Ανάδοχος για την αποκατάσταση των δύο πρώτων ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια και σώθηκε η χρηματοδότηση

Αισιοδοξία για τη δρομολόγηση του πολυσυζητημένου έργου, μετά από δεκαετίες προσπαθειών

Με το ποσό των 450 χιλ. Ευρώ, προερχόμενο από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στην αποκατάσταση των δύο πρώτων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, μετά από την ύπαρξη αναδόχου, στο πλαίσιο των ύστατων προσπαθειών που έκαναν η Τεχνική Υπηρεσία και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Ειδικότερα, μετά από έναν άγονο διαγωνισμό που προηγήθηκε αρχές του 2024, η Δημοτική Αρχή προέβη στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης με εργολάβο, ώστε να κατοχυρώσει ότι το πολυσυζητημένο έργο θα προχωρήσει και δεν θα χαθεί η πολύ σημαντική χρηματοδότηση.

Χθες, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής συζητήθηκε εκτάκτως και εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο είναι θετικό για τον Δήμο, αφού εταιρεία από την Αθήνα, ανταποκρίθηκε θετικά για να υλοποιήσει την αποκατάσταση των μαυσωλείων Πρώιου και Γιαννίκογλου.

Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να διατηρήσει το ποσό των 450 χιλ. ευρώ, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα και περιθώριο για την αναζήτηση εργολάβου, καθώς η προθεσμία για συμβασιοποίηση είναι μέχρι τέλος Μαΐου.

Κατά συνέπεια, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος γνωστοποίησε πως καθώς βρέθηκε εργολάβος και ενδιαφέρεται να “τρέξει” το έργο, ο Δήμος είναι σε επαφή με τη Διαχειριστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση, αφού είναι θέμα ημερών να υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο.

Υπενθυμίζεται πως η προσπάθεια για διάσωση και αποκατάσταση του ταφικού πλούτου που υπάρχει στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου έχει απασχολήσει εδώ και δεκαετίες, διαχρονικά τις Δημοτικές Αρχές, ωστόσο, μόλις φέτος τελικά, φαίνεται πως θα είναι εφικτή η αποκατάσταση των δύο πρώτων μαυσωλείων.

Ικανοποίηση μετά από κόπο για τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

Την ικανοποίησή του για την ανωτέρω εξέλιξη εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος μιλώντας για τη σοβαρή υπόθεση που τελικά είχε αίσιο τέλος. “Μετά από τον άγονο διαγωνισμό που είχε γίνει, ακολούθησε η διαδικασία με διαπραγμάτευση. Υπάρχει κάποιος ανάδοχος και επειδή η προθεσμία είναι μέχρι 31 Μαΐου, θα πρέπει να επισπεύσουμε. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει και με την Διαχειριστική. Κάποιες ημέρες πιθανά να χρειαστεί να υπάρξει κάποια μικρή παράταση”, γνωστοποίησε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “είναι ένα σημαντικό έργο που έρχεται μετά από πολλά χρόνια και στο παρά πέντε, ευτυχώς, έχουμε αποτέλεσμα”. Άρα, για τον ίδιο, τόνισε πως σημασία έχει ότι η προσπάθεια στέφθηκε έστω και στο παρά πέντε με επιτυχία. “Μετά και την έγκριση του πρακτικού σήμερα (χθες), ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο”, δήλωσε.

Μικρή παρέμβαση έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος, ο οποίος ρώτησε αν θα υπάρξει επίβλεψη κατά την εκτέλεση των εργασιών.

“Ποιος θα κάνει την επίβλεψη την επιστημονική;”, σχολίασε, με τον κ. Βακόνδιο να επισημαίνει τα εξής: “Θα υπάρχει κάποιος σύμβουλος και είναι συμβεβλημένος με το Υπουργείο για να γίνει η επίβλεψη”.

Βασικό έργο

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί το περιεχόμενο της μελέτης σχετικά με τα δύο μνημεία, τις βασικές φθορές και τις κύριες αποκαταστάσεις τους. Ειδικότερα, για το μνημείο Γιαννίκογλου, σημειώνει ο μελετητής πως, “οι κυριότερες δομικές βλάβες σχετίζονται με διανοίξεις αρμών και αποπτώσεις τμημάτων της οροφής”. Με φόντο όσα αναλύει, προτείνει: “Να αποσυναρμολογηθούν η στέγη, τα αετώματα, τα γείσα και οι λίθοι του διαζώματος πάνω από το επιστύλιο. Επιπλέον, να καθαιρεθούν τα φθαρμένα επιχρίσματα και οι ετοιμόρροποι θολίτες, σε όσες περιοχές χρειάζεται. Τέλος να ανακατασκευαστούν και να επανεπιχριστούν”.

Ακόμη, όσον αφορά το μνημείο Πρώιου (1857), ο μελετητής έχει διαπιστώσει πως, “επίσης οι κυριότερες δομικές βλάβες σχετίζονται με διανοίξεις αρμών”. Ο ίδιος σημειώνει στη μελέτη πως, “θα αποσυναρμολογηθούν τα μέλη από το επιστύλιο και πάνω, δηλαδή οι λίθοι του διαζώματος, των γείσων, των αετωμάτων και της στέγης”.

Από την αποσύνθεση στη διάσωση όλων των ταφικών μνημείων

Πρέπει να αναφερθεί πως, όλα τα τελευταία χρόνια και βάσει εγκεκριμένων μελετών, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, είχε προσπαθήσει να δημοπρατήσει τέσσερα ταφικά μνημεία. Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών, οι φθορές που ήρθαν και προστέθηκαν στα μνημεία Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου, οδήγησαν στην επανεξέταση της κατάστασης, αφού τα 450 χιλ. ευρώ επαρκούν τελικά μόνο για τα δύο τελευταία. Ως εκ τούτου, αν και υπάρχουν μελέτες για τα μαυσωλεία Πρασσακάκη και Γεωργιάδου, όπως φαίνεται ο Δήμος, θα πρέπει να αναζητήσει νέα χρηματοδότηση.

Άλλωστε, η ένταξη του Κοιμητηρίου στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτή επετεύχθη και ανακοινώθηκε τον Δεκέμβρη του 2023 από την πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, δεν αφήνει περιθώριο ολιγωρίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση διάσωσης συνολικά των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης, τα οποία απασχολούν από τη θητεία του Γιάννη Δεκαβάλλα.

Η παρουσία δε της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στη Σύρο, τον Σεπτέμβριο του 2021, είχε πυροδοτήσει έντονα τη συζήτηση για την αναζήτηση τρόπου για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών σε πρώτο επίπεδο για όλα τα μαυσωλεία. Επί τάπητος είχε τεθεί η πρόταση συνεργασίας με κάποιο αρμόδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, κάτι που όμως, δυστυχώς, έμεινε στο συρτάρι... των σκέψεων.

Σήμερα, με αφορμή την παραπάνω θετική εξέλιξη, προβάλλει εκ νέου αλλά και έντονα η ανάγκη χάραξης μίας πορείας για τη διάσωση και των υπολοίπων μνημείων. Η παρούσα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ανοίξει τον κύκλο των προσπαθειών για τη διάσωση του συνόλου τους.