Η ανυπαρξία εργολαβικού ενδιαφέροντος στη Σύρο “αδειάζει” από το ταμείο σημαντική χρηματοδότηση για τις τέσσερις δομές

Χάνει ο Δήμος 200 χιλ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς

Εκπνέει η προθεσμία για τις δημοπρατήσεις των έργων

Απώλεια της χρηματοδότησης των 200 χιλ. ευρώ για το έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκύπτει ως αρνητική εξέλιξη πλέον, καθώς το κράτος έχει δώσει προθεσμία δημοπράτησής του μέχρι τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή που τα σχολεία της Σύρου έχουν μεγάλες ανάγκες σε συντηρήσεις και αποκαταστάσεις, η ανυπαρξία εργολαβικού ενδιαφέροντος για το έργο των 200 χιλ. ευρώ στους τέσσερις παιδικούς σταθμούς του νησιού, οδηγεί ξεκάθαρα σε απώλεια της χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος, μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, ως φαίνεται δεν θα μπορέσει να συμβασιοποιήσει το πολυσυζητημένο έργο, για το οποίο εδώ και δύο θητείες είχε το ποσό των 200 χιλ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Πλέον το κράτος ζητά πίσω τα χρήματα από όλους τους Δήμους, αν δεν υπάρξουν εργολαβίες έως το τέλος Μαρτίου, χρονικό περιθώριο που όπως ειπώθηκε, δεν μπορεί να ακολουθήσει ο Δήμος.

Ως εκ τούτου, οι όποιες καταγεγραμμένες ανάγκες για τους σταθμούς θα πρέπει να καλυφθούν από τον Δήμο και από ίδιους πόρους ή από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Απαντήσεις για το θέμα έδωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ο οποίος εξήγησε πως ουσιαστικά το έργο είναι ασύμφορο για τους εργολάβους, με αποτέλεσμα να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον Δήμο.

Στο κενό… οι διαγωνισμοί

Ερωτηθείς για την προθεσμία που έχει δώσει το κράτος, διαφορετικά θα πάρει πίσω τη χρηματοδότηση, ο κ. Διακοδημητρίου υπήρξε σαφής: “Και οι δύο διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι. Έχουμε προθεσμία για τη συμμόρφωση των παιδικών σταθμών που είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά δεν τίθεται θέμα λειτουργίας για εμάς γιατί έχουμε αδειοδοτήσεις στους σταθμούς”.

Ως εκ τούτου, για όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις, σημείωσε πως, “απ΄ ό,τι φαίνεται θα κινηθούμε με δικά μας μέσα. Δεν έχει νόημα με αυτό τον διαγωνισμό”. Μάλιστα γνωστοποίησε πως, “ήδη έχουμε κάνει κάποιες εργασίες για πρόληψη στον παιδικό σταθμό του Βήσσα και στον Ξηρόκαμπο”, ωστόσο, όπως επανέλαβε, “για το έργο των 200 χιλ. ευρώ δυστυχώς δεν βλέπω φως”.

Ερωτηθείς για τον χαρακτήρα τον παρεμβάσεων, υπενθύμισε τα ακόλουθα: “Οι 200 χιλ. ευρώ είναι αυστηρά για συγκεκριμένες εργασίες που έχουν σχέση με τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγιεινής στους παιδικούς σταθμούς. Για παράδειγμα, να βαφτούν οι τοίχοι με χρώματα αντιμουχλικά ή να μην υπάρχουν ανισοσταθμίες κλπ. Δεν περιλαμβάνει εργασίες που θα θέλαμε κι εμείς. Για παράδειγμα στον Ξηρόκαμπο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στεγανοποίηση και τα κουφώματα, δεν είναι οι ανισοσταθμίες. Ή στον Βήσσα είχαμε μία ξεχαρβαλωμένη πέργκολα την οποία ξηλώσαμε συν κάποια ακόμη που φτιάξαμε εμείς. Αυτά έγιναν τώρα από εμάς. Δηλαδή τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες με το συνεργείο του Δήμου”.

Δεν είναι δελεαστικό για τους εργολάβους”

Διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει εργολαβικό ενδιαφέρον, ανέφερε τα εξής: “Οπότε, αυτό το πρόγραμμα των βρεφικών σταθμών επειδή περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αφενός δεν είναι καθόλου δελεαστικό για τους εργολάβους κι αφετέρου επειδή περιλαμβάνει τέσσερις δομές με λίγα πράγματα στον κάθε παιδικό σταθμό, ο εργολάβος πολύ δύσκολα θα μπορέσει να δώσει προσφορά - ή ακόμη και να μη δώσει προσφορά - για να εκτελέσει την εργασία”. Σημείωσε μάλιστα πως, “αν αφαιρέσουμε ΦΠΑ, εργολαβικό όφελος κλπ., μένουν 30 χιλ. ευρώ για κάθε μια από τις τέσσερις δομές”.

Θα εισηγηθώ να το εγκαταλείψουμε”

Στην ερώτηση πώς θα προχωρήσει ο Δήμος, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε πως το έργο δεν φαίνεται πως θα δημοπρατηθεί, άρα, θα προτείνει να αφεθεί εκτός πλάνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση.

“Προσωπικά τείνω να εισηγηθώ να το εγκαταλείψουμε. Βέβαια το έργο παραμένει στο τεχνικό μας πρόγραμμα. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να το δημοπρατήσουμε για μία ακόμη φορά ή να πάμε σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη Δημοτική Αρχή. Εμένα η εισήγησή μου είναι πως θα πάει για εγκατάλειψη. Θα προτείνω να προχωρήσουμε με ίδιες δυνάμεις μέσα από άλλα έργα για να κάνουμε και εργασίες που θα έχουν αξία για εμάς”, υπογράμμισε, λέγοντας μάλιστα πως, “θα αφήσω το έργο για μία ακόμη φορά και στην επόμενη αναμόρφωση δεν θα εισηγηθώ να διαγραφεί. Αν θέλει η Δημοτική Αρχή, ας κάνει έναν τρίτο διαγωνισμό. Δεν το βλέπω αισιόδοξα όμως. Εδώ δημοπρατήσαμε το δημαρχείο για τις όψεις με 2 εκατ. ευρώ και ήταν άγονος”.

Κληθείς να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα χαθούν τα 200 χιλ. ευρώ, τόνισε: “Θα τα χάσουμε. Δυστυχώς. Αλλά έτσι όπως είναι στημένο αυτό το πρόγραμμα, να δημοπρατηθεί από μόνο του για 200 χιλ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο”.

Δεδομένου πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχουν 190 χιλ. ευρώ για τα σχολεία και άρα, η λογική επιτάσσει πως πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί κάθε χρηματοδότηση, με δεδομένες τις ανάγκες, σημείωσε: “Σίγουρα ναι. Αλλά αν μπορούσαμε να τα διαθέσουμε όπως θέλουμε και βάσει των πραγματικών αναγκών μας. Για παράδειγμα στον Ξηρόκαμπο χρειαζόμαστε κουφώματα και μονώσεις, όχι βαψίματα”.

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε πως, “καλύτερα να πάμε με ίδιες δυνάμεις ή με ένα άλλο πρόγραμμα και να πάμε σε συνολικές επεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς”.

Τέλος, για το αν κινδυνεύουν οι σταθμοί στη λειτουργία τους, υπήρξε καθησυχαστικός: “Αυτή τη στιγμή έχουν άδειες λειτουργίας. Πρόβλημα θα έχουμε αν ένας σταθμός αλλάξει δυναμικότητα ή θέλει να γίνει και βρεφικός. Εκεί θα πρέπει να το δούμε για παρεμβάσεις τους εσωτερικούς χώρους”.

Οι ανάγκες ανά δομή

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις δομές του Δήμου και τις ανάγκες τους, ακολουθεί αναφορά στις παρεμβάσεις που προβλέπονταν με τα 200 χιλ. ευρώ: Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια.

Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.