Η Δημοτική Αρχή αποκτά ένα ουσιαστικό πρόγραμμα τετραετούς δράσης για την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών και την ανάπτυξη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Σε διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Στρατηγικό σχέδιο για την ουσιαστική λειτουργία και ανάπτυξη των δημοτικών Υπηρεσιών και της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αποκτά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μετά από μία πολύμηνη προσπάθεια που απαίτησε και τη συνδρομή συμβούλου, ο οποίος σε συνεργασία με το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Ανδρέα Γιαλόγλου, δημιούργησαν ένα απαραίτητο “εργαλείο” δράσης για τα επόμενα χρόνια.

Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ένα τετραετές πρόγραμμα που αφορά στην τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των Υπηρεσιών τους, προκειμένου να αναπτύσσονται οι περιοχές προς όφελος των κατοίκων τους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε το απόγευμα, προχωρούν στην καταρχήν έγκριση του στρατηγικού σχεδίου του επιχειρησιακού προγράμματος, ώστε μετά, να ακολουθήσει η διαδικασία της διαβούλευσης, η οποία και είναι επιβεβλημένη, προκειμένου οι δημότες να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν διέθετε στρατηγικό σχέδιο από το 2014 μέχρι και σήμερα, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα να επιδίωξε - από την αρχή της τρέχουσας θητείας - την απόκτησή του με οργανωμένο τρόπο.

Η πρώτη ενότητα του στρατηγικού σχεδίου – στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι δημότες μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου – αφορά στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε Δήμο και νησί, ενώ η δεύτερη ενότητα, αφιερώνεται στο όραμα και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Ακολούθως παρουσιάζονται κάποια κύρια σημεία του στρατηγικού σχεδίου (2019 – 2023) ενώ σχετικά με το περιεχόμενο και την ουσία απόκτησης ενός τέτοιου εργαλείου, μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Όραμα

Σχετικά με το όραμα που διατηρεί η σημερινή Δημοτική Αρχή για τον τόπο, ο κ. Γιαλόγλου βάσει του περιεχομένου του στρατηγικού σχεδίου, ανέφερε τα εξής: “Η δημιουργία ενός Δήμου που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη με αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας, ενός Δήμου ικανού να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθημερινότητας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, και να υλοποιεί ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με έμφαση στον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές, τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υποδομές”.

Αρχές Επιχειρησιακού Προγράμματος

Οι αρχές στις οποίες βασίζεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:

α. Η αρχή της διαβούλευσης και της λαϊκής συμμετοχής στις υποθέσεις που αφορούν στον Δήμο. β. Η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με γνώμονα την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του Δήμου. γ. Η αρχή της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και εκτέλεσης όλων των προβλεπόμενων οικονομικών , διοικητικών και λοιπών λειτουργιών που εκ του νόμου έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους. δ. Η αρχή της εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών στους πολίτες. ε. Η αρχή της προσβασιμότητας των υπηρεσιών (οι πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημα, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την εθνικότητα, το φύλο, τη θρησκεία έχουν την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες). στ. Η αρχή της διαχρονικότητας, καθολικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών (οι πολίτες απολαμβάνουν πάντα το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών). ζ. Η αρχή της επικουρικότητας, της συνευθύνης και της ανταποδοτικότητας στις σχέσεις κεντρικού κράτους, περιφερειακής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. η. Η αρχή της συνέργειας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για κάθε εναρμονισμένη δράση όλων των επιπέδων, φορέων και κλάδων της δημόσιας διοίκησης μεταξύ τους, ώστε ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης να δημιουργεί δίκτυα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Μακροχρόνιοι στρατηγικοί στόχοι

Οι Μακροχρόνιοι Στρατηγικοί Στόχοι, όπως περιγράφονται παρακάτω, εκφράζουν τις κύριες αναπτυξιακές επιδιώξεις του Δήμου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τους στόχους αυτούς, τους ιεραρχημένους Άξονες Προτεραιοτήτων, που περιλαμβάνονται σε κάθε έναν από αυτούς, αλλά και τα Μέτρα - Δράσεις στις οποίες εξειδικεύεται κάθε ένας από τους πιο πάνω Άξονες, θα διαμορφωθεί στη συνέχεια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για την περίοδο 2019-2023. (...)

Οι στόχοι αναλύονται ως εξής: Στόχος 1ος: Δήμος ουσιαστικά ενεργός στην καθημερινότητα των δημοτών με έργα και δράσεις απαραίτητα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νησιού που ενισχύουν τις ήδη επιτυχημένες προσπάθειές μας για έργα ανάπλασης και πολεοδομικής αποκατάστασης, όπως: επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαχείριση πρασίνου και υδάτινων πόρων, ανάπτυξη – συμπλήρωση δικτύων υδάτων, χωροταξικό σχεδιασμό, ενίσχυση των υποδομών προσπελασιμότητας και οδικής ασφάλειας, μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια των δημοτών, δίκτυα ενέργειας και ηλεκτροφωτισμού. Στόχος 2ος: Δήμος της τουριστικής και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής, της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής ανάπτυξης και της αθλητικής δράσης, που παρέχει επιπρόσθετες υπηρεσίες πρόνοιας και υποστήριξης σε όλους τους δημότες και ειδικότερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, βελτιώνει τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής, προωθεί και υλοποιεί δράσεις για τα παιδιά και τους νέους, την εκπαίδευσή τους, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες υποδομές. Στόχος 3ος: Δήμος που προωθεί την τοπική ανάπτυξη μέσα από την δημιουργία συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, την ενημέρωση και την προώθηση και εφαρμογή δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στόχος 4ος: Δήμος σύγχρονος και αποτελεσματικός, που παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της λειτουργίας του, αξιοποιώντας αποδοτικότερα τους διαθέσιμους πόρους, ενισχύοντας τα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του νησιού, μέσα από διαδικασίες διαφανείς, συμμετοχικές, προσβάσιμες σε όλους.

Κύριοι άξονες

Οι κύριοι άξονες του οράματος του Δήμου, επιτυγχάνονται μέσα από την: 1. Ενίσχυση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. 2. Διασφάλιση της συνοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης των οικισμών του δήμου. 3. Ανανέωση και ολοκλήρωση των υποδομών. 4. Διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η τόνωση της ιστορικής μνήμης. 5. Θεσμική θωράκιση του δήμου. 6. Τοποθεσία και φυσικό χάρισμα της Σύρου.

Σε σχέση με την ισόρροπη ανάπτυξη των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, οι προτάσεις έργων που περιέχονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και αφορούν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, επιδιώχθηκε να αφορούν το σύνολο της Σύρου.

Σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης καταγράφονται όλες στην κυριολεξία οι κορυφαίες περίοδοι της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού. Η διατήρηση και προβολή αυτής της κληρονομιάς είναι σημαντικό θέμα τοπικής ανάπτυξης.

Για τη Δημοτική Αρχή, η ανάπτυξη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χωρίς την ύπαρξη της αναγκαίας τεχνικής υποδομής, είναι ουτοπία. Γι’ αυτό, η λειτουργία των απαραίτητων δικτύων υποδομής σε όλη την έκταση του νησιού, αλλά και η βελτίωση των υπαρχουσών, αποτελεί και θα αποτελεί μόνιμο και διαρκή στόχο. Τα έργα αυτά επιμερίζονται σε: έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού.

Παράλληλα έργα υγείας και κοινωνικής μέριμνας αποτελούν επίσης συνιστώσες του οράματος της Δημοτικής Αρχής.

Τέλος αποτελεί σημαντική συνιστώσα προτεραιοτήτων που χαρακτηρίζουν το όραμα της Δημοτικής Αρχής η ανάπτυξη του τοπικού μαζικού αθλητισμού και η μέριμνα για την νεολαία

Ανδρέας Γιαλόγλου: Συγκροτημένη προώθηση των δημοτικών πραγμάτων

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ρωτήθηκε για τη συνολική προσπάθεια που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή προκειμένου να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο, γνωστοποιώντας παράλληλα και τη συνεργασία με την πλευρά εξωτερικού συμβούλου.

“Ήταν κάτι που δεν είχε εκπονηθεί κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία και είχαμε πει προεκλογικά ότι πρέπει και θεσμικά και ουσιαστικά να αποκτήσει ο Δήμος ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να υπάρχει ένας πιο συγκροτημένος τρόπος - στρατηγικός - για την πορεία των δημοτικών πραγμάτων” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω πως η απόκτηση ενός τέτοιου “εργαλείου” θα απαιτούσε εξειδικευμένη συνδρομή.

“Κατανοήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι προκειμένου να εκπονηθεί και να το έχουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αν το κάναμε εξ ολοκλήρου με ίδιους πόρους, θα χάναμε το στοίχημα. Έτσι λοιπόν, κάναμε μία συνδυαστική δουλειά. Αφενός συγκροτήθηκε ομάδα παρακολούθησης του έργου από τον Δήμο, όπου συντόνισε την όλη διαδικασία, αλλά προσλήφθηκε – στο πλαίσιο σύμβασης – ένας σύμβουλος όπως προέβλεπε η νομοθεσία, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία” τόνισε σχετικά, λέγοντας παρακάτω πως, η ανάθεση στον σύμβουλο έγινε σχεδόν προ έτους.

“Το 2020 ανατέθηκε η δουλειά στον σύμβουλο, παραδόθηκε στον Δήμο, τον Ιούλιο που μας πέρασε. Εν συνεχεία, παραδόθηκε το σκέλος που αφορά την α΄ φάση, μετά το παρέλαβε το Γραφείο Προγραμματισμού και το επεξεργάστηκε. Έκανε διορθώσεις και προσαρμογές επί αυτού και τώρα το φέρνουμε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο” συμπλήρωσε, εστιάζοντας ουσιαστικά στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Δημοτική Αρχή.

Ιδιαίτερη σημασία το στάδιο της διαβούλευσης

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Ανδρέας Γιαλόγλου περιέγραψε αναλυτικά τα βήματα εκπόνησης αυτού του στρατηγικού σχεδίου, δίνοντας έμφαση στο στάδιο της διαβούλευσης, το οποίο ακολουθεί της σημερινής έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Η διαδικασία εκπόνησης του αρχικού σχεδίου περιλαμβάνει 9 βήματα. Το πρώτο είναι η συγκρότηση της ομάδας έργου του Δήμου, το δεύτερο βήμα είναι ένα κείμενο που περιέχεται σε αυτά που έχουμε παραλάβει και αφορά στην αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης στον Δήμο, το τρίτο βήμα είναι η αξιολόγηση του Δήμου γενικότερα, το τέταρτο είναι ο καθορισμός της στρατηγικής και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και το πέμπτο βήμα είναι η έγκριση του στρατηγικού σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και η διαδικασία διαβούλευσης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Εμείς είμαστε στο πέμπτο βήμα σήμερα και συγκεκριμένα στο στάδιο δημοσιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού μέσω των διαθέσιμων συστημάτων επικοινωνίας (ενδεικτικά καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Δήμου κ.α.).

Κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης υποβάλλονται προτάσεις εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της συμπλήρωσης ενημερωτικού ερωτηματολογίου. Ακολουθεί η σύνοψη των συμπερασμάτων της διαβούλευσης και ενημέρωση εκ νέου της Εκτελεστικής Επιτροπής και των αρμόδιων Υπηρεσιών”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης στο στρατηγικό σχέδιο σημαντικών παρατηρήσεων ή προτάσεων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ο εντεταλμένος σύμβουλος απάντησε καταφατικά.

“Εφόσον κριθεί απαραίτητο και με βάσει τα συμπεράσματα της διαβούλευσης, αναθεωρούνται τα σημεία του στρατηγικού σχεδίου. Άρα, σήμερα είμαστε στο στάδιο της καταρχήν έγκρισης για να εκκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης” δήλωσε σχετικά, καλώντας τους δημότες να παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις του Δήμου προκειμένου να συμμετέχουν στη διαβούλευση.

“Προτρέπω τον κόσμο να συμπληρώσει αυτό το ερωτηματολόγιο γιατί καταλαβαίνετε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να έχει και αποτέλεσμα.

Θα λάβουμε υπόψιν ό,τι διατυπωθεί” επανέλαβε σε θετικό τόνο.

Τα βήματα που απομένουν για το τελικό σχέδιο

Μετά το στάδιο της διαβούλευσης, ακολουθούν επιπλέον βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο. Αυτά έχουν ως εξής σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου: “Υπάρχουν άλλα τέσσερα βήματα για να ολοκληρώσουμε. Το έκτο βήμα είναι η κατάρτιση των σχεδίων δράσης, το έβδομο είναι ο τετραετής προγραμματισμός των δράσεων, το όγδοο ο οικονομικός προγραμματισμός και το ένατο η τελική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, του τελικού πλέον κειμένου”.

Δύο σημαντικά “εργαλεία”: Στρατηγικό σχέδιο Δήμου και στρατηγικό πλάνο τουρισμού

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του στην εφημερίδα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου θέλησε να απευθύνει ευχαριστίες δημοσίως προς όλους τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, παράλληλα με τον εξωτερικό σύμβουλο.

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως και κάποιους ανθρώπους. Αυτή η δουλειά δεν είναι one man show. Υπάρχει η Επιτροπή που συγκροτήθηκε και αποτελείται από τον προϊστάμενο του Γραφείου Προγραμματισμού, τον Δημήτρη Κορφιάτη, τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου και τον Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννη Αλεξανδρή.

Επιπρόσθετα, ήταν σημαντική η συνεισφορά και του Πέτρου Πρίντεζη που δουλεύει στο Γραφείο Προγραμματισμού και ο οποίος έκανε όλη την επεξεργασία των κειμένων” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, ο οποίος εν συνεχεία επανέλαβε πως το στρατηγικό σχέδιο επί της ουσίας “Είναι ένας μπούσουλας που δείχνει μία στρατηγική και μία συγκρότηση στον τρόπο διοίκησης αλλά και διεκδίκησης για τον Δήμο και τον τόπο”.

Πρέπει να σημειωθεί πως, το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξειδικεύεται στα ετήσια προγράμματα δράσης του Δήμου που είναι τα Τεχνικά Προγράμματα.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο αρμόδιος του Τμήματος Προγραμματισμού, σχολίασε πως, η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου ουσιαστικά αποτελεί και μία κίνηση προς την κατεύθυνση που υποδείκνυαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τόσο για τη λειτουργία του Δήμου, όσο και για την ανάπτυξη του τόπου. “Σταδιακά υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και παράλληλα και με το στρατηγικό σχέδιο του Τουρισμού, ο Δήμος μας θα αποκτήσει δύο εργαλεία σημαντικά για την πορεία του ώστε να μπορεί να διεκδικεί πιο οργανωμένα πόρους και ό,τι άλλο χρειάζεται” σχολίασε ο ίδιος, καταλήγοντας στο θέμα.