Σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη με εκπροσώπους μηχανικών και αρχιτεκτόνων στη Σύρο, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών για κτίρια εντός ιστορικού τόπου

Με θεσμικό “ξίφος” απέναντι στην καταρρέουσα Ερμούπολη

Απέρριψε την πρόταση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων και επέμεινε στον ισχυρό ρόλο του Υπ. Πολιτισμού

Στην πράξη θα αποδειχθεί αν θα φέρει αποτελέσματα σε επίπεδο σύμπτυξης χρόνων όσον αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών η πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σχετικά με υποθέσεις κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, όπως αυτή αναλύθηκε χθες, στο πλαίσιο της ειδικής σύσκεψης που πραγματοποίησε η ίδια με στελέχη του Υπουργείου της και με εκπροσώπους μηχανικών και αρχιτεκτόνων από τις Κυκλάδες.

Η υπόθεση της Ερμούπολης που καταρρέει(!) αποτέλεσε πολλάκις σοβαρό λόγο ανησυχίας για την τοπική κοινωνία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς διαπιστώνει έναν ιστορικό τόπο που αδυνατεί να ανθίσει, εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία προκύπτουν οι άδειες οικοδομής αναφορικά με το ταλαιπωρημένο από τον χρόνο κτιριακό απόθεμα.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη με την κα Μενδώνη, η οποία και πραγματοποιήθηκε στη Σύρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με το κλίμα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην ίδια και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων να ήταν ιδιαιτέρως τεταμένο.

Αιτία αυτής της κατάστασης αποτέλεσε η διάσταση των δύο πλευρών αναφορικά με την προσέγγιση του σοβαρού ζητήματος που “καίει” την Ερμούπολη και τη Σύρο για σχεδόν δύο δεκαετίες, για την οποίαν η Υπουργός θέλησε να καταθέσει μία πρόταση, η οποία όμως δεν ικανοποιεί τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες.

Συνοπτικά αναφέρεται εξ αρχής πως το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε την πρόταση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής τα οποία θα προωθούν τις υποθέσεις για τα μη κηρυγμένα κτίρια εντός ιστορικού τόπου.

Η κα Μενδώνη εξήγησε πως η πρόταση του Υπουργείου – σε αντίθεση με αυτήν του Συλλόγου – δεν μπορεί παρά να κινείται στο πλαίσιο ρύθμισης - συνταγματικά νόμιμης και αποδεκτής - από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ως εκ τούτου, κατέστησε ξεκάθαρο πως αυτό που είναι δυνατόν να γίνει είναι να διευρυνθεί κατά δύο μέλη (από Υπ. Περιβάλλοντος και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου) το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες για θέματα της Σύρου και των Κυκλάδων αποκλειστικά.

Λ. Μενδώνη: Πρόταση αποτελεσματική και συνταγματικά ορθή

Η Υπουργός στην τοποθέτησή της εξήγησε πως σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης για τα ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, έρχεται η ίδια και το επιτελείο της να ασχοληθούν με το σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί την Ερμούπολη και εστιάζεται στο ζήτημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Αφού πρωτίστως νομική εκπρόσωπος του Υπουργείου της ανέπτυξε το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινείται το ΥΠΠΟ, η κα Μενδώνη εξήγησε: “Το θέμα δεν είναι να κάνουμε μία διάταξη που θα λύσει το πρόβλημά μας. Το θέμα είναι να κάνουμε μία διάταξη, η οποία έχει νομιμοποιητική βάση και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αυστηρά καθορισμένες αρμοδιότητες στον ιστορικό τόπο, στα κτίρια τα οποία είναι κηρυγμένα με ιδία κήρυξη εντός του ιστορικού τόπου και στα κτίρια που δεν είναι κηρυγμένα, αλλά είναι εντός ιστορικού τόπου”. Τα παραπάνω εξήγησε πως τα υπογραμμίζει σε αποφάσεις του και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Πολιτισμού να προτείνει τα κατωτέρω: “Αυτό το οποίο θα μπορούσε να συμβεί μόνον είναι το εξής: Θα μπορούσαμε το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να αυξηθεί κατά δύο μέλη, το ένα μέλος θα οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι μηχανικός και ένα μέλος θα οριστεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την κρίση του Περιφερειάρχη. Αυτό θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και θα είναι συμβατή με το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο”.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως, “Θα μπορούσαμε ειδικά για τα θέματα των Κυκλάδων να πούμε ότι κάθε έξι εβδομάδες θα μπορεί να συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μόνον με θέματα που αφορούν τη Σύρο και τον νομό”.

Η Υπουργός έκλεισε την τοποθέτησή της, επαναλαμβάνοντας πως η αρχαιολογική νομοθεσία είναι σαφής και ο νόμος εντός ιστορικών τόπων εφαρμόζεται ενιαία για όλα τα κτίρια. “Θεωρούμε ότι η πρότασή μας θα είναι απολύτως αποτελεσματική και έχει συνταγματικά βάση” δήλωσε η κα Μενδώνη, ενώ σε δημοσιογραφική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε για το αν εφαρμοστεί η πρότασή της και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, αν θα επανέλθει για επεξεργασία αυτού, από κοινού με τους μηχανικούς, η ίδια υπήρξε συγκεκριμένη. Ειδικότερα, υποστήριξε πως έχει υπάρξει στο παρελθόν κλειστή σύσκεψη με τον Σύλλογο και το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αυτό που θεωρεί εφικτό και συνταγματικά ορθό.

Μ. Μπουγιούρης: Συμβούλιο που θα συνεδριάζει κατά τόπους

Εκ μέρους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων τοποθετήθηκε ο πρόεδρός του, Μηνάς Μπουγιούρης, ο οποίος εξήγησε πως τα μέλη του δεν αποδέχονται την Υπουργική κατεύθυνση και πρόταση, καθώς δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο ίδιος υπενθύμισε την πρότασή τους, από την οποίαν εξήγησε πως δεν απομακρύνονται οι μηχανικοί οι οποίοι επιδιώκουν αυτός ο τόπος να γνωρίσει και πάλι ακμή και να μην βαδίσει 35 χρόνια πίσω.

Συγκεκριμένα η πρόταση έχει ως εξής: “Εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης γίνεται ένας διαχωρισμός στα ακίνητα, τα οποία είναι κηρυγμένα και σε αυτά που είναι μη κηρυγμένα. Αυτά που είναι κηρυγμένα, εξακολουθεί η διαδικασία ως έχει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτά που είναι μη κηρυγμένα, ανεξαρτήτως αν είναι κάτω των 100 ετών ή άνω των 100 ετών και εντός ιστορικού τόπου πάντα, δημιουργείται το διευρυμένο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, δύο εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΥΔΟΜ, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και τρεις εκπροσώπους του ΤΕΕ, δηλαδή ένα 7μελές Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κατά τόπους και θα εξετάζει αυτά τα θέματα”.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, η στρατηγική της πρότασης του Συλλόγου “είναι να αποφορτίσουμε τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ασχοληθούν με τα ακίνητα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά”. Ακολούθως ο κ. Μπουγιούρης επεσήμανε πως η πρόταση του Υπουργείου, δυστυχώς, δεν έρχεται να επουλώσει την πληγή, την ίδια στιγμή που ακίνητα καταρρέουν, υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων σε δημόσιους δρόμους και επενδυτές φεύγουν, αφού το πλαίσιο για να λειτουργήσουν είναι αποτρεπτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών παρέδωσε μία πλήρη αποτύπωση της Ερμούπολης και των κτιρίων της προς το Υπουργείο Πολιτισμού, την οποίαν ξεκίνησε και ολοκλήρωσε με πρωτοβουλία του.

Συμφωνίες και επιφυλάξεις

Τη σύμφωνη γνώμη τους με την πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού εξέφρασαν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης, τόσο ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Ειδικότερα, τόνισαν πως δεν είναι εφικτό ένα πρόβλημα πολλών ετών να λυθεί εντός μίας ημέρας, ωστόσο, εκτίμησαν ως αξιόλογη την πρόταση της Υπουργού, με τον κ. Χατζημάρκο ειδικότερα, να σχολιάζει πως όποιος σπεύσει να τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι σε αυτήν, “σε ένα 6μηνο θα είναι εκτεθειμένος”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος αφού ευχαρίστησε την κα Μενδώνη για τη συνεργασία της με όλα τα νησιά του νομού και για τα αποτελέσματα που καταφέρνει σε αυτά, εστίασε στο σοβαρό θέμα της Ερμούπολης, ζητώντας από την ίδια να επανέλθει στην υπόθεση αν από την εφαρμογή της πρότασής της και για διάστημα ενός εξαμήνου, δεν διαπιστωθούν θετικές εξελίξεις. Ο κ. Ρούσσος συμμερίστηκε για μία ακόμη φορά την αγωνία των μηχανικών, η οποία τόνισε πως είναι αγωνία ενός τόπου συνολικά. Ο ίδιος προτού κλείσει την τοποθέτησή του, εξήγησε πως καθώς γνωρίζει τον σφυγμό της οικονομίας στις Κυκλάδες και στη Σύρο, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, τόνισε πως αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να τα αγνοήσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος αν και ζήτησε από την κα Μενδώνη να εκτιμήσει ποιο είναι ένα ικανοποοιητικό χρονικό διάστημα για την έκδοση αδειών, ωστόσο, δεν πήρε σαφή απάντηση. Συγκεκριμένα, η Υπουργός σε ανάλογο δημοσιογραφικό ερώτημα απάντησε μόνον “το ταχύτερο δυνατόν”.

Επέκταση αρχαιολογικού μουσείου και αξιοποίηση Λοιμοκαθαρτηρίου

Σαφής υπήρξε η Υπουργός Πολιτισμού στις απαντήσεις της αναφορικά με τα θέματα που έθιξε ο Δήμαρχος προς την ίδια και το επιτελείο της στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Η κα Μενδώνη ξεκίνησε την αναφορά της με την υπόθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ειδικότερα, συμμερίστηκε το αίτημα του κ. Λειβαδάρα για επέκτασή του σε δύο ακόμη αίθουσες του Δημαρχιακού Μεγάρου, προκειμένου αυτό να αναπτυχθεί και να φιλοξενήσει περισσότερα εκθέματα που σήμερα βρίσκονται αποθηκευμένα. Η κα Μενδώνη εκτίμησε πως η εν λόγω επέκταση θα μπορούσε να γίνει εντός ενός έτους, υπό την προϋπόθεση πως ο Δήμος προχωρά τις σχετικές μελέτες.

Ωστόσο, η ίδια πρότεινε πως το Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούσε να μεταφερθεί σε τμήμα του Λοιμοκαθαρτηρίου, αφού προηγουμένως ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μεριμνήσει για τη δημιουργία εντός του ιστορικού κτιρίου ενός διαχρονικού μουσείου για τη Σύρο. Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, δημιουργώντας ένα χώρο που θα αποτυπώνει την πορεία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στο πέρασμα των δεκαετιών μέχρι και σήμερα, αλλά και αναπτύσσοντας εκθεσιακούς χώρους, θα μπορούσε να επιτύχει την απόκτηση ενός σημαντικού χώρου, ο οποίος παράλληλα θα διασωθεί. Άλλωστε, όπως εξήγησε η κα Μενδώνη, το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέττα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Σύρου και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αφεθεί να ρημάζει.

Υπενθυμίζεται πως το μεγάλο τμήμα του είναι περιουσία του Δημοσίου ενώ ένα τμήμα ορισμένων στρεμμάτων είχε περάσει στην Καζίνο Αιγαίου Α.Ε. και είχαν ακολουθήσει δικαστικές μάχες για τη διεκδίκησή του. Για την όποια αξιοποίησή του ως ενός χώρου Πολιτισμού, σίγουρα θα πρέπει να διευθετηθεί και το ζήτημα της παραχώρησής του.

Συνολική μελέτη για τα ταφικά μνημεία και χρηματοδότηση από νέα προγραμματική περίοδο

Την κατεύθυνση του τρόπου διάσωσης περισσότερων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη – και όχι μόνον τεσσάρων - σκιαγράφησε ακολούθως η Υπουργός Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, έχοντας αφουγκραστεί το σχετικό αίτημα του Δημάρχου σχετικά με τα ιδιαίτερου κάλλους μνημεία, η ίδια πρότεινε να εξεταστεί το σενάριο μίας προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια ή ακόμη και με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μελέτες. Ακολούθως, εξήγησε πως θα ήταν καλή κίνηση η ένταξη σχετικών έργων αποκατάστασης και διάσωσης αυτών μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου. Δηλαδή, πρότεινε να βοηθήσει η Περιφέρεια στην εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε τα μαυσωλεία του Αγίου Γεωργίου να ανακτήσουν την χαμένη ξεχωριστή αρχιτεκτονική εικόνα τους.

Από την πλευρά του Δήμου, υπενθυμίστηκε πως η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει τη συνεργασία της με ειδικό τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να υλοποιήσει το έργο της αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων (Νικηφόρου Γεωργιάδου, Νικολάου Πρασσακάκη, Γ. Γιαννίκογλου, Ιωάννου Σταματίου Πρώιου) για τα οποία υπάρχουν ήδη μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σωστικές εργασίες στα Πευκάκια και διατήρηση χρηματοδότησης από Γ.Γ. Αθλητισμού

Άκρως σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση του Δημάρχου για το θέμα του σταδίου Πευκακίων, ο οποίος αφού εξήγησε πως έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και Υπουργείο για τις σωστικές ανασκαφές, ρώτησε για ποιον λόγο δεν έχει ξεκινήσει το έργο.

Από την πλευρά της, η Υπουργός θέλησε να πληροφορηθεί για την πηγή χρηματοδότησης των σωστικών εργασιών, προκειμένου να παρέχει διευκρινίσεις. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο Δήμος παρέχει το ποσό των 52.000 ευρώ και οι εργασίες θα γίνουν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Δεδομένου ότι ο Δήμος καλύπτει αυτήν την ανάγκη με ίδιους πόρους, η κα Μενδώνη εξήγησε πως καθώς οι “θεσμοί” ελέγχουν το οικονομικό κομμάτι της χώρας, τόνισε πως απαιτούνται επιπλέον εγκρίσεις. Ωστόσο, σημειώνοντας πως αν η πηγή των χρημάτων ήταν από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε οι σχετικές εργασίες θα μπορούσαν να “τρέξουν” άμεσα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος και κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη, το θέμα θα εξετασθεί ώστε αν μπορέσει να “αλλάξει” η πηγή, οι σωστικές ανασκαφές να προχωρήσουν τάχιστα. Διευκρινίζεται πως ο κ. Λειβαδάρας ζήτησε παράταση της προγραμματικής σύμβασης και αιτήθηκε από την Υπουργό να έχει επαφή με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε το ποσό των 700 χιλ. ευρώ για τα Πευκάκια, να διατηρηθεί.

Την επόμενη εβδομάδα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για τις όψεις του Δημαρχείου

Θετικές εξελίξεις γνωστοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και για το πολυσυζητημένο επί μήνες θέμα της έγκρισης της μελέτης για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου Σύρου. Ειδικότερα, στην ερώτηση του Δημάρχου πότε θα ανάψει το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Πολιτισμού για να “τρέξει” το έργο, η κα Μενδώνη ανέφερε εντός της επόμενης εβδομάδας μπαίνει στην ατζέντα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ώστε να προχωρήσει. Αναφορικά με την τεράστια καθυστέρηση με την οποίαν προχωρά η σχετική έγκριση, η ίδια γνωστοποίησε πως ζητήθηκαν στοιχεία που δεν ήταν ορθά στο περιεχόμενό της και ως εκ τούτου, ο χρόνος των τελικών ελέγχων προσδιορίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

Βεβαίως προς την ίδια τέθηκε και το ζήτημα της ανάπτυξης ενός συνολικότερου έργου για την αποκατάσταση και συντήρηση του Δημοτικού Μεγάρου που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη, με την Υπουργό να απαντά πως ο Δήμος θα πρέπει να “τρέξει” προηγουμένως την εκπόνηση μελετών.

Παγωμένη” η υπόθεση του πρώην Ελιζέ για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στην συνολική ατζέντα που ανέπτυξε ο Δήμαρχος προς την Υπουργό Πολιτισμού συμπεριέλαβε και το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το κτίριο του πρώην Ελιζέ στο Τελωνείο της Ερμούπολης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία έτη, το εν λόγω τμήμα του ακινήτου είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου μετά την επισκευή του να αποτελέσει έναν λειτουργικό χώρο για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου (ΤΜΣΠΣ). Ωστόσο, αυθαιρεσίες εντός του κτιρίου δεν επιτρέπουν την υλοποίηση έργου προς το παρόν (ενδεικτικά αυθαίρετο πατάρι, εσφαλμένη αποτύπωση χώρου).

Η κα Μενδώνη εξήγησε πως ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο τμήμα του ακινήτου καθώς συνοδεύεται από σημαντικές παρατυπίες, δεν συνθέτει μία απλή περίπτωση, ώστε να προχωρήσουν αρμοδίως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε εγκρίσεις. Στην ερώτηση αν τα παραπάνω έχουν γνωστοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Υπουργός απάντησε καταφατικά.

Περί καταρρέουσας Ερμούπολης και ευθυνών

Με επιτακτικό τρόπο ο Δήμαρχος ζήτησε αναλυτικά την τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού στο ζήτημα της καταρρέουσας Ερμούπολης, στη σύσκεψη στο Δημαρχείο, με φόντο τον μεγάλο αριθμό κτιρίων που ρημάζουν και δεν μπορούν καθόλου εύκολα να αξιοποιηθούν.

Η κα Μενδώνη αρχικά γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων να προχωρήσει στην αποτύπωση όλων των κτιρίων και στον προσδιορισμό της ιδιοκτησίας τους, ώστε να εξετασθεί, ποιος έχει την ευθύνη για κάθε ένα εξ αυτών.

Ακολούθως, η ίδια ανέφερε προς τον Δήμαρχο πως τα κτίρια για τα οποία φέρει την ευθύνη ο Δήμος δεν μπορούν να αφήνονται στο έλεός τους, με τον κ. Λειβαδάρα να ανταπαντά πως, από την πλευρά της η ίδια δεν μπορεί να γενικεύει το πρόβλημα που εστιάζεται στον αργό ρυθμό με τον οποίον βγαίνουν οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις για τις παρεμβάσεις επί αυτών των κτιρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων – όπως της διευκρίνισε – δεν είναι δημοτικά.

Η κα Μενδώνη θέλοντας να υπερασπιστεί το έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου της, εξήγησε με στοιχεία πως δεν παρέχονται με αργό ρυθμό οι εγκρίσεις, ωστόσο, αυτό που εμποδίζει την έκδοσή τους, αποτελεί η έλλειψη στοιχείων στους φακέλους που αποστέλλονται προς έλεγχο στο Υπουργείο. “Ποια είναι η καθυστέρηση αν δεν υπάρχει πληρότητα φακέλων;” σχολίασε η ίδια χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της μάλιστα, κάνοντας αναφορά στα κληροδοτήματα, πρότεινε προς τον Δήμο και την Περιφέρεια να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να επιτύχουν αλλαγές για την προώθησή τους προς αξιοποίηση, μέσω της εκπόνησης μίας συνολικής μελέτης.