Άγνωστο αν τελικά θα συνδράμει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για να βγει ο διαγωνισμός για το έργο αποκατάστασής του

Σε αδιέξοδο(;) για το επικίνδυνο κτήριο της Πυροσβεστικής

Παραμένει το ποσό των 800 χιλ. ευρώ στο “συρτάρι”, ενώ το ακίνητο απειλεί… ανθρώπινες ζωές στην παραλία της Ερμούπολης

Με δεμένα “χέρια” μοιάζει να είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, καθώς και η περιφερειακή διεύθυνση Ν. Αιγαίου αυτή τη στιγμή, αναφορικά με την αποκατάσταση του επικίνδυνου κτηρίου στην παραλιακή ζώνη, καθώς ο Δήμος τείνει στο να μη συνδράμει για το συγκεκριμένο έργο.

Ως εκ τούτου, το άκρως επικίνδυνο κτήριο που παραμένει μέχρι σήμερα “παροπλισμένο”, απέναντι από την είσοδο του λιμένα της Ερμούπολης, θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή… για τους πολίτες που μετακινούνται από το σημείο, τόσο ως πεζοί, όσο και ως επιβάτες ή οδηγοί οχημάτων και μηχανών, αφού μέχρι τώρα, δεν υπάρχει φως για την αποκατάστασή του.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που έγινε στον Δήμο, ανάμεσα στη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, Κυκλάδων και Ν. Αιγαίου και τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως, το ποσό των 800 χιλ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής για το κτηριακό της Υπηρεσίας στη Σύρο, παραμένει για τη συγκεκριμένη ανάγκη. Ωστόσο, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, αν η μελέτη που έχει εκπονηθεί, θα “πατάει” στις ανάγκες του, όταν θα έρθει η στιγμή της δημοπράτησης, καθώς είναι ένα κτήριο, η κατάσταση του οποίου χρόνο με τον χρόνο, επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, η Πυροσβεστική σε νέα συνάντηση με τον Δήμο, θα επιμείνει για τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας στη δημοπράτηση του έργου και στην υλοποίησή του, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή δεν είναι βέβαιο πως θα καταφέρει να ανταποκριθεί.

Δήμος: Συνδρομή για μελέτη και άδεια οικοδομής

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης – και στο πλαίσιο παλαιότερης σύμβασης που υπήρχε με την Πυροσβεστική και την Περιφέρεια-, βοήθησε για τη μελέτη αποκατάστασης και επισκευών, καθώς και για την έκδοση της άδειας οικοδομής.

Πιο αναλυτικά, πρέπει να τονισθεί πως σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι προς αναζήτηση Τεχνικής Υπηρεσίας για να βγει ο διαγωνισμός. Το κτήριο είχε πολλά προβλήματα και ως εκ τούτου, οι Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής είχαν αποχωρήσει από αυτό, λόγω επικινδυνότητας.

Για την υλοποίηση του έργου, έπρεπε να βγει η οικοδομική άδεια. Αυτή η άδεια έχει εκδοθεί, ενώ υπάρχει και η μελέτη.

Αξίζει να αναφερθεί δε, πως, για την αποκατάσταση του υφιστάμενου κτηρίου, τα χρήματα παραμένουν και το ποσό αφορά σε 800 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι δεσμευμένα για τις συγκεκριμένες ανάγκες και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαθούν.

Επιμένουν στο υφιστάμενο κτήριο, αν και οι ανάγκες αυξάνονται

Επί της ουσίας, η πλευρά της Πυροσβεστικής ζητά να γίνει η αποκατάσταση του κτηρίου στο ύψος της εισόδου του λιμανιού της Ερμούπολης και ειδικότερα να προχωρήσει η επισκευή του και όσα χρειάζονται για να μπορεί να φιλοξενήσει ξανά τις Υπηρεσίες στους εσωτερικούς χώρους του. Ενδεικτικά, χρειάζονται επισκευές και ενίσχυση στα δοκάρια, στις κολώνες του κτηρίου, καθώς και τσιμεντοενέσεις για να μετατραπεί σε ένα “ανθεκτικό” κτήριο, αφού σήμερα, παραπέμπει σε… κουφάρι στο κέντρο της παραλίας της Ερμούπολης.

Ωστόσο, οι ανάγκες Πυροσβεστικής σε επίπεδο Υπηρεσιών έχουν αυξηθεί. Αρκεί να υπενθυμιστεί πως, όταν άδειασε το συγκεκριμένο κτήριο, υπήρχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, καθώς και ο τότε περιφερειακός διοικητής και η γραμματεία του. Σήμερα, οι ανάγκες αφορούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, στην περιφερειακή διοίκηση, στη διοίκηση νομού Κυκλάδων και στο Επιχειρησιακό Κέντρο.

Βάσει αυτών των αναγκών, προκύπτει αυτονόητα πως ακόμη και να επισκευαστεί και να μπορέσει να καταστεί ξανά αξιοποιήσιμο, δεν θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών. Πρακτικά, θα μπορεί να καλύψει τα γραφεία και τις διοικητικές Υπηρεσίες.

Μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών

Δεδομένης της επικινδυνότητας που υπάρχει στο κτήριο και κυρίως στον περιβάλλοντα δημόσιο χώρο και καθώς υπάρχει συνεχής κυκλοφοριακή ροή οχημάτων, μηχανών, λεωφορείων και φορτηγών από τον παραλιακό δρόμο, η Πυροσβεστική - ως οφείλει -, έχει λάβει μέτρα για την προστασία των πολιτών. Όπως διακρίνει ο κάθε πολίτης, το κτήριο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει καλυφθεί για να μην προκληθεί ατύχημα από πτώση σοβάδων ή άλλων μερών του, ενώ αν αυτό απαιτηθεί, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Πάντως, άξιο απορίας είναι αν η μελέτη για την αποκατάσταση θα χρειαστεί επικαιροποίηση όταν τελικά βρεθεί τρόπος να φτάσει στη δημοπράτηση και άρα, στην υλοποίηση του έργου η Πυροσβεστική, αφού η κατάστασή του, λογικά, με το πέρασμα του χρόνου επιδεινώνεται σημαντικά.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών: Βοήθεια στο μέτρο του εφικτού

Με φόντο τα παραπάνω, ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος για το αν θα στηρίξει ο Δήμος την Πυροσβεστική και όσον αφορά στον διαγωνισμό αλλά και στην υλοποίηση του έργου.

“Η Πυροσβεστική θέλει να επισκευαστεί και να αποκαταστήσει το κτήριό της και είναι προτεραιότητά της. Υπήρχε σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και Πυροσβεστικής. Η Περιφέρεια θα έκανε την επίβλεψη του έργου. Αυτή η σύμβαση έληξε και δεν ανανεώθηκε. Ο Δήμος είχε την επίβλεψη της μελέτης. Από εκεί και μετά, ό,τι χρειαζόταν υποστηρικτικά η Πυροσβεστική για τα τεύχη δημοπράτησης, θα το κάναμε για να έβγαινε στον αέρα ο διαγωνισμός.

Όμως, όλο το υπόλοιπο κομμάτι θα το αναλάμβανε η Περιφέρεια. Αυτή η σύμβαση έληξε”, ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας μάλιστα πως, δεν ανανεώθηκε αφού, “το κομμάτι του Δήμου ολοκληρώθηκε”.

Στην ερώτηση αν είναι εφικτό να στηρίξει ο Δήμος, ο κ. Βακόνδιος απάντησε τα εξής: “Τη δεδομένη στιγμή παρέχουμε υποστήριξη για να “τρέξουν” τα έργα του Νοσοκομείου, του Λιμεναρχείου κλπ, δεν είναι εύκολο. Έχουμε τόσα έργα και θέματα και για το νησί στο δικό μας Τεχνικό Πρόγραμμα”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “η Πυροσβεστική ζητά να δούμε ξανά το θέμα, όμως για εμάς, δεν είναι κάτι δεσμευτικό και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αναλυτικά το θέμα”.

Επανέλαβε βέβαια πως, για την Τεχνική Υπηρεσία, “δεν είναι κάτι εύκολο. Από την πλευρά μας αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι νεότερο. Κάναμε μία συνάντηση, τους ακούσαμε αλλά δεν δεσμευθήκαμε σε κάτι”.

Σημείωσε δε πως, η συγκεκριμένη υπόθεση, “θα πρέπει να μπει σε μία βάση. Υπάρχει το θέλω αλλά υπάρχει και η αντικειμενική δυσκολία του Δήμου για το πόσα μπορεί να κάνει με συγκεκριμένες δυνάμεις. Είναι πολλά εκατομμύρια τα έργα και αν αρχίσει και το Νοσοκομείο (ενεργειακή αναβάθμιση), μιλάμε για άλλα 5,5 εκατ. ευρώ. Είναι δύσκολο ο Δήμος να υποστηρίξει και την Πυροσβεστική. Θέλουμε συνεργασία και στο μέτρο του εφικτού, βοηθήσαμε”.

Νέα συνάντηση με Δήμο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνεται πως θα ακολουθήσει κι άλλη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ασχέτως αν αυτή θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την Πυροσβεστική ή όχι.

Ωστόσο, αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τελικώς αρνηθεί και δηλώσει αδυναμία να βοηθήσει για τη δημοπράτηση του έργου, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής για να ληφθεί νέα απόφαση και να αναζητηθεί τρόπος δημοπράτησης και υλοποίησης του απαραίτητου έργου.