Εκ του μηδενός θα αρχίσει η προσπάθεια για έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο προς όφελος της μπασκετικής κοινότητας της Σύρου

“Λουκέτο” επίσημα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Σε επόμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, τα βήματα που θα ακολουθήσει ο Δήμος

Απόλυτα “άστεγοι” θα παραμείνουν οι αθλητές του μπάσκετ τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στη Σύρο, αφού η εργολαβία της στατικής ενίσχυσης που πέφτει τελικά στο κενό, ακόμη και να ολοκληρωνόταν, δεν θα προσέφερε ένα ασφαλές και σύγχρονο κλειστό γήπεδο για τη μπασκετική κοινότητα του νησιού.

Η μη δυνατότητα προπονήσεων και αγώνων στη Σύρο, αν άμεσα δεν βρεθεί έστω και μία προσωρινή λύση, αφήνει δεκάδες αθλητές του μπάσκετ στον πάγκο, την ίδια στιγμή που και οι δύο ομάδες του ΑΟ Ερμούπολης και του Άρη Σύρου, κάνουν μεγάλες προσπάθειες να συγκρατήσουν τα νέα παιδιά στο άθλημα.

Οι συνεχείς “εκπλήξεις” που παρουσίαζε η Α΄ Κλειστή Αίθουσα κατά την εξέλιξη του έργου της στατικής ενίσχυσης μέχρι σήμερα, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το “κουφάρι” στο Αθλητικό Κέντρο, κάτι που συνεπάγεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί άμεσα να πάρει νέα απόφαση για το μέλλον του γηπέδου μπάσκετ.

Κοινή παρατήρηση όλων όσων μίλησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. όπως ενδεικτικά της Μαρίας Καζαντζάκη, του Γιάννη Πιταούλη, του Αλέξη Αθανασίου, του Δημήτρη Κοσμά ήταν πως ο Δήμος θα πρέπει να δρομολογήσει ένα έργο από μηδενική βάση, καθώς δυστυχώς στο νησί του Aegean Ball Festival τα νέα παιδιά δεν έχουν γήπεδο μπάσκετ.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα παραπάνω υποστηρίζει σε απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη” και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, αφού προς το παρόν υπάρχει αδιέξοδο. Στη συνεδρίαση έκανε αναδρομή για την κατασκευή της Α΄ Κλειστής ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ο οποίος γνωστοποίησε πως από το 2014 το γήπεδο είχε κριθεί επικίνδυνο.

  • Από την ενημέρωση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, κατέστη σαφές πως οι αθλητές του μπάσκετ δεν θα έχουν κλειστό γήπεδο για προπονήσεις. Ο Δήμος αναφορικά με αυτό το θέμα είναι σε αδιέξοδο σήμερα;

“Να μην περιμένουν ότι τον Οκτώβρη θα υπάρχει αθλητική αίθουσα. Δυστυχώς. Παρότι η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία ήλπιζαν ότι αυτή η τετραετία θα ήταν αφιερωμένη πέρα από τα σχολεία και στους αθλητικούς χώρους, λόγω διαφόρων απρόοπτων προβλημάτων, τελικά έχουν ανατραπεί σχεδόν όλα. Για παράδειγμα στη Β΄ Αίθουσα βγήκε έκπτωτος ο εργολάβος, στην Α΄ Αίθουσα προέκυψαν προβλήματα παρά τη μελέτη που είχε γίνει και μας οδηγεί σήμερα σε αδιέξοδο. Ήταν μία σειρά από προβλήματα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν”.

  • Αν ολοκληρωθεί το έργο της στατικής ενίσχυσης, η Σύρος θα έχει ένα ασφαλές γήπεδο ή όχι; Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες;

“Το συγκεκριμένο έργο που γίνεται είναι η στατική ενίσχυση του κτηρίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι η στατική ενίσχυση, ακόμη και όταν τελειώσει το έργο και το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο γήπεδο μπάσκετ. Θα χρειαστούν ηλεκτρομηχανολογικά, μονώσεις, κουφώματα κ.α., που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένας άλλος διαγωνισμός ώστε να γίνει προμήθεια όλων αυτών και τοποθετήσεις.

Να πω πως το κτήριο όπως είπε και ο κ. Διακοδημητρίου από το 2014 είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο. Δεν είχε ούτε άδεια λειτουργίας και μέχρι τώρα, τι να πω… οι ομάδες έμπαιναν με δική τους ευθύνη; Ποτέ δεν είχε δοθεί άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης αίθουσας τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.”.

  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετοί αιρετοί τόνισαν πως χρειάζεται να διαλυθεί η εργολαβία και να αρχίσετε μια προσπάθεια για ένα σωστό έργο εκ του μηδενός… Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσετε;

“Το θέμα θα έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει με την Τεχνική Υπηρεσία να κάτσουμε να δούμε πώς ακριβώς θα το χειριστούμε. Δηλαδή, θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της συμβατικής υποχρέωσής του; Θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματική σύμβαση για όλα τα άλλα που απομένουν από το πρόγραμμα (140 χιλ. ευρώ) ώστε να ολοκληρωθεί; Όλα αυτά πρέπει να τα ζυγίσουμε γιατί η Υπηρεσία βλέπει ότι ακόμη και με την ολοκλήρωση του έργου, ενδεχομένως να μην έχουμε μία ποιοτική αίθουσα όπως θα πρέπει.”.

  • Άρα, δεν θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε άμεσα μία διαδικασία για ένα σύγχρονο γήπεδο από μηδενική βάση;

“Ακριβώς. Αυτό είπα κι εγώ στην τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και χαίρομαι που συμφώνησαν κι άλλοι συνάδελφοι. Ότι μία λύση είναι και αυτή. Ούτως ή άλλως, το έργο της στατικής ενίσχυσης και η ολοκλήρωσή του, θα “φάει” τουλάχιστον ένα χρόνο. Συν, να γίνει ο άλλος διαγωνισμός, πάμε στα δύο με τρία χρόνια. Οπότε σε αυτό το χρόνο, κάλλιστα μπορεί να εκπονηθεί μία νέα μελέτη και να βρούμε μια χρηματοδότηση και να ξεκινήσουμε από το μηδέν.”.

  • Μιλάτε για τον συγκεκριμένο χώρο ή θα αναζητηθεί νέος;

“Δεν νομίζω πως έχουμε άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή, άλλο οικόπεδο ώστε να πάμε. Εξάλλου στο ΑΚΔΕ είναι οργανωμένο αθλητικό κέντρο με κολυμβητήριο, τένις, αίθουσα βόλεϊ, ανοικτά γηπεδάκια μπάσκετ. Νομίζω πως εκεί είναι ένας οργανωμένος αθλητικός χώρος. Θα γίνει διερεύνηση αν αλλάξει κάτι.”.

  • Αποκλείετε εσείς την εύρεση νέου χώρου;

“Δεν το αποκλείουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος χώρος”.

  • Για ένα νέο γήπεδο και ασφαλές, προφανώς θα χρειαστεί “κυνήγι” για νέα και μεγάλη χρηματοδότηση…

“Φυσικά. Γιατί και να κατεδαφιστεί το υπάρχον κτήριο, απαιτείται ένα κόστος αρκετά υψηλό. Είναι ένα θέμα που συζητάμε στην Τεχνική Υπηρεσία συνεχώς για να βρούμε την καταλληλότερη λύση.”.

  • Το σοβαρό θέμα είναι ότι η αθλητική κοινότητα του μπάσκετ στη Σύρο, για τα επόμενα τουλάχιστον 2 – 3 χρόνια, μένει χωρίς κλειστό γήπεδο. Τι θα κάνετε; Είστε σε επαφή με τους προπονητές και τις ομάδες; Πώς θα εξυπηρετηθούν;

“Έχουμε κάνει μία διερεύνηση και με την Πολεοδομία, κατά πόσο μπορούμε να “κλείσουμε” κάποια από τα εξωτερικά γηπεδάκια. Στο θέμα του γηπέδου στο ΑΚΔΕ, αυτό δεν έχει συντελεστή δόμησης γιατί έχει καλυφθεί από τα υπόλοιπα κτήρια. Χθες μπήκε στο τραπέζι η συζήτηση τί μπορούμε να κάνουμε με το γήπεδο του Πάγου. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε να δούμε τι θα γίνει. Μας απασχολεί τι θα γίνουν τα παιδιά.

Αυτό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι πως δυστυχώς, στα δημόσια έργα, υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Και με το συγκεκριμένο έργο, υπήρχαν προβλήματα από τη γέννησή του. Ανέλυσε και ο κ. Διακοδημητρίου τι συνέβη με το κτήριο. Για παράδειγμα όταν κόπηκαν σίδερα που συνδέονται με τη στατική ενίσχυση για να περάσουν υδρορροές, τι να πεις. Απορώ πώς τότε είχε παραληφθεί αυτό το έργο. Πλέον και “ηλικιακά” το κτήριο (43 χρόνια), έχει φθορά.”.

  • Ποια είναι η στάση του εργολάβου;

“Ο εργολάβος ψάχνει τρόπο να σταματήσει το έργο. Το έργο λήγει 10 Αυγούστου. Ο ίδιος δεν έχει ζητήσει παρατάσεις και ούτε τη συμπληρωματική σύμβαση δέχεται να υπογράψει. Ουσιαστικά θέλει να απεμπλακεί από το έργο.”.

  • Άρα, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει τελική πρόταση για το τι μέλλει γενέσθαι με το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ και ενδεχομένως την απόφαση να πάτε σε κάτι νέο από μηδενική βάση;

“Σαφώς θα έρθει άμεσα. Θα φέρουμε μία πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο που να λύνει όλα τα προβλήματα. Αυτό που διεφάνη χθες (σ.σ. προχθές) στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι πως όλοι υποστηρίζουν αυτή την κατεύθυνση. Κι εδώ πρέπει να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Συντελεστές δόμησης, νέα μελέτη κλπ.”.