Πίεση από τη διοίκηση για λύση σε πολιτικό επίπεδο και συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΕΔΕΥΑ) για λήψη επιχορήγησης από το κεντρικό κράτος

Εξώδικο της ΔΕΗ στη ΔΕΥΑ Σύρου για την οφειλή των 4 εκατ. ευρώ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση αναφορικά με τη ΔΕΥΑ Σύρου και την οφειλή προς τη ΔΕΗ ύψους 4 εκατ. ευρώ, αφού στη Δημοτική Επιχείρηση εστάλη εξώδικο, όπως παρομοίως και προς αρκετές άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, αναφορικά με το μεγάλο χρέος.

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης “τσάκισαν” την άλλοτε υγιή ΔΕΥΑ Σύρου, “κοκκινίζοντας” το ταμείο της, με αποτέλεσμα σήμερα να καλείται τόσο η τρέχουσα διοίκηση, όσο όμως και η επόμενη να διαχειριστούν τη μεγάλη οφειλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” έχει ασκηθεί πολιτική πίεση προς το κεντρικό κράτος για να δοθεί λύση στο θέμα, ενώ το Δ.Σ. βρίσκεται σε συνεργασία με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΕΔΕΥΑ) για να ληφθούν επιχορηγήσεις.

Δεδομένου πως πρόκειται για ένα θέμα που θα μετατεθεί και στη νέα διοίκηση, για τον τρόπο αντιμετώπισής της, ρωτήθηκε και ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.

Άσκηση πίεσης

Αναφορικά με το ύψος που έχει φτάσει σήμερα η οφειλή, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε τα παρακάτω. “Το χρέος προς τη ΔΕΗ έχει φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ. Έχει βγει η σχετική διεκδίκηση από τη ΔΕΗ. Έχουμε λάβει εξώδικο και έχουμε κάνει γνωστοποίηση στην Ένωση των ΔΕΥΑ για το χρέος. Η ενημέρωση είναι ότι οι μισές περίπου ΔΕΥΑ έχουν λάβει εξώδικα από τη ΔΕΗ”, ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “μιλάμε για ένα χρέος άνω των 150 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, που αφορά τις μισές ΔΕΥΑ της χώρας. Είμαστε σε συνεννόηση με τις ΔΕΥΑ και έχω μιλήσει και με τον πρόεδρο της Ένωσης. Έχω κάνει προσέγγιση και σε πολιτικό επίπεδο με βουλευτή για να δούμε τί μπορούμε να διεκδικήσουμε”.

Ερωτηθείς αν μέχρι σήμερα έχει υπάρξει ανταπόκριση από το κεντρικό κράτος σχετικά με τις επιχορηγήσεις που ζητούσε η ΕΔΕΥΑ, υπήρξε σαφής. “Αρχικά έχουμε απαντήσει προς τη ΔΕΗ με ένα έγγραφο από νομικό. Ωστόσο, γι’ αυτό το ποσό θα πρέπει να υπάρξει επιχορήγηση από το κράτος προκειμένου να μη μετακυλιστεί στους δημότες. Αυτό αγγίζει τις μισές ΔΕΥΑ της χώρας που έχουν αυτή την εξάρτηση με το ρεύμα. Το χρέος για όλες ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Είμαστε σε επαφή με την Ένωση των ΔΕΥΑ και έχουμε στείλει όλα τα δικά μας στοιχεία και αναμένουμε μία απόφαση σε κεντρικό επίπεδο για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες”. Συμπλήρωσε δε, πως από την πλευρά του κράτους, “πέρυσι η πληροφόρηση που είχαμε κατά τη γενική συνέλευση τον Νοέμβριο, ήταν πως είχε ανοίξει το παράθυρο για να υπάρξει μία επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ. Υπήρχε πρόβλημα με το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και γι αυτό χρειαζόταν μία νομοθετική ρύθμιση. Η νομοθετική ρύθμιση έγινε. Με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή, θεωρούμε ότι το νομικό σκέλος ξεπεράστηκε”. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, “προφανώς μεσολάβησαν οι εκλογές και όλα αυτά τα αρνητικά γεγονότα με τις πλημμύρες και έχει πάει πίσω το θέμα. Περιμένουμε λύση προς αυτή την κατεύθυνση”. Επανέλαβε δε, πως, “έχουμε ασκήσει και όποια πίεση μπορούσαμε σε πολιτικό επίπεδο”.

Επιχορήγηση και επιμήκυνση της αποπληρωμής

Ερωτηθείς για το τι ζητά η ΔΕΗ από τη ΔΕΥΑΣ με το εξώδικο, ο κ. Γιαλόγλου, ανέφερε τα παρακάτω. “Εστάλησαν τα εξώδικα και ζητούν την καταβολή του ποσού ή τη σταδιακή αποπληρωμή της οφειλής σε 48 δόσεις”, απάντησε, λέγοντας μάλιστα αν αυτό είναι εφικτό ή όχι. “Και αυτό ακόμη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν μπορεί να γίνει και αυτό υπό την έννοια ότι θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί νερού για τη ΔΕΗ με 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Δεν γίνεται”, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “το πιο ρεαλιστικό θα ήταν να υπάρξει μία επιχορήγηση και μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με μία μικρή αύξηση, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί”.

Ακραία λύση να κόψουν την παροχή”

Στην ερώτηση αν είναι ορατή η απειλή να διακόψει την παροχή η ΔΕΗ προς τη ΔΕΥΑΣ, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε ξεκάθαρος. “Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι πολύ ακραίο. Εκτιμώ πως είναι μία πολύ ακραία λύση που δεν μπορούν να την ενεργοποιήσουν εύκολα”, σημείωσε σχετικά, τονίζοντας πως, “για το πρόβλημα δεν ευθύνεται ούτε η ΔΕΥΑΣ, ούτε οι καταναλωτές. Πολλώ δε μάλλον η ΔΕΥΑ η δική μας που δεν είχε οφειλές. Ήταν οικονομικά μία υγιής επιχείρηση. Έχουμε κάνει όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει. Περιμένουμε μία λύση σε κεντρικό επίπεδο”.

Παίρνει τη σκυτάλη ο Αλέξης Αθανασίου για συνέχιση των πιέσεων

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου ξεκαθάρισε πως για το σοβαρό θέμα θα ζητηθούν λύσεις, όπως επίσης θα υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ για να διεκδικηθεί ισότιμη αντιμετώπιση των νησιωτών με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, όσον αφορά στις χρεώσεις. Κατά τη δική του προσέγγιση, αυτή η λύση είναι εφικτή και ως νέα Δημοτική Αρχή υποστηρίζει πως θα ασκηθεί πίεση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

“Στο θέμα το πολύ κρίσιμο και σοβαρό, προεκλογικά είχαμε πει ότι σαν τελευταία γραμμή άμυνας θα είναι και η προσφυγή μας στο ΣτΕ, διότι η ισονομία και η ισότητα των Ελλήνων πολιτών δείχνει να μην ισχύει σε όλη τη χώρα. Ιδιαιτέρως σε περιοχές νησιωτικές που χρησιμοποιούν κατ΄ αποκλειστικότητα ενεργοβόρες αφαλατώσεις και το νερό είναι πανάκριβο γιατί είναι βιομηχανικό προϊόν. Συνεπώς δεν υπάρχει ισονομία και ισότητα” παρατήρησε ο Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας πως, “το να πιάσει οριζόντια το κεντρικό κράτος και να μοιράσει κάποια χρήματα εμάς δεν μας λύνει το πρόβλημα. Διότι είναι μεγάλο το ποσό”. Άρα, πρόσθεσε πως, “η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί από τη νυν διοίκηση του κ. Γιαλόγλου και του Δ.Σ. μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας και από εκεί και πέρα παίρνουμε τη σκυτάλη με αυτό το σκεπτικό, πίεσης και διεκδίκησης ενός δίκαιου αιτήματος”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και μέσω της ΕΔΕΥΑ, όπως και άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις απάντησε καταφατικά. “Αυτές τις επαφές τις έχει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ. Εμείς συναινούμε με αυτό. Είναι άλλο, ένας ηπειρωτικός Δήμος που αντλεί νερό από ένα φράγμα, ένα ποτάμι και άλλο εμείς. Δεν έχουνε τα ίδια έξοδα με έναν νησιωτικό Δήμο, ο οποίος όπως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης χρησιμοποιεί ενεργοβόρες αφαλατώσεις. Δεν είναι το ίδιο. Και δεν γνωρίζουμε και τον λόγο που πρέπει να επιδοτηθεί ένας ηπειρωτικός δήμος, δηλαδή η ΔΕΥΑ αυτής της ηπειρωτικής χώρας”, σχολίασε, εξηγώντας τέλος πως, “δεν μπορούμε να αντιμετωπιστούμε οι νησιώτες που χρησιμοποιούμε αφαλατώσεις με τα ίδια μέτρα και σταθμά που θα αντιμετωπισθεί μία ΔΕΥΑ που είναι στην ηπειρωτική χώρα”.