Τελετή βράβευσης του παλαίμαχου κ. Μαρίνου Ρηγούτσου στο Βιομηχανικό Μουσείο

Μνήμες και διδάγματα

Αξιόλογη έκθεση για την ιστορία του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων του Πολέμου και για τη Σύρο εκείνης της εποχής

Μία σεμνή τελετή βράβευσης του παλαίμαχου κ. Μαρίνου Ρηγούτσου, μέλους του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Σύρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης από τον ΟΠΑΣ και το Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης ενώ ακολούθως μίλησαν η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Μαρία Καζαντζάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης, Νικόλαος Τσιτωνάκης και ο υπεύθυνος του Βιομηχανικού Μουσείου, Αχιλλέας Δημητρακόπουλος.

Πρωτίστως, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα προς τον κ. Ρηγούτσο ενώ μετά οι ομιλητές έδωσαν το “στίγμα” του περιεχομένου της έκθεσης. Πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα

“πρωτοβουλία”, η οποία περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα για την πορεία ίδρυσης του Συνδέσμου καθώς επίσης και για τη “σφραγίδα” που άφησε ο πόλεμος του 1940 στο νησί.

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την εν λόγω έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο δεύτερο όροφο, στο κτήριο του Βιομηχανικού Μουσείου τις ώρες λειτουργίας του.

Πλούσιο αρχειακό υλικό

Την αγωνιστική ψυχή αλλά και τα διδάγματα της ιστορίας από την ιταλογερμανική κατοχή, τίμησαν με τη βράβευση του τελευταίου εναπομείναντος μέλους του Συνδέσμου Αναπήρων, κ. Μαρίνου Ρηγούτσου, τόσο ο ΟΠΑΣ, όσο και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης πριν από τρεις ημέρες. “Σήμερα φιλοξενούμε κι εγκαινιάζουμε την έκθεση με το αρχείο του Συνδέσμου Αναπήρων Πολέμου κι όπως θα δείτε περιλαμβάνει σημαίες μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις, έντυπο υλικό, φωτογραφίες. Μία συλλογή σπάνια που πριν από περίπου έξι μήνες με πρόταση της Μαρίας Καζαντζάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΣ, μεταφέρθηκε η σκέψη στον κ. Ρηγούτσο ώστε να μας παραχωρήσει αυτή τη συλλογή, να την αξιολογήσουμε και να μπορέσουμε να την εκθέσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, μιλώντας για την ιδέα της νέας δημοτικής συμβούλου που έγινε πράξη. Μάλιστα ο ίδιος, τόνισε ότι κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το συμβούλιο του ΟΠΑΣ και την υλοποίησε ο υπεύθυνος του Βιομηχανικού Μουσείου, Αχιλλέας Δημητρόπουλος με συστηματική δουλειά.

Προσφορά για το μέλλον και τις νέες γενιές

Στη συνέχεια, για τον κ. Ρηγούτσο αλλά και την έκθεση, μίλησαν άνθρωποι της τοπικής και περιφερειακής πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο ο κ. Μακρυωνίτης ευχαρίστησε τον τιμηθέντα και τόνισε μεταξύ άλλων: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους αγώνες σας που με αυτούς μας παραδώσατε μία ελεύθερη πατρίδα γα πολλά χρόνια. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί. Ακόμη θέλω να σας συγχαρώ γιατί αυτό το υλικό που παραδίδεται σήμερα είναι πολύτιμο αυτή την κρίσιμη περίοδο.”.

Αμέσως μετά, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης, κ. Τσιτωνάκης ανέφερε: “Να ευχαριστήσουμε τον κ Ρηγούτσο για την ευγενική προσφορά που έκανε για να τη βρούμε εμείς και τα παιδιά μας αργότερα και να μάθουν τον αγώνα που έκαναν εκείνοι οι άνθρωποι για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.”.

Με τη σειρά της, η Μαρία Καζαντζάκη υπογράμμισε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ρηγούτσο γιατί όταν ήρθε υπόψιν μας ότι ο Σύλλογος τελικά δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του και υπάρχει αυτό το αρχειακό υλικό, με μεγάλη προθυμία κι ευχαρίστηση μας το παραχώρησε, μας έδωσε τη δυνατότητα να το επεξεργαστούμε και να το δείχνουμε και στα παιδιά μας εκθέτοντάς το”. Η δημοτική σύμβουλος, καταλήγοντας, σημείωσε πως: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτό είναι το σημαντικό, τους αγώνες σας, όλα όσα κάνατε να μπορούμε να τα διδάξουμε και στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές”. Η κ. Καζαντζάκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπεύθυνο του Μουσείου και τη σύζυγό του για την πολύτιμη δουλειά που έκαναν ώστε να πραγματοποιήσουν την έκθεση.

Λίγο πριν το τέλος της λιτής τελετής, ο κ. Δημητρακόπουλος πραγματοποίησε μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του πολέμου του '40 και πώς αυτά – η ιταλογερμανική κατοχή – σημάδεψαν τον τόπο. “Ο πόλεμος άφησε βαθιά και βαριά τη σκιά του, που έμελλε να επηρεάσει με καθοριστικό τρόπο τις ζωές των ανθρώπων στα χρόνια που ακολούθησαν”, ανέφερε ειδικότερα και πρόσθεσε ιστορικές λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στο νησί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Ιδιαίτερη μνεία πραγματοποίησε αναφορικά και με τις ενέργειες ίδρυσης του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων του Πολέμου, τελευταίος επιζών από τα μέλη του οποίου είναι ο κ. Μαρίνος Ρηγούτσος.