Εσπερίδα για την καταπολέμηση των εργασιακών διακρίσεων

Είμαστε όλοι ευάλωτοι στην κρίση

  • Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Το δικαίωμα στην εργασία και η καταπολέμηση των διακρίσεων ήταν το θέμα της εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27/3 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σύρου και διοργανώθηκε από το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Δεκατρείς ομιλητές και ομιλήτριες, επαγγελματίες τομέων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εργασία, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το ζήτημα των εργασιακών διακρίσεων, ειδικά μέσα στην παρούσα συγκυρία που βιώνει η χώρα λόγω της ύφεσης, δίνοντας τροφή για συζήτηση και σχολιασμό από τους παρευρισκομένους.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, μίλησαν για το θέμα των διακρίσεων στον τομέα της εργασίας και επικεντρώθηκαν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες σε εποχή κρίσης.

Η κρίση εντείνει τις διακρίσεις

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο 2012, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εσπερίδα, η κρίση έχε οδηγήσει σε αύξηση της ανησυχίας για ένταση των διακρίσεων στην Ευρώπη, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα, η ανησυχία αυτή είναι εντονότερη. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό ρεκόρ 83% των Ελλήνων, έναντι του 57% του κοινοτικού μέσου όρου, ανησυχούν ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες διακρίσεις, ενώ το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πολιτικές για την ισότητα θεωρούνται πλέον, λόγω των συνθηκών, λιγότερο σημαντικές και -ως εκ τούτου- θα λάβουν μικρότερη χρηματοδότηση.

Πάντως, τόσο τα στοιχεία όσο και οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, πράγματι αντιμετωπίζουν διάκριση κατά την πρόσβαση ή την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα, πολύ συχνά γίνονται στόχος ανάρμοστης συμπεριφοράς από εργοδότες, προϊσταμένους ή ακόμη και συναδέλφους. Δυστυχώς, σύμφωνα και με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, τα περιστατικά αυτά δεν καταγγέλλονται ποτέ ή καταγγέλλονται σπανίως στις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο εξαιτίας της έλλειψης γνώσης και εμπιστοσύνης απέναντι στους κρατικούς φορείς, αλλά -όχι σπάνια- και εξαιτίας του φόβου απώλειας της εργασίας ή του κοινωνικού στιγματισμού.

Η νέα φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός

Η σμίκρυνση του κράτους (δίχως συνακόλουθη σμίκρυνση της γραφειοκρατίας), λόγω ανάγκης εξορθολογισμού του αλλά και λόγω έλλειψης πόρων, έχει οδηγήσει σε διαρκώς μειούμενες παροχές, όπως συζητήθηκε κατά το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν ομιλήτριες από τον ΟΑΕΔ, τον Σύλλογο Κυκλάδων ΑΜΕΑ «Δικαίωμα», τον Αγροτουριστικό Συν/σμό Γυναικών Άνω Σύρου «Το Καστρί», τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης και το Κέντρο «Σχεδία». Όπως αναλύθηκε, οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο, είναι χωρίς αμφιβολία οι ευάλωτες ή ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όμως αξίζει να σκεφθεί κανείς πόσο εύκολο είναι πλέον, να βρεθεί κάποιος σε μία από αυτές τις ομάδες. Όπως αναλύθηκε, η έννοια της «νέας φτώχειας», με την οποία έχει ασχοληθεί και το ελληνικό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας τις απόψεις κοινωνικών επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων και πολιτικών, είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο ωθεί στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η φτώχεια αναγνωρίζεται πλέον ως ένα φαινόμενο απειλητικών διαστάσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που είχαν παρουσιαστεί στη Βουλή, η κρίση θα οδηγήσει σε αύξηση της ακραίας και της απόλυτης φτώχειας, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι μη-φτωχοί θα έλθουν κοντά στο όριο φτώχειας, ενώ, παραδοσιακά μεσαία στρώματα (νέοι φτωχοί) θα περάσουν το κατώφλι και θα παγιδευτούν στη φτώχεια. Καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, η εργασία γίνεται επισφαλής, η υπερχρέωση οδηγεί σε αδιέξοδο και το υποτυπώδες κοινωνικό κράτος αποδομείται, τα άτυπα δίκτυα στήριξης εξασθενούν και δεν μπορούν να έχουν τον υποστηρικτικό τους ρόλο στα αδύναμα μέλη τους. Ταυτόχρονα, πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, σε συνθήκες εξαθλίωσης, αντιμετωπίζουν τη φτώχεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οικογένειες με ένα παιδί και οικογένειες με δύο παιδιά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και στις υποχρεώσεις τους, καταγράφοντας επίπεδα φτώχειας κοντά στον εθνικό μέσο όρο.

Στο χείλος της περιθωριοποίησης

Έμφαση δόθηκε επίσης για στις διακρίσεις που δέχεται η ευάλωτη ομάδα των μεταναστών, που, όπως αναφέρθηκε, ήταν από τις πρώτες που δέχθηκαν το βάρος της ύφεσης, ενώ, εκφράστηκε ανησυχία για την εντεινόμενη στοχοποίησή τους, στη βάση εθνοφυλετικών ρατσιστικών διακρίσεων. Η συζήτηση με τους παρευρισκομένους αναπτύχθηκε και γύρω από το θέμα των ατόμων με αναπηρία, τα οποία υφίστανται έντονο αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, πλέον τα άτομα αυτά δεν δέχονται μόνο διακρίσεις αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται στο χείλος της πλήρους περιθωριοποίησης.

Η εσπερίδα της Σύρου ήταν η τελευταία ενός κύκλου αντιστοίχων, που υλοποιήθηκαν ήδη σε Αθήνα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Πάτρα και Βόλο με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Απασχόληση και την Κοινωνική Αλληλεγγύη “Progress” (2007-2013).