Παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρη Ρώτα προκειμένου δυνάμεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης να καλύψουν κενά σε υποστελεχωμένες Υπηρεσίες

Καταργήθηκαν νομικά πρόσωπα, διατηρούνται οι υπάλληλοι

Αλ. Αθανασίου: “Δέχομαι να μας ψέξετε επειδή δεν έχουμε τροποποιήσει τον ΟΕΥ, όχι επειδή δουλεύουν οι υπάλληλοι”

Το σοβαρό θέμα της ύπαρξης ενός σχετικά “παρωχημένου” Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, σε συνέχεια ερώτησης του επικεφαλής της παράταξης “με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρη Ρώτα.

Ο κ. Ρώτας ζήτησε σαφή πληροφόρηση για το γεγονός ότι ενώ έχουν καταργηθεί Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως οι Σχολικές Επιτροπές, ωστόσο υπάλληλοι και προϊστάμενος συνεχίζουν να στελεχώνουν το ανάλογο Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης αυτών, “χωρίς αντικείμενο”, λαμβάνοντας μάλιστα και τις ανάλογες αποδοχές, όπως συγκεκριμένα ο προϊστάμενός του.

Η ανωτέρω παρέμβαση έφερε στο προσκήνιο το θέμα της μη τροποποίησης του ΟΕΥ, ο οποίος υπάρχει από το 2017, ζήτημα για το οποίο ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, τόνισε πως δέχεται να τον ψέξει η αντιπολίτευση, διαφωνώντας όμως κάθετα με τη διαπίστωση πως οι υπάλληλοι των κατηργημένων Σχολικών Επιτροπών, δεν έχουν αντικείμενο.

Την ενόχλησή του για το θέμα κατέθεσε και ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου, Κώστας Βαμβακούσης, λέγοντας προς τον κ. Ρώτα πως επ΄ ουδενί δεν μπορούν να παίζονται “πολιτικά παιχνίδια” στις “πλάτες” των υπαλλήλων. Με αφορμή την παρουσία υπαλλήλων στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ρώτας πάντως, επανέλαβε και ξεκαθάρισε πως η ερώτησή του απευθύνεται προς τη Δημοτική Αρχή και αφορά στο θέμα του τρόπου λειτουργίας του Δήμου, όταν μάλιστα υπάρχουν και υποστελεχωμένα τμήματα και όχι προς τους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος – αν και δεν προκλήθηκε σχετικά – θέλησε να σημειώσει πως δεν κάλεσε ο ίδιος τους υπαλλήλους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το παράδοξο

Συγκεκριμένα, το βασικό πρώτο σκέλος της ερώτησης του Άρη Ρώτα είχε ως εξής: “Σύμφωνα με το Οργανόγραμμα Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, το ΦΕΚ 2017 προβλέπεται η λειτουργία Υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο, στις οποίες συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων το Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Παρά το γεγονός ότι τα άλλοτε ΝΠΔΔ του Δήμου έχουν καταργηθεί προ πολλού και συγκεκριμένα ο ΦΟΔΣΑ, τον Δεκέμβριο του 2020 και οι Σχολικές Επιτροπές από τον Ιούνιο του 2024, εν τούτοις, το Αυτοτελές Τμήμα Υποστήριξης των ΝΠΔΔ του Δήμου συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς αντικείμενο, απασχολώντας τέσσερις υπαλλήλους εκ των οποίων μάλιστα ο ένας εκτελεί χρέη προϊσταμένου και λαμβάνει τις ανάλογες αποδοχές”. Και η ερώτηση του ίδιου ήταν συγκεκριμένη: “Τι ενέργειες έχετε κάνει για την εν τοις πράγμασι κατάργηση του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης ΝΠΔΔ και τη μετακίνηση των υπαλλήλων αυτών σε άλλες Υπηρεσίες του Δήμου που είναι σοβαρά υποστελεχωμένες και έχουν μεγάλο όγκο αντικειμένου; Παραδείγματος χάρη το Τμήμα Προγραμματισμού, η Οικονομική Υπηρεσία κλπ.. Με ευθύνη και εντολή ποιου συνεχίζεται η καταβολή αποδοχών θέσης προϊσταμένου σε μία Υπηρεσία που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί και που εδώ και έναν χρόνο λειτουργεί ως αντικείμενο”.

Υπάρχουν 66 υπάλληλοι στο Τμήμα

Πρώτος, τοποθετήθηκε απέναντι στον κ. Ρώτα, ο προϊστάμενος του εν λόγω τμήματος, Κώστας Βαμβακούσης. “Εμφανίζομαι σήμερα κοντά σας με τη διττή μου ιδιότητα. Καταρχήν ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Κυκλάδων, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και δεύτερον, ως προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης ΝΠΔΔ από το 2017 μέχρι σήμερα. Ενός τμήματος που έχει κάνει τεράστιο έργο και που συνεχίζει να κάνει και έχει στις τάξεις του 66 εργαζόμενους και όχι 4”, ανέφερε αρχικά, λέγοντας πως “η παραπληροφόρηση είναι κακό πράγμα”. Για το αντικείμενο της εργασίας τους, πρόσθεσε πως “όλοι αυτοί οι υπάλληλοι συνεπικουρούμε και υπηρετούμε τις 32 σχολικές μονάδες του νησιού μας, μέχρι σήμερα και με ανιδιοτέλεια όλα αυτά τα χρόνια”. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως “όμως κατά το ερώτημα του κ. Ρώτα είμαστε ένα τμήμα χωρίς αντικείμενο εδώ και έναν χρόνο και λειτουργούμε… έτσι. Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη η ερώτηση καθώς θα μπορούσε να έρθει στην Υπηρεσία”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, υπενθύμισε πως ο κ. Ρώτας δεν θα έπρεπε να αναρωτιέται για το έργο του τμήματος καθώς έχει καταθέσει ερωτήματα. “Γι' αυτόν τον λόγο θα ήθελα να πω ότι πολιτικά παιχνίδια και πολιτικές σκοπιμότητες στις “πλάτες” των εργαζομένων δεν είναι ανεκτές, από όπου κι αν προέρχονται. Και να αναφέρω πως όλοι οι αιρετοί έρχονται και παρέρχονται. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μένουν στον Δήμο, οι εργαζόμενοι με το έργο τους δίνουν δύναμη και πνοή στο όραμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής”, υποστήριξε ο κ. Βαμβακούσης.

“Υπάρχει και αντικείμενο και ανάγκες”

Για το έργο που προσφέρουν οι υπάλληλοι μίλησε παρακάτω και ο εντεταλμένος για τα σχολεία, Ιωσήφ Ρούσσος. “Όταν είδα το ερώτημα εξεπλάγην, ότι υπάρχουν προϊστάμενος και υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο. Δηλαδή καταργήθηκαν και σχολικές επιτροπές ως ΝΠΔΔ που είχαν εκτελεστική ιδιότητα, αλλά δημιουργήθηκαν άλλες δύο σχολικές επιτροπές που έχουν εισηγητικό χαρακτήρα.

Τα σχολεία δεν έκλεισαν, οι υπάλληλοι είναι οι ίδιοι. Δεν έχουμε άλλους υπαλλήλους σε άλλο τμήμα Παιδείας, τους ίδιους υπαλλήλους έχουμε, που καθημερινά παίρνουν τα προβλήματα από τα 32 σχολεία”, ανέφερε με σαφήνεια ο κ. Ρούσσος, τονίζοντας πως “τέσσερις δεν είναι σίγουρα και είπε ο κ. Βαμβακούσης πόσοι είναι. Διοικητικά είναι ένας υπάλληλος για την Πρωτοβάθμια, ένας υπάλληλος για τη Δευτεροβάθμια και ο προϊστάμενός τους. Και ο άλλος ένας υπάλληλος για να ξέρουμε και τι γίνεται, αποχωρεί σε λίγες μέρες”. Κατά συνέπεια, ο κ. Ρούσσος, επεσήμανε πως “θα μείνουν για 32 μονάδες μέχρι την επικαιροποίηση του ΟΕΥ ένας υπάλληλος και ο προϊστάμενός του για τις λύσεις που δίνουν στα προβλήματα των σχολείων που έρχονται με αιτήματα”. Υπογράμμισε ακόμη πως “έχω πει ότι το τμήμα το συγκεκριμένο δέχεται πολύ πίεση”, υπενθυμίζοντας πως σε αυτό ανήκουν ουσιαστικά σχολικές καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, διοικητικοί υπάλληλοι.

“Να μας ψέξει για την καθυστέρηση σε νέο ΟΕΥ”

Παρακάτω τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας εξ αρχής πως το 2017 δούλεψε και ο ίδιος για τον ΟΕΥ του Δήμου, ο οποίος επεσήμανε πως ισχύει έως ότου να υπάρξει νέος.

“Ο κάθε Δήμος έχει ένα οργανόγραμμα, ένα δενδροειδές οργανόγραμμα, το οποίο ψηφίζεται από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και παίρνει τις εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πηγαίνει μετά στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για να βγει σε ΦΕΚ. Αυτό, αν δεν υπάρξει άλλο ΦΕΚ, δεν αλλάζει. Δηλαδή μπορούμε να μείνουμε με το ίδιο οργανόγραμμα, όσο παρωχημένο και αν είναι”, υπογράμμισε, λέγοντας προς τον κ. Ρώτα πως “η οδηγία ποια είναι αν φτιάχναμε σήμερα ένα νέο οργανόγραμμα; Πως θα υπήρχε τμήμα Παιδείας, διακριτό, με αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο σύμβουλο και προϊστάμενο τμήματος όπως είναι τώρα ο κ. Βαμβακούσης”. Κατά συνέπεια, σημείωσε πως “θεωρώ μεγάλο φάουλ ότι πληρώνεται ένας προϊστάμενος 66 ατόμων τσάμπα. Καταρχάς υπάρχει στο οργανόγραμμα του Δήμου και δεν είναι παράνομο. Κατά δεύτερον μπορεί να μας ψέξει επειδή δεν έχουμε αλλάξει ακόμη τον οργανισμό”. Και συμπλήρωσε ακόμη πως “να μας ψέξει γι’ αυτό, αλλά να μη μας λέει ότι με βάση αυτόν που υπάρχει σήμερα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει το τμήμα. Ήταν άστοχο”.

“Σοβαρό ζήτημα διοίκησης στον Δήμο”

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Άρης Ρώτας ξεκαθάρισε πως “η ερώτηση δεν απευθύνεται στους υπαλλήλους και ούτε είναι μομφή προς εκείνους”, αντιθέτως μάλιστα, “αυτή η ερώτηση απευθύνεται ξεκάθαρα προς την πολιτική ηγεσία του Δήμου. Αν κάποιο τμήμα θέλει τροποποίηση, αν ο ΟΕΥ θέλει τροποποίηση διότι οι ανάγκες του Δήμου έχουν αλλάξει, τότε αυτό προφανώς, πρέπει να γίνει. Και προφανώς, πάλι στα δικά μου μάτια, αυτό έπρεπε να είναι προτεραιότητα, εάν θέλεις να έχεις έναν Οργανισμό ο οποίος δουλεύει σωστά”.  

Πρόσθεσε, δε, πως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, “αν δεν ψέξουμε κάτι εμείς, δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί μαζί του, διότι γενικώς δεν ασχολείται με σοβαρά θέματα του νησιού και του Δήμου γενικότερα είναι μία πραγματικότητα”.

Κατά συνέπεια, δήλωσε πως “γι’ αυτόν τον λόγο έγινε αυτή η ερώτηση στη λογοδοσία ώστε μήπως και η Δημοτική Αρχή αποφασίσει να ασχοληθεί”, λέγοντας ακόμη πως “από το 2017 μέχρι το 2025 έχουν μεσολαβήσει πολλά περισσότερα χρόνια. Άρα, ο ΟΕΥ έπρεπε να έχει τροποποιηθεί ξανά”. Υπογράμμισε ακόμη βέβαια πως “το αν γίνει τμήμα Παιδείας ή κάποιο άλλο τμήμα ή υπαχθεί σε άλλο τμήμα ή αν έχει προϊστάμενο ή αν δεν έχει προϊστάμενο, αυτή είναι μία κουβέντα που θα γίνει αν ποτέ έρθει τροποποίηση του ΟΕΥ για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Ο κ. Ρώτας υποστήριξε τέλος προς τον δήμαρχο πως “είπατε ότι υπήρχαν 5 ΝΠΔΔ και αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται ένα τα σχολεία; Αν 66 άτομα ασχολούνται με τις ανάγκες των σχολείων τότε προφανώς υπάρχει σοβαρό θέμα διοίκησης”.

Για τα παραπάνω, ο δήμαρχος απάντησε σύντομα, λέγοντας προς τον πολιτικό αντίπαλό του πως “τον προηγούμενο ΟΕΥ εγώ με τους συνεργάτες μου τον αλλάξαμε. Ωστόσο, η τροποποίηση ενός Οργανισμού δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη”. 

Ετικέτες: