Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διεκδικεί με κάθε τρόπο οφειλές ύψους 100 χιλ. ευρώ από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Με ένδικα μέσα η απόδοση τελών

Δεν αποδίδουν τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών ρεύματος

Με ένδικα μέσα θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στη διεκδίκηση της απόδοσης των ποσών που οφείλουν προς το δημοτικό ταμείο, ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυτά “αγγίζουν” το ύψος των 100 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη που έχουν πληρώσει οι δημότες μέσω των λογαριασμών ρεύματος και τα οποία δυστυχώς, δεν αποδίδονται από τους παρόχους, με αποτέλεσμα ο Δήμος να “χάνει” σημαντικά έσοδα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έγινε πρώτη φορά γνωστό προ 8μηνου, όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης είχε κάνει σχετική αναφορά δημοσίως, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η Δημοτική Αρχή απέστειλε δύο σχετικές προειδοποιητικές επιστολές προς τους παρόχους που δεν ανταποκρίνονται στα προβλεπόμενα, συνεχίζοντας να τηρούν αρνητική στάση ως προς την αποπληρωμή των τελών.
Σε ερώτηση της εφημερίδας για το ύψος της οφειλής αλλά και τη διαχείριση του προβλήματος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπήρξε σαφής, ξεκαθαρίζοντας πως για το ποσό των 100 χιλ. ευρώ, ο Δήμος θα προχωρήσει με όλα τα “εργαλεία” που του προσφέρει ο νόμος.

Άλλωστε, πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και ως εκ τούτου, ο Δήμος δεν έχει περιθώριο να τα στερεί από τους πολίτες. Πολύ περισσότερο δε, σε μία οικονομική συγκυρία που παρουσιάζεται ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

Βασικό έσοδο για τον Δήμο

Ξεκάθαρος υπήρξε ο Γιάννης Πιταούλης αναφορικά με τα ανταποδοτικά τέλη, σημειώνοντας πως είναι μία κατηγορία βασικών εσόδων για το δημοτικό ταμείο και ως εκ τούτου, ο Δήμος δεν έχει κανένα περιθώριο μη διεκδίκησής τους. Αντιθέτως, οφείλει να τα εισπράξει με κάθε τρόπο.

“Το κομμάτι των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν οι Δήμοι, κυρίως μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ σημαντικό, καθώς αποτελεί ένα βασικό έσοδο των Δήμων, το οποίο κατευθύνεται κυρίως στις ανάγκες της καθημερινότητας, δηλαδή στην καθαριότητα της πόλης. Είναι συνυφασμένο με την καθημερινότητα του δημότη και με την καλή λειτουργία της Υπηρεσίας. Από την άλλη πλευρά, όποτε υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και αυτές ήταν πολλές την τελευταία δεκαετία και τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ένα “σημείο” που η εκάστοτε Δημοτική Αρχή μπορεί να το αξιοποιήσει για να παρέχει κάποια ελάφρυνση στους δημότες, εφόσον αντιλαμβάνεται τις συνθήκες που επικρατούν” σχολίασε αρχικά ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος είχε αποφασίσει τα τελευταία χρόνια και τη μείωση των δημοτικών τελών. “Ξεκινώντας από το 2019 και όταν ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού, μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε μία πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών, κυρίως έχοντας στο μυαλό τις δυσκολίες που είχαν οι δημότες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες”. Αυτή η μείωση, πρόσθεσε πως, “επηρέασε αντίστοιχα τα έσοδα κυρίως το 2020 και το 2021 στα οποία υπήρξε αντίστοιχα μείωση στις συνολικές εισπράξεις που είχε ο Δήμος”.

Πλέον όμως και σύμφωνα με όσα εξήγησε, “βάσει των στοιχείων του 2022 όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι και η οικονομική δραστηριότητα μετά την πανδημία άρχισε να ανακάμπτει και ο τουρισμός πήγε καλύτερα στο νησί. Άρα, αντίστοιχα αυτά τα έσοδα ήρθαν και ενισχύθηκαν εκ νέου”.

Ωστόσο, η μη απόδοση των τελών από την πλευρά ιδιωτικών παρόχων, καταγράφεται ως ένα σημαντικό πρόβλημα.

“Έχουμε παρατηρήσει μία υστέρηση στην απόδοση τελών, κυρίως από κάποιους συγκεκριμένους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που φαίνεται ότι εισπράττουν αυτά που πληρώνουν οι δημότες, όμως δεν τα αποδίδουν άμεσα και εγκαίρως όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία στον Δήμο”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει τα χρήματα να αποδίδονται προς τον εκάστοτε Δήμο σε ένα διάστημα τριών μηνών από τη στιγμή που εισπράττονται. Οι περισσότεροι πάροχοι καθυστερούν την απόδοση”. Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “Υπάρχει μία υστέρηση σχετικά με ορισμένους παρόχους”.

Ποινή” στους παρόχους

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθεί ο Δήμος για την είσπραξή τους, ο κ. Πιταούλης τόνισε πως έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανοχής και πλέον, η Δημοτική Αρχή θα ακολουθήσει την ακραία οδό.

“Έχουν γίνει ενέργειες και έχουν αποσταλεί ήδη δύο φορές σχετικές υπομνήσεις προς του παρόχους. Οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν. Όμως, η αλήθεια είναι πως δύο εξ αυτών, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Είναι δύο πάροχοι που δυστροπούν περισσότερο και γι αυτούς εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθούν περαιτέρω μέσα και αναφέρομαι σε ένδικα μέσα. Και αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόδοση αυτών των χρημάτων προς τον Δήμο” συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας παρακάτω το ύψος της οφειλής.

“Τα εκτιμώμενα τέλη που δεν έχουν αποδοθεί προς τον Δήμο είναι 100 χιλ. ευρώ. Αυτό προκύπτει με μία αναγωγή βλέποντας το τι μας απέδιδε για κάθε μήνα ο συγκεκριμένος πάροχος και παρατηρώντας αντίστοιχα πόσο διάστημα έχει να μας αποδώσει κάποια τέλη” γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος.

Γι αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε πως, “εξετάζουμε την άσκηση ένδικων μέσων και γι αυτό έχουν προηγηθεί οι δύο προειδοποιητικές επιστολές. Η τελευταία επιστολή ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2022. Ο ένας εξ αυτών δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “Το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ώστε να εξασφαλιστούν τα συγκεκριμένα έσοδα του Δήμου. Πρέπει να πω ότι οι μεγάλοι πάροχοι και αναφέρομαι στη ΔΕΗ τηρεί τη νομοθεσία και αποδίδει τα τέλη. Ευτυχώς έχει και το πιο μεγάλο κομμάτι των δημοτικών εσόδων”.

Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ

Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, ο Γιάννης Πιταούλης ρωτήθηκε αν υπάρχει φόβος για μη ανταπόκριση των καταναλωτών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε: “Η αλήθεια είναι πως λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού και άρα των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος αναμέναμε μία δυσκολία στην απόδοση, στην πληρωμή αυτών των τελών από τους δημότες. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μία τόσο μεγάλη και τόσο σημαντική υστέρηση.

Τα αποτελέσματα που έχουμε και η σύγκρισή τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δείχνουν ότι τουλάχιστον το ποσό που εισπράττει εν τέλει ο Δήμος, παραμένει σταθερό με μικρές διακυμάνσεις λόγω της μείωσης των τελών. Αυτό προκύπτει από την καλυτέρευση των συνθηκών σταδιακά μετά από την πανδημία. Φάνηκε ότι το 2021 και το 2022 οι τουριστικές επιχειρήσεις πήγαν αρκετά καλά και άρα, κατ΄επέκταση πήγαν καλά και τα δικά μας έσοδα, στους Δήμους”.

Τέλος, για το κομμάτι των εξόδων με φόντο το ενεργειακό κόστος, ο ίδιος επανήλθε στον μεγάλο “πονοκέφαλο” της εισφοράς του Δήμου προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

“Οι παραπάνω κινήσεις γίνονται στο κομμάτι των εσόδων. Σχετικά με τα έξοδα, η Οικονομική Υπηρεσία είχε κάνει κινήσεις για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση των δαπανών. Και αναφέρομαι κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το κομμάτι της αύξησης της εισφοράς προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ δεν αφορά μόνον τον δικό μας Δήμο, αλλά το σύνολο των Δήμων. Αυτό θα είναι μη διαχειρίσιμο και αυτό το είδαμε από το γεγονός πως πολλοί Δήμοι δυσκολεύονται να ενσωματώσουν αυτά τα ποσά στους προϋπολογισμούς τους” δήλωσε, σχολιάζοντας τέλος, πως, “Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε εξ αρχής, αλλά για φέτος ενσωματώσαμε το ποσό. Άλλοι Δήμοι που ενέκριναν τις εισφορές, δεν έρχονται να ενσωματώσουν τα ποσά και αυτό αποτελεί μία δυσαρμονία”.