Eτήσια συνάντηση του Συλλόγου Ιστορικών οχημάτων Σύρου "Syros-Enfield"

Αφιέρωμα σε Honda CB 450 και Volvo Amazon

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στα οχήματα - σταθμούς Volvo Amazon και Honda CB 450 παρουσίασε στα μέλη του ο Σύλλογος Ιστορικών Οχημάτων Σύρου “Syros-Enfield”, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησής του που πραγματοποίησε στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.

Στη μοτοσικλέτα HONDA CB 450 η οποία παρουσιάστηκε το 1965, διαγράφοντας λαμπρή ιστορία με το προσωνύμιο “Black Bomber” λόγω του μαύρου χρώματος και της εξαιρετικής δύναμής της αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Κανακάρης. Όπως υπογράμμισε, το συγκεκριμένο μοντέλο αξιώσεων που διέθετε άριστες προδιαγραφές και τεχνικές καινοτομίες υπήρξε η ναυαρχίδα του στόλου της εταιρείας, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα για την υποδοχή των ιαπωνικών μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Honda ήταν η αντίπαλη των αγγλικών μοτοσικλετών, που εκείνη την εποχή θεωρούνταν κορυφαίες.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κ. Κατερίνα Ροσσολάτου, η οποία προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή του Volvo Amazon. H γέννηση του ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, για να ολοκληρωθεί, έπειτα από μια μακρά σειρά δοκιμών και πρωτοτύπων, στις αρχές του 1956. Επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο που ενσωμάτωνε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, χωρίς να είναι τόσο ριζοσπαστικό, ώστε να τρομάξει το κοινό. Aρχικά, το νέο Bόλβο χρησιμοποιούσε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 1.600 κ.εκ./66 ίππων, τοποθετημένο, φυσικά, κατά το διαμήκη άξονα, που μετέδιδε την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου τριών σχέσεων, το οποίο γρήγορα αντικαταστάθηκε από ένα αντίστοιχο “τεσσάρι”. H περίοδος 1965-66 αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη για το Amazon, αφού η παραγωγή του έφτασε τα 119.000 αυτοκίνητα, καθιστώντας το Nο 1 σε πωλήσεις στη Σουηδία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελευταίο όχημα εξήλθε από το εργοστάσιο την 3η Απριλίου 1970.