέπει να κάνει τα εξής: α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, Λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που ευρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης. β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα. γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης).

Να έχει πολιτική βούληση ο Δήμος”

Άξια λόγου υπήρξε η τοποθέτηση του μειοψηφούντος συμβούλου, Νικόλα Καΐλη, ο οποίος σταθερός στη θέση της παράταξής του, άσκησε κριτική για τον τρόπο... διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής, όταν σε άλλες περιοχές πανελλαδικά, Δήμοι έχουν καταφέρει τη συνολική παραχώρηση στρατοπέδων.

Ο ίδιος αξιολογώντας πως το νησί και κυρίως η πόλη θα μπορούσε να απολαύσει μεγάλη ανάσα από τη συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου με δεδομένο το πρόβλημα του κυκλοφοριακού κ.α., ανέφερε τα εξής: “Θεωρώ ότι πάνω απ΄ όλα είναι ένα άλλο ζήτημα. Η πολιτική βούληση δεν είναι μόνον του Υπουργείου ή της εκάστοτε ηγεσίας Υπουργείου. Είναι και η πολιτική βούληση του Δήμου αναφορικά με το τί θέλει να κάνει. Δεν πιέζει μόνον η μία πλευρά. Μπορεί να πιέσει και η άλλη και μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η άλλη πλευρά όπως έχουμε δει σε πάρα πολλούς άλλους χώρους στρατοπέδων στην Ελλάδα”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Καΐλης πρόσθεσε πως, “καλό είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε κάτι. Γι αυτό είμαστε κι εδώ άλλωστε, να πιέσουμε για να αλλάξουν καταστάσεις. Και να αλλάξουν καταστάσεις γιατί; Επειδή βλέπουμε τις ανάγκες του νησιού μας. Και οι ανάγκες του νησιού μας δεν είναι το οικονομικό όφελος. Οι ανάγκες του νησιού μας είναι οι ανάγκες των δημοτών. Δεν κοιτάζουμε μόνον να αυξάνεται η περιουσία του Δήμου. Τι να το κάνουμε αυτό από μόνο του; Το θέμα είναι ότι έχουμε μία πόλη, τα προβλήματα της οποίας εσείς τα είπατε πριν και όλοι τα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι. Πόσο μπουκωμένη είναι αυτή η πόλη και πόσο ανάγκη έχει αυτή η πόλη, όχι από περισσότερα κτίσματα, αλλά από περισσότερους ελεύθερους χώρους. Αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει”.

Κατόπιν αυτών ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξέφρασε την πάγια θέση της παράταξής του, σημειώνοντας τα εξής: “Προφανώς θέλουμε και είναι πάγια θέση μας να περάσει το στρατόπεδο στο σύνολό του και χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς υποχωρήσεις. Όσο κάνουμε υποχωρήσεις, τόσο ασκούν πιέσεις”.

Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας τέλος πως, “Δεν γίνεται το όραμα που έχουμε για το νησί μας κάθε φορά να το βάζουμε στους στενούς κορσέδες που θέλουν άλλοι”.